A legegyszerűbb módja, hogy lásd, életben van-e, hogy megkaparod a törzsét, vagy valamelyik ágát. Ha zöld, akkor él, ha barna, akkor meghalt.
Egyébként nem sok esély van rá, mert egy egészséges fának ki kellett volna hajtania, ekkora méretben biztos hogy vegyesen virágot és levelet hoznia. Félek, a kertészetben becsaptak benneteket. Remélem nem, de félek így van.
Sziasztok! Segítséget és tanácsot szeretnék kérni tőletek a magnolia fámmal kapcsoaltban. Nehezen ugyan, de 2012. áprilisában rászántuk magunkat egy kis fa vásárlására. A kertészetben 2 nagyobb fácskát találtunk. Azt választuttuk, amelyiken több volt a bimbó és rügy. Igaz ezek a rügyek és bimbók barna színűek voltak, de az eladók megnyugtattak, hogy ez csak a késői fagy miatt van, és a fával egyébként nincs semmi gond. A mi választásunk egy Rustica Rubra lett, ami kb. 170 cm magas. Annak rendje és módja szerint haza hoztuk kiástuk a kb. 1 x 1 m, és kellően mély gödröt, amibe a kertészetben direkt magnoliához való tőzeges földet szórtunk. Ebbe ültettük el a fát. Pár hét múlva 3-4 apró levelet láttunk rajta. Ám ezek a levélkék kb. 2-3 cm-es állapotukban elkezdtek barnulni, majd elszáradtak. És azóta semmi. Mi gondoztuk tovább. Aggódtunk érte. Ősszel megnézettük egy szakemberrel is, aki azt mondta, hogy szerinte már nem él a fa, de várjuk meg a következő évet. Lassan eltelik az egy év és szintén lassan itt a tavasz is. Most ott tart a fa, hogy a tavalyi barna rügyek és bimbók még mindig rajta vannak, illetve ha nem káprázik a szemem, talán 2-3 zöld rügy is látható rajta, amik kb. 0,5-1 cm-esek.
Annyira szeretném, ha nem lenne semmi baja, nem lenne beteg, életben maradna....
Mit csinálok rosszul? Mi lehet a baja? Mivel tudnám életben tartani?
Várom tanácsaitokat, ötleteiket, melyeket előre is köszönök.
Értem én, de azt hiszem, jobb ha belátom, hogy el kell válnunk, amíg még él, az elödjét, akivel sokkal több cirkuszt csináltam és évekig elkeseredetten küzdöttem az életbemaradásáért már elveszítettem. És arra mégegyszer nincs energiám. Nem tudnék rendszeresen ilyen "vérátömlesztést" adni neki, ha most egyszer meg is tápoznám.
Érdekes módon pedig nem szélsöségesen meszes a talajom, a mérés szerint inkább semlegesnek mondható. De hát ö nem erre született. jobb szeretném, ha neki megfelelö körülmények közé kerülne. Csak nem annyira lehetetlen.
Azóta küzdök magammal, hogy megkérjelek-e egy olyan csoda-Clematis szaporítására, de evvel kapcsolatban is visszatart, hogy a gondozása túl nagy gondot okozna, ha nem lehet kiültetni. A belsö állományt sokkal inkább redukálni szeretném, mint szaporítani, mert ilyenkor mindennek a gondja édesanyámra marad.
és az abszolút off: lehet hogy tévedek, de úgy rémlik, Te küldtél nekem évekkel ezelött nagyszemü dió oltóágat. Jól emléxem, vagy teljesen összekeverek valamit?
Sajnos az se sikerült, mert a diófát évekig tartó cserépben vegetálás után épp abban az évben ültettem ki, viszont azt hallottam, hogy ez a fajta oltás csak szobai körülmények között lehetséges. neked van vele tapasztalatod?
Nálunk -10 volt a hétvégén, biztos lesz valamennyi fagykár, de egyelőre inkább reménykedem, hogy nem túl sok. Sajna néhol már látszottak a szirmok is, azoknak biztos annyi.
Tudna nekem valaki berakni két képet a bimbokrol rügyekről! Olyan kellene amin látszanak a különbségek a virág és a levélbimbók rügyek között! Mert nálam vannak hosszúkásak és zömökebbek is! Egyértelműen nem egyforma rügy! Mi a különbség?
Majd minden magnólia virágzik kétszer egy évben. Először tavasszal, aztán van egy utóvirágzása, ami már nem olyan látványos.
Egyik magnólia sem szereti a túl meszes talajt, de mivel nem gyökerezik mélyen, nem bonyolult a talajcsere, és utána a savanyúbb talaj fenntartása sem.
Javaslom a Tündérkertje honlapját, nagyon jó online kertészet, fele áron szerintem nagyobb Genie magnóliát találsz. Igen, én már rendeltem tőlük ezerféle növényt, utoljára sun dew és wada's memory magnóliákat, csodaszépeket küldtek, már bimbós állapotban, tehát virágozni fognak, nagyon jó áron.
Igen, kiültetve sajnos két évben is visszafagyott tövig (szerencsére azért mindig kihajtott gyökérről) úgy, hogy azóta dézsás növényként, télen fagymentes helyen teleltetem.
De mintha azt mondtad volna, hogy nem lehet kiültetni. Vagy rosszul emléxem?
Különben én feb. végén erösen visszametszettem az összes Clematisomat, mert ezt eddig teljesen elhanyagoltam. Kiváncsi vagyok, hogy túlélik-e a nagy hideg ellenére.
Megjött ma a magnolia, magnolia liliflora Nigra fajta, van rügy rajta rendesen tulélte az utat meg mindent!
A kérdésem az volna hogy ezt a fajtát már kiültethetem vagy várjam megy a jövő hetet a hideg utáni időket?
kb 70cm magas! Képet is fogok csinálni róla majd! A kiültetésen kivűl még két altarnativa van az egyik kint kertbe egy szobába, de nincs fűtve szóval pár fokkal melegebb van bent mint kint. A másik alternativa a panel lakás fütött szobája.
Akkor dunsztom nincs, hogy mitől vegetál, nálam mindegyik soulangiana a 2. évtől virágzott és most is nagyon sok rajtuk a virágbimbó. Gyönyörűek lesznek, hacsak ez a mostani lehülés nem tesz bennük kárt, mert már eléggé előrehaladott állapotban vannak és egy -10 körüli lehülés ilyenkor már komoly rizikó.
Akkor kívánom, hogy a lilliflora nigra, vagy susan mostmár ne csak lombosodjon, hanem virágozzon is. Egyébként ez tipikusan az a fajta amellyik már kis korában (akár 50 cm-sen) is virágzik.
Szerintem még mindig jobb megpróbálni, mint nem. vagy talán várjam meg, míg meghal?
És ezt a folyamatos talaj-savanyítással se boldogulok; nincs rá kapacitás.
a másiknál én nem látok ellentmondást; nyilván a boltban telenyomták virágzásserkentö szerekkel, hogy jól el lehessen adni, de egyébként esetleg még nem érett a virágzásra. viszont a lombja gyönyörü sürü egészséges, én nem látok egyenlöre okot az aggodalomra.
Az enyém az érkezés´évében virágzott, tavaly nem, és idén se látok rajta virágrügyet. tovább még nem tudom...
Azért itt van némi ellentmondás, hogy jól elvan, mert akkor évről évre hatványozottabban kellenne virágoznia. Legalább is nálam ez a tapasztalat, amelyek jól érzik magukat.
Nem akarom az üzletedet aláásni, de ha kiültetted pár éve a másikat, nagyon nehezen fog visszagyökerezni ha kiszeded, ergo nem sok öröme lesz másnak akármilyen jó talajba ülteti. Kívételesen érzékenyek a húsos gyökerei az átültetésre.
Nem lehet, hogy Te is próbálkoztál átültetgetni a kertben több helyre is, mert ez megmagyarázná, hogy miért vegetál.
Most hogy mondod, eszembe jutott, hogy az enyém is valószínüleg ilyen fajta; (ezért veled pl. szívesen cserélnék, mert erröl tudom, hogy szeret nálam.)
úgy tünik elég igénytelen. én egyszerre ültettem a kettöt két évvel ezelött marhatrágya-tözeg-kertiföld keverékbe; az egyik remekül elvan, a másik csak szenved.
A kiültetés idöpontja attól függ mekkora a növény és eddig hol volt.
Az enyém az érkezés´évében virágzott, tavaly nem, és idén se látok rajta virágrügyet. tovább még nem tudom...
Mindent szeret, ami savanyít, így a tüleveleket is.
Teljesen új vagyok a Magnoliák terén, idén sikerül hozájutni egy Magnolia liliflora nigra fajtához. Ennek a fajtának milyen igényi vannak? Első körben azt szeretném megtudni hogy milyen talajba, hogyan ültessem? A következő pedig az volna hogy ha megérkezik, rögtön ültessem ki vagy várjak a melegre?
Mennyire igaz a tűlevél belekeverése a földbe? Mert azt hallotam hogy szereti!
A harmadik kérdésem pedig az volna hogy milyen idősen virágzik?
Kedves Magnolia rajongók. Egy kissé rendhagyó csereajánlattal szeretnélek meglepni benneteket.
Egy gyönyörü kb. 120 cm-es soulangianát szeretnék fölajánlani cserére. szerintem a legszebb virágú magnolia, de nálam nem érzi jól magát, holott már másodszor próbálom. Mielött nagyobb baj érné, szeretném fölajánlani valakinek, akinél biztosabban megmarad.
a kertem egy másik végében van még egy Magnoliám, nagyon sötét püspöklila virágú, úgy emléxem Susan márkájú, aminek semmi baja, remekül érzi magát. ezért teljesen érthetetlen, hogy a Soulangiana miért csak senyved.
ezért arra gondoltam tehát, hogy fájó szívvel megválnék a Soulangianatól és esetleg elcserélném egy talán kevésbé látványos, de ellenállóbb fajtára. Az se baj, ha sokkal kisebb.
Van esetleg valakinek ajánlata? (Vagy ötlete, hogy miért érzi magát az egyik jól a másik meg nem, meg hogy mitöl függ ez?)
Nagyon köszönöm. Látom lesz mínusz 8 körül is (ez nálunk még hidegebb Solymár felé :(), úgyhogy a cserepet még be is burkolom, mert a kertészetben fólia alatt voltak.
Genie-t Én is beszereztem, mert a sieberz (photoshop) katalogus nagyon csábító. Egy jó tanács, mivel lilliflora magnolia őstöl származik, ezért érzékeny a lisztharmatra, figyelni kell, és nyáron 1-2 szer megelőzés képpen is megkell permetezni.
Kérdésedre megpróbálok válaszolni, nem lenne semi baja ha most ültetnéd el, de mivel nem ültetted még el, várd meg a jövő hétvégét és akkor már úgy is itt a sándor, józsef, benedek...
Én már évek óta szemezek ezzel a fajtával (Genie), mióta csak megjelent a Sieberz katalógusában, de mindig sokalltam az árát. Idén körülnéztem a világhálón, hát nem sok helyen volt, egy helyen találtam fele árban, de onnan nem mertem rendelni, mert nem volt valami bizalomgerjesztő, én meg nem értek annyira hozzá. Szóval megrendeltem a S.-től, és rendben megérkezett tegnapelőtt. :)
Azt szeretném kérdezni, szerintetek elültethetem-e a jövő heti nagy hideg előtt, vagy tartsam védett helyen kint, aztán ha egyszer végre valóban tavasz lesz, akkor ültessem el. Már vagy 10 éve van magnóliám a kertben, és úgy tűnik, szeretik a helyet, az idősebbek virágoznak is rendesen, sőt ha olyan nyár van, kétszer is. Remélem ez az új is sikerül.
Szia, egyrészt savanyú talaj kell neki, másrészt fele ennyiért is megkaphatod, ha körülnézel a világhálón. Ma érkezik meg a kis Edith Bogue örökzöld grandim, nála is lesz egy kis talajcsere, pedig ő még a meszes talajt is elviselnié. Remélem megmarad (hidegtűrő).
Nem szereti, mint egyik magnolia sem. Vannak amellyek jobban tűrik, mint a kobus, vagy a grandi az örökzöld, de ők is jobban érzik magukat a savanyú talajon.
A genie ráadásul a soulangiana és a lilliflora magnoliák keresztezéséből állították elő, ha meszes a talajod és abba ülteted akkor nem hogy évente kétszer, de sokkal inkább egyszer sem fog virágozni. Ja hogy a sieberz úgy hirdeti, hogy könnyen kezelhető, akkor ha savanyú a talajod akkor valóban nincs vele túl sok probléma.
Mindazonáltal nem reménytelen, csak ültetés elött 1 méteres átmérőjü körben és elgalább 60-80 cm mélységben ki kell termelni a földet és legalább 3 vödör savanyú tőzeggel összekeverve kell visszatemetni. Majd ebbe ültetni.
Én azért inkább egy olcsóbbal kezdeném, egy soulangiana alapfajt már pár virágbimbóval ilyenkor ki lehet fogni 1-2 ezer forintért is.