A közkedvelt játék újabb változata.
Minden kitalált irodalmi, filmes figura ér Bugs Bunneytól Josef K-ig, a mondabeliek még elfogadható határesetet képeznek. A történelmi regények valóban élt szereplői nem játszanak.
Kéretik a teljes név (lehet állandó jelző is mint pl. Szavatartó Lóránt) mellé azt is bevésni, miben szerepelt az illető.
A topikalapító és más egyéb lelkes topiktárs élhet a javítás jogával, ha hibás (már szerepelt, történelmi személyiség, elgépelés történt stb.) megoldást találnak.
Hajrá!
Peregrin (Pippin) Took avagy ferdítve Tuk Peregrin (Pippin) - a néha már idegesítően sokszor bajkeverő és bajba kerülő hobbit. A leglököttebb tagja a Szövetségnek. (Tolkien: A gyűrűk ura)
Mrs. Harriet Belinda Hubbard vagyis Linda Arden (első férje nevén Grünwald ha jól emlékszem) - színésznő, aki egy önjelölt esküdszék élén megbosszulja leánya, veje és unokái halálát és Poirotnak köszönhetően még meg is ússza a gyilkosságot.
(Agatha Christie: Gyilkosság az Orient Expresszen)
Danny Ward - a híres bokszoló, aki felajánlja a lekötött , de a meccset lemondani kényszerülő ellenfél helyére beugró nevenincs senki - a mexikói Rivera - számára a bevétel hatvanöt százalékának húsz százalékát. Eredménytől függetlenül. Mivel azonban a bevétel hatvanöt százaléka akár nyolcezer dollár is lehet, és a készülő forradalomnak pénz kell fegyverekre, Rivera nemet mond: a győztesé legyen az egész.
És egy gyilkos mérkőzésen, ahol a közönségtől kezdve a bíróig - tán még saját segédei is - mindenki ellene van,Rivera kiüti Dannyt. Kezdődhet a forradalom.
Ha jól tudom, úgy csinálták, hogy a madzagon a csomókat egy tengeri mérföld, azaz 1852 m távolságra kötötték egymástól. Ahogy haladt a hajó és gombolyodott le a kötél, azt mérték, hogy hány csomó ment le róla egy óra alatt. Ha mondjuk 5 csomó, akkor megállapították, hogy 5 csomós sebességgel halad.
Ebből meg én állapítottam meg, hogy túlságosan okos voltam, hiszen világosan látszik, hogy Csomó Bill nyugodtan ihatott egy csomó után egy (két) kortyot.:-))) Vagyis kissé meg vagyok fogva okoskodásommal:-))
Metségemre szolgáljon, hogy a harmincas években már nem így mérték a sebességet. De a mértékegység megmaradt, sőt már a repülőgépek sebességét is megadják csomóban. Változatlanul fenntartom hát, hogy a csomó nem hosszmérték, hanem sebességet jelöl, azaz ahogy írtam: 1 csomó = 1 mérföld/óra.
Holnap - azaz ma:-) - majd pótolom a csomó ügyet, de most már inkább az ágy. Nincs elfelejtve:-))
De azért kicsit gonoszkodok még: szerintem nem nem Gomperez hidalgo, Gombperec hídlakó (hidegló) volt a hazajáró lélek, hanem Mr. Gould, aki Fernandez régens régen herceg (volt).
Most én ülök a kezemre és hagyom el Momo beírását.
Fernand Mondego, Morcerf grófja - Dantès fals barátja, aki még a menyasszonyát is megszerzi, miután (mint hiszi) elbánt vele (Alexandre Dumas - Monte Cristo grófja)
Csomó Bill - a tengerész, aki - hölgyek módjára - édes pálinkát iszik. És egy kapitánya megfigyelte, hogy mindig akkor húzza elő az üveget, amikor a hajó megtett egy csomót.
Csomó Bill flegmasága (és részegsége) mindig ugyanaz marad, még viharban is. Ezért értékes tengerész. De nagy füleseket is ki tud osztani.
(Csendben jegyzem meg, hogy a csomó nem távolságot, hanem sebességet jelent, azaz 1 tengeri mérföld - 1852 m - /óra. Vagyis nem egy csomót tett meg a hajó két korty között, hanem egy tengeri mérföldet. De Rejtőt csak csendben merem kiigazítani)
Rácsaptam a kezemre; csak így sikerült megakadályoznom, hogy beírjam Asterixet.
Sybil Waczak eredetileg Sybil Fawlty
Basil felesége a Waczak-szállóban. T'onképpen Pollyn kívül ő az egyetlen normális ember a sorozatban, bár (vagy épp ebből következően?) lusta mint a disznó.
Van der Ruffus - holland bankár, aki nagy csalássorozat árán az Elátkozott Parton gyémántbányát üzemeltet, azt a látszatot keltve, hogy a bánya állami beruházás, az ott dolgozók ezt is tudják. Miatta majdnem háborút indítanak a fongi nép ellen, mert azt hiszik ott a bánya és ők a felelősök az incidensekért. Ám Senki Alfonz, Tuskó Hopkins és Csülök megoldják a problémát.
Értem, mi a problémád, hiszen Moldova természetesen Frau Hitler, azaz Eva Braun mintájára alkotta meg Barna Évát.
De attól még kitalált személy , jóval kitaláltabb, mint Erik a viking, akit némi hezitálás után anno elfogadtunk. Mert csak a neve ugyanaz. (Ja, meg a helyzete:-))
De ez teljesen más történet. Hiszen ismertettem is. Barna Éva idegenvezető, apja Barna József, aki a bánegresi művégtag-gyár igazgatója. A KGST-együttműködés miatt csak bal művégtagot gyártanak. Szerintük azért, mert Puskás Öcsi is ballábas.