Keresés

Részletes keresés

Gábor 35 Creative Commons License 2013.03.04 0 0 454
A frantoio-val kicsit óvatos lennék. Okozhat még kellemes és kellemetlen meglepetéseket. Én inkább csak a bouteillant javasolnám. A kiúltetéssel kapcsolatban pedig ha most megrendeled akkor jövő tavaszal ültesd csak ki. Addig tedd egy 12 literes vödörbe. Ne feledd 'kertiföld'...:-) .

Összenövesztéssel igen., össze is fort. Utánna helytelenül kezeltem és elszáradt. De szerintem biztosabb módszer mint a szemzés, csak vacakolosabb.

Természetessen magokkal én is fogok foglalkozni , és már van egy magról kikeltem is. 4 éves és tavaly lett kiültetve..(kiprópálva):-)
Előzmény: aBaluuuu (453)
aBaluuuu Creative Commons License 2013.03.04 0 0 453

Akkor egy Frantoio-t is berendelek majd. Egy bouteillan-t kapásból kiültetek a többi meg szaporítóalanyként lesz tartva:)

Nagyon remélem hogy idén nem lesz nagy késői fagy. Bár tavaly sikerült megúsznom és csak a sárgabarack dobta el a virágait. A domb alján még a sárgarépa is kifagyott nálunk meg semmi:)

Egyébként ha bejön a rendelés és teremni is fognak egyszer a fák akkor tuti elvetem a magjait majd.

Összenövesztéssel nem próbáltál szaporítani még?

Előzmény: Gábor 35 (452)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.03.04 0 0 452

Már tavaly vártam a termőre fordulást de elmaradt...Szerintem ha nem lesz májusban esti fagy akkor idén már lesz valami...:)

 

Nem, ezek mind fagyalra vannak szemezve (chip szemzésel). Pont idén ültetem ki az első olyan fát akit fagyalra szemeztem. Ő volt az első akin sikerült. Ő egy 'Frantoio'.

 

 

Láttam észrevetted a zacsikat...:) Azon a módszeren még "dolgozom" úgyhogy még nem akarom leirni de szerintem hatékonyabb lesz...:)) A 'gyűrűvágós' módszer csak a fás ágakon hozott nálam sikert. A félfás (egy éves) ágakon nem hozott sikert sőt....0% lett az arány...Ha nem vágod meg a kérgét akkor nem csinál semmit...

 

Előzmény: aBaluuuu (450)
aBaluuuu Creative Commons License 2013.03.04 0 0 451

Gábor a Frantoio-ról mi a véleményed? Csak mert a francia oldalon lehet kapni és a treemailon meg azt írják hogy : 

Olea europaea ’Frantoio’ (Frantoio olasz olajfa)



Az olaszok legtélállóbb fajtája, melyet egészen zord termőhelyeken is sikeresen nevelnek!

 

7b USDA-zóna

 

Csak mert azon agyalok hogy rendelek két 12eurós bouteillan-t meg egy 7 eurós Aglandau-t és vagy még egy gloryt vagy egy ilyen Frantoio-t.

Előzmény: Gábor 35 (449)
aBaluuuu Creative Commons License 2013.03.04 0 0 450

A kiültetettek között volt már amelyik termett?

Ezek mind olajfa alanyra vannak oltva és szemezve?

Ezek szerint nem dugványozol hanem egy zacsi földet kötsz az ágakra és az gyökeret ver? Meg kell hozzá gyűrűben vágni a kérget vagy csak simán föld és nedvesen tartani?

Előzmény: Gábor 35 (449)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.03.03 0 0 449

Next generation 1:)

Next generation 2....

És az anyanövények...(kicsit kupi van a garázsban..:)...)

 

Akiket most fogok kiültetni azokról is rakok fel de azt majd csak akkor ha kihoztam öket a telelőből....:)

Előzmény: aBaluuuu (447)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.03.03 0 0 448

A Szlovéniában használt fajták mind fagytűrőek..majdnem ugyanezeket használják északolaszországban is:)..Ezek közül csak néhányat emeltem ki akikel érdemes foglalkozni.

Oblica.

Next generation 1:)

 

 

Előzmény: aBaluuuu (447)
aBaluuuu Creative Commons License 2013.03.02 0 0 447

Meggyőztél a rendeléssel kapcsolatban:) Még várok vele pár hetet.Csak már bennem van a kertészkedhetnék:)
Egyébként már vadászom az alanyokat hogy mikre fogom megpróbálni a ráoltást.

Menéztem a linkeket. De a fagytűrésükről nem beszélnek.

Egyébként majd pár fotót szívesen megnéznék a gyüjteményedről. Szóval ha unatkozol vagy nagyon ráérsz nyugodtan posztold tele a fórumot velük:)

Előzmény: Gábor 35 (446)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.03.01 0 0 446

Szia. A franciáktól én március végén április elejétől rendelnék. Én kiültetni (szerintem) szintén ebben az időpontban fogok.

A Szlovénoknál is van tengerpart közelében.Híresebb fajták: Isterska bjelica (alias:bianchera), Rosulja (Rosinjola), Leccino, Leccio del corno. Na most ugye csak azokat a fajtákat irtam le akikkel érdemes foglalkozni.

 

Egy szlovén oldal ami hasznos tanácsokat ad. Erdemes google fordítót használni....:)

 

http://www.zoob-oljke.si/

 

forditóval:

 

http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=hr&u=http://www.zoob-oljke.si/&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.zoob-oljke.si/%26hl%3Dhu%26biw%3D1280%26bih%3D650&sa=X&ei=rYUwUdyuPMaF4ATg24A4&ved=0CC8Q7gEwAA

 

Itt pedig egy fajtaleirás az isztriai fajtákból...:

 

http://www.iptpo.hr/iod/index.php?option=com_content&task=view&id=36&Itemid=50

 

forditóval:

 

http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=http://www.iptpo.hr/iod/index.php%3Foption%3Dcom_content%26task%3Dview%26id%3D36%26Itemid%3D50&ei=8E5oTP2hH9mcOL-JxLgF&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CBwQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Distarska%2Bbelica%2Bred%26hl%3Dhu%26sa%3DG

Előzmény: aBaluuuu (445)
aBaluuuu Creative Commons License 2013.03.01 0 0 445

No visszatértem. Egy hónapig nem tudtam fórumozni és közben majdnem kitavaszodott.

Gábor szerinted mikor volna célszerű a franciáktól rendelni? Még várjak vele? És a kiültetést mikor célszerű megejteni?

 

Azon tűnődtem hogy a Szlovénoknál lehetnek e olajfák.

 

 

Gábor 35 Creative Commons License 2013.02.28 0 0 444

Várd ki a végét...:) lehet, hogy május-juniusban ki fog törni(sőt, sok esély van rá mert az idei tél nem volt vészes)...addig nincs gáz amíg zöld a törzse, hagyd ott ahol van és ne csinálj vele semmit...ősszre kiderül mi lesz a sorsa...:)

Előzmény: pulipáta (443)
pulipáta Creative Commons License 2013.02.28 0 0 443

nekem az a barkácsbolti szépen elfagyott :-)))

majd kell valami fagytűrőbbel kell próbálkozni...

Előzmény: Gábor 35 (442)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.02.27 0 0 442

Én is kicsomagoltam őket. Az Aglandaou-nak szokás szerint semmi baja. Az Oblicán egy ágvég leszáradva. Szóval rajta sem túl sok...

De szerintem lesz itt még az oblica részéről levéldobálózás...:) Fagyrepedések egyiken sem láthatóak (ilyen még sosem volt:)..)

Előzmény: Djapor96 (440)
Djapor96 Creative Commons License 2013.02.27 0 0 441

déli oldal?

Előzmény: biznissz (438)
Djapor96 Creative Commons License 2013.02.27 0 0 440

Nah.... egy életem egy halálom, kiraktam őket a teraszra a hétvégén, de látszik rajtuk, hogy jobban érzik magukat, mint bent...

Gábor35: Az olajfa mészkedvelő. ezért van, hogy a kerti talajban érzi jól magát nem a virágföldben. Magyarországon a legtöbb helyen meszes talaj van! 

Előzmény: Gábor 35 (435)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.02.18 0 0 439

Szuper...:)

Pont ma találkoztam egy ismerősömmel és ő is azt mondta kint hagyta a sajátjait egész télen.. Mondjuk nekem ez azért rizikós mert cserépben sokkal kevesebb a fagytűrés de feltétlenül kiváncsi leszek majd az eredményekre..

Előzmény: biznissz (438)
biznissz Creative Commons License 2013.02.18 0 0 438

 

 

Egész télen a teraszon volt.

Gábor 35 Creative Commons License 2013.02.16 0 0 437

Szerintem megmarad...nem volt olyan kemény az idei tél..

Én is már lassan csomagolok ki:)

 

Előzmény: pulipáta (436)
pulipáta Creative Commons License 2013.02.16 0 0 436

szasztok,

megnéztem a kint telelt olajfámat... kicsit levéltelen, és fagysérülés ott van rajta ahol helyhiány miatt összekötéskor kicsit meggörbűlt az ága. Ami egyenes volt, tehát nem volt kényszergörbítés ott ránézésre minden okés. Majd meglátjuk megmaradt-e.

Gábor 35 Creative Commons License 2013.02.15 0 0 435

Szia. Hát nem a legszerencsésebb képet raktad fel . Még a törzse sem látszik . Pedig jó lenne  tudni oltott-e. Az első tippem a népszerűbbek között az a 'kalamata' volt. A második a 'chalkidikis' a harmadik pedig a 'konservolia'.  Mivel elég későn érik...most...kalamatára tippelnék,de a kép szerint neked elég tömzsi és a kalamata nagyon hosszúkás és aszimetrikus és nagyon hegyes a bogyesz vége...

én azt ajánlom nézd végig ezt az oldalt és szerintem rátalálsz a fajtádra..

    http://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=es&u=http://www.variedadesdeolivo.com/variedades_mediterraneas/%3FPais%3DGRECIA&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.variedadesdeolivo.com/variedades_mediterraneas/%253FPais%253DGRECIA%26hl%3Dhu%26tbo%3Dd%26biw%3D1280%26bih%3D650&sa=X&ei=dJQeUaXcEYGJ4ASAyIGwCg&ved=0CC4Q7gEwAA

Ha kezdenek sötétedni...itt az idő a pácolásra...:)

Pl:

http://www.oregonoliveoil.com/index_files/KalamataStyleTableOlives.htm

ott letölthető a

      Olives: Safe Methods for Home Picking .pdf

de még sok más fajta pácolási forma letölthető az oregon olives honlapról és a youtube-n is fent van egy csomó...:)

az egyik kedvencem

http://www.youtube.com/watch?v=bzV45MM1om4

http://www.youtube.com/watch?v=0QD7wWPHcj8

http://www.youtube.com/watch?v=RehvUYCifjE

http://www.youtube.com/watch?v=AQcQLaNgdak

Ezen a 4 videón az előkezelés látható. Több napon keresztül áztatni kell sós vízben az olivát, hogy a fanyar izt eltávolitsa a só. Ezt annyi napon keresztül kell csinálni amig viszonylag ehetővé nem válik...Tehát kb. 10 napon kereszttül sós víz csere(jó a közönséges konyhasó is 39 ft-ért/kg:)

A következő videó pedig egy pácolási forma ahol az előkészített olivának izt adunk...

http://www.youtube.com/watch?v=bTcgMNQJzBU

na most itt csak sót meg ecetet használ ...de rakhatunk a páclébe  pl.:fokhagyma, citromfű, citromhéj...stb...:) A saját fantáziára van bízva:)

Fontos !... Borecet...nem 10% ecet...a borecet gyengébb és az arányok erre vannak irva (a borecetre).


A Föld....

Az én fáim a közönséges kertiföldben érzik jól magukat. Az a legjobb nekik. Amelyik virágföldbe került (valamiért) az sokkal lassabban nőtt és fogékonyabb volt a betegségekre( pl.:Pávaszem ) vagy csak spontán leállt és nem csinált semmit, halvány lett a levele..stb.. .Ha virágföldet használunk akkor mindenképp keverjük kertföldel...
Én amikor új olajfát szerzek veszek egy 12l vödröt (300 ft). Fúrok rá három lukat...belerakom a jövevényt.....és betemetem:)
csak ha nagyon rossz a talaj akkor keverek hozzá virágföldet (kb 20%-ban).
De amilyen földbe van abba most hagyjad (szóval most hagyd békén)...:)
télen tartsd 0 és 10 között...
márciusban (mikor kihozod a telelőből) NPK 15-15-15% mütrágya a földjére szórva kb.(fél evőkanál)
1 hónap múlva mégegyszer megismételni( fél evőkanál 15-15-15)
juniusban (ha május végén kivirágzott és termőre fordult) akkor ha lehet .....lubofos 12 (vagy valami magas kálium és foszfordus valamit)

ha nem fordult termőre akkor juniusban NPK 15-15-15 kell adni....

Előzmény: EveSunFlower (434)
EveSunFlower Creative Commons License 2013.02.15 0 0 434

Sziasztok!

 

Ez az én olajfám,Zakynhtosról hoztuk szeptemberben,2 éves körüli.

Vajon milyen fajta lehet?

 

Szegénykém az előszobában van kb 15 fokban,hidegebbe  nem tudom vinni,eléggé hullajtja a leveleit.

Kezdő fás vagyok,aggódom,mert a szép kis termései kezdenek sötétedni,valamelyik már egészen sötét vörös,ez mit jelent?

 

Amikor hazahoztuk kivágtam a műanyag cserepéből,beletettem földestől egy 2x akkorába és köré mediterrán földet tettem pótlásként(azt olvastam,hogy ez kell neki,de tényleg ez a jó?).

 

Illetve szerencsétlen nem kap tépot,mert nem tudom,hogy itthon milyet lehet kapni hozzá és hogy kell adagolni.

Tudnátok segíteni????

 

Köszi

Urzy Creative Commons License 2013.02.07 0 0 433

Kereskedésben vették és rá van írva a kaspóra :-). Kitenném a lépcsőházba, de félek, hogy elviszik, vagy huzatot kap. Most a Ficus benedictus fám pihen kint, mert az is hullott. Azt biztosan nem viszik el, mert kb 2 m és baromi nehéz :-) viszont kint is hullik. Tavaly tél végére az is csaknem kopasz lett, de a nyáron a teraszon helyrejött, bedúsult. Remélem, az oliva fával is így lesz majd.

Előzmény: msek (432)
msek Creative Commons License 2013.02.03 0 0 432

Szia,

a bonsainak nevelt növények egy jelentős része nem szobanövényként való tartást igényel.

Ha valóban olajfád van, jó eséllyel az a gond, hogy bonsaiként sem bírja télen a szobai nevelést.

Ha teszel fel képet, kiderülhet, mi ez a növény.

Előzmény: Urzy (431)
Urzy Creative Commons License 2013.02.02 0 0 431

Hali! Én most kaptam egy kis olajfa bonsait kb 3 hete.Életem első bonsai-a, semmi tapasztalatom... Szép kis fácska volt, de hullaljtja nagyon a levelét. Sajna, társasházban lakom és 18-21 fok mindig a szoba. A fény meg annyi, amennyi az északi, észak-nyugati ablakokon bejön. Hetente 2x locsolom, de csak hullik. mit gondoltok, meg fog halni, vagy majd feltámad? Vagy valamit rosszul csinálok? Milyen tápoldat kell és mennyi, milyen gyakran? Kérlek Benneteket, adjatok tanácsot! Köszi!

Djapor96 Creative Commons License 2013.01.28 0 0 430

Köszi, hát igen az a kis fa vagy inkább bokor elég furi, de összel már nem akartam alakítgatni...

Előzmény: Gábor 35 (429)
Gábor 35 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 429

Szia. Amit Horvátból hoztál abba szinte biztos vagyok hogy 'Oblica'. Bár nem tartozik a kedvenceim közé de nagyon szívós. Jellemző rá a levéldobálózás. 2 éve tavasszal én is kiültettem egyet amit a -20 as télben kibirt de nagyon rosszul nézett ki utánna. Rengeteg helyen szétnyilt a kérge és teljessen kopasz lett.  De van egy nagy erénye ez pedig a szivóssága. Nyár végére teljessen helyrehozta önmagát és még a komolyabb repedések sem okoztak problémát. Gyorsan nő és bármilyen talajon elmegy. Vaskos és az ágrendszere kiválló. Könnyű vele dolgozni. Kétévente ellátot tehát egyik év jobb a másik rosszabb. Jó porzó és részben öntermékeny. Korai fajta és jó nagy a bogyója. Két gyenge pontja van ...az egyik, hogy érzékeny a pávaszem (peacock spot) nevű gombabetegségre. A másik ,hogy rákosodásra hajlamos (olive knot) amit egy Pseudomonas savastanoi nevű baktérium okoz ami úgy fertőz, hogy nyilt seben bejut pl:kéregrepedés. Bár a páva nálunk nem jellemző (hála a szárazabb éghajlatnak) és csak tavaszal meg ősszel fordult eddig elő (amikor huzamossab ideig meleg volt) a ráktól kicsit tartok. De ezeket a kockázatokat lehet csökkenteni ha minden tavasszal és ősszel 1% rézkén vagy bordói leves permetezéssel...

Oblica. Ez nem az én fám....:)

olajfa betegségek link:

http://www.olivediseases.com/olives/oliveknot/oliveknot.html

Csak részben a  leveléből, hanem a kinézetéből a levél és a törzs szinéből és az ágrendszeréből lehet következtetni....De a legegyszerübb a bogyójából lenne. Az Oblicára nagyon jellemző ez a vaskossabb, visszapöndörödő, középen mintha bevágták volna, henger alakú levél. Szóval nem az a szép karcsú..:)

A másikkal meg sürgőssen csinálj valamit...már mint tavasszal... :) Én a helyedben az alsó három ágból egyet megtartanák azt is félbevágnám és ami kitör abból egyet megtartanák és kb 2 év múlva már fa formája lenne.

Előzmény: Djapor96 (427)
Djapor96 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 428

Egyébként, ha minden igaz 2 hét múlva itt a tavasz....

 

http://kepfeltoltes.hu/view/130127/80273502K_pkiv_g_s_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

 

 

 

 

Djapor96 Creative Commons License 2013.01.27 0 0 427

Aztaa ebben a bő 1 hónapban nagyon felpörgött a topik!

 

Én is adok egy kis helyzetjelentést! 10-12 fokon telelnek a déli, napfényes vendégszobában. Ez alá nem tudok menni, mert így is 0-án van a radiátor...

 

Az öregebb fám dobálja a leveleit első sorban a több éves leveleket dobálja le. A tavalyiak megmaradtak.

 

http://kepfeltoltes.hu/view/130127/20130127_144313_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/130127/20130127_144331_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Az a fa amelyiket 2012-ben hoztam Vir -ről (Horvátország), az kb. 10 levelet dobott le. Mintha más fajta lenne a kettő, mert ez utóbbinak kicsit hajlottabbak a levelei.

 

http://kepfeltoltes.hu/view/130127/20130127_144359_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/130127/20130127_144435_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

Olvastam, hogy valamelyikőtök levélről nagyjából be tudja lőni, hogy mi lehet, ezért a hajtásokról is csináltam képet. Hálás lennék, ha segítenétek, mert nem tudom mim van.

 

Egyébként érdekes a nagyobbik fám az 10 éves, igazából idén adta nekem édesanyám, Ő hozta Trogírból, de valamilyen rossz ötelttől vezérelve erőssen árnyékos helyen tartotta, 10 éven keresztül szinte alig nőt. Pincébe teleltette, minden évben teljesen lekopaszodott. Nem is tudtam, hogy van olajfája, csak miután hoztam egyet magamnak akkor mondta, hogy odaadja, mert utálja, semmit nem fejlődik.... Szegény bent a dzsindzsában a többi növénytől teljesen takarva... hát nem csoda. Tavaly nyáron nálam többet nőt a napon, mint az előző 10 évben... valószínűleg most azért bírja nehezebben a telelés, mert még novemberben is hozta az új hajtásokat illetve még most is. Pedig 10-12fokon van, kevés vizet kap, de napfényes déli szobában....

 

 

 

 

Előzmény: Gábor 35 (392)
aBaluuuu Creative Commons License 2013.01.22 0 0 426

Ezt írja oldalt: (1 godet = 2kg ; 1 pot de 1L4 = 3kg ; 1pot de 2L5 = 3kg ; 1 pot de 5L = 7kg)

 

Majd átgondolom konkrétan mit szeretnék és arra is írok nekik hogy mennyibe kerülne.

Gábor 35 Creative Commons License 2013.01.21 0 0 425

A kérdés az, hogy ez a 45 euro csak egy növényre vonatkozik vagy súlyra. Ha például rendelek sok kicsit (mondjuk 3 db 7 eurosat) és nem megy 5 kg fölé akkor is 45 euro a szállítás?

Előzmény: aBaluuuu (424)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!