A frantoio-val kicsit óvatos lennék. Okozhat még kellemes és kellemetlen meglepetéseket. Én inkább csak a bouteillant javasolnám. A kiúltetéssel kapcsolatban pedig ha most megrendeled akkor jövő tavaszal ültesd csak ki. Addig tedd egy 12 literes vödörbe. Ne feledd 'kertiföld'...:-) .
Összenövesztéssel igen., össze is fort. Utánna helytelenül kezeltem és elszáradt. De szerintem biztosabb módszer mint a szemzés, csak vacakolosabb.
Természetessen magokkal én is fogok foglalkozni , és már van egy magról kikeltem is. 4 éves és tavaly lett kiültetve..(kiprópálva):-)
Akkor egy Frantoio-t is berendelek majd. Egy bouteillan-t kapásból kiültetek a többi meg szaporítóalanyként lesz tartva:)
Nagyon remélem hogy idén nem lesz nagy késői fagy. Bár tavaly sikerült megúsznom és csak a sárgabarack dobta el a virágait. A domb alján még a sárgarépa is kifagyott nálunk meg semmi:)
Egyébként ha bejön a rendelés és teremni is fognak egyszer a fák akkor tuti elvetem a magjait majd.
Már tavaly vártam a termőre fordulást de elmaradt...Szerintem ha nem lesz májusban esti fagy akkor idén már lesz valami...:)
Nem, ezek mind fagyalra vannak szemezve (chip szemzésel). Pont idén ültetem ki az első olyan fát akit fagyalra szemeztem. Ő volt az első akin sikerült. Ő egy 'Frantoio'.
Láttam észrevetted a zacsikat...:) Azon a módszeren még "dolgozom" úgyhogy még nem akarom leirni de szerintem hatékonyabb lesz...:)) A 'gyűrűvágós' módszer csak a fás ágakon hozott nálam sikert. A félfás (egy éves) ágakon nem hozott sikert sőt....0% lett az arány...Ha nem vágod meg a kérgét akkor nem csinál semmit...
Ezek mind olajfa alanyra vannak oltva és szemezve?
Ezek szerint nem dugványozol hanem egy zacsi földet kötsz az ágakra és az gyökeret ver? Meg kell hozzá gyűrűben vágni a kérget vagy csak simán föld és nedvesen tartani?
A Szlovéniában használt fajták mind fagytűrőek..majdnem ugyanezeket használják északolaszországban is:)..Ezek közül csak néhányat emeltem ki akikel érdemes foglalkozni.
Meggyőztél a rendeléssel kapcsolatban:) Még várok vele pár hetet.Csak már bennem van a kertészkedhetnék:) Egyébként már vadászom az alanyokat hogy mikre fogom megpróbálni a ráoltást.
Menéztem a linkeket. De a fagytűrésükről nem beszélnek.
Egyébként majd pár fotót szívesen megnéznék a gyüjteményedről. Szóval ha unatkozol vagy nagyon ráérsz nyugodtan posztold tele a fórumot velük:)
Szia. A franciáktól én március végén április elejétől rendelnék. Én kiültetni (szerintem) szintén ebben az időpontban fogok.
A Szlovénoknál is van tengerpart közelében.Híresebb fajták: Isterska bjelica (alias:bianchera), Rosulja (Rosinjola), Leccino, Leccio del corno. Na most ugye csak azokat a fajtákat irtam le akikkel érdemes foglalkozni.
Egy szlovén oldal ami hasznos tanácsokat ad. Erdemes google fordítót használni....:)
Várd ki a végét...:) lehet, hogy május-juniusban ki fog törni(sőt, sok esély van rá mert az idei tél nem volt vészes)...addig nincs gáz amíg zöld a törzse, hagyd ott ahol van és ne csinálj vele semmit...ősszre kiderül mi lesz a sorsa...:)
Pont ma találkoztam egy ismerősömmel és ő is azt mondta kint hagyta a sajátjait egész télen.. Mondjuk nekem ez azért rizikós mert cserépben sokkal kevesebb a fagytűrés de feltétlenül kiváncsi leszek majd az eredményekre..
megnéztem a kint telelt olajfámat... kicsit levéltelen, és fagysérülés ott van rajta ahol helyhiány miatt összekötéskor kicsit meggörbűlt az ága. Ami egyenes volt, tehát nem volt kényszergörbítés ott ránézésre minden okés. Majd meglátjuk megmaradt-e.
Szia. Hát nem a legszerencsésebb képet raktad fel . Még a törzse sem látszik . Pedig jó lenne tudni oltott-e. Az első tippem a népszerűbbek között az a 'kalamata' volt. A második a 'chalkidikis' a harmadik pedig a 'konservolia'. Mivel elég későn érik...most...kalamatára tippelnék,de a kép szerint neked elég tömzsi és a kalamata nagyon hosszúkás és aszimetrikus és nagyon hegyes a bogyesz vége...
én azt ajánlom nézd végig ezt az oldalt és szerintem rátalálsz a fajtádra..
Ezen a 4 videón az előkezelés látható. Több napon keresztül áztatni kell sós vízben az olivát, hogy a fanyar izt eltávolitsa a só. Ezt annyi napon keresztül kell csinálni amig viszonylag ehetővé nem válik...Tehát kb. 10 napon kereszttül sós víz csere(jó a közönséges konyhasó is 39 ft-ért/kg:)
A következő videó pedig egy pácolási forma ahol az előkészített olivának izt adunk...
na most itt csak sót meg ecetet használ ...de rakhatunk a páclébe pl.:fokhagyma, citromfű, citromhéj...stb...:) A saját fantáziára van bízva:)
Fontos !... Borecet...nem 10% ecet...a borecet gyengébb és az arányok erre vannak irva (a borecetre).
A Föld....
Az én fáim a közönséges kertiföldben érzik jól magukat. Az a legjobb nekik. Amelyik virágföldbe került (valamiért) az sokkal lassabban nőtt és fogékonyabb volt a betegségekre( pl.:Pávaszem ) vagy csak spontán leállt és nem csinált semmit, halvány lett a levele..stb.. .Ha virágföldet használunk akkor mindenképp keverjük kertföldel... Én amikor új olajfát szerzek veszek egy 12l vödröt (300 ft). Fúrok rá három lukat...belerakom a jövevényt.....és betemetem:) csak ha nagyon rossz a talaj akkor keverek hozzá virágföldet (kb 20%-ban). De amilyen földbe van abba most hagyjad (szóval most hagyd békén)...:) télen tartsd 0 és 10 között... márciusban (mikor kihozod a telelőből) NPK 15-15-15% mütrágya a földjére szórva kb.(fél evőkanál) 1 hónap múlva mégegyszer megismételni( fél evőkanál 15-15-15) juniusban (ha május végén kivirágzott és termőre fordult) akkor ha lehet .....lubofos 12 (vagy valami magas kálium és foszfordus valamit)
ha nem fordult termőre akkor juniusban NPK 15-15-15 kell adni....
Ez az én olajfám,Zakynhtosról hoztuk szeptemberben,2 éves körüli.
Vajon milyen fajta lehet?
Szegénykém az előszobában van kb 15 fokban,hidegebbe nem tudom vinni,eléggé hullajtja a leveleit.
Kezdő fás vagyok,aggódom,mert a szép kis termései kezdenek sötétedni,valamelyik már egészen sötét vörös,ez mit jelent?
Amikor hazahoztuk kivágtam a műanyag cserepéből,beletettem földestől egy 2x akkorába és köré mediterrán földet tettem pótlásként(azt olvastam,hogy ez kell neki,de tényleg ez a jó?).
Illetve szerencsétlen nem kap tépot,mert nem tudom,hogy itthon milyet lehet kapni hozzá és hogy kell adagolni.
Kereskedésben vették és rá van írva a kaspóra :-). Kitenném a lépcsőházba, de félek, hogy elviszik, vagy huzatot kap. Most a Ficus benedictus fám pihen kint, mert az is hullott. Azt biztosan nem viszik el, mert kb 2 m és baromi nehéz :-) viszont kint is hullik. Tavaly tél végére az is csaknem kopasz lett, de a nyáron a teraszon helyrejött, bedúsult. Remélem, az oliva fával is így lesz majd.
Hali! Én most kaptam egy kis olajfa bonsait kb 3 hete.Életem első bonsai-a, semmi tapasztalatom... Szép kis fácska volt, de hullaljtja nagyon a levelét. Sajna, társasházban lakom és 18-21 fok mindig a szoba. A fény meg annyi, amennyi az északi, észak-nyugati ablakokon bejön. Hetente 2x locsolom, de csak hullik. mit gondoltok, meg fog halni, vagy majd feltámad? Vagy valamit rosszul csinálok? Milyen tápoldat kell és mennyi, milyen gyakran? Kérlek Benneteket, adjatok tanácsot! Köszi!
Szia. Amit Horvátból hoztál abba szinte biztos vagyok hogy 'Oblica'. Bár nem tartozik a kedvenceim közé de nagyon szívós. Jellemző rá a levéldobálózás. 2 éve tavasszal én is kiültettem egyet amit a -20 as télben kibirt de nagyon rosszul nézett ki utánna. Rengeteg helyen szétnyilt a kérge és teljessen kopasz lett. De van egy nagy erénye ez pedig a szivóssága. Nyár végére teljessen helyrehozta önmagát és még a komolyabb repedések sem okoztak problémát. Gyorsan nő és bármilyen talajon elmegy. Vaskos és az ágrendszere kiválló. Könnyű vele dolgozni. Kétévente ellátot tehát egyik év jobb a másik rosszabb. Jó porzó és részben öntermékeny. Korai fajta és jó nagy a bogyója. Két gyenge pontja van ...az egyik, hogy érzékeny a pávaszem (peacock spot) nevű gombabetegségre. A másik ,hogy rákosodásra hajlamos (olive knot) amit egy Pseudomonas savastanoi nevű baktérium okoz ami úgy fertőz, hogy nyilt seben bejut pl:kéregrepedés. Bár a páva nálunk nem jellemző (hála a szárazabb éghajlatnak) és csak tavaszal meg ősszel fordult eddig elő (amikor huzamossab ideig meleg volt) a ráktól kicsit tartok. De ezeket a kockázatokat lehet csökkenteni ha minden tavasszal és ősszel 1% rézkén vagy bordói leves permetezéssel...
Csak részben a leveléből, hanem a kinézetéből a levél és a törzs szinéből és az ágrendszeréből lehet következtetni....De a legegyszerübb a bogyójából lenne. Az Oblicára nagyon jellemző ez a vaskossabb, visszapöndörödő, középen mintha bevágták volna, henger alakú levél. Szóval nem az a szép karcsú..:)
A másikkal meg sürgőssen csinálj valamit...már mint tavasszal... :) Én a helyedben az alsó három ágból egyet megtartanák azt is félbevágnám és ami kitör abból egyet megtartanák és kb 2 év múlva már fa formája lenne.
Az a fa amelyiket 2012-ben hoztam Vir -ről (Horvátország), az kb. 10 levelet dobott le. Mintha más fajta lenne a kettő, mert ez utóbbinak kicsit hajlottabbak a levelei.
Olvastam, hogy valamelyikőtök levélről nagyjából be tudja lőni, hogy mi lehet, ezért a hajtásokról is csináltam képet. Hálás lennék, ha segítenétek, mert nem tudom mim van.
Egyébként érdekes a nagyobbik fám az 10 éves, igazából idén adta nekem édesanyám, Ő hozta Trogírból, de valamilyen rossz ötelttől vezérelve erőssen árnyékos helyen tartotta, 10 éven keresztül szinte alig nőt. Pincébe teleltette, minden évben teljesen lekopaszodott. Nem is tudtam, hogy van olajfája, csak miután hoztam egyet magamnak akkor mondta, hogy odaadja, mert utálja, semmit nem fejlődik.... Szegény bent a dzsindzsában a többi növénytől teljesen takarva... hát nem csoda. Tavaly nyáron nálam többet nőt a napon, mint az előző 10 évben... valószínűleg most azért bírja nehezebben a telelés, mert még novemberben is hozta az új hajtásokat illetve még most is. Pedig 10-12fokon van, kevés vizet kap, de napfényes déli szobában....
A kérdés az, hogy ez a 45 euro csak egy növényre vonatkozik vagy súlyra. Ha például rendelek sok kicsit (mondjuk 3 db 7 eurosat) és nem megy 5 kg fölé akkor is 45 euro a szállítás?