Nem értem Rozsomák miért FeketePandát szemelted ki magadnak,én és még mások is írtunk ettől sokkal rosszallóbb véleményt. Igaz, fundis tapasztalatom hozzá képest még sehol sincs, kennelem sincs, nevem sincs a kutyás világban!!! Csak ezért???
Nyilván való, hogy a más véleményét Ti sem nyelitek le, pedig Lolly azt írta, ki így tart kutyát, ki úgy. Szerintem akkor feleslegesen vitázol!!
Ennek ellenére fogadjatok el néhány jó tanácsot:
Keressetek egy jó kutyaiskolát, nagyon sokat segítenek, naponta látom milyen átalakuláson mennek át a kezelhetetlennek vélt ebek!! Nyilván az ivartalanítás nem oldja meg a viselkedési problémákat, viszont egy dominánsabb szukánál is tapasztalható némi változás. Én ezzel kezdenék, ha elköltöztek a babák..
Elnézést ha kellemetlenségetokoztam nemvolt szándékomban.Bár szerintem itt nagyjából mindenki ismeri önt.Én csak azért linkeltem be a levél egy részét,mert ön állitotta hogy nemtanácsolt ilyeneket.
2. Tilos fórumon - ezen is - közölni, bemásolni: Bármely regisztrált felhasználó valós személyes adatait (például: név, lakhely, munkahely, beosztás stb. – ún. "IRL adatokat")
Magánlevelet listára csak a másik fél engedélyével idézhetünk be. Tartsuk szem előtt, hogy a kapott magánlevél tulajdonjoga ugyan a miénk, de szerzői joga az írójáé!!
Kérem előzmény hozzászólását fentiek miatt azonnal töröltetni, nem járultam hozzá nevem és magánlevelem közléséhez, bár látom nem értette azt sem meg.
1. Nekünk az, hogy már hallgat ránk és nem csak futkározik az már szinte a teljes siker. Mondjuk Öcsihez nem mérhető, de ígyis meg vagyok elégedve vele. Viszont annyira soha nem bíznék meg benne, hogy a lányomat a közelébe engedjem vagy ellésnél valamelyikünk ott legyen.
2.Ezt ha jól láttam, "Dunai Bea"néven kapta a feleségem elvileg Öntől.
"Tapasztalatom szerint 2 éves korukra a szukák a birka türelmével rendelkeznek...kamaszként elevenek, játékosak, de nagyon könnyen kezelhetőek. Lehet, hogy kicsit csillapodni fog, próbáljatok ki nála egy hétig tartó nyugtatókúrát, ha utána is dilis, akkor szerintem semmi esély. Egyik fundis ismerősöm most altatta el 3 éves szukáját (az is egy hasonló dilis kutya volt, szerintem ebből a vonalból), mert 3 évesen még harapni is elkezdett. Ők abban hittek, ha lesznek kölykei akkor lenyugszik. Nem így történt, sőt hülyébb lett. Ezt borítékoltam nekik is előre...a napokban mesélték el, hogy: "Igazad volt Bea..." A gazdasszony keze bekötve...stb. Ne tedd ki ennek a gyerekedet...hidd el nem éri meg."
Távol áll tőlem, hogy vitába bocsátkozzam. Mivel a beírásaim régiek, így visszaolvastam válaszaimat két évre visszamenőleg. Egyetlen javaslatom nem volt ezen a fórumon, hogy a kérdéses szukát jobb létre kellene szenderíteni, így ezt visszautasítom. Más jellegű javaslatom annál több. Segítő jószándékkal tettem.
Nem asztalom elbírálni, hogy bármit is használtak-e belőle. Sok fórumozó sok javaslata került itt leírásra időközben. Mindenki lehetőségeihez mérten, józan belátása alapján úgy tartja kutyáját, ahogy akarja. Mindenki olyan kutyát tart, amilyent akar.
Az utolsó két beírásuk ellentmond egymásnak. Felesége azt állítja minden szép már és jó, kezelhető és révbeért a kutya, Ön pedig azt, hogy 3 éve megbízhatatlan a kutya, azért nem megy a közelébe szülésnél, mert fél, hogy megharapja. Pár perc elteltével íródtak. Ezt az asszimmetriát én nem akarom kezelni, így eztán nem adok semmiféle tanácsot. Ha volt bármi, amit használni tudtak eddigi ötleteimből, tegyék nyugodtan.
Nem szeretnék vitábaelegyedni Önnel, nem szerettük volna elletni Lédát, csak mivel a lányom első születésnapján Öcsi szeretett volna mindent befalni a vendégek elől, sajnos be kellett csuknom a kennelbe arra a kis idöre(ebből lett a baj). Én elhiszem, hogy Ön nagyon jól tartja a kutyáit, láttam Öntől származó ebeket, tényleg gyönyörűek, de attól hogy nem rakok infralámpát, nem hiszem hogy rossz gazdi vagyok. Nem valami rossz lepusztult kutyáim vannak úgy érzem, az egész környék idejár őket csodálni. A mi nevünket nem ismerik 3év ittlakás óta, de azt mindeki tudja ki az az ÖCSI. Az elletőhelyjel és elléssel két problémám van csak. 1- ha jól tudom, a kutya mindig egy biztos helyet keres az ellésre és nem szereti ha bolygatják. 2- örülök hogy Léda évek alatt annyira kezelhető lett, hogy nem szed szét mindent a közlében és nagyjából hallgat rám(ha jó ltudom, régebben Ön írta hogy oltassam el vagy agyon fogom ütni)szar gazdi létemre még mindig él és bármennyi szenvedésbe került még itt van. De visszatérve a 2. részhez, kezelhető ugyan nagyjából, de ugyan tegye már fel a kezét az, aki 3 év megbízhatatlanság után oda mer mellé ülni és várni hogy megelljen, amikor még néha a teljes kezelhető kutya is harap. Van olyan, aki ezt bevállalta volna? (nemhiszem)
Lehet hogy rossz gazdi vagyok, de legalább Öcsi egész nap, Léda pedig estétől reggelig annyit játszik 1 hold területen megkötések nélkül, egészségesen és jókedvűen, amennyit akar.
:) Más agyonütötte volna hidd el. vagy ne hidd el.
Lehet utálni, lehet piszkálni, én nem adok romlott élesztőt meg tollas döglött csirkét a kutyának és a kicsik nem bolhások mint egyeseknél. Az előző alomból ami kutyusokat elvittek, makk egészségesek voltak és ez idén sem lesz másképp. Amikor beoltattuk, IGAZI, VALÓDI orvos oltotta őket. Mikor Lédát vittük következő oltásra miután elhoztuk, kiderül hogy hamis volt az orvosi pecsét az oltási könyvében. Mikor Lédát elhoztunk, hemzsegtek rajta a bolhák, és ez nem túlzás.
Szóval lehet sárral dobálózni, a kutyáink egészségesek, a kicsik is, se bolha se más élősködő nincs és nem is volt rajtuk mióta nálunk vannak.
Lehet hogy másképpen nevelgetjük őket, másképp tartjuk mint Ti, de egészségesek és semmiben nem szenvednek hiányt. Idő volt, nem is kevés míg Léda kezelhető lett de mára ez a probléma is megoldódott. Utólag is köszi a sok tanácsot, végül csak sikerült. :) Léda történetét itt már mindenki ismeri, sokan adtatok tanácsot és segítettetek, szóval ezzel is révbe értünk mára.
Úgy gondolom tökéletes kutyatartás nincs, mindig van valami amin javítani lehetne vagy más szerint másképp csinálni, de amíg szemmel láthatóan boldog és egészséges a kutya, addig szerintem nem kell bántani senkit.
Amit máxem is írt, rengeteg olyan kutya van akiket megkínoznak vagy kicsi láncon vannak és még sorolhatnám. Na annak nem való háziállat. Épp most volt egy kínzás a napokban Lajosmizsén, a lábánál lógatták fel a fára szerencsétlen keveréket. Persze ez szélsőséges példa, de itt van mozgástér, minden nap tele a bendőjük és nem tocsognak a saját ürülékükben. Tiszta a helyük, naponta vannak takarítva.
Szóval értem én hogy másképp vélekedtek a dolgokról, de talán mi sem rosszul csináljuk, csak másképp. Sajnos csak Suzy-t tudom felhozni példának, hogy mikor elvitte a kis Giorgiot, egészséges volt és bolhamentes. Mára pedig egy nyugodt 1 éves kan.
Tiszafüreden voltunk, és ez volt az első hosszabb nyaralásunk kutyával. Ő is érezte, hogy más a helyzet mint otthon, és ennek megfelelően, illedelmesen okosan viselkedett. Nagyon büszke voltam rá. Játszótér mellett még terápiás kutyaként is funkcionált, egy egész osztályt lekötött :)
Én már hónapokkal ezelőtt írtam neki adja oda JOBB gazdinak Lédát...
Melyik részén voltatok a Tisza-tónak? Mi rendszeresen járunk oda, most szombaton is megyünk természetesen kutyákkal!!! Nekünk Sarud az uticél:)- mi is sok jó szót kapunk:) nem kis feltünést keltve:) Jó érzés, hogy kutyáim mosolyra bírják az embereket, jó hangulatot keltve... Már alig várom!
Ha ennyi gondot okoz, miért tartassz két kutyát? Egy kutyával is rengeteget kell foglalkozni, hát még kettővel...
Mi egyébként most jöttünk haza a Tisza-tavi nyaralásunkból, a kutyám végig velünk volt, családtagként. Szuperül viselkedett, és nagyon sok elismerést bezsebelt :)
Megy, a vita látom. De én meg vagyok elégedve a mi fundinkal. Én vissza tudom vezetni a családfáját ük szülőig. Igaz az anyukája kicsit aktív, de ő egy nagyon nyugodt kutya. Igaz nincs törzskönyve, de a könyv se biztosíték meg tenyésztőtől is kerülhet ki olyan kutya, amivel később gond lehet. Szerintem az se 100 %-os garancia, ha tenyésztőtől vásárol az ember. Nem védeni akarom Annáékat , de mi meg vagyunk elégedve a kutyánkkal. Amire nekünk kelet azt teljes mértékbe kielégíti. Mi nem akartunk tenyészteni, kiállításra járni. Mi beleszeretünk a fajtába ennyi. És sajnos mi nem tudtuk kifizetni a 100000- 150000 Ft. egy kutyáért. De az összes oltása megvan, rendszeresen járunk vele dokihoz, ami azért pénzbe kerül, makkegészséges, vidám kiegyensúlyozót kutya. Nincs diszpláziája , nincs gond a szívével. És azért mert nem tenyésztőtől való a kutya és nincs törzskönyve azért ő ízig-vérig FUNDI.
Eléggé lesarkosítottad a dolgot:"a természetben sem halnak bele az állatok az ellésbe pedig ott nincs se infralámpa se sampon"
Akkor minek oltatod be?-a természetben sem oltja senki, minek eteted?-ösztönlény, vadásszon! A kicsik meg vagy életben maradnak vagy nem. Arra ott a természetes szelekció :/
Jajj az lemaradt hogy a helye nem saras, hisz tető van a kennel felett. Homokban vannak, és takarítva van a nagyok és kicsik helye is. Naponta többször természetesen. Úgyhogy nem, nem saras ganés helyen lakik a kis család. Bocsánat ezt elfelejtettem.
Más a véleményünk, ennyi. Nálunk a kutya kutya, a természetben sem halnak bele az állatok az ellésbe pedig ott nincs se infralámpa se sampon. Te így én úgy. :)
A kutyáim kutyák. Úgy is élnek. Nem emberek. Nem is úgy bánok velük, mintha azok lennének. Furcsa, hogy ezt írod. Soha nem adok "nyelvespuszit", mitöbb fel sem ugorhatnak rám. Évente minima 4x kapnak féreghajtót, 2-3 oltást...stb.
Fésülöm, fürdetem és nevelem őket. Boldogan bandáznak, kaparnak és élik mindennapjaikat.
De! Ha vemhes anyakutyám van, azt kiemelten kezelem. Nyugodt körülményeket biztosítok neki, és szülésnél meleg, biztonságos, száraz helyet. Herpesz ellen oltott valamennyi anyakutyám minden vehemnél, folyamatosan figyelem őket - belefér az időmbe meló, 3 gyerek és 10 blöki mellett. Ja, és baszott nagy ház mellett, hogy a takarítás és mosás-főzés ki ne maradjon.
Hogy hibáztam-e valaha? Persze ... le is basztak érte, és kétszer nem is fordult elő. Ezekből tanultam. Az én kutyalányaim is imádják a lehetetlen, hideg és sáros helyeket, de mivel ezek a helyek nem alkalmasak az újszülött kicsiknek, így nem engedem, hogy elássák magukat. Van erre elletőláda, sokba sem kerül ilyent csinálni. És van sok kinőtt ruha, kopott pléd...stb, amit cserélek alattuk. Van vödröm vagy slagom samponnal, amivel lemosom ellés után a mamát. Van infralámpám is, amivel megfelelő hőmérsékletet biztosítok az újszülötteknek az első 2-3 hétben. Ha végiggondolod, semmi olyant nem írtam, ami baromi nagy cucc lenne vagy baromi drága. Egy dolog kell ezekhez csak ... a hozzáállás. Mert nekem sajna senki nem tudja megmagyarázni, hogy a szuka csak nyugodtan elljen meg a maga kaparta gödörbe.Azt sem tudja senki megmagyarázni, hogy a lemosatlan anyakutya szőre (láttam pár ellést már) tiszta. A vér, magzatvíz és egyéb szutyok mind a hátsó combján és farkán landol. Remek táptalaja a baktériumoknak és gombáknak, ja. Persze rászárad:) És, amit tud, a nyomorult le is nyal. Viszont, mikor kimosom ezeket a részeket szülések után, azt is látom, hogy a "tisztának tűnő" anyakutyából mi jön ki... Na látod, ha nem tenném, én sem szívesen puszilgatnám, ölelgetném meg. Szerintem koszos és büdös volna... Azt is látom, tapasztalom, hogy a "tisztába tett" anyakutya mennyivel nyugodtabb, ellazultabb és boldogabb. És igen, én a szukáim és kölykeik kényelméért, életesélyükért és egészségükért ennél sokkal többet is megteszek. De, ezekről itt és most nem írok, mert nem látom értelmét, ... és miután az első almotoknál mindezt már leírtuk...
Furcsállom Lolly, hogy a felelősséggel kutyáikkal foglalkozó fórumozókat leszólod azért, mert lelkiismeretesen bánnak ebeikkel. Mert a jól ápolt ebük pofijára tudnak - és mernek - puszit nyomni. Mert boldogan képzik őket, foglalkoznak velük és neadj isten ezt élvezik is. Társként bánnak velük, szeretik őket, élvezik azt, hogy együtt élnek. Mert a kutyák évezredek óta az emberek társai, kiszolgáltatva magukat ezzel nekünk .... és nem farkasok a vadonban, akik igen, egyedük egy odúban hozzák világra az utódaikat. Szavaid akkor lennének igazak, ha nem állnál ott a kutyád és a természet között.Ha őt még a természet szelektálta volna, és nem az ember ... célirányosan valamire ... vagy rosszul ...
És, hogy ösztönösen cselekszenek? Igen:) És, az emberek is. Csak mi átkereszteltük. Mi karriervágynak, bevásárlásnak, tudatos gyerektervezésnek hívjuk. Náluk meg dominanciának, túlélési ösztönnek vagy szaporodásnak:)
Tudomásom szerint nincs még fajtamentés Magyarországon. Valóban nincs, vagy csak én nem tudok róla? Ha esetleg van olyan ismerősötök aki tudna segíteni ezen a két kutyuson értesítsétek.
Elismerem hogy itt mindenki gyönyörűen bánik a kutyájával és a legjobbat adjátok nekik. Mi is megpróbáljuk, mi másképp csináljuk de nem szenvednek. Lédának több kölyke nem lesz mert ivartalaníttatom, a kicsik esetében nem tudom hogy lesz mert a legjobb lenne őket is, de már az oltásuk is rengeteg pénz lesz és a semmiből nem lehet gazdálkodni. Mindenesetre ennek még utána kell járnom de a felvetés jogos, próbálom megoldani.
Szándékosan vigyáztunk arra hogy a kritikus időszakban a kutyák ne érintkezhessenek de Maja születésnapján muszáj volt Öcsit bezárni, aminek ez lett az eredménye. Visszacsinálni nem tudom de azt kivédhetem hogy több ilyen ne fordulhasson elő. Ki is védem, megteszem amit kell.
Léda helye amúgy is naponta van takarítva, nincs se légy se más élősködő, épp most voltam kint. Azt nem írtam de már a macskákat sem kergeti. :-) Kaját eleget kap, legalábbis eddig úgy volt, ma megyek húst venni neki hogy az is legyen (szokott kapni). Vizét folyamatosan cserélem egyébként is. Sajnos rosszul indult a tartása de mára már elég szépen kialakult minden, főleg mióta kint lehet. Kezelhető és engedelmes.
Kicsikhez nem mindig enged oda, főleg mert eteti őket, olyankor nem nyúlkálok de naponta sokszor rájuk nézünk. Úgy befészkelte magát a ház alá (gödröt ásott) hogy nem férünk oda ha bent van, ha meg kijön egy körre, akkor is hasalva érjük csak el a kicsiket. Jó meleg a testük (nem lázasan meleg) és külsőre egészségesnek tűnnek. Doki jön megnézni őket és a mamit, plusz a nagyok oltást is kapnak, a kicsikét meg lebeszéljük.
Nem akartam senkit megbántani, én is hülyén fejeztem ki magam a nagy izgalomban meg Majától nem tudok ideülni rendesen írni, csak ha alszik (mint most). Nem hagyom sorsára a kutyát, nála az ellés baromi gyors, délelőtt még minden rendben volt, úgy viselkedett mint máskor, mikor hazaértünk (mert vannak dolgok amiket el kell intézni ha vemhes a kutya ha nem) akkorra megvoltak. Léda és a kicsik is tiszták voltak, ezt már akkor megnéztük. Székletét ellenőrizte férjem, vagyis ő nézte meg. Helyét még akkor kitakarítottuk, meg az amúgy is minden nap meg van csinálva. Se légy se más élősködő nincs, ezt is megnéztük.
Kivenni nem tudtuk a kicsiket aznap, de odamentünk a "gödörhöz" és férjem a kezével megnézegette őket és Lédát is. Mivel már szürkület volt ezért nem láttuk pontosan mennyien vannak. Kézzel sem lehetett megszámolni emrt egykupacban fekszenek.
Most mennem kell. Köszi a sok aggódást, vigyázunk rájuk és a mamira is.
A helye még aznap ki lett takarítva, és szerintetek a természetben a kutyákat ki mossa le ellés után? És mégis élnek...
Léda tiszta, már amennyire egy kinti kutya az lehet, csak hogy megnyugodjatok. Él és élnek és mindenki jól van. Egész nap a picikkel van, csak néha megy egy kört.
A kajára azért kérdeztem rá hogy ha valakinek van bevált jó tippe amitől a kutyamaminak sok a teje, tudjam. Hülye annyira nem vagyok, tudom hogy többször kell enni adni és jó minőségű kaját. Ezt nem értem miért bántotok azért mert kérdeztem. Nem nem tudom, csak szerettem volna jobbat....
Drága macipofa olvasd akkor azt is vissza hogy megváltam-e vagy megoldottam a helyzetet...
Amúgy igen, elismerésem hogy van időd ennyire foglalkozni az állatokkal, én egy 1 éves mellett sajnos nem tudok, nálunk a gyerek az első és csak azután jönnek az állatok.
Állatszeretetről annyit, hogy mikor Öcsi parvos lett (hangsúlyozom, megvolt az oltása) férjem kint aludt vele és nyomta a szájába a vizet, nem aludt 2 napig, nem járt dolgozni csak a kutyának élt. Na erről ennyit, pedig akkor bent sírt a pár hónapos kislánya...
De tényleg elismerendő hogy ennyi időd van és az állatokra fordítod, ezzel nem is akartam vitázni, szép dolog, főleg ha önzetlenül csinálod amiben biztos vagyok.
Kutyákról beszélünk, nem emberekről. Mivel nem tudtuk napra pontosan hogy mikor fog elleni, ráadásul hol vemhesnek látszott, hol nem, így nem tudtuk. Azt gondolom hogy egy állatot nem szabad emberi tulajdonságokkal társítani. Náluk ez másképp működik, ők nem úgy ellenek mint ahogy az emberek szülnek. Ha tudtam volna mikor fog elleni, akkor is magára hagytam volna, ebbe nem szabad belepiszkálni. A helyén semmi vér és mocsok nem volt és nincs is. Pár órásak voltak a kutyusok mire megláttuk, és addigra teljesen tiszták voltak, Léda helyét pedig feltakarítottuk de ott sem volt vér és mocsok. Messziről számoltuk meg a kicsiket, mivel Léda nem engedett oda én meg nem fogok odaerőszakoskodni. Tegnap este egyenként sikerült kivenni őket és megnézni a kicsiket.
Panda minen elismerésem a Tied mert hihetetlen amilyen szépen gondozod a kutyáidat, de ők kutyák és nem emberek. Nem lehet a kettőt összehasonlítani. Nekem mindegy milyen fajta vagy milyen állat, szeretem és védem őket, ha nem így lenne már Léda sem lenne nálunk. De ne tévesszük össze az embert a kutyával. A kutyának ösztönei vannak, ösztönlény, az ember pedig nem. Te úgy beszélsz róluk mintha emberek lennének, úgy bánsz velük. De nem azok. Éppen ezért az ellésnél sem álltam mellette, volt vize, volt helye, egészséges és a kicsik is élnek. Doki ahogy tudja, megnézi a családot. Ez a "horrorisztikus" ellés csak a fantáziádban él és még néhányotokéban. Lehet a kutyát szeretni, sőt, "kell" is, de azért ne felejtsük már el, hogy ők állatok és másképpen élnek, másképpen éreznek mint mi, emberek. Erről azok jutnak eszembe (itt is vagytok páran gondolom) akik a kutyájukkal nyelvespuszilkodnak. Gratulálok hozzá, előtte a kutya a seggét nyalta, majd a gazdi száját. Inkább ez a horrorisztikus nem pedig a természetes tény, miszerint a kutya egyedül hozza a világra a kicsinyeit. Várom már mikor alaptják meg a kutyaszülészetet, ha ugyan még nincs...
Régi olvasója vagyok a fórumnak, régebben én is írtam hozzászólásokat. Véleményem szerint a fórumnak segítőnek és építőnek kell lenni, de az utóbbi hozzászólások nálam már kiverték a biztosítékot. Pandamama, kutyamaci, macipofa szerinten is hibázott Lolly, de ennyire leszedni róla a keresztvizet ez már durva. Lolly megpróbált élhető körülményeket teremteni kutyáinak. Lédától sem szabadult meg mikor problémák adodtak vele (éjszakai csaholás) megpróbálta megoldani kisebb nagyobb sikerel. Persze az sem szerencsés, hogy Léda már másodszor maradt vemhes Öcsitől, de gondolom Lolly tanul az esetből (ivartalanítás). Lolly hibázott én is hibáztam már és TI??? Lányom az ebrendészeti telepen dolgozik. Tőle hallom és láttom milyen körülmények közül kerül hozzájuk kutya, az maga a borzalom. Azok az emberek milyen kutyatartók?? Véleményem szerint az vese Lollyra az első követ aki még nem hibázott, és ezzel nem védeni akarom Lollyt, de van emberség is a világon.
Lolly ne menj el a fórumról.
Minden csodálatom és elismerésem azok a tenyésztők iránt, akik lelkiismeretesen tenyésztik és gondozák ezt a csodálatos fajtát.
Igazad van ...ÉN különleges helyzetben vagyok, hogy állatokkal foglalkozom,velük élek, létezek. Én ráérek...észrevenni, ha csipás valamelyik cicám szeme, ha megy a hasa, nem eszik, levertebb, rosszkedvű,stb
Az első kutyámnál, Macinál annyira túlaggodtam mindent. Én emberként kezeltem öt. Majd megtanultam ( a tanuláson van a hangsúly)hogy kutyaként kezeljem.Ö kan....
A nőstényemet pontosan ezért nem teszem ki ennek. Tudom magamról, nem tudnék 100%-ot nyújtani a szülésnél. SAjnos ájulos vagyok a vértöl.
Ma vissza olvastam, amit az elmúlt hónapokban irtál....Lett volna lelked, a vemhes kutyától megvállni...