Keresés

Részletes keresés

pergynt2 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 432

Ne terelj!:-)

Én azt mondtam, hogy azért van ott a KISSZAMOS mellett mert az már értelmezhető görögül is!!! A kisszemes viszont nem!!!:-)

Előzmény: Carolus58 (429)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 431
Kérdezd meg Maxvelt, hogy mit mond a Mar-ra... Campos del Mar... :o))))
Előzmény: kisharsány (426)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 430

Na, akkor közeledünk a lényeghez.

mit jelent az a szó, hogy kastély?

mit jelent az a szó, hogy castellum?

Előzmény: pergynt2 (427)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 429
Bocsi, én nem játszom a szavakkal, ti lapátoljátok ide ezt a sok hülyeséget. Maxval a spanyollal gúnyol benneteket én meg speciel pont az mutatom Pergyntnek, hogy a Kastelli helynévnek semmi köze sincs a magyar "kastélyi"hoz, hanem a velencei uralom okán az olasz Castellohoz. A két szó szótárban megegyezik - nem minden jelentésében - de történelmileg rendkívül nagy különbség ez!
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 428
Szenzációs! Gratulálok!
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 427

Az etruszkok a latinok által meghódított nép szavai közül egy kastel is van!:-))))

Előzmény: Carolus58 (424)
kisharsány Creative Commons License 2007.07.11 0 0 426

Kedves Carolus58 !

A krétai Kampóst is magyarnak hallod, ugye? Maxval meg spanyolnak és jelentésben még speciel neki lesz igaza, mert campo spanyolul mezőt jelent...

Valójában a Kampós a Maros édestestvére jelentésileg, csak míg a mar kifejezetten a felület szélén van, a kamp(ó) a felület - vizszintes irányból nézve belsejében. Tehát a hely valamely részén kellett lenni egy jellegzetes kiemelkedésnek - kampós résznek - Az, hogy a spanyolok ezt nem vették észre, s csak az egész területre értették ( a mezőre ) az egy speciális probléma, de nem perdöntő.

A kastelli megfejtése pergynt részéről hibás. A szó valójában ellentettje a "fenn az ernyő-üres a kas" ómagyar közmondásnak. azaz: nincs fenn az ernyő, mert a kas teli. Ahol ez folytonosan így volt - gazdag hely - az rögződött, hogy kasteli. Ebből származik sima írásváltozatként a kastély - mint valóban gazdag hely. Hogy ez miért két l ? Azért mert ma már ilyen hely nincs, s a múlt idő jele a betűkettőzés :))))

Látod mennyire becsapos ez a hülye játék, amit te a szavakkal művelsz?

kisharsány

Előzmény: Carolus58 (417)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 425

Az ibér nem volt spanyol annál inkább az azt megeloző 1500 év őslakosai voltak!

A spanyol olyan egy kevert nép amely magába foglal vagy húsz népet! Misung mondaná a német!

Előzmény: pergynt2 (423)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 424

De, sajnos több van benne.

Mert te Kastellit jó szokásod szerint Kastélyinak fordítottad. Észre se vetted, hogy a szóban benne van a velencei uralom. Azaz az olasz nyelv (castello), még messzebbre nézve a latin nyelv. És nem a magyar kastélyi...

Most előre látom, hogy mit fogsz erre válaszolni... :o))

Előzmény: pergynt2 (419)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 423

Kedves Kisharsány!

Mint sivatagban az oázis olyan az időnkénti hsz-eid!

Ez igen! A minoszi kultúra jelképes figurája a bika volt! Szarvai közt a napkorong és az ősi kusok jele a fokos. ŐK NEM VOLTAK GÖRÖGÖK!

de annál inkább egyiptomi, ibér, pellaszg, sumér népség volt!

Előzmény: kisharsány (420)
Kadasman-Burias Creative Commons License 2007.07.11 0 0 421
A hatti topikban korábban felvonultattuk már ennek a krétai bikaugrásnak a közel-keleti előzményeit...
Előzmény: kisharsány (420)
kisharsány Creative Commons License 2007.07.11 0 0 420

Na még majdnem elfelejtem, vajon honnan származik a bikaviadalok eszmeisége?    Ha ezekre megtalálaod a választ, lehet

Nekem például van egy nagyon szép  - krétai - falfestrménymásolatom, a háromfázisos bikaátugrásról.

kisharsány

Előzmény: Tácsi István (410)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 419

Pedig turtur megmondta!....:-)

Na mindegy!

A kérdésed egyik részére válaszoltam úgy hogy adtak a KISSZAMOS név mellé egy kastellit is amit viszont tudnak értelmezni! Ennyi! Nincs több benne!

A szavak ,helyiségek felsorolása még nem fejezpdött be részemről mivel 140-150 van Krétán amely tiszta magyarul is értelmezhető, ami persze még krétai mivoltát a magyar felé nem kérdőjelezheti meg!

A Tamana (nem tanama)meg másutt szemlélődik, vizsgálódik más tájakon csámborogva csodálkozik a nem véletlen magyarul is értelmes helységneveken, földrajzi elnevezéseken!!!

Akarsz még valamit tudni? Ha igen akkor csak szólj és hozom a többi krétai magyarul is jól értelmezhető elnevezéseket!

Előzmény: Carolus58 (417)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 417

Írtad:

Valóban nem jelent görögül semmit ezért aztán adtak neki egy másik nevet, amely KASTELLI azaz kastélyi!

Kérdeztem:

A krétai Kampóst is magyarnak hallod, ugye? Maxval meg spanyolnak és jelentésben még speciel neki lesz igaza, mert campo spanyolul mezőt jelent... Látod mennyire becsapos ez a hülye játék, amit te a szavakkal művelsz?

De menjünk mélyebbre:

A Kastelli nevet szerinted kik és miért adták? (speciel ez jól rekonstruálható...)

Előzmény: pergynt2 (415)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 416

Látod, én is háklis vagyok arra, ha olyan skatulyába akarnak húzni, amiről a skatulyázó is tudja. hogy hamis.

1-1.

Lépjünk tovább, tereljük vissza a normális mederbe a vitát, mert szerintem mindketten képesek vagyunk rá.

Előzmény: pergynt2 (415)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 415

Nos akkor folytatom a kicsinyke "gerinctelenséget"(mellesleg erre másoktól nagyon háklis szoktam lenni)

Hol voltak itt szakmai kérdések?!:-)

Előzmény: Carolus58 (414)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 414
Turtur hülyeségeivel meg nem is akartam foglalkozni, de ha már belinkelted ide hozzászólását, csak csendben hívom fel a figyelmed, hogy a Tamana nevű viccrovat szellemi atyja Latin-Amerika toponimián buzdult fel. Tudtommal igencsak spanyol érdekeltségű terület... :o)))
Előzmény: pergynt2 (411)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 413

Pergynt,

Na, látom a szövegértelmezési problémák mellett azért egy kis gerinc sem ártana neked. Mi a francért akarsz beskatulyázni te engem olyan dobozba, amiről te is tudod, hogy hamis? Közben meg 10 hozzászólás óta egyetlen egy szakmai kérdésre sem válaszolsz. Ezt hívják figyelemelterelésnek.

Ezt a módszert sokan követik veled együtt az itteni ámokfutók közül: ha már szakmailag nem tudsz vitatkozni, próbált a vitapartnered személyét diszkreditálni.

Gratulálok, levizsgáztál.  

Szedd össze magad és kanyarodj vissza a valós kérdésekhez. .

Előzmény: pergynt2 (412)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 412

Második menetben pedig nincs bocsánatkérés, mert ezen turturi "hamis"állítás szerént te azonos vagy illetve azonos véleményed van maxvallal!

Ha viszont nem az vagy akkor a már idézett helyeslő azonosuló hozzászólásoddal elismerted, hogy maxval helyesen fogalmazott szélsőileg!:-D

Előzmény: pergynt2 (411)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.11 0 0 411

Első menetben akkor Turtur helyett bocsánat!

"Carolus-szal kapcsolatban méginkább visszafogott reakciókra kérnélek, ő ugyanis magát spanyolosnak hirdető valaki. De a spanyoloknak semmi közük a tamanához, hisz koraújkori "

idézet Turturtól!:-))

Előzmény: Carolus58 (405)
Tácsi István Creative Commons License 2007.07.11 0 0 410

Talán nem is baj a nevetés, mert az életörömet fokozza. Csak az előre nevetéssel van a bajom. Sokszor előfordul, aki előre nevet - mint a kabaréban - van úgy. hogy arcára fagy a mosoly.

Abban egy kis igazad van, de csak egy kicsit, hogy a Szfinx és az Atlantisz nevek a spanyol kultúrában is megtalálhatóak. Nézz már utána, hogy a Pireneusi-félszigetnek az időszámítás előtt milyen nemzetiségű törzsek voltak az őslakói. Kik voltak az ibérek, baszkok, maurik és az egyéb pireneusi törzsek. Na még majdnem elfelejtem, vajon honnan származik a bikaviadalok eszmeisége?  Ha ezekre megtalálaod a választ, lehet, hogy a Szfinx és Atlantisz elméletét is másként fogod látni.

Carolus58 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 408
Igen, a pontos megfogalmazás, hogy az életből ismerjük egymást. De ez csak itt a fórumban derült ki.
Előzmény: Törölt nick (406)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 407
Turtur meg igencsak gyenge megfigyelő, ha ezt ő találta ki.
Előzmény: pergynt2 (404)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 405

Tekintettel arra, hogy évek óta 1 azaz egy darab nickkel róvom itt köreimet, erősen kétlem, hogy Maxvalhoz bármi közöm lenne...

Most már két bocsánatkéréssel tartozol Pergynt.

Előzmény: pergynt2 (404)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 404

Turtur azt mondta, hogy te vagy maxval a másik spanyol őrült?!:-)))))

Mondd, hogy nem igaz!

Előzmény: Carolus58 (402)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 402

Pergynt, ne hergelj hülyeségeiddel.

BÁRHOL én adtam én politikai, ideológiai töltetet a szakmai kritikáimnak????

Engem rohadtul nem érdekel, hogy te milyen zászlóba rohangálsz, ha hülyeségnek tartom az állításod, tisztán az állításodra koncentrálok.

Tartozol továbbra is egy bocsánatkéréssel...

Előzmény: pergynt2 (401)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 401

Hát igen, ez egy frappáns és valós összefoglalása a Tamana leggyengébb pontjának...

Előzmény: MAXVAL (392)
MAXVAL válasz | megnéz | könyvjelző 2007.07.10 17:01:52 (392)

A magyar szélsőjobb nem veszi észre, hogy a badinyizmus és a tamanizmus eszméi nem csupán magyar értékűek, hanem egyenesen univerzálisak, segítségükkel a világ bármely két nyelv között közeli kapcsolat állítható fel, na és a világ összes helyneve származtatható bármely tetszés szerinti nyelvből.

Előzmény: Carolus58 (391)
Nem tesz semmit! Megbocsátok!:-)))
Előzmény: Carolus58 (400)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 400

Pergynt, hmmm,

Szerintem lazán rossz helyre címezted a kritikát. MIKOR és HOL írtam én szélsőjobbról, szélsőbalról???

Ja, és helyetted én kérek bocsánatot... :o)

Tehát, konkrét szakmai kérdéseim voltak, konkrét választ várnék tőled.

Előzmény: pergynt2 (399)
pergynt2 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 399

Akkor ezekszerint van szélsőjobbos meg szélsőbalos, meg centrumos meg liberális matematika, nyelvészet fizika, történelem, biológia?!

Az agyatokban van ilyen de a valóságban nincs!!!!

Minél hevesebb az ilyenfajta megközelítés annál jobban hiszem, hogy igaz az amit a magyar nyelvvel kapcsolatban vizsgálunk, feltételezünk!

Előzmény: Carolus58 (393)
Carolus58 Creative Commons License 2007.07.10 0 0 398

Kisharsány,

Ne legyél ennyire szerény, vagy álszent.

Olvasd el 3 hozzászólással az Tácsi(?) gondolatait. Már régebben is hangot adtál te vagy talán Turtur, hogy valójában a Tamana nem prejudikálja azt, hogy a magyar nyelvet tekintittek ősnyelvnek. Közben pedig CSAK a magyar nyelvet vizsgáljátok, a többi nyelvet kizárjátok. Komolyan hülyének nézítek az olvasót?????

Tehát Tamana és magyar nyelv az általatok megelőlegezett végeredményt nézve szinonimák!!! És e megjegyzésben legalább olyan fontos, hogy már előre megelőlegeztétek a végeredményt. miközben semmi összehasonlító "kutatást" nem végeztetek. Ez egy zárt kör, amiben más eredményre jutni, mint hogy a magyar az ősnyelv, számotokra eretnekség. Számomra meg egy elkúrt és nevetséges módszertan.

Az szerinted mennyire helyes, hogy dobáljátok be tucatjával a neveket Krétáról, te Fekete Afrikából és amikor azt kérem, hogy egyenként mutassátok be, hogy milyen a genezise annak a helynévnek SEMMIT sem mertek válaszolni? Mert fingotok sincs róla. Csak megtetszett a helynév magyarosan is hangzatos kiejtése.

Mikor veszi fel valamelyikötök a kesztyűt és vizsgálja meg egyenként a helynevek történetét? Kevés ehhez a muníció? Viszont könnyebb dogmákat alkotni, utána meg felháborodni, ha lerántják a dogmákról a leplet?

Kit akartok becsapni? Ezekszerint magatokat már teljes sikerrel. Engem mindenesetre ne nézzetek madárnak.

Így, végképp etikátlan, hogy te mutogatásról, meg okosságról papolsz.

Előzmény: kisharsány (397)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!