Keresés

Részletes keresés

Erinaceus Creative Commons License 2008.09.18 0 0 5744
Gotm2 – Prince

3. fejezet

Az 1950-es és 60-as években artilleryre gyúrtam békésen, illetve gyártottam a sereget (infantry főleg), amivel felvonultam a keleti, ázsiai fronton, ekkor még nem döntöttem el, India vagy Oroszország lesz-e az áldozat.

Elvileg India lett volna, de kitört egy orosz-kínai háború, ami jótékonyan megcsappantotta Sztálin erejét, így tempóban én is az orosz medvét kezdtem el leteríteni…

Ez úgy 1970-ben indult, és 1973-ra már el is foglaltam Moszkvát (is), még volt hátra 3 város, amikor is látom ám, hogy Kína elfoglalja Szentpétervárt…

Nos, ekkor villámgyorsan hadat üzentem Maónak, és a várost „magamhoz vettem”. Mindenképpen jó volt a történelmi pillanat, mert Kína még 20 kör messzeségben volt az infantrytól, nekem meg 15 kör volt a panzerig…

Kurz und gut: 1978-ra Kína már nem volt jelen Eurázsiában – Pekinget panzerekkel (is) vettem be. Maó Ausztráliában fog tovább tengődni – van ott neki 5-6 városa, de a dolog nem túl érdekes – én már készülök a marine-okkal, destroyerekkel, transportokkal, és a 80-as években már repülőflottám is lesz anyahajókkal…

India nem terjeszkedett tovább: van 5-6 városa Eurázsiában és 2 Kelet-Afrikában – ő lesz a következő áldozat. Terv: végezni vele az 1980-as években.

Amerika és Anglia érdekes lesz: védelmi szövetségük van!

Ezzel együtt Churchill sok városával (Afrika!) nagyon fejletlen, ha megerősödök tengeren, ketten együtt is bevállalom őket…

(kémkedésem erős, látom az összes Amcsi várost, termelésüket is).

2000-re már csak Amerika (Északon és Délen) kellene maradjon ellenségnek, kíváncsi vagyok, végül is milyen hadseregem lesz, terveim szerint erős légi fölény lenne jó (bomber-flotta tengeren)

Erinaceus Creative Commons License 2008.09.18 0 0 5743

A CFC szerint:

Conquest Victory: By eliminating all rival Civilizations

Szerintem élő ellenfél nem maradhat...

Százbolha Creative Commons License 2008.09.18 0 0 5742

Ez biztos igy van?

Nem a Dominationra gondolsz?

Én vagy Conquest vagy Dominationt játszom (ha nem gotm) és emlékeim szerint a Conquest-ben nem akart véget érni a játék, mert volt vazzallusom.

A többi civ már rég kiírtva.

Le kellett vakarni.. és megszüntetni. Akkor utánajártam hogy lehet megszabadulni a vazallustól és csak a városok átadása tünt gyors és jó megoldásnak.

Persze lehet hogy tévedek, majd a GOTM2 végén kipróbázom.

Elnézést ha valakit megtéveszettem és lehet vazallussal is Conquest-et nyerni.

ha tényleg igy van... akkor már lenne 3 vazallusom. pech....

Előzmény: KukacAV (5741)
KukacAV Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5741
Hú, nagyon pörög a topic! :)

A conquesthez természetesen nem kell kinyírni a vazallusokat, beleszámítanak a végeredménybe. (És a városszámba is, ergo a saját birodalom városai több pénzt visznek el, ha van 2-3 méretesebb vazallusod.) Nekem is volt már, hogy felajánlotta magát egy-egy nép, ilyenkor azt kell megnézni, hogy nem háborúzik-e egy erős országgal. Mert előfordulhat, hogy a vazallus befogadásával háborút zúdítasz a nyakadba.

Volt már, hogy Ghandi egy játék alatt 5-6 alkalommal is a vazallusom lett, aztán önállósodott. Ha le akar lépni, minden alkalommal választhatok, hogy meg akarom-e támadni.

Én azt nem értem, hogy a mitugrász leaderek (Shaka, Tokugava, Ülő Bika) miért csinálják azt, hogy a játék első ötödében fognak fél tucat harcost, átküldik a kontinens túlsó végébe és nekiesnek egy távoli civilizációnak. Semmi értelme, van egy vagy két városa, erre elfoglal egyet a világ túlsó végén és azonnal becsődöl a fenntartási költségek miatt. Volt már, hogy Shaka nekem ajándékozott egy római várost (!), ami a határom mellett állt, pedig még csak jóban sem voltunk. Egyszerűen nem tudott vele mit kezdeni.

Ha megtámadsz egy vazallust (aki mondjuk közted és a gazdaállam között fekszik), és elfoglalod a területének a felét, akkor kitörhet a vazallusi státuszból. Nézd figyelmesen és egyből csapj le rá, amint önállósodik, mert lehet, hogy be fog hódolni neked.

Vicces, hogy sokszor a "túl nagyra nőttél" szüveggel utasítják el a behódolást, aztán ha nekiesel és harmadára csökkented a birodalmát, akkor elkezdni úgy látni, hogy mégsem vagy elég nagy és behódol... :)))))

A mostani játékomban Kublaj kán felváltva teszi vazallussá az indiaiakat és a majákat. Gondolom, a már meglévő harmadik vazallusa mellett egyszerűen túl nagy lenne a behódolt országok összmérete (jóval több a három vazallus méretének összege, mint a mongol birodalom), lehet, hogy nem bírja el gazdaságilag. Vagy így van kódolva a személyisége. :)
Előzmény: tofe99 (5739)
Százbolha Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5740

Sajna meg kell erősítsem.

Egy régebbi játékom ezért kezdtem újra, mert nem tudtam hogy negatív következményei is vannak, ha valaki behódol.

Te magad nem tudod megszüntetni a vazallusi állapotot.

Illetve csak úgy, hogy városokat adományozol a vazallusnak.

(vagy valakivel kiírtatod folyamatos háborúskodással)

Én eddig úgy értelmeztem, hogy vagy a területnek, vagy a népességnek kell elérnie a "fő" CIV felét.

De itt nemrég más fordítás hangzott el.

Ha a kurzort ráviszed a vazallusra (F4 képernyőn) akkor mutatja, hogy hány százalékon áll.

(nálam 10-15% szokott lenni, ami biztos nem a belépéskori állapotból számítódik)

GOTM2-ben mindig elutasítottam, ha valamelyik CIV be akart hódolni.

A GOTM1-ben viszont 2x is megtörtént, hogy a franciák kijöttek a rómaiakkal fennálló vazallusi szerepükből.

Nem tudom hogy csinálták...

Előzmény: tofe99 (5739)
tofe99 Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5739
Az rossz hír lenne, hogy a vazallusokat is külön ki kell nyírni a conquest-hez... Megerősíti ezt más is?

Mert egyébként szerintem igen jól állok.

1942: Franciák a vazallusaim akartak lenni, és már nagyon régen azok, de számítok rá, hogy a végén pár tankkal esetleg át kell rohanni rajtuk. Ők lesznek a végső epizód. Rajtuk és az amcsikon kívül a többieket vagy kiírtottam, vagy háborús vazallusok lettek, esélytelenül a felszabadulásra. Az amcsik vannak már csak, de hozzájuk meg kell várnom a tankokat, a '60-as évekre meglesznek. Mondjuk most betámadtak, de elvetélt a kísérlet, én meg most telepítek várost Dél-Amerikában. Ugyanezt tervezem északon is (Kanadánál), onnan fognak indulni a panzerek, ha lesznek. Dél-Amerikát pedig a maradék infantryjaimmal és a friss arty-kkal fogom elfoglalni. Nálam Churchill egyvárosos volt egészen amíg partra nem szálltam nála 18 egységgel... 2 körig húzta.

Ami furcsa, hogy még senkinek sincs rajtam kívül infantry-ja... Mondjuk persze a jó öreg nyomd-le-először-a-legerősebbet elvet követtem. Indiának lehetett volna esélye rá.

A kutatásban nagyon fontos volt, hogy korán elfoglaltam az oroszokat, így egy idő után 6-7 fejlett város versenyzett az ellenfelek 3-4-ével szemben. Esélytelenül.

Kicsit félve indultam neki az emperoron, de megérte. Remélem nem cáfol rám Roosevelt.
Százbolha Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5738

Már 1992.

A partraszállás után alig tudok kimozdulni a városból.

Ahogy a tankok sík terepre érkeznek rájuk küld 6-8 canont és aztán lovasokkal és Tankkal kinyírja őket. A dombot nem támadja.

Én is igy védekeznék.

Kérdés hogy ki bírja tovább a körönkénti 8-10 egység elvesztését.

Valószinüleg békét kell kössek megint, mert Rushmore hiányában elfogyott a pénz és nem tudom mi van olyankor ha 100%-os az aranytermelés, de mégis minuszba megyünk.

Megszünnek egységek?

Előzmény: Erinaceus (5737)
Erinaceus Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5737
jól értem, hogy most a 80-as években vagy?
Előzmény: Százbolha (5730)
Százbolha Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5736

Én jobban szeretem az Ókort meg a Középkort. Lovasságig.

Szerintem a vasút megjelenéséig minden CIV4 játákben eldől a végkimenetel.

Legalábbis pici népből utána már nem sikerült világhatalommá válni soha.

És megbukni sem, ha legalább az első 3-ban benne voltam.

Előzmény: Erinaceus (5734)
Százbolha Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5735

Mégvalami:  nem Lincoln-nal, hanem Roosevelt-tel kell hadakozni.

Csak nálam már rögzült korábbi játékokból.

Az orosz vezérre nem is emléxem, Gandhival viszont sokat tárgyaltam....

Előzmény: Százbolha (5733)
Erinaceus Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5734

lehet, hogy monarchon kellett volna nekem is, de olyan rég játszottam már, és conquestet szinte egyáltalán nem is a civ IV-ben, hogy nem volt bátorságom...

és nekem is új ez az ipari kezdés - de nem rossz! :)

Előzmény: Százbolha (5733)
Százbolha Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5733

Nem. Eggyel nehezebb fokozaton. Monarch-on

Emperoron szoktam játszani, de nem mertem nekiállni, mert ilyen "félidős" játékot még sosem játszottam.

Minden új.. azt hittem gyorsabb lesz a techfejlődés.  A 3-as "induló" város is érdekes, meg a havy setler is. (egy örökkévalóságig kell rá várni).

Azt sem tudtam, hogy a város kap ingyen épületet.

Szerintem Emperor nehézségi fokozatban a saját földrész elfoglalása tartott volna 2005-ig, és a vége egy nukleáris háború let volna az amcsikkal.

Feltéve, ha az oroszok még az elején ki nem nyírnak...  Monarc-hon is terjeszkedtek erősen, bajban lettem volna ha Indiával nem háborúzgat.

Minnél erősebb a játékfokozat, annál rosszabb arányban lehet egységet "termelni" a többi CIV-vel szemben.

Ez bizonyos helyzetekben már lerontja a játék élvezhetőségét.

Most nézem...  nem is epic, hanem marathon a jéték sebessége.

Előzmény: Erinaceus (5731)
Százbolha Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5732
Húdehelytelenül írok!  Bocs.
Előzmény: Százbolha (5729)
Erinaceus Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5731
te is prince-en tolod? :)
Százbolha Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5730

GOTM2-ben egy földtérképen játszunk, de nincs átjáró észak- és délamerika között.

Szerintem ez nem életszerű.

Persze létezik panama csatorna, de alig száz éve...  kár volt elválasztani a két földrészt.

Annál is inkább, mert igy újabb partraszállásra kényszerülök, hiába volt a ravasz terv, hogy a délamerikai angol városokban hidfőállást létesítek.

Onnan is hajóval kell átvinni a sereget északamerikába.

Ami nem egyszerű, mert Lincolnak erős és nagyszámú tengeri egysége van.

Gondoltam majd kitrükközöm, de észrevette európa felől érkező csatahajóim és az óceán közepén megtámadta azokat.

Addigra már volt néhány bombázóm is, de a távolság miatt nem tudtak beleszólni érdemben az ütközetbe, igyhát a hajóim 60%-át elvesztettem.

10 körös béke következett, amely alatt áthajóztam a hadsereg több mint felét délamerikába, legyártottam rengeteg bombázót és a hajóhadat is visszapótoltam, hála a Bánya Vállalatnak. (Moszka több mint 300 kalapácsot termel)

A tudomány fejlesztés már csak 30%-on megy, mert a Vállalatok elszívják a pénzt, de már nincs mit fejleszteni, lassan meglesz az Artillery is.

A 3 nagy város körönként ontja az egységeket, az egész gazdaság a háborúskodásnak van alárendelve.

A 80'-as évek elején - a békét követő évben - partraszállok annál az amerikai városnál, amely a legjobban védhető és a bombázóim még elérik délamerikából. Csak egy dombbal csatlakozik a kontinenshez ott délen.

Közben Lincoln-nak is lettek tankjai... ez rossz hír.

De ha a partraszálló egységek kitartanak 6-8 körig, akkor megépítek egy repteret és légihíddal szállítom oda a csapatokat.

Addigra a hajók is megfordulnak egy újabb szállítmánnyal...

Talán 2000-re a az amerikai kontinens is a németeké lesz és csak Ausztráliában marad 2-2 Kinai és Indiai város.

Sajnos nincs annyi egységem, hogy ott is partra szálljak, mig Lincoln-nal háborúzok.

Most 2005-re saccolom a játék végét, bár az epic miatt évenként már több kör megy le.

Azt hiszem ez lesz az a játék, amit nem játszok újra.... Bár érdekes és szórakoztató az effajta logisztika, de nagyon sokáig tart az egységek mozgátása.

A legérdekesebb az angolok elleni háború volt 3 hadszintéren. A játék az Indiai birodalom elfoglalásig volt izgalmas, onnantól már "csak" erőből lenyomás a tech és egység fölény miatt.  80%-ban logisztika, csak a győzelem időpontja kérdéses.

Százbolha Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5729

Érdekesek ezek a beszámolók.

Egyrészt látszik mennyire párhuzamosan haladunk (a CIV-ek is), illetve egy-egy apróság vagy döntés mennyire másfelés fordíthatja a "történelem" szekerét.

GOTM2-ben a 3 francia várost sikerült könnyen elfoglani, nem kellettek volna a lovasok, felesleges időhúzás volt.

Aztán a "mi világunkban" is kitört a nagy Orosz-Indiai háború, de addigra már szuez és a kaukázs egy része az oroszoké volt. India pár orosz városát elfoglalt, de kialakult egy patt helyzet. Nem bírtak egymással....

Szerencsére sikerült kifejleszteni az Infantry-kat és az oroszokat megtámadtam, legyengült hadseregűknek csak védekezésre futota.

Elöször szuezt foglaltam el. (ott kellett volna a városait megszüntetni és újjat telepíteni, mert eredetileg rossz helyre épültek, nem volt árjáró a földközi és az Indiai oceán között)

Az orosz birodalom eltünése után 10-20 körön keresztül a gazdaság rendbetétele ment, mert a fejlesztés lement 30%-ra. Tank nélkül pedig nem akartam amarikába menni.

Közben elegendő infantry készült el, hogy megtámadjam Indiát.

De a gyors villámháború helyet egy hosszas küzdelem alakult ki mivel minden városába telepített géppuskásokat.

Minden városért 1-2 canont és Infantry-t kellett beáldozzak, miközben támadó egységeimet léghajók gyengítették, néha egy-egy elvetélt lovas roham.

Már az 50'-es években jártunk mire Eurázsia a német birodalom része lett.

Közben az angolok betelepültek afrikába és délamerikába is. (még a fővárost is át tették a tengerentúlra.)

A 70'-es évek elején meg let a TANK! Azaz a panzer.

Az afrikában állomásozó infantryk simán elfoglalták az angol városokat, de a Brit szigeteken és délamerikában partraszálló Tank egységeknek nem volt könnyű dolga, az angolok jól védekeztek.

De végül a Tech és létszámfölény legyürte öket, enyém lett a Minning INC, amit rögtön terjeszteni kezdtem a saját városokban.

Persze amerika is hadatüzent, de ezzel csak azt érte el hogy a délamerikai városait megszüntetem. Könnyen ment mert nem volt utánpótlása.

Előzmény: Erinaceus (5728)
Erinaceus Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5728
Gotm2 – Prince

A franciák tehát a múlté lettek. Az oroszok előbb Kínával vívtak egy meddő háborút, aztán úgy 1900 felé jött Gandhi és elszedett a Kaukázus vidékén 2 orosz várost, plusz elterpeszkedett Szuezig…

Gandhi ne okozzon nekem itt gondot, véltem magamban, így, amikor meglett 1920 táján az infantry (és addigra gatyába ráztam a francia városokkal megnagyobbodott birodalmat is), szóval akkor nekimentem az indusoknak. Pici zavart okozott, hogy nem vettem észre, az előző indiai-orosz háború vége az lett, hogy Sztálin Gandhi vazallusa lett – vagyis szélesebb fronton kellett csatáznom, mint azt gondoltam…

De szerencsére a ruszkik csak védték a városaikat, amelyeket nem bántottam, nekem a cél az olajmezők annektálása és Gandhi visszaszorítása volt – ezt el is értem cannon-cavalry-infantry haderővel. India bágyadt cavalry ellencsapást próbált eszközölni, cannonja nem volt, ellenben léghajókkal zavargatott…

Mindegy, most enyém a Kaukázus és az arab vidék – mind az összes olaj.

(India pedig oda szorult, ahova való: Indiába)

Készülök a teljes Eurázsia lerohanására, ehhez már artillery lesz, meg vasúthálózat… Terveim szerint mindig a legerősebbnek megyek neki az India-Oroszo.-Kína hármasból (na jó, Kína lesz a végén).

Közben Anglia elfoglalta Afrikát, de elég lassan halad a tech-fán, nem aggódom.

Jelenleg haverkodom velük, védelmi szerződés – ahogy Amerikával is.

Védem a hátam, ugye…

Amerika lesz az utolsó nagy felvonás, már most látom, jelenleg ők azok, akik kábé tartják velem a fejlődési ütemet…

Az 1950-es éveket tapossuk, épül nálam a Pentagon, a Mt. Rushmore már megvan…

Erinaceus Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5727

látszik, hogy régen civeztem,mert rosszul tudtam:

1. During peacetime, after discovering Feudalism, a civilization may voluntarily become a vassal. The vassal (NOT the master) is given the option to renew the relationship after 10 turns.
  2. A vassal relationship that arises during wartime is referred to as Capitulation. It differs from the peacetime arrangement in that the vassal can't break the relationship unless a) it grows to more than half the size (land and population) of the master or b) loses more than half the territory it owned at the time the agreement was created.

Vagyis békésen csatlakozó vazallus 10 körönként önként kiléphet

(ugye jól értem?)

A háború során csatolódott pedig akkor ha vagy a nép ÉS a terület eléri a "gazda" felét, vagy pedig a csatolódáskori területének több mint felét elveszti...

Erinaceus Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5726
úgy tudom, felszabaduláshoz vagy a népességnek vagy a területnek nőnie kell eleget (kétszeres?), másképp nem szabadul...
Előzmény: tofe99 (5724)
Erinaceus Creative Commons License 2008.09.17 0 0 5725
háát, szerintem pusztulnia kell mindenkinek, utolsó városig :)
Előzmény: tofe99 (5724)
tofe99 Creative Commons License 2008.09.16 0 0 5724
Két kérdésem lenne a hozzáértőkhöz:
Ha valaki vazallusom, akkor azt már nem kell kiírtani a conquest győzelemhez, ugye?
Ha valaki önszántából lesz vazallusom, akkor bármikor felszabadíthatja magát?
mzprox Creative Commons License 2008.09.16 0 0 5723
Merre találom a GOTM 2 save-t?
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.09.16 0 0 5722
hehe mekkdonác kultúra :)
Előzmény: KukacAV (5720)
Arilian Creative Commons License 2008.09.16 0 0 5721
highman@index.hu

közel sem mintig pozitív a mérleg, sőt nagyon könnű negatívat csinálni.

ami érdekes, hogy ha nagy pluszt alakrsz akkor KEVÉS resource kell (ekkor mondjuk alig ad valami a telepített vállalat) mivel mindegy hogy +1 food -2g, vagy +20food -40g van a telep városban, a központ úgyis +5öt kap.
Előzmény: peca_boy (5718)
KukacAV Creative Commons License 2008.09.15 0 0 5720
A HQ-n mindig 4 vagy 5 aranyat kapsz egy-egy vállalat után, amit a helyi épületek felszorozhatnak még (bank, piac, grocer). A többi városban attól függ a vállalat aranyfogyasztása, hogy mennyi nyersanyagot tud bevonni a termelésbe. Ha pl. a Sushi & Co-t telepíted egy városba - ahogy én tettem legutóbb -, volt, hogy 14 aranyba került körönként egyetlen város, mert rengeteg halam, rizsem, kagylóm, rákom volt. Igaz, ezzel párhuzamosan a kaja- és kulturális bónusz is sokkal erősebb volt. (A vazallusomtól elszedtem négy halat, és meglehetősen élék kereskedelmet folytattam a bolygó maradék lakóival is.)

Épp ezért vállalati HQ-t csak oda szoktam telepíteni, ahol a Wall Street-et is megépítettem. (Néhány vállalat kompatibilis egymással, azoknak a HQ-it lehet egy helyre telepíteni.) A külföldre telepített leányvállalatok természetesen nettó nyereséget hoznak, de ha elkurvulsz és túl nagy terhet kezdesz jelenteni egy országnak, esetleg bevezeti a merkantilizmust vagy az állami tulajdont. A Creative corporations vagy a másik, amelyik kifejezetten kultúrát ad nagyon szépen be tudja erősíteni a gyenge szomszédokat, ha az ellenfelük határában terjeszted el a városaiban a vállalatot. Már a Sushi cég is képes 40-50 kultúrát adni körönként, na meg 10-15 plusz kaját. Legutóbb úgy nyertem Prince-en kulturális győzelmet, hogy alig építettem csodát a három városban, csak katedrálisokkal felszoroztam a Sushi vállalat kulturális bónuszát.
Előzmény: Százbolha (5719)
Százbolha Creative Commons License 2008.09.15 0 0 5719

Szerintem elég egyszerűen müxik a VÁLLALAT:

Ahol megalapítod (központ) ott minden körben X aranyat ad olyan város után ahova már elterjesztetted.

Azokban a városokban ahova elterjesztetted (leányvállalt) aranyat  konvertál egy vagy két alapvető erőforrásba.

Pl.

arany --> kalapács + kultúra

arany --> kémcső + aluminium

Elvileg mindig pozitív a szaldó, de körültekintően kell megtervezni a terjesztést a saját városokban, mert az árányok fontosak.

Előzmény: peca_boy (5718)
peca_boy Creative Commons License 2008.09.15 0 0 5718
Hova küldted be? Engem érdekelne, főleg a corporationök miatt. (CivIV BTS-sel játszok.)
Előzmény: Arilian (5690)
billy76 Creative Commons License 2008.09.15 0 0 5717

most raktam újra a gépem

a hétvégén visszakapom a telepítő lemezeket és én is neki állok, mostanában nem játszottam vele...

William of Oranje

juppyman Creative Commons License 2008.09.15 0 0 5716
Igazából a bts természetesen nekem is nagyon tetszett, de azért tértem vissza a Warlord-Visaexpansion pack-ra, mert abban rengeteg egység van, minden egyes korban. És szerintem így reális, de ha sikerülne sokféle egységet betennem a BTS-be, akkor megint azzal nyomatnám.
Előzmény: juppyman (5715)
juppyman Creative Commons License 2008.09.14 0 0 5715
Köszi, megpróbálom.
És egységeket hol tudok betenni? De még egyszer hangsúlyozom, hogy én warlord-ot használok, nem pedig bts-t, és arra telepítettem fel a Visa expansion pack-et.
Előzmény: kabcsi_civ4 (5712)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!