Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2024.07.02 -1 1 5633

Mi kozuk a keresztényeknek a Makkabeusokhoz?

Előzmény: suta3 (5627)
11_11 Creative Commons License 2024.07.02 -1 0 5632

Izajás könyve  41. fejezet:

10Ne félj, mert veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok a te Istened! Megerősítelek, megsegítelek, és felkarol győzedelmes jobbom. 11Bizony megszégyenülnek és gyalázatra jutnak, mind, akik ellened lázadoztak. Elpusztulnak és elvesznek, akik harcba szálltak ellened. 12Keresni fogod, de többé nem találod azokat, akik ellened hadakoztak. Elpusztulnak és semmivé lesznek, akik háborgattak. 13Mert én, az Úr, a te Istened, én ragadtam meg jobbodat. Én szólok hozzád így: Ne félj! Én megsegítelek.

Károli Gáspár revideált fordítása  Ésaiás próféta könyve 41. fejezet:

10 Ne félj, mert én veled vagyok; ne csüggedj, mert én vagyok Istened; megerősítelek, sőt megsegítlek, és igazságom jobbjával támogatlak. 11 Ímé, megszégyenülnek és meggyaláztatnak, a kik fölgerjednek ellened, semmivé lesznek és elvesznek, a kik veled perlekednek. (Ésa 60,12.2Móz;23,22) 12 Keresed őket és meg nem találod a veled versengőket; megsemmisülnek teljesen, a kik téged háborgatnak. (Jób 7,10;8,18; Zsolt 103,16) 13 Mivel én vagyok Urad, Istened, a ki jobbkezedet fogom, és a ki ezt mondom néked: Ne félj, én megsegítelek! (Ésa 46,1.7)

Jávorfácska Creative Commons License 2024.07.02 -2 1 5631

Sőt, jellemzően keresztényüldöztetés folyik. 

Előzmény: Lamma lamasszu (5630)
Lamma lamasszu Creative Commons License 2024.07.02 -1 1 5630

Semmiféle katolikus világuralmi törekvés nincsen.

2024

Lamma lamasszu Creative Commons License 2024.07.02 -1 0 5629

Mi ugyanis mindnyájan egy Lélekben egy testté lettünk a keresztséggel: akár zsidók, akár pogányok, akár rabszolgák, akár szabadok. Mindannyiunkat egy Lélek itatott át.

11_11 Creative Commons License 2024.07.02 -1 0 5628

suta3   Ez a topik nem véletlenül lett felekezet mentes.

Én  is felekezet mentes, vagyok , mert >>>>>>

>>>>>  Korintusiaknak írt I. levél  3. fejezet: 16 Nem tudjátok, hogy Isten temploma vagytok, s az Isten Lelke lakik bennetek? 17 Aki lerontja az Isten templomát, azt Isten elpusztítja. Isten temploma ugyanis szent, s ti vagytok az.

Galatáknak írt levél  3. fejezet : 28 Nincs többé zsidó vagy görög, rabszolga vagy szabad, férfi vagy nő, mert mindannyian eggyé lettetek Krisztus Jézusban.

Korintusiaknak írt I. levél  12. fejezet :

12 A test ugyan egy, de sok tagja van, a testnek ez a sok tagja azonban mégis egy test. Így Krisztus is. 13 Mi ugyanis mindnyájan egy Lélekben egy testté lettünk a keresztséggel: akár zsidók, akár pogányok, akár rabszolgák, akár szabadok. Mindannyiunkat egy Lélek itatott át.

ÁMEN.

suta3 Creative Commons License 2024.07.02 -1 2 5627

Felfedezted, hogy a Mekabeusok könyve egyik versében a meggyilkolt ellenségtől való zsákmányszerzésre buzdít az író? Ez etikus és keresztény viselkedés lehet a te köreidben, de mifelénk nem számít annak, mert nem fér össze a szeretet törvényével. Ezért azt gondolom, hogy számodra a katolikus világuralmi törekvések sem okoznak gondot... Ez a topik nem véletlenül lett felekezet mentes.

Előzmény: 11_11 (5626)
11_11 Creative Commons License 2024.07.01 -1 0 5626

suta3.

A többit már felraktam, ez egy új felfedezésem.

Ezeket nem ismertem és nem tanították, de a Teremtő kinyitotta a

szemem, és most van egy kis időm ,  dolgozok,   kutattok és

és figyelek , közben  pihenek .

Szeretettel mindenkinek a 78-éves nénitől-11_11.

Korintusiaknak írt I. levél  13. fejezet 1-7,

A legkiválóbb adomány a szeretet 

1 Szólhatok az emberek vagy az angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok vagy pengő cimbalom. 2 Lehet prófétáló tehetségem, ismerhetem az összes titkokat és mind a tudományokat, hitemmel elmozdíthatom a hegyeket, ha szeretet nincs bennem, mit sem érek. 3 Szétoszthatom mindenemet a nélkülözők közt, odaadhatom a testemet is égőáldozatul, ha szeretet nincs bennem, mit sem használ nekem. 4 A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. 5 Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. 6 Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. 7 Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel.  ÁMEN.

Előzmény: suta3 (5625)
suta3 Creative Commons License 2024.07.01 0 0 5625

11_11, miért nem a Biblia lényegéről írsz, a szeretetről? Neked tetszenek a katolikus Biblia azon részei, amiből nem lehet épülni? Ne gondold, hogy nem látom át azt, amit teszel. Olyan urat szolgálsz, aki eltorzítja a valóságot, és lényegtelen dolgokkal tömi tele az emberek fejét, hogy ne láthassák meg az igazságot. Olyan hangokat hallgatsz meg, amik nem az életet szolgálják, hanem a halált.

Előzmény: 11_11 (5624)
11_11 Creative Commons License 2024.06.30 -1 0 5624

Makkabeusok I. könyve   4. fejezet:1- 61. v

(3.4, 6-7, 18, 20, 24-25, 30-32, 45, 49, 52-54, 59, v)

Az emmauszi csata. 1 Gorgiász maga mellé vett ötezer gyalogost és ezer válogatott lovast. 2A sereg éjszaka kelt útra, hogy rajtaüssön a zsidók táborán és észrevétlenül megsemmisítse őket. A várban szolgáló emberek voltak a vezetőik.

3 Júdás hallott felőle, s maga indult el katonáival, hogy a király seregét leverje Emmausznál addig, 4 amíg a csapatok szerte vannak, a táboron kívül.

5Gorgiász éjszaka ért oda a zsidók táborába, de nem talált ott senkit. Erre a hegyekben kereste őket. Azt gondolta: „Máris menekülnek előlünk!”

6Hajnalban megjelent Júdás háromezer férfival a síkságon, de nem volt megfelelő vértjük és kardjuk, amilyet szerettek volna. 7 Ugyanakkor látták, hogy a pogányok tábora körül van véve sáncokkal és lovasokkal – csupa harcedzett katona.

18 Gorgiász itt van seregével a közelünkben a hegyek közt. Álljatok szemben az ellenséggel, és vívjatok meg vele. Aztán majd nyugodtan zsákmányolhattok.”     >>>>>>>

11_11 Creative Commons License 2024.06.30 -1 0 5623

Szent István Társulati Biblia    Makkabeusok I. könyve   3. fejezet:1-60  v

(3, 5, 7, 13-14, 18, 23-24, 26, 28, 30, 34-35, 39, v)

Júdás Makkabeus dicsérete. 3Hírt szerzett népének messze földön. A páncélt óriásként viselte, felöltötte fegyverzetét, úgy szállt harcba, oltalmazva kardjával a tábort. 5Felkutatta a hitehagyottakat, üldözte őket, tűzbe vetette népe szorongatóit. 7 Bajt hozott sok királyra, Jákob örült tetteinek. Örökre áldott marad emlékezete.

Júdás első sikere. 13Amikor a szíriai sereg vezére, Szeron meghallotta, hogy Júdás embereket gyűjtött maga köré, egy hűségesekből álló csapatot, akik hadba vonultak vele, 14így szólt: „Nevet szerzek magamnak, s híres leszek az országban, ha Júdást és embereit, akik semmibe vették a király törvényét, megtámadom.” 18„Kevesen is körülzárhatnak sokakat – felelte Júdás –, mert az égnek egyre megy, hogy sok vagy kevés által szerez-e szabadulást. 23Alighogy befejezte, hirtelenül nekik rontottak. Megsemmisítették Szeront seregével együtt. 24Bet-Horon lejtőjétől egészen a síkságig üldözték őket. Mintegy nyolcszáz ember elesett közülük, a többiek meg a filiszteusok földjére menekültek. 26Híre eljutott a királyig, és a nemzetek Júda harcairól beszéltek.

Antiochusz Perzsia és Júdea ellen készül. 28Felnyitotta kincseskamráit, egész évre szóló zsoldot fizetett a csapatoknak, és megparancsolta nekik, hogy legyenek készek mindenre. 30 Így félt, hogy mint már egyszer vagy másszor előfordult, nem lesz elég a pénz a költekezésre és az ajándékokra, amelyeket eddig bőkezűen osztogatott, bőkezűbben, mint az addigi királyok. 34Azonkívül átengedte neki hadereje felét és az elefántokat. Közölte vele terveit, különösen Júdeára és Jeruzsálemre vonatkozó rendelkezéseit: 35vezessen ellenük hadat és törje meg végérvényesen Izrael hatalmát, semmisítse meg Jeruzsálem megmaradt lakóit, még emléküket is irtsa ki azon a helyen.

Gorgiász és Nikanor betörnek Júdeába. 39Elküldött velük negyvenezer gyalogost és hétezer lovast, hogy hatoljanak be Júda földjére, és a király parancsa szerint pusztítsák el.     >>>>>>>

11_11 Creative Commons License 2024.06.29 -1 0 5622

Szent István Társulati Biblia     Makkabeusok I. könyve   1. fejezet:1-64 v

(1, 10, 13-15,   18, 29, 44-49, 54, 58, 63, v )

1. ELŐSZÓ Nagy Sándor és utódai. 1 Miután Macedóniai Fülöp fia, Sándor kivonult Chettimből, és legyőzte a perzsák és a médek királyát, Dáriust, helyette először Hellászon uralkodott királyként. Antiochusz Epifanész és a hellenizmus behatolása Izraelbe. 10 Istentelen sarj fakadt belőlük, Antiochusz Epifanész, Antiochusz királynak az egyik fia. Túsz volt Rómában, s a görög hatalom 137. esztendejében jutott uralomra. 13A népből néhányan készek voltak rá, hogy elmenjenek a királyhoz. Ez felhatalmazta őket, hogy pogány szokásokat vezessenek be. 14Pogány szokás szerint testgyakorló iskolát létesítettek Jeruzsálemben, újranövesztették előbőrüket, 15 és elpártoltak a szent szövetségtől. Szövetségre léptek a pogányokkal, s arra adták magukat, hogy vétkezzenek  .>>>>>>>

Makkabeusok I. könyve   2. fejezet: 1-70 v

(1-7, 12, 19-20, 27,  32-34, 40, 44, 47-48, 51, 53, 68, v )

2. MATTATIÁS SZENT HÁBORÚT KEZDEMÉNYEZ Mattatiás és fiai. 1Azokban a napokban lépett fel Mattatiás, János fia és Simeon unokája. Joarib fiai közül való pap volt Jeruzsálemben, de Modinban élt. 2 Öt fia volt: János, melléknevén Gaddi, 3 Simon, melléknevén Tasszi, 4 Júdás, melléknevén Makkabeus, 5 Eleazár, melléknevén Auaran és Jonatán, melléknevén Affusz. 6Amikor látta a Júdában és Jeruzsálemben végbemenő istenkáromlásokat, 7azt mondta: „Jaj nekem! Miért születtem? Azért, hogy lássam népem pusztulását és a szent város romjait, s hogy tétlenül üljek, amikor kiszolgáltatják az ellenségnek, a szentély pedig idegenek hatalmában van? 12Nézzétek szentélyünket: díszünket, dicsőségünket hogy kifosztották! A pogányok megszentségtelenítették. Az áldozat Modinban. 19Mattatiás válaszolt, és kemény hangon ezt mondta: „Ha a király hatalma alá tartozó minden nép hallgat is rá, s mindenki elhagyja is atyái hitét és eleget tesz is utasításainak, 20 én, a fiaim és a testvéreim atyáink szövetségéhez hűen fogunk élni. 27Azután Mattatiás hangosan felszólította a várost: „Akiben még van buzgalom a törvény iránt, és hűségesen kitart a szövetség mellett, az kövessen!”  >>>>>

11_11 Creative Commons License 2024.06.26 -1 0 5621

. A  fény azonos az élettel, annak föltétele .

A csillagok és a természeti erők kultusza. 9 Ha egyszer olyan nagy szellemi készségük volt, hogy át tudták kutatni a világot, honnét van, hogy nem találták meg előbb ennek urát?  (Bölcs 1:9) a halottnak elfogyott a fénye.

Az ÚSz-ben Szt János evang-ának lényegi tanítása „a fény, aki az Ige” megjelenése.

9 (Az Ige) volt az igazi világosság, amely minden embert megvilágosít.

19 Ez az ítélet: a világosság a világba jött, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mert tetteik gonoszak voltak. ( Ján: 1: 9 , 3:19 )

Az a fény jött a világba, mely az ÓSz hite szerint az emberek élete volt

az evangélium összefoglalása: Isten fény, és nincs benne semmi sötétség.

Isten a világosság. 5 Az üzenet, amelyet tőle hallottunk és nektek hirdetünk, ez: Isten világosság, és nincs benne semmi sötétség. .( 1Jn 1:5)

Az apostol áldozatos élete. 14 Ne húzzatok egy igát a hitetlenekkel! Mi köze az igazságnak a sötétséghez? (2Kor 6:14).

Jézus tanítványainak mondja: „ti vagytok a világ fénye”

14 Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. 16  Ugyanígy a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat! (Mát 5:14. 16, ).

11_11 Creative Commons License 2024.06.25 -1 0 5620

A tanult és a tapasztalatokon alapuló véleményem szerint, a lélek, az az a részünk, mely tele van fájdalmakkal, félelemmel, kétségekkel, elfogadással, szeretettel, elégedettséggel és mindenféle érzésekkel. Az a részünk, aki a működtetője, a mozgatója lehet a lényünknek.

Míg a szellem, inkább a férfias, a jangosabb rész. A teremtő, a létrehozó, a határozott, az irányító. Hívhatjuk tudatnak,  Fölöttes Énnek.  A lényeg ugyanaz.

Az isteni fény bennünk, az az a rész, amit Isten saját képmására teremtett.

Mert, hogy nem a fizikai részünket teremtette saját képmására, hiszen Neki nincs ilyen, hanem ezt a fényt, ezt az Isteni magot, ezt, ami teremtő erővel rendelkezik. És ez a lény, itt létezik bennünk! Mindannyiunkban!   

2020 .3.11,    Korintusiaknak írt II. levél   3. fejezet:1-18v

( 1-4, 6-9, 11-13- 17,v )

Az apostoli küldetés jelentősége.

1 Megint ajánlani kezdjük magunkat? Talán csak nem szorulunk nektek szóló vagy tőletek kapott ajánlólevélre, mint némelyek? 2 Ti vagytok a mi ajánlólevelünk, a szívünkbe írva. Olvassa és megérti minden ember, 3 mert meglátszik rajtatok, hogy Krisztus levele vagytok, amelyet mi írtunk, nem tintával, hanem az élő Isten Lelkével, nem is kőtáblára, hanem az élő szív lapjaira. 4 Ez a bizalmunk Isten iránt Krisztusból ered.

6 Ő tett arra alkalmassá, hogy az Újszövetség szolgái legyünk, nem a betűé, hanem a Léleké  Hiszen a betű öl, a Lélek  pedig éltet. 7 Ha már a halálnak betűkkel kőbe vésett szolgálata oly dicsőséges volt, hogy Izrael fiai nem tekinthettek Mózes arcára arcának múló ragyogása miatt, 8 hogyne volna sokkal dicsőségesebb a Lélek szolgálata? Ha ugyanis már az ítélet szolgálata dicsőséges volt, akkor az (Isten) igazságosságának szolgálata még sokkal dicsőségesebb.

11 Ha ugyanis már a mulandó oly dicsőséges volt, akkor a maradandó még sokkal dicsőségesebb lesz. 12Mivel ezt reméljük, teljes nyíltsággal szólunk, 13 nem úgy, mint Mózes, aki befödte arcát, hogy Izrael fiai ne lássák mulandó dicsőségének a végét. 14 Az ő értelmük eltompult, hiszen mindmáig rajta a fátyol az Ószövetségen, amikor olvassák, s rajta is marad, mert csak Krisztusban tűnik el. 15 Igen, mind a mai napig fátyol borítja szívüket, amikor Mózest olvassák, 16 de ha majd az Úrhoz térnek, eltűnik a fátyol. 17Az Úr ugyanis a Lélek: ahol az Úr,  Szelleme  ott a szabadság. 

11_11 Creative Commons License 2024.06.23 -1 0 5619

Zsidóknak írt levél  11. fejezet

A hit példaképei.

1 A hit a remélt dolgok biztosítéka, a nem látható dolgok bizonyítéka. 2 Őseink ebből merítettek bizonyosságot. 3A hitből ismerjük meg, hogy a világot az Isten szava alkotta, vagyis a látható a láthatatlanból lett.

4 Ábel a hittől vezettetve mutatott be értékesebb áldozatot, mint Kain, és kapott bizonyosságot igaz voltáról, mert az Isten maga tett áldozati ajándékairól tanúságot. Hite által még holtában is beszél. 5 A hitéért ragadtatott el Hénoch, hogy ne ízlelje meg a halált: „Nem találták többé, mert az Úr elragadta.” Még eltűnése előtt bizonyságot nyert, hogy kedves az Isten előtt.

Júdás levele   1. fejezet

A tévtanítók tanítása.

11 Jaj nekik, mert Kain útján járnak, haszonlesésből Bileám tévedésébe esnek, és mint Korach, halálukat lelik a lázadásban. 12Ezek szennyfoltok szeretetlakomáitokon, akik nem szégyellnek veletek enni, és csak hizlalják magukat; széltől űzött, esőtlen felhők; kétszeresen kiszáradt, gyökerestül kitépett, késő őszi, gyümölcstelen fák; 13 saját gyalázatukat tajtékzó, vad tengeri hullámok; bolygó csillagok, amelyekre az örök sötétség homálya vár. 14 Ezekről jövendölt Hénoch, Ádám után a hetedik pátriárka: „Nézzétek, közeleg az Úr szentjeinek tízezreivel, 15 hogy ítéletet tartson mindenek fölött, és megbüntessen minden istentelent minden istentelenségért, amelyet istentelenül elkövetett, és minden káromló szóért, amit az istentelen bűnösök a szájukon csak kiejtettek.” 16 Ezek, akik zúgolódnak, siránkoznak a sorsuk miatt; szenvedélyeiktől vezettetve élnek, nagyképű szavakkal dobálóznak, és hajbókolnak az embereknek, csak hogy hasznot húzzanak.

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a neved, 10jöjjön el az országod, legyen meg az akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. ÁMEN

Előzmény: 11_11 (5618)
11_11 Creative Commons License 2024.06.23 -1 0 5618

Teremtés könyve  4. fejezet:1-26.

Kain és Ábel.

17 Kain megismerte feleségét, az fogant, és Hénochot szülte. Várost épített, és azt fiáról Hénochnak nevezte. 18 Hénoch fia Irád lett. Irád fia Mechujael, Mechujael fia Metusael, Metusael fia pedig Lámech.

Teremtés könyve  5. fejezet: 1.32

A vízözön előtti ősatyák.

18 Járed 162 éves korában nemzette Hénochot.  19 Járed Hénoch születése után még 800 évig élt, és fiai meg lányai születtek.

20 Járed egész életkora 962 évet tett ki, akkor halt meg.

21 Hénoch 65 éves korában nemzette Metuselachot.

22 Hénoch Isten színe előtt járt. Hénoch Metuselach születése után még 300 évig élt, és fiai meg lányai születtek.

23 Hénoch egész életkora 365 évet tett ki.

24 Isten színe előtt járt, aztán nem volt többé, mert Isten elvitte.

11_11 Creative Commons License 2024.06.23 -1 0 5617

Köszi. suta 3   rendben.

Ez egy jó téma !

Érthető és világos, még jó hogy a Teremtő befogadta mint Jézust is,

A neveket nem merték  kitörölni a Bibliából..

Előzmény: suta3 (5616)
suta3 Creative Commons License 2024.06.22 0 0 5616

Énok könyve nem a Biblia része. Ezért arra kérlek, hogy ennek az iratnak az elemzését és bemutatását más topikokban folytasd.

Előzmény: 11_11 (5614)
11_11 Creative Commons License 2024.06.22 -1 0 5615

2015.10. 14.   Dániel könyve   10. fejezet. 

13 A perzsák országának (angyal) fejedelme huszonegy napon át ellenállt nekem. De Mihály, az egyik legfőbb fejedelem, segítségemre jött. Ott is hagytam, hogy küzdjön meg a perzsák királyával, 14 magam pedig eljöttem, hogy tudtodra adjam: mi fog történni népeddel a végső napokban, mert a látomás azokról a napokról szól.” 20 Nézd, most tudtodra adom, mi van megírva az igazság könyvében.   Tudom és Értem !

A bölcsesség lakhelye

42. 1. A Bölcsesség nem talált magának helyet, ahol megállapodhatott volna; ezért az égben vett magának lakást.

2. A Bölcsesség felkelt, hogy lakhelyét az emberek fiai közé tegye. És nem talált lakhelyet: a Bölcsesség visszatért hát önmaga helyére. És helyet foglalt az angyalok között.

3. És az igazságtalanság kiáradt kamráiból: akiket nem keresett, azokat találta, és azokkal maradt, mint az eső a sivatagban és harmat a szomjas földön. (Hénoch:42:1-3 v)

Az ég további titkai

43. 1. És láttam más villámokat, és a mennyek csillagait, s láttam, amint Ő mindegyiket nevükön nevezi, s azok figyeltek Rá.

2. És láttam az Igazságosság mérlegét, és hogy hogyan mérik meg őket (ti. csillagok) rajta, igaz mérték szerint, fényeik aránya szerint: láttam a terjedelmük széltét és feltűnésük napjait, és forgásuk miként okoz villámlást: és láttam forgásukat az angyalok számai szerint, és mindannyian hűek egymáshoz.

3. És megkérdeztem az angyalt, aki velem volt, aki megmutatta nekem a rejtett dolgokat: 'Mik ezek?’

4. És válaszolt nekem: ‘A Szellemek Ura megmutatta neked e példázatok jelentését: Ezek a földön lakozó szenteknek nevei, akik hisznek a Szellemek Urának nevében örökkön örökké.'( Hénoch: 43:1-4 )

11_11 Creative Commons License 2024.06.22 -1 0 5614

A zsidó apokaliptika olyan ~ok kinyilatkoztatását tulajdonítja magának, amelyek az ég és a föld eredetét, mivoltát, mindenekelőtt azonban Izr. jövőjét és a világ végét illetik. Isten ~ai mélyek és megszámlálhatatlanok; igazságossága megmérhetetlen. csak az Emberfia tud róluk.

A választottak hatalma és bölcsessége

49. 2. Mert hatalmas az igazság titkaiban,
És az igazságtalanság elt
űnik, mint az árnyék,
És nem lesz tovább,
Mert a Választott megállt a Szellemek Ura el
őtt,
És dics
ősége megmarad mindörökkön-örökké,
És hatalma minden nemzedéken át.
(Hénoch  49:2 )

A holtak feltámadása

51. 1. És azokban a napokban a föld visszaadja majd, amit rábíztak, és Seol is visszaadja, amit kapott, és a pokol visszaadja, amivel tartozik.

2. Mert azokban a napokban felkel az egyedüli Választott és kiválasztja az igazakat és szenteket közülük, mert megmenekülésük napja elközelgett.

3. Trónusára ül majd a Választott, és kimondott ítéletéből felragyog a bölcsesség és az ismeret minden titka, mert a Szellemek Ura adta neki (őket) és megdicsőítette őt. (Hénoch 51:3).

A királyok és hatalmasok reménytelen pusztulása

63. 2. És áldják és dicsőítik majd a Szellemek Urát, és így szólnak: „Áldott a Szellemek Ura, a királyok Ura, a hatalmasak Ura, a gazdagság Ura, a dicsőség Ura és a bölcsesség Ura, 3. és minden titkos dologban nagyszerű hatalmad nemzedékről nemzedékre, és dicsőséged örökkön örökké. Mélyek és számolatlanok titkaid, és igazságosságod felülmúlja értelmünket. (Hénoch  63:2)

22 Hogy mi a bölcsesség és hogyan keletkezett, elmondom, és nem rejtem el titkát előletek. Sőt inkább mindjárt kezdetétől fogva megvizsgálom; amit csak tudok róla, nyíltan feltárom, és nem kendőzöm el az igazságot. (Bölcs 6:2)

11Van országodban egy férfiú, akiben a szent Isten lelke lakik. Már atyád napjaiban tudták, hogy kiváló szellem, értelem és isteni bölcsesség van benne. Azért atyád, Nebukadnezár a tudósok, varázslók, káldeusok és csillagjósok fejévé tette.  (Dán:5:11)

Aventinus Creative Commons License 2024.06.21 -1 1 5612

A topik témája a Biblia. Nem a Vatikán, nem az egyházi állam, nem a pápaság, nem a pedofília, stb. Az offoló hozzászólásokat továbbra is törölni fogjuk innen.

11_11 Creative Commons License 2024.06.20 -1 0 5610

Máté evangéliuma   9. fejezet

Máté meghívása.  11 Ezt látva a farizeusok megkérdezték tanítványaitól: „Miért eszik mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?”

12 Jézus meghallotta, és így válaszolt: „Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek.

13 Menjetek és tanuljátok meg, mit jelent: Irgalmasságot akarok, nem áldozatot. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.”

11_11 Creative Commons License 2024.06.20 -1 0 5609

Jelenések könyve   2. fejezet. 1-29 v

Levél az efezusi egyháznak. 1„Az efezusi egyház angyalának ezt írd: Aki a hét csillagot jobbjában tartja, s aki a hét arany gyertyatartó közt jár, a következőket mondja: 2Tudok tetteidről, fáradozásaidról és kitartásodról. Tudom, hogy nem tűröd a gonoszokat: próbára tetted, akik apostolnak mondják magukat, noha nem azok, és hazugnak találtad őket. 3Hűséges is vagy, szenvedtél a nevemért, és nem fáradtál bele. 4De van egy kifogásom ellened, az, hogy kezdeti szeretetedtől eltértél. 5Gondold meg, honnan süllyedtél ide! Térj meg, és térj vissza korábbi cselekedeteidhez! Mert elmegyek és elmozdítom helyéről gyertyatartódat, ha nem tartasz bűnbánatot. 6Azt viszont, hogy gyűlölöd a nikolaiták tetteit, a javadra lehet írni – én is gyűlölöm őket. 7Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak: A győztesnek az élet fájáról adok enni, amely az Isten paradicsomában van.”

Levél a szmirnai egyháznak. 8 „A szmirnai egyház angyalának ezt írd: Ezt mondja az első és utolsó, aki halott volt, de életre kelt: 9Tudok szorongattatásodról, arról, hogy szegény vagy, de valójában mégis gazdag. Tudom, hogy gyaláznak, akik zsidónak vallják magukat, noha nem azok, hanem a sátán zsinagógája. 10Ne félj a rád váró szenvedésektől! Az ördög néhányotokat fogságba vet, hogy próbára tegyen benneteket. Megpróbáltatásotok tíz napig tart. Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koszorúját. 11Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak: A győztesen nem vesz erőt a második halál.”

Levél a pergamoni egyháznak. 12 „A pergamoni egyház angyalának ezt írd: Ezt mondja, aki a kétélű hegyes kardot tartja: 13 Tudom, hol lakol; ott, ahol a sátán trónja áll. Ragaszkodol a nevemhez, nem tagadtad meg hitemet még azokban a napokban sem, amikor Antipászt, hűséges vértanúmat megölték nálatok, ahol a sátán lakik. 14De van némi kifogásom ellened. Élnek köztetek olyanok, akik Bileám tanításához ragaszkodnak, aki kioktatta Balakot, hogy áldozati hús evésére és erkölcstelenségre csábítsa Izrael fiait. 17Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak: A győztesnek rejtett mannát adok és egy fehér követ. A kövön új név van, amelyet senki más nem ért, csak aki megkapja.”

Levél a tiatírai egyháznak. 19 Tudok tetteidről, szeretetedről, hitedről, szolgálataidról és állhatatosságodról, arról, hogy most több cselekedeted van, mint azelőtt. 20De van ellened egy kifogásom: eltűröd, hogy Jezabel asszony, aki prófétának mondja magát, tanításával arra csábítsa szolgáimat, hogy erkölcstelenkedjenek és egyenek a bálványoknak bemutatott áldozatok húsából. 21Adtam neki időt, hogy megtérjen, de nem akar megtérni paráznaságából. 22Ágynak döntöm, akik meg házasságot törnek vele, azokat nagy nyomorúságokba, hacsak meg nem térnek cselekedeteikből. 27Vaspálcával fogja kormányozni, és mint cserépedényeket, összetöri őket. 28Ezt a hatalmat Atyámtól kaptam. És neki adom a hajnalcsillagot. 29Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek az egyházaknak.”

11_11 Creative Commons License 2024.06.19 -1 0 5608

Jelenések könyve  1. fejezet: 1-21v

Bevezetés. 1 Jézus Krisztus kinyilatkoztatása, amelyet azért adott neki az Isten, hogy szolgáinak megmutasson mindent, aminek csakhamar be kell következnie. Elküldte angyalát, így adta tudtul szolgájának, Jánosnak, 2 aki tanúskodik Isten Igéjéről és Jézus Krisztus tanúságtételéről: mindenről, amit látott. 3Boldog, aki olvassa és aki hallgatja ezeket a prófétai szavakat, és meg is tartja, ami bennük meg van írva, mert az idő közel van.

Címzés. 4 János a hét ázsiai egyháznak. Kegyelem és békesség nektek attól, aki van, aki volt és aki eljő, meg a hét lélektől, aki trónja előtt áll, 5 és Jézus Krisztustól, a hűséges tanútól, a halottak elsőszülöttétől és a föld királyainak fejedelmétől! 6 Ő szeret minket, vérével megváltott bűneinktől, s Atyjának, az Istennek országává és papjaivá tett bennünket. Övé a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké! Ámen.

8„Én vagyok az alfa és az ómega (a kezdet és a vég)” – mondja az Úr, az Isten, aki van, aki volt és aki eljő, a Mindenható.

A bevezető látomás. 10Az Úr napján elragadtatásba estem. Hátam mögül, mint valami harsona, 11megszólalt egy hang: „Amit látsz, írd le egy könyvbe, és küldd el a hét egyháznak: Efezusba, Szmirnába, Pergamonba, Tiatírába, Szárdeszbe, Filadelfiába és Laodiceába.” 12Erre megfordultam, hogy megnézzem, mely hang szól hozzám. Amint odafordultam, hét arany gyertyatartót láttam, 13a gyertyatartók közt pedig az Emberfiához hasonlót. Bokáig érő ruhát viselt, aranyöv övezte mellét. 14 Feje és haja fehér volt, mint a hófehér gyapjú, szeme, mint a lobogó tűz, 15 lába, mint a kohóban izzó sárgaréz, hangja, mint a nagy vizek zúgása.

János megbízatása. 20 A hét csillagnak, amit a jobbomban láttál, és a hét arany gyertyatartónak ez a titka: a hét csillag a hét egyház angyala, a hét gyertyatartó meg a hét egyház.”

11_11 Creative Commons License 2024.06.17 -1 0 5607

Jézus által kaptuk a bűnök bocsánatát és a kegyelmet.

Békesség Istennel. 1 Mivel tehát a hit révén megigazultunk, békében élünk az Istennel, Urunk, Jézus Krisztus által. (Róm 5:1)

2Hatalmat adtál neki minden ember fölött, hogy akiket neki adtál, azoknak örök életet adjon.( Ján:17 :2)

Az Atya őrá bízta az ítéletet is.

A Fiú. 22 Az Atya nem ítél el senkit, hanem egészen a Fiúra bízta az ítéletet, 23 hogy mindenki úgy tisztelje a Fiút is, ahogy az Atyát tiszteli. 24 Bizony, bizony, mondom nektek: Aki hallja szavamat és hisz annak, aki küldött, az örökké él, nem esik ítélet alá, hanem már át is ment a halálból az életre. 25 Bizony, bizony, mondom nektek: Elérkezik az óra, s már itt is van, amikor a halottak meghallják az Isten Fia szavát. S akik meghallják, azok élni fognak. 26 Amint ugyanis az Atyának élete van önmagában, a Fiúnak is megadta, hogy élete legyen önmagában, 27 s hatalmat adott neki, hogy ítéletet tartson, mert hiszen ő az Emberfia. (Ján 5:22 -27)

11_11 Creative Commons License 2024.06.17 -1 0 5606

Aki az igazságot hirdeti a népeknek .

Az Úr Szolgájáról szóló első ének

1 Nézzétek, a szolgám, akit támogatok, a választottam, akiben kedvem telik. Kiárasztom rá lelkemet, hogy igazságot vigyen a nemzeteknek. 2Nem kiált majd, s nem emeli föl a hangját, szava se hallatszik az utcákon. 3A megtört nádszálat nem töri össze, a pislákoló mécsbelet nem oltja ki. Hűségesen elviszi az igazságot, 4 nem lankad el, sem kedvét el nem veszti, míg az igazságot meg nem szilárdítja a földön. Az ő tanítására várnak a szigetek.

MÁSODIK RÉSZ

Ezt mondja az Isten, az Úr, aki megteremtette az egeket és kifeszítette, aki megszilárdította a földet s rajta kisarjasztotta a növényeket, aki éltető leheletet ad a földön lakó népnek, és életet mindennek, ami csak jár-kel rajta: 6 Én, az Úr, hívtalak meg az igazságban, én fogtam meg a kezed, és én formáltalak. Megtettelek a népnek szövetségül, és a nemzeteknek világosságul, 7 hogy nyisd meg a vakok szemét, és szabadítsd ki a börtönből a foglyokat és a tömlöcből azokat, akik a sötétségben ülnek. (Iz : 42: 1-7)

Az ÚSz elismeri az angyalok, Mózes és a próf-k közvetítését a régi idők számára, de szerepük elmarad Krisztusé mögött, aki „egyedüli igazi ~ Isten és az ember között”

A törvény rendeltetése. 19 Mire való tehát a törvény? A törvényszegések miatt kaptuk, míg el nem jön a leszármazott, akinek az ígéret szólt. Angyalok által lett érvényes, közvetítő révén. (Gal 3:19)

Krisztus a mennyben is főpapunk. 6 Ő annyival kiválóbb papi szolgálatot kapott, amennyivel magasabb rendű, tökéletesebb ígéreten alapuló szövetségnek közvetítője. (Zsid 8:6)

Az istentiszteletre vonatkozó utasítások.  5 Hiszen egy az Isten, egy a közvetítő is Isten és ember között: az ember Krisztus Jézus, 6 aki váltságul adta magát mindenkiért és tanúságtételül a meghatározott időben. 7 Ezért kaptam a küldetést, hogy hírnök és apostol legyek – igazat mondok, nem hazudom –, a pogányok tanítója hitre és igazságra. (1Tim 2: 5-7).

11_11 Creative Commons License 2024.06.16 -1 0 5605

Szentlélek,  aki azonos a bölcsességgel.

Keresd Istent, és kerüld a bűnt. 4 Gonosz szándékú lélekbe nem tér be a bölcsesség, és nem vesz lakást olyan testben, amely a bűnnek szolgál. 5Hisz a fegyelem szent lelke menekül a hamisságtól, távol tartja magát az esztelen gondolatoktól, és elriad, mihelyt igazságtalanság közelít. 6Emberbarát lélek a bölcsesség, de nem hagyhatja büntetlenül a káromlót ajkai miatt. Mert Isten belelát a veséjébe, ismeri a szívét és hallja a szavait. ( Bölcs 1: 4-6)

Isteni erő, mely az embereket átformálja, hogy elnyerjék az igazi bölcsességet, azaz szert tegyenek az igazi istenfélelemre.

Salamon nagyra becsüli a bölcsességet. 7 Ezért könyörögtem, és megkaptam az okosságot; esdekeltem, és leszállt rám a bölcsesség lelke. (Bölcs 7:7 )

Jóra segíti A bölcsességben minden jó megvan. 7 És ha valaki az igazságosságot kedveli, akkor amit ő elér, az erény: mértékletességre, okosságra, igazságosságra és erősségre tanít. Ezeknél nincs hasznosabb az életben az ember számára. 8Ha meg valaki gazdag tudást kíván, akkor ő ismeri a régmúltat és feltárja a jövendőt; ért a fordulatos beszédhez és a talányok megfejtéséhez; előre tud a jelekről és a csodákról, a korok és időszakok végéről.

A bölcsességet nem nélkülözhetik a vezetők. 9 Eltökéltem hát, hogy élettársamul veszem, mert tudtam, hogy jó soromban tanácsadóm, gond és bánat közepette meg vigaszom lesz. 10 Tekintélyem lesz miatta a sokaság előtt, és az öregek előtt becsületem, holott ifjú vagyok.( Bölcs 8: 7-10 )

Ezt az isteni erőt azonban, tanúsítja, csak az igaz ember kapja meg.

A bölcsesség dicsérete. 25 Hiszen Isten erejének lehelete és a Mindenható dicsőségének tiszta kicsordulása; ezért nem érheti soha semmi folt. (Bölcs 7:25)

ÚSz is hirdette A keresztények peres ügyei. 11 Néhányan bizony ilyenek voltatok, de megtisztultatok, szentek lettetek, és megigazultatok Urunk, Jézus Krisztus nevében, Istenünk Lelke által. (1Kor 6:11)

Szentlélektől; ez ui. a bűnöst új teremtménnyé formálja át.Az apostol felelőssége. 17 Mindenki, aki Krisztusban van, új teremtmény. A régi megszűnt, valami új valósult meg. (2Kor 5:17)

11_11 Creative Commons License 2024.06.15 -1 0 5604

Miután sokszor és sokféleképpen szólt a próf-kban, „ezekben az utolsó napokban a Fiúban szólt hozzánk”

1Sokszor és sokféle módon szólt Isten hajdan az atyákhoz a prófétákban; 2 ezekben a végső napokban Fiában szólt hozzánk, akit a mindenség örökösévé tett, aki által az időket is teremtette. (Zsid 1: 1-2).

Jézus Krisztus az emberek között lakozva „Isten igéit mondja”

1Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige, 2 ő volt kezdetben Istennél. 3Minden általa lett, nélküle semmi sem lett, ami lett. 4Benne az élet volt, s az élet volt az emberek világossága. 5A világosság világít a sötétségben, de a sötétség nem fogta fel. 6Föllépett egy ember, az Isten küldte, s János volt a neve. 7Azért jött, hogy tanúságot tegyen, tanúságot a világosságról, hogy mindenki higgyen általa. 8Nem ő volt a világosság, csak tanúságot kellett tennie a világosságról. (Ján 1:1-8)     34Akit ugyanis az Isten küldött, az az Isten szavait közvetíti, mert hisz (Isten) nem méri szűken a Lelket, amikor adja. (Ján3:34).

Jézus és az Atya. 9„Már oly régóta veletek vagyok – felelte Jézus –, és nem ismersz, Fülöp? Aki engem látott, az Atyát is látta. Hogy mondhatod hát: Mutasd meg nekünk az Atyát? (Ján 14:9)

Semmiféle új nyilvános ~t nem kell várnunk a mi Urunk Jézus Krisztus dicsőséges eljöveteléig.

13Felszólítalak az Isten nevében, aki mindeneket éltet, és Krisztus Jézus nevében, aki Poncius Pilátus előtt tanúságot tett az igazság mellett, 14 teljesítsd megbízatásodat bűntelenül és feddhetetlenül Urunk, Jézus Krisztus eljöveteléig. (1Tim 6: 13-14) Állapotbeli kötelességek. 13Várjuk reményünk boldog beteljesülését: a nagy Istennek és Üdvözítőnknek, Jézus Krisztusnak dicsőséges eljövetelét, 14aki önmagát adta értünk, hogy minden gonoszságtól megváltson, megtisztítson, és jótettekben buzgolkodó, választott népévé tegyen. ( Tit 2:13).

11_11 Creative Commons License 2024.06.13 -1 0 5603

Sugalmazás,  az ÓSz létrejöttében     Isten Lelkének szerepe volt.

16 Minden Írás, amit az Isten sugalmazott, jól használható a tanításra, az érvelésre, a feddésre, s az igaz életre való nevelésre, 17 hogy az Isten embere tökéletes legyen és minden jóra kész legyen. (2 Tim 3:16-17 )

Az ÓSz-ben a fogalom inkább a próféták szerepével van összefüggésben: Isten lelke képesíti az embereket megfelelő tettek végrehajtására.

34Az Úr lelke rászállt Gedeonra, így megfújta a harsonát, és Abiezer mögéje sereglett. (Bír: 6:34)

2008.8.5.  Bírák könyve  11. fejezet.  1-40.  Jiftach bíró lesz.

Jiftach vitája az ammonitákkal.  21 Az Úr, Izrael Istene azonban Szichont és egész seregét Izrael kezébe adta. Izrael győzött, és az amoritáktól, akik ezen a vidéken éltek, egész földjüket elfoglalta.

Látomás a könyvtekercsről. 2 Amikor ezt mondta, eltöltött a lélek, felállított, és hallottam, amint beszélt hozzám.  (Ez 2: 2 )

rhemaáb Creative Commons License 2024.06.13 -3 0 5602

www.extra.hu/duck/koan.htm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!