Sziasztok Tavaly és idén elkezdtem foglalkozni itthon gyümölcsfákkal,de hozzá értés nélkül :) Van egy meggyfa magoncom (2éves) ami kitűnik, bár igaz ez van itthon a többi pedig egy telken. Kitűnés arra értem hogy el kezdett hajtani ugye tavasszal. Na ezeken a hajtásokon az elmúlt 1-2 hétben megint hozott hajtásokat. Nekem tök furi hogy a meggyfa most hajt julius közepén. Nekem furi vagy ez természetes?
Hát nem tudom. Nekünk is volt régen egy ilyen meggyfánk. Rövid szárú, édes lédús nagy meggyel. Nem nőtt nagyon nagyra a fa. Azt hittem, meteor korai, de a később ültetett meteor fák habitusa meggyszerű. Mindenesetre mentettem szaporítóanyagot erről a régi, cseresznye jellegű fáról, mielőtt tönkrement. Sajnos vadcseresznye alanyon nem kötött a virága (?!), idén egy szem sikerült, de az is eltűnt. Talán a madarak leették.... Viszont átoltottam más alanyra tavasszal, talán egyszer fa is lesz belőle.
Köszi az infót,maligát meghagyom,egy meteor fajtát ősszel lehet veszek valamelyik faiskolából
Más:szomszédomban van egy meggyfa aminek a fajtáját csak találgatjuk,2.-án már szedtünk róla,cseresznye habitusú a fa, szomszédom cseresznyének nézte,de meggy lett rajta,jó erősen nől,szerintetek milyen fajta lehet?
Ma teszteltem a meteor korai meggyet és a maliga emlékét. Kb. 10 éve ültettem a testvéremnek a telkén mindkettőt, most már számottevő termés volt és jó időben látogattam el Solymárra. A két fa közül a maliga kicsit nagyobb. Sajmeggy alanyon volt mindkettő. A sok eső miatt 30-40 centis hajtások mindkét fán. A meteor már végső érésben, de még nem ment tönkre. Solymár szerintem kicsit le van maradva érésben... A maliga is nagyrészt és nagyjából érett, de még bírni fogja a fán. Méretre a meteor gyümölcse nagyobb, szép nagy meggyek. A maliga normál meggyméret, se nem nagy se nem kicsi, de elég szépen kötött a fán, van belőle. Ízre a meteor után a maliga édesebbnek tűnik, de szerintem csak azért, mert kevesebb a sav benne a cukor mellett. A meteor nem hiányozhat egyetlen házikertből sem. A maligában nincs semmi extra, de rendben van. Nem igazán konkurenciái egymásnak, mert érési időben eltérnek. Még egy fa van ültetve az érési sorban: újfehértói fürtős. Ez még zöld....
Tisztelettel szeretném megkérdezni a hozzáértőket, milyen fajata meggy lehet, amit éretten hétfőn szedtünk le egy kis fáról.
Kaptam egy meggycsetét még tavaly, azt mondták meglepetés meggy, mert nem tudják a fajtáját. Semmi különös eltérés nincs az igazi sötétvörös meggytől, az íze is csodafinom...
csak ennyit tudok jellemzésként (legyen személyleírás)
A feketicsit ismerem. Monília rezisztens, ergo az ellen nem kell permetezned. A cseresznyelégy viszont szereti. Nagyon finom, nem annyira savanyú, egyedi aromájú meggy. Június elején szüretelhető. Az ismerősömnek van egy fája, azt kezelgetem. Nőtt ahogy nőtt, de sok a termés rajta.
A meteor finom, csak sajnos mivel korai (május vége, június eleje), a madarak is nagyon szeretik.
A maliga nem túl gyors növekedésű. Talán a piramis meggy újdonság valamennyire, de elég ritkás a fája, meg a porzó is problémás állítólag... De azért ültettem egyet belőle a bátyámnak, lassan teremnie kellene.
Szerintem ez az a meggy amit felénk Bosnyák meggynek hívnak, bár arra is van esély, hogy ez a Csengődi csokros és még arra is van esély, hogy ez a kettő ugyanaz. Nagyon finom és anyám szerint magnemes!!
Épp most akartam kérdezni és lehet te meg is adtad a választ.
Nevezetesen kerestem a meggy fatáját. Egy ismerősöm hozta Vajdaságból, elvileg Feketics környékéről.
A fa nagyon rezisztens a moníliával szemben. Erős növekedésű, sudaras koronájú, nyújtott, hosszú levelekkel. A termése rendkívül ízletes, bár a cseresznyelégy kedveli ezt a fajtát is.
Kérdés, hogy csak oltással vagy esetleg gyökérsarjról, netán magról kellene szaporítani. De mintha lehetne gyökérsarjról is.
"A blumeriellás betegség a meggy jelentős lombkárosítója. A beteg levelek sárgulnak, korán lehullanak. A kórokozó a lehullott levelekben telel át, ahonnan virágzás után fertőzi a leveleket. A nyár folyamán újabb fertőzések jönnek létre."