Ti tudtok valamit arról, hogy a Rubio Monocoat Oil Plus 2C bevonattal kezelt felület színe mennyire változik (vagy nem változik) hosszabb távon? (Mondjuk 5-10 év alatt.) Muszáj lesz felújítani a parkettánkat (akác), és nagyon gondolkozok azon, hogy lakk helyett Rubiót használnék. Kisgyerekek tartósan már nem fognak rohangálni/játszani rajta, tehát ha egy kicsit kevésbé kopásálló, az nem vész, és ha sérül, elvileg úgy javítható, hogy nem fog feltűnni. Csak nem szeretnék úgy járni, hogy megcsinálom vele, aztán ha pár év múlva javítani kellene valahol, elüssön a szín.
Szerintem csak simán a fújási technológiát írta le kofic, nem kell annak feltétlenül olyannak lennie, hogy a pók elcsússzon rajta. Az ecsetelt lakkozástól valamiért én pl idegenkedem, nem hiszem, hogy akárcsak összemérhetően szép felületet tudnék így csinálni, mint az olajozással.
Az említett vizes lakkal nem szokott gondot okozni. Leveszem a macskát, és a nyomokat újra elhúzom. (ez addig van amíg ott vagyok, mert ha kijöttem akkor zárom a műhelyt, senki nem hajaz ott.)
Ha beleszáradna kicsiszolnám újra kenném, de olajnál nem tudom mennyire hasonló az eset. Annyi tapasztalatom azért nincs.
Erre is próbáltam utalni a 231486hsz. ban. Emlékszem mennyi maradék lakkom száradt be, függetlenül, hogy az edző, katalizátor nem lett belekeverve. Mindig pont más kellett, PU, sárgulás mentes akril, matt, selyem, fényes, víztiszta, különböző alapozók,lakkpácok, fedőfestékek, ha nagyobb kannában vettem anyagot, a számla alapján ellenőrizhették a megfelelő hulladék kezelést. Nem sírom vissza ....
Izé, elfelejtjük az irgalmatlan levegőszállítású kompresszor, a cső és a HVLP* pisztoly árát ? Biztosan drágább, mint az 1db scotch brite vagy régi póló, amivel bedolgozza az ember fia az olajat.
nem győzködni akarlak akkor én is saját tapasztalatból :
olaj - Rubioval 1 réteg, próbálok megfelelő mennyiséget felhordani, majd egy excenterre rakott paddel eldolgozom és kész.
Bonával 1 réteg oaj bedolgozva, majd 1 réteg Hardwax Oil hengerelhető! viaszos emulzió. Elvileg a második réteg önmagában is működik és elegendő, de az olajos alappal szebb felületet ad. Ez a holmi 20eFt/L és 20m2 re elég. Én eddig mindig többet kentem le vele, gondolom az olajos alap miattt. Nincs maszatolás, letörlés, polírozás stb. Annyi a szabály, hogy a hengerelt felületre már nem szabad visszamenni. Megszárad és kész.
lakkozás- mindig PU és poliészter lakkokat használtam, sokkal jobbak voltak a vizesnél. Pácból is szinte mindig oldószerest, nem részletezem az okát. Ezt is csak szórással lehet felhordani.
1 réteg izolátor vagy 1-2 réteg töltőalapozó és 1-2 réteg fedőlakkozás. Mindig köztes csiszolás, anyagmozgatás, mézeskendő, és a rohadt macerás szerszámtisztítás.
Büdös, kényes, körülményes , javíthatatlan. A lakk relatíve jóval olcsóbb, de tetemes része a levegőben landol. Megtippelni előre, hogy mennyit kell bekeverni, ha közben elfogy és újat keversz, a maszkból csepeg a pára, a pisztoly biztosan a legnagyobb táblába fog köpni egyet, vagy a tömlővel levered a poharat, szállításnál ha véletlenül leütöd a sarkát mert baszki persze, hogy leütöd - szinte javíthatatlan, soroljam még?
Az olajnál ha visszanyúlsz a lekent felületre, sz nem látszik. Pl levenni egy szöszmöszt, muslincát, kisebb macskát. Lakkozásnál már szívnám a fogam rendesen.
"Pácolás, lakkozás 3-4 lépésben, köztes csiszolásokkal, légtechnika, elszívás, és azért a lakkoknak is van áruk és eleve rengeteg idő elmegy az előkészülettel, majd a szerszámok tisztításával. "
Lakk: felület csiszolás - lakkozás - (szárad) - csiszolópapírral "áttörlés", leporolás - lakkozás (eddig még sosem használtam 2 rétegnél többet.)
ez természetesen bővül a pácolással,ha van, de én olyan fából csinálom aminek a színe tetszik = ritkán pácolok (de akkor van még egy kenés, és egy ecsetmosás)
amiket gyártottam azok mind saját felhasználásra készültek, tehát nem kell ipari igényeket kibírnia a bútoroknak
Tehát nem látok különbséget az előkészületekben. A szerszámtisztítás az olajnál szappanos melegvizes mosás, a lakknál sima hidegvizes mosás.
Ilyenkor hajlamosak vagytok elfeledkezni a két eljárás -lakkozás vs. olaj - közötti tecnológai külünbségéről és annak anyagi vonzatáról.
Pácolás, lakkozás 3-4 lépésben, köztes csiszolásokkal, légtechnika, elszívás, és azért a lakkoknak is van áruk és eleve rengeteg idő elmegy az előkészülettel, majd a szerszámok tisztításával.
Ha nagyon sarkos akarok lenni, az olajozás egy darab ronggyal megoldható 1-2 lépésben.
Vagy nézek hasonlót és kísérletezek, vagy a fogadó elem bal oldaláról csiszolok le anyagot, hogy arrébb kerüljön. Akkor a csavarhellyel lesz egy kis teendő. Meg az sem biztos, hogy utána rendesen bevezeti a görgőt és nem fog akadni. De akkor majd azt is csiszolom kicsit...
Ez így van. Viszont azt írta 3 oldal jó, csak a záródó oldal nem, ez pedig, mivel láthatóan nincs szétkopva, én úgy gondolom, hogy simám összehangolható. Most néztem a görgős képét is alaposabban, azon látszik, hogy (ha pontosan szemből fotózta) kissé excentrikus, lehet, hogy elegendő azon kísérletezni egy kicsit.
Másik dolog, ami eszembe jutott, hogy nekem, mikor pár éve eltörött a rugó egy hasonló, 5 pontos ajtóban, akkor a csere után mind a 4 pontot újra kellett kalibrálnom, mivel az eredeti (gyenge minőségű) zárat egy normálisabb (de legalábbis drágább) Elzettre cseréltem, mind máshová esett. Akkor én a hézagokat gyurmával "mértem" ki, el lehet vele pöcsölni, de cserébe pontos :)
Nem véletlenül kérdeztem, hogy mi volt eredetileg. Ha eredetileg jó volt* akkor valami elmászott a helyéről ( akár az ajtó vagy a keret síkja), meg kell keresni, hogy mi, és utána kell állítani, vagy káromkodni, és elfogadni, hogy nagy csodát nem lehet tenni egy görbe ajtókerettel.
Ha viszont eredetileg sem volt jó, akkor jön a fejvakarás, hogy ezt csak nem állították be, vagy generálisan el van baszva?
*mert ugye előfordult már a világtörténelem során az építőiparban, hogy valamit nem megfelelő állapotban adtak át.....
Abból indultam ki, hogy láthatóan aszimmetrikus az elem, ha jelen állapotban lötyög, akkor fordítva, ha bezáródik, akkor vagy nem fog, vagy kevésbé. A görgőn is lehet állítani ha igaz, szerintem össze lehetne hangolni.
Írtam, hogy próbáltam, de az már nem fér be a görgő és az ajtó közé. Bár lehet,ha állítok a görgő, talán mégis,holnap megnézem még egyszer. A csavarok viszont ferdén vannak a tokba, nem biztos, hogy át lehet forgatni, ha fogadó elemet sikerülne is megforgatni.