Keresés

Részletes keresés

gombavadász Creative Commons License 2003.09.23 0 0 87
Nagyon kedves vagy, köszi! A problémám viszont magától megoldódott. Elfeledkeztem ugyanis arról, hogy távollétem idején őszi szünet lesz a sulikban, így a fiam hazajön a koliból. :)))
Labda egyébként öt éves fekete labrador lány. Kultúrállat. Nagyon. ;)

A ”kell-e tanfolyamon résztvenni, vagy menni fog sk is?” kérdéshez:
Szerintem, ha a gazdi az engedelmességit és a közömbösséget meg tudja tanítani, akkor megy egyedül, ha ez nem biztos, akkor irány inkább a suli!

Előzmény: majola (86)
majola Creative Commons License 2003.09.23 0 0 86
Tudod, rossz pénz nem vész el...:))
Ez a filctollkupak nagyon jó ötlet, köszi!
Milyen típusú, nemű a kutyád? Ha nagyon kultúrállat, talán be tudom vállalni. Ja és persze: mennyi időre mész el?
Másoknak: a Péter okt. magasára tervez tanfolyást, ha lesz elég jelentkező. Hétvégénként van, és 60.000-be kerül. Én inkább autodidaktára vettem a figurát, mert a hétvégéim elég telítettek, míg a pénztárcám nem. Ha nagyon nem megy másképp, talán később csatlakozom.
Egyelőre benned bízom, Gombavadász...
Előzmény: gombavadász (80)
naish001 Creative Commons License 2003.09.22 0 0 85
A Péter száma 30,9317421., a képzés szerintem nagyon jó, összehasonlítva a többi fővárosi kutya iskolákkal pláne. Ha jól tudom egyébként vakvezető kutyákat oktatnak főidőben.
Előzmény: Karaya (81)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.22 0 0 84
Bocs, ha érthetetlen voltam. Azt szerettem volna csak mondani, hogy Te döntöd el, hogy mered-e beküldeni egy bozótba a kutyát, ahol esetleg vadak után fogja vetni magát. De őt fogják lelőni, ha elvész...
Brrr!
Előzmény: bindera (82)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.22 0 0 83
Szia Karaya!
Remélem valaki kisegít a válaszokkal. Én is kíváncsi lennék.
Előzmény: Karaya (81)
bindera Creative Commons License 2003.09.22 0 0 82

ez az őzike dolog elgondolkodtatott.mindenesetre megpróbálom egyáltalán a keresést gyakorolni olyan helyen ahol ilyen "zavaró"tényezők nem fordulhatnak elő.azután meglátom hogyan tovább.addig is köszi a válaszod,még lessz miről beszéljunk.pl mit értsek ezen "de légy nagyon kritikus magatokhoz!"
Előzmény: gombavadász (77)
Karaya Creative Commons License 2003.09.22 0 0 81
Szevasztok gombászok! Van egy 9 hónapos fekete labim és elég sokat kirándulunk a Börzsönyben. Gondoltam ezt esetleg hobbiból összkapcsolhatnánk gomba kereséssel is mivel úgyis állandóan "szagmunkázik" a blöki. Nem teljesen labdabolond, de jutalomfalatért mindenre képes. Két kérdésem van. A Börzsöny mennyire alkalmas a gombászásra?
Milyen hosszú a Vassteleky féle tanfolyam (vidékről járnánk), mennyire jó a képzés?
gombavadász Creative Commons License 2003.09.22 0 0 80
Ja, úgy a felét nem mondtam el annak, amit akartam.
El akartam mesélni, hogy már este fölmentem a hegyre, hogy egy jót aludjak, aztán reggel jó korán, még a meleg előtt egy nagyot csavaroghassak a kutyával. Ez nem rendkívüli, csak most megfeledkeztem arról, hogy itt az ideje a szarvasbőgésnek.:)))Szóval két dolog maradt el. A jó alvás, meg a korán kelés...
Amúgy itt keleten a helyzet változatlan: kevés a gomba, apró is, de legalább nem kukacos.

Majola:
A kinder tojás jó, a filctoll kupak talán még jobb. A tiszta kupakokba beleraksz egy gomba darabot, aztán rá egy kis vattát. Ugyanis egy alkalmas eszközzel fúrhatsz 10 centis lukakat, és elrejtheted a pici gomba mintákat úgy, hogy ott látható talaj sérülések ne legyenek. Akár a fűben is! Egyből vagy ötöt, egymástól vagy öt méterekre.
Fél óra múlva indulhattok összeszedni.
Más: olyan sűrű az élet, hogy mindíg változik valami. Az októberi továbbképzésen mégis lehet, hogy kutya nélkül leszek. Ugyanis közbejött egy váratlan utazás. Előző nap jövök majd meg a Vörös tengerről, és szerintem már nem fogok Miskolcra haza utazni. Nem oldódott még meg, hogy kire hagyom itthon a kutyát, de ezt a potya utat nem hagyhatom ki.

gombavadász Creative Commons License 2003.09.22 0 0 79
Szia Majola!
Örülök, hogy nem vesztél el! ;)
Mailt megkaptam, mindjárt össze is készítem a cuccost, el ne feledkezzem róla.
Szerintem azt a megoldást választom, hogy néhány legfeljebb centis körülit simán bedobok egy borítékba. Ha elvész, nem gond, küldök másikat.
Előzmény: majola (76)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.22 0 0 78
Szia Naish!
Úgy szoktam ütemezni az egyéb dolgaimat, hogy ősszel heti három-négy napot is gombászásal tölthessek. Szóval hétköznapokat is. De Miskolcon, míg ha jól sejtem, Te talán pesti vagy. De azért biztos lesz alkalom. Fogom jelezni, ha arra járok.
Előzmény: naish001 (75)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.22 0 0 77
Szia Bindera!
A gomba keresés a kutya számára nem nagy ügy. Idősebb kutya is hamar megtanulhatja. Föltéve persze, hogy van bármi affinitása a kereséshez. Ezt a sétálási és játszási szokásaiból Te is könnyen el tudod dönteni.
A nagyobb gond, hogy milyen a kutya előélete, lehet-e majd erdőbiztossá nevelni? Vagyis mi fog történni, ha kicsit eltávolodva tőled fölriaszt egy őzikét?
Ha kutyád unottan félre fordul, ha cicával találkozik, és amúgy sokat szokott póráz nélkül sétálni, vagyis jó a tájékozódó képessége, akkor hajrá!
Örülök, ha velünk maradsz, de légy nagyon kritikus magatokhoz! Nehogy keserűség legyen a játék vége.
Előzmény: bindera (74)
majola Creative Commons License 2003.09.22 0 0 76
Hú de felpörögtek az események!! Nem is tudom mire reagáljak hirtelen.
Először is, üdv az újaknak, főleg a biglisnek! Telefonon már beszéltünk, ha emlékszel. Ha nem, akkor is... Snoopybeagle is te vagy a beagle topicon?
Egy közös keresésre mi is kaphatóak vagyunk!! Tetszik a kindertojásos ötlet, én hetek óta azon gondolkodom hogy mibe tegyem a nyamvadt gombácskát, ha le akarok állni a labdáról. Mondjuk nem labdás a lány, de akkor is. Próbáltam 1-2-szer natúr elásni, Mazska szépen bejelezte de a gomba nem lett meg... Kb 0,5 cm-s darabkáról van szó.
Fa-tanból én is hülye vagyok- a tölgyet megismerem, de a meszes talajt meg az akármit, amiről fel kéne ismerni...esélyem sincs.
Javasolnál vmi szakirodalmat, Gombavadász?
naish001 Creative Commons License 2003.09.22 0 0 75
Kösz a segítéget, kimehetnénk együtt is valahova. Hétköznap nem szoktál menni ? Én este felé minden nap ráérek.
Előzmény: gombavadász (73)
bindera Creative Commons License 2003.09.22 0 0 74
üdv mindenkinek.
most fedeztem fel a topicot.
érdeklődnék idősebb kutyával is lehet e hozzáfogni a keresés megtanításához?
Előzmény: gombavadász (73)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.22 0 0 73
Küldj egy mailt! Ma kint vagyok az erdőben, és holnap, ha akarod, tudok küldeni postán néhány szem apró gombát gyakorolni.
Majola, ez rád is vonatkozik.
Előzmény: naish001 (70)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.19 0 0 72
Nehogy félre érts! Nem azt akartam mondani, hogy az U vitamin elrontaná a kutyát. Csak amikor a kutya már szépen dolgozik ilyen mintával, még nem ért véget a kiképzés. A befejező lépés nagyon is bonyolult.Meg kell tanulnia még, hogy miket kell és miket nem kell tulajdonképpen keresnie.
Persze hogy képes különböző fajú gombákat is megtalálni a kutya. Mert megtanulta!
Előzmény: naish001 (70)
naish001 Creative Commons License 2003.09.19 0 0 71
Most jutott eszembe, hogy olvastam az egyik olasz gombászó leírását, és a kutyája természtesen kiássa a nyárit ugyanúgy mint a biancót, bár gondolom a szaga nem egyforma.
Előzmény: gombavadász (68)
naish001 Creative Commons License 2003.09.19 0 0 70
Beszéltem olyannal aki u vitaminos történettel tanította a kutyáját, és a szag különbözőségtől függetlenül szépen megtalálják az aestivumot is. A Snoopy meg szerintem mindennek nekiállna kiásni, aminek erősebb illata van mint egy gilisztának. Mindenesetre tök egyszerűen tesztelhető a dolog, szerzek néhány aestivum darbkát elrejtem, és ha sikerül neki megtalálni egyszer, utána nem lesz gond vele.
Előzmény: gombavadász (68)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.19 0 0 69
A legközönségesebb és legritkább faj árában 10-szeres a különbség. Úgyhogy minőségtől is függően olyan 20-200 eFt között van a kisker ár. Hogy ne kapj egyből a szívedhez: agy tányér kajára mondjuk 10 g gombát számolhatsz fűszernek, így annak az árán 200-2000 Ft-ot fog dobni egy étteremben.
Előzmény: licike (67)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.19 0 0 68
Korábban már írtam valahol, hogy az U vitaminnal történő gyakorlás még nem az oktatás vége. Ugyanis lehet,hogy neked olyan illatod van, mint egy brumálenak :))), de az U vitaminnak nem T aestivum szaga van. Főként nem a kutya számára, akinek orra nagyon érzékeny megkülönböztetésre alkalmas. Most tehát akkor fogtok T aestivumot találni, amikor a kutyád először TÉVESZT!
Előzmény: naish001 (66)
licike Creative Commons License 2003.09.18 0 0 67
Végül is mennyibe kerül 1 kg szarvasgomba?
naish001 Creative Commons License 2003.09.18 0 0 66
Kinder tojásba van valmilyen por, gondolom az említett u vitamin, ebből van 5, meg a talált brumále darabjai is egy befőttes üvegbe. Olyan illata van, legalábbis nekem, mint a brumálénak. Különben a Péter készítette a gyakorlásra és a vizsgára.
Előzmény: gombavadász (65)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.18 0 0 65
Kicsit off, de elmondom. Szerintem a honi biológia oktatás egy katasztrófa. Hamarébb fölsorolja valaki a sejt részeit működésükkel együtt, minthogy arról az előtte álló 30 m magas izéről értelmesebbet tudna azon túl kinyögni, hogy ”fa”.
Amikor három évvel ezelőtt gombázni kezdtem, először erre a kínzó tudatlanságomra révedtem rá, aztán irány a könyvesbolt...
Mit használtok mintának?
Előzmény: naish001 (64)
naish001 Creative Commons License 2003.09.18 0 0 64
Mármint a tölgyeket nem tudom megkülönböztetni egymástól. Kell vennem egy tölgyes könyvet.
Előzmény: naish001 (63)
naish001 Creative Commons License 2003.09.18 0 0 63
Az a problémám, hogy a fákkal sem vagyok tisztában. Nem tudom megkülönböztetni egyiket a másiktól. Szoktam mintával is tesztelni, azt mindig megtalálja.
Előzmény: gombavadász (62)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.18 0 0 62
Tölgy is több van! A nem honos vörös tölgyesben még sohasem találtam semmit. Cseresben T excavatumot meg rufumot, T fulgenst is lehet lelni. Semmi haszna, de legalább valami történik.
Bükk alatt csak elvétve találok valamit. Nálam a gyertyános a favorit.
A kutyát közben próbáltad tesztelni saját mintával?
Előzmény: naish001 (61)
naish001 Creative Commons License 2003.09.18 0 0 61
Kb 4 szer voltunk, 1x Dél Balaton, Somogyvárnál, akácos néztünk, 2x a Budai hegységben, tegnap előtt Domony völgyben, de itt is akácosba tévedtünk. A semmi sajnos pont azt jelenti ebben az esetben, hogy semmilyet nem találtunk. Most már csak tölgyesbe megyünk, illetve mogyorós területet szeretnék kipróbálni. Mondjuk halálra nem erőltettem a dolgot, talán 1,5 órát ha sétáltunk alkalmanként.
Előzmény: gombavadász (60)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.18 0 0 60
Az, hogy ”semmi kézzel fogható” mit jelent? Egyáltalán semmi földalatti gombát sem találtatok, vagy csak hasznosat nem?
Milyen helyeken próbálkoztatok?
Előzmény: naish001 (59)
naish001 Creative Commons License 2003.09.18 0 0 59
A keresés 100%os volt, az eldugott mintákat, amiket néhány órával korábban rejtettek el, mind megtalálta. Mondjuk ezt mindig jól csinálta. A kutyák nagy része a fegyelmezőn vesztett pontokat. A vizsga februárban volt. Snnopy már talált gombát, még télen, Szilvásváradon. Azóta voltunk 4-5 ször, de semmi kézzelfogható. Most szeretnénk komolyabbn nekiállni.
Előzmény: gombavadász (58)
gombavadász Creative Commons License 2003.09.18 0 0 58
Ha szabad, szeretném majd egyszer megnézni. Snoopy a nagy kereső kedvével alázta le :) a többieket?
Mikor volt a vizsga? Aktívak vagytok azóta?
Előzmény: naish001 (57)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!