Sziasztok!
Mi most jöttünk haza Szardíniáról és mivel nekem is nagyon sok kérdésem és bizonytalanságom volt az úttal kapcsolatban ezért megosztom Veletek a tapasztalataimat. :)
Mi az első pár napot Rómában töltöttük, (oda repülővel érkeztünk) aztán Civitavecchia-ból indultunk komppal Olbiába. (Grimaldi Lines)
A jegyet a kompra itt foglaltam: http://www.ferryto.co.uk/
Mivel az oda vezető út közel 8 órás ezzel a komppal, ezért foglaltam kabint, de nagyon sokan ezt nem teszik meg, hanem ott alszanak, ahol helyet találnak. (ebben az esetben csak fedélzeti jegyet kell venni)
Mire lefoglaltam a kabint már csak 4 ágyas volt, visszafele pedig én is csak fedélzeti jegyet vettem, mivel akkor már csak kb 5-6 órát vesz igénybe az utazás.
A jegy így 2 főre 180,40 Euro volt, gépjármű nélkül.
Civitavecchia kikötőjében a Chek-in közvetlenül a hajón történik. Mi bementünk az utascsarnokba és csak közel egy órás sorban állás után derült ki, hogy a becsekkolás a hajón történik.
Mi Szardínián béreltünk autót, én a Hertz-et választottam és a Hertz olasz oldalán foglaltam le egy Fiat Panda-t. A foglalás költsége 3 napra kb 60 ezer Ft, ebben csak az alapbiztosítás volt benne, a magasabb szintűt a helyszínen kell megkötni.
A srác az autókölcsönzőben nagyon kedves és segítőkész volt, elmondott mindent, amire érdemes figyelni.
A helyszínen úgy döntöttünk, hogy nem kérünk extra biztosítást a kocsira, mivel nem változtatott volna a Deposit mértékén, így 200 Eurot zároltak a kártyáról.
(a bérléshez dombornyomott kártya szükséges és annak a nevén kell lennie a kártyának, aki vezetni fogja az autót. Ha ez nem így van, még akkor is van lehetőség egy plusz sofőrt bevenni a szerződésbe, kb 10-15 Euro/nap áron)
A bérautót az átvételkor ajánlott körbefényképezni (kívül-belül), nehogy a végén félreértések legyenek a korábban okozott károk miatt.
A közlekedés kint elég érdekes. Az indexet nem nagyon használják, a körforgalmakban egyáltalán nem, valamint az elsőbbséget sem úgy adják meg, mint ahogy itthon.
Tényleg oda kell figyelni, mert nagyon könnyen megtörik az autót. (hála égnek nekünk nem volt semmi gond. :) )
Ami pedig a motorcsónakkölcsönzést illeti.
Cala Gonone-ban rengeteg kis bódé van, akik ezzel foglalkoznak, de szezonban érdemes előre lefoglalni a csónakot. (mi egy nappal előtte foglaltuk le, de akkor már csak 1 csónak állt rendelkezésre)
Külön jogosítvány nem szükséges a csónak vezetéséhez, elég egy minimum B kategóriás jogosítvány.
A csónakbérlés egész napra 160 Euro volt, plusz 30 liter volt a benzin, amit a végén tankoltak bele. A csónakhoz adtak napernyőt és hűtőtáskát is. Hideg élelmet vinni kell, mert az öbölben semmi nincs, WC sem.
A csónak átvételekor tartanak egy rövid oktatást, hogy melyik a fék/gáz, hogyan tudsz sebességet váltani, hogyan kell lehorgonyozni, hogyan kell kivenni a propellert a vízből stb., de ez kb 5-6 perces volt, szóval a legtöbbet úgyis kint lehet megtapasztalni a tengeren.
Ami fontos, hogy a csónakkal a legtöbb partra nem lehet kimenni, le kell horgonyozni a parttól x méterre és be kell úszni.
Egy két olyan part van, ahol a nagyobb hajók is kikötnek, ott lehetőség van kimenni a partig, de a propellert a végén ki kell emelni a vízből, majd a hajóval vissza kell menni és le kell horgonyozni. Tehát csak arra van itt is lehetőség, hogy kipakolj a csónakból a partra, ott hagyni a csónakot nem lehet.
Az öböl nagyon szép, változatos a part, egy egész napot rá kell szánni, talán még az is kevés rá, ha mindent meg szeretnél nézni és napozni is szeretnél.
Én személy szerint megbántam, hogy olyan opciót választottunk, ahol te vagy a csónak vezetője, mert rengeteg barlang volt, ahova nem mertünk bemenni, mert féltettük a csónakot.
Az éttermekben az árak elég magasak, minimum 2-szerese az itthoni áraknak, a legtöbb étteremben egy 0,2-es cola 3 Euroba kerül.
(példaképp egy panini 3,5-4 Euroba kerül, egy tészta kb 15 Euro, a pizzának is hasonló árfekvése van)
Vannak szupermarketek is, ahol az árak hasonlóak a magyar árakhoz, de még itt is drágábbak egy kicsit.
Röviden-tömören ennyi. :) (ezek a legfelkapottabb kérdések, így csak az ezekhez kapcsolódó tapasztalatokat írtam le) :)
Mindenkinek jó nyaralást és kellemes időtöltést! :)