Érdekes én tartok St Pierre-t évek óta és nem tűnt fel hogy repedős lenne. Az olyanokat én nem ültetem többé. Szerintem írtam hogy folytonnövő és nem hibrid, de lehet hogy mégsem? Emiatt lehetnek fajtaváltozatok és azok közül némelyik repedős lehet.
Van ellenszere a paradicsomvésznek. Mára már nem kapható Ridomil Gold és a helyette kapható Armetil C . Az első tünet megjelenésekor és kb 10 nap múlva megismételni.
Úgy tapasztaltam, hogy megelőzésre jó. Ha már megjelent a paradicsomvész, akkor tényleg nem sokat ér.
Én akkor szoktam permetezni (Cuproxáttal, nem házilag kevergetett bordói lével), hogy figyelem az időjárás jelentést, és ha több napos esőt jósolnak, akkor még az esők előtt lefújom. Nyár elején még nem olyan izgalmas, akkor még nem szokott megjelenni (más gombabetegségek igen, csak nem a Phytophtora), de júliustól már igen. A nyári záporok nem szoktak ártani, de ha jön egy tartós lehűlés esővel, akkor kell a megelőző permetezés.
Az úgynevezett paradicsomvész ellen szerintem nincs ellenszer, az jön és egy-két nap alatt kampec. A réz az az elején jön jól amikor pár nap napsütés után eső esik és a gomba azt szereti. Ez az én tapasztalatom, de biztos vannak nálam okosabbak.
Ma a Tescóban néztük a magokat, a garafarmosak szinte mind 2021-es minősítésű, idei lejáratúak voltak. Nem vettünk olyat, paprikából sokszor az ilyen is bizonytalan, elszórva kelhet és a maradékot nem tudom eltenni.
A Moravoseed magok zömmel frissek voltak.
A legtöbb mag még ráér, majd még megnézzük Dunakeszin az Auchanban. Tavaly ott nagyon nagy választék volt, vetőkrumpli is többféle, mint a közeli gazdaboltokban. Tavasszal sok szép növény is volt.
Ott van alatta hogy "elfogyott". De nem baj, van más.
Obi felénk nincs, de ha véletlenül mégis bemennénk valahol egybe úgyis megnézem a vetőmagokat. Rendelni nem fogok mert mást már mindent megvettem ingyenes szállítással vagy csereberéltem a terrán ami csak a boríték ára. Valahogy nincs kedvem egy párszáz forintos áruért 2000 szállítást fizetni, bár mivel nehezen mozgok nagy híve vagyok az áruk rendelésének.
Nem hibrid, kis kiszerelésben szoktam venni, de mivel csak pár tövet teszek belőle hosszú évekig kitart egy zacskóval. Tavaly vettem frisset, a régi úgy emlékszem kertimagos volt, ez valami külföldi. Mifelénk nincs OBI, de ezt ott vettem mikor egyszer valamiért bementünk Egerben. Tavasz közeledtével bárhová beszabadulok boltba megnézem a vetőmagokat.
Csak finomabbakat. De azokat én nem a boltban szerzem be. Egy része innen van (paprika alakú, batyus), más a terra-kert magcseréjéből, néhány pedig ismerősöktől, a Rugby pedig a Tintus féle közös vásárlásból.
A boltban kaphatók közül esetleg a St Pierre szóba jöhet. A Lidl-ben kaphatóak közül ki szoktam próbálni párat mindig, de egyik se lett tartós kedvenc. Talán a Moneymaker az ami elmegy, a Lugas f1-nél mindenesetre jobb.