Ha jól tudom van itt valakinek Panomaxx feje.... a kérdésem hozzá csak az lenne hogy ahol van a nodal pont onnan elhagytam azt a rögzítő kis csavart amivel odafogatom a különböző fokos racsnit, hogy meg tudná-e mondani hogy az miylen csavar, vagy ha van kép róla az is jó.
régen voltam már itt, de látom vannak új emberkék is... :)) Csináltam egy vitorlásról, meg egy kocsiról képeket... mind2 első próbálkozás volt, de talán ahhoz képest elég jó lett... :)))
Nem éreztem (kirívóan) veszélyes dolognak, + a Sanyi a szélén fotózott... én "beszari" módon csak a közepéről csináltam képet. :)
Azért még vannak ötleteim, hogy hova kéne felmenni, de az biztos, hogy akkora izgalommal mint amit ez a kaland okozott, kevés dolog fog tudni vetekedni.
Kiraktam az oldalamra egy linket a mászós videóhoz, aki érdekel ott megtalálja.
Igen, Nikkor 10.5-re váltottam, és indoknak hozhatom a kevesebb képet, de ezt az előnyt azért meg kell fizetni, és a Sigma tökéletesen megfelel a célnak.
Már halszemet használok, de a kérdésed szempontjából ez mindegy. A panorámáknál minden esetben manuál fókuszt használok. Az első kép előtt autofókusszal állítok élességet, majd átkapcsolok manuálba. A template-t csak expo sorozatnál használom, vagyis először összerakom a normal expo képeit, majd ezt a projektet használom template-nek az alul és fölül exponélt képekhez is. Csak bizonyos fejek garantálják, hogy a +-45 mindig 45 fok fok legyen, igy a template-t nem lehet használni panorámák között.
Üdv, segítséget kérek PTGui-hoz, gondolom van rá egyszerű megoldás, csak hát kezdő vagyok.
Szóval, van ez a 13 .tiff képem, szabad kézből lőttem. A bal felének az utolsó képe pont lezárja a képet, a többiről a kilátó alkatrészeit alfa channel maszkkal eltültettem.
Szépen össze is illeszti a panót a gép, de a kimaszkolt "üres" részeket feltétlenül össze akarja vegyíteni a bal szélső képpel:
Hogy lehetne prioritást adni annak a képnek, hogy az legyen "felül", valahogy úgí, mint a képenkénti nézetben alább?