Köszönöm neked is és Ali-bá-nak is. Lecsípni nem fogom, nem sok vizet zavar, mert neveltem mindenhol egy jövő évi oltásra szánt hajtást a tőkék aljából. Időközben rájöttem, hogy ezeket a tőkéket kicsit magasra oltottam, ráadásul ki is kell cserélni a tőkéket a földszintig mert el vannak öregedve.
A zacskózásokat egyébként megszüntettem kb 1-2 hét múlva, mert ahol levelet hagytam az oltócsap alatt, ott a rengeteg pára lecsapódva vízként összegyűlt a zacskókban, néhol még gyökereket is eresztett a fás rész a zacskó alatt. Ráadásul az alany intenzívebben és erőteljesebben hozta a zacskó alatt a vad hajtásokat is.
A forradás általában elmaradt, vagy nagyon minimális, nincs elégséges tápanyagáramlás. Lehet még vele várni pár hetet, de az a helyzet, hogy ha mostanra egy oltás nem fél-egy méteres, ceruza vastag, annak nem sok jövője van. Leginkább érdemes lecsípni, egy-két erős hajtást az eredeti tőkéből kinevelni, jövőre újra oltani.
Sziasztok! Mi szokott lenni a sorsa azoknak az oltásoknak, amik hoznak 1db levelet (3-4cm) és ott megállnak? Van olyan, ami már vagy 10 napja itt áll. Se tovább nem halad, se le nem szárad.
Próbáltam vele én is, olyan rendesen meghúzni sem tudtam(legalábbis én, gyenge ahhoz). De kinek mi jön be persze. De a 2 cimbora tapatalata magáért beszél számomra. Kb 80%-os eredésem volt idén olyan 25 darab z-f oltással. S életem első z-f oltásaim voltak. Jövőre talán meg több lesz., mert idén sem a csapokat nem áztattam be előre, se kést nem fertőtlenítettem.
Én minden körnél meghúztam nagyon és a végén aláhurkoltam a maradék szálat. Volt olyan zöld hajtás rész ahol belepréselődött a folpak ugy meg tudtam húzni. Persze önmagához nem tapad, így a végén szorosan le kell hurkolni, de működött. Nálam jobban mint a szigetelő szalag. Igen, azzal nem csak egy irányba érdemes elmenni a körbetekeréssel hanem vissza is kell jönni valamennyit. Így ha egy két kört meg is olvad, lazul a naptól marad még bőven ami tart.
Az önmagához jól tapadó oltó szalag nagyon jó amikor szabad helyen, kordon magasságba álló hajtást kell körbetekerni. És van hely körülötte. De olyan csapoknál, ahol egy centire van a szőlő törzse mert párhuzamosan hajtott ki a kis hajtás, agy fekszik a földön a töke szinte a talajt érintve, lehetetlenség körbe tekerni. Mert összeragad állandóan és egy vékony kis szalag lesz belőle a második kör után.
Hello. Nekem 2 ismerősöm is ezzel a folpakk csíkkal oltott. Mind 2 emberkének 0%-os a sikere. Nem szorít szinte semmit.
A nap melegétől a szig. szalag is enged valamennyit a melegtől, de többszörösen tekerve csak kicsit. Nekem ez a tapasztalatom.
Május utolsó napjaiban csináltam életem első zöldbe fás oltását. ( Legnagyobb részben innen a fórumról összeszedett " tudással")
kb 200 oltás készült. Eddig olyan 65-70%-os eredménnyel. Egy 50 éves, elhanyagolt saszla ültetvénybe oltottam be Góhér, Purcsin és Királyszőlő csapokat. Van olyan oltás ami egy hónap alatt 70 centiméter hosszú lett. =)
Van olyan is ami egérfüles kihajtási állapotban elszáradt és rá 3 hétre újra hajtott, látszólag ugyan abból a rügyből. A kötözés java részét egy sima egyszerű ( 240 ft / tekercs) folpakk szerű szalaggal végeztem. De kipróbáltam szigetelő szalaggal is. A folpakkos jobban meghúzható volt.
1,5l ásványvizes PET palack, félbe vágva, így pár deci kell, használat után visszatöltöm az eredeti csavaros tetejű palackjába, hogy a következő használatra ne párologjon el. Egy ilyen fél flakonba egy kinyitott metszőolló belefér, addig öntöm, amíg a pengéket ellepi.