Keresés

Részletes keresés

Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.16 0 0 586

Már volt rendes termése?

Előzmény: inspektor001 (577)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.09.16 0 0 585

A gesztenyét nem lehet kiismerni. Néha okoz meglepetéseket. Felénk sóderes talaj van és mégis vígan élnek a gesztenyefák. Szépek, egészségesek, igaz termést egyik sem hoz, csak léha vacakokat láttam. Mellesleg csak a hazánkban honos fajtákról lehet nagyságrendileg behatárolni, hogy milyen talajt szeret, hol telepíthető. Ugye ezek sem egyformák. Van ami löszös taljon él, van ami agyagoson, van ami csillámpaláson... na ér jönnek az új hibridek a kínai, meg japán alanyok. Ki tudja mi lesz nekik jó közeg. Ha szeretsz kísérletezni, akkor ne add fel az elképzelésed.

Merrefelé ültetnéd? 

Előzmény: Rvfvs (579)
monyesz Creative Commons License 2020.09.16 0 0 584

A talaj kémhatása nem önmagában probléma, hanem a kálium felvételt lesz gátolt a magas pH miatt. A szelídgesztenye kálium túlsúlyos táblálást igényel
Próbálhatod a talajt savanyítani egyrészt, másrészt levéltrágya formájában kijuttatni káliumot. 

diospyros Creative Commons License 2020.09.16 0 0 583

kéregrák: ha lejjebb görgettek, ott vannak képek róla.

Előzmény: Sándor111 (574)
diospyros Creative Commons License 2020.09.16 0 0 582

van egy BdB magoncom is MÉG, az is szép, de mivel magonc, nem termett még.

ez a gond: h mikor és milyent fog teremni?

vagy hogy lerendezi-e a kéregrák majd azt is?

ill. mi fogja porozni? sativa jó lenne, de azt meg tuti megöli a kéregrák...

kínai nem igazán fogja porozni, bár a gesztenyenapon arról volt szó, az ázsiai (nem emlékszem kínai vagy japán?) gesztenye beporozhatja, de így barna lesz belül a mag...

nem baj, a szín nem érdekel, ha az íze jó lenne... :))

Előzmény: diospyros (580)
diospyros Creative Commons License 2020.09.16 0 0 581

egyelőre szívunk, aki épp nem szív, az majd fog, sajnos :(

elég rossz abba belegondolni, és így tervezni sem lehet (csak álmodozni a nagy termésről), hiszen hónapok alatt semmivé válhat évek munkája.

2 éve a pölöskei gesztenye napon beszéltem nagytermelőkkel, sajnos ők is szívnak...

én csak a KÍNAI gesztenyében látom a megoldást. (japán crenata is kiment...)

ezt a kéregrák miatt mondom.

hogy a talaj nem savanyú, az extrabónusz :) :(

---

összefoglalom, miért látom problémásnak a szelídgesztenyét:

1. kéregrák. a c. sativa felejtős, de a hibrid is, mivel azok is előbb-utóbb ki fognak pusztulni miatta...

pár évig szép, korosabb fát ültetve akár már az ültetés évében is terem, mindenki örül, nagyon.

aztán jönnek a gondok, a levélszáradás és sárgulás...

2. és még van más halálos betegsége is...

3. savanyú talaj - az 1 köbméteres savanyú ültetőgödör sem igazán megoldás

4. ha van jó (savanyú, laza, tápdús) talajod, akkor még mindig ott van

az egyre gyakoribbá váló aszályok. lehet öntözni, de az nem ad megoldást a

légköri aszályra, ami nagy gond. (ha erdő mellett van a terület, vagy van több nagy fa, az mérsékli ezt. de szűz területet beültetve évekig gond, amíg nem alakul ki egy "gesztenyeerdő".

az biztos, hogy Magyarország nagy részén öntözés nélkül nem fog nagy termést adni.

---

miért lenne jó?

1. értékes ás finom a gyümölcse

2. kevesen termesztik, ha valaki kitalálna valami működőt, és tudná tartani persze évtizedeken át, akkor az nagyot szakíthatna... 

diospyros Creative Commons License 2020.09.16 0 0 580

van, az még él :)

Előzmény: Sándor111 (576)
Rvfvs Creative Commons License 2020.09.15 0 0 579

Szelídgesztenye fát ültet én, de visszaolvasva kicsit elbizonytalanodtam. Nem savanyú a föld nálam, egy nagy kertészeti árudában azt mondták, hogy azért nem tartanak szelídgesztenyét, mert itt nem marad meg, ki kéne cserélni egy 5m átmérőjű körben a földet a fa körül, akkor működhet...

Tényleg mindenki szív vele? Mert akkor lemondok róla.

inspektor001 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 578

Előzmény: inspektor001 (577)
inspektor001 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 577

Hasonló levélsárgulás alakult ki nekem is, kb. 3 év után jelentkezett először kisebb nagyobb mértékben. Nagyon sokáig nem tudtam javítani az állapotán, kipróbáltam sok mindent. Rakok fel pár képet (június). Nyár végére mintha jobb lenne a helyzet, visszazöldült a gesztenye (most 9 éves). Szépek a sündisznók rajta, várom a termést. Mindig meglepetést okoz ez a fa.

Sándor111 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 576

Kínaid nem volt?

Előzmény: diospyros (575)
diospyros Creative Commons License 2020.09.14 0 0 575

azóta elvitte őket a kéregrák :) :((

Sándor111 Creative Commons License 2020.09.12 0 0 574

"3 év alatt a gesztenyefáimnak semmi bajuk nem volt a mész miatt, részben persze, mert még nem nőtték ki a gödröt, részben a savanyítás és káliumozás miatt."

Pont két év telt el, azóta (talán) kinőtték az ültetőgödröt. Mi a helyzet/tapasztalat?

Előzmény: diospyros (319)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.08.30 0 0 573

Ez a bolond időjárás sajnos... Nálam is az egyik gesztenyefa elkezdett virágzani. De legalább finom dinnyétek volt.:)

Előzmény: diospyros (570)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.08.30 0 0 572

Ja a növény cserével csak vicceltem. Nem gondolom, hogy a kis elgyötört mandulafáimra vágynál, meg te sem fogod kiásni a káli medencében küzdő gesztenyefáidat.:)

De mindenképp jó ötlet a kapcsolattartás. Bár engem elsősorban a gesztenye érdekel, de örömel meg is látogatnálak téged is, meg Monyeszt. Jó kirándulásnak tűnik.:)

Előzmény: diospyros (569)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.08.30 0 0 571

Nekem is hasonló elképzelésem volt, hogy magról ültetek, de nem a bevásárlóközpontosból, hanem a saját BnB termésből. Csak nekem még nem terem, mert még csak idén ültettem őket. Ugyan volt némelyiken 2-3 szem kupacs, de szándékosan nem termékenyítettem meg őket. Nehogy emiatt megszakadjanak. Előbb erősödjenek.

Előzmény: diospyros (568)
diospyros Creative Commons License 2020.08.29 0 0 570

"ez a késői virágzás a bolond (állandósuló) idő miatt van."

vagy mert kéregrákos... :(

bár az idő is lehet.

nekem tavaly a dinnye termés nyáron leszáradt, majd újra kötött.

okt. 23-án nagyon finom (10 pontos, 12 kilós) forradalmi dinnyét ettünk!

Előzmény: diospyros (560)
diospyros Creative Commons License 2020.08.29 0 0 569

Gábor72Bp

- ha szeretnéd a kapcsolatot felvenni velem gesztenye és más gyümölcstermő témában,

(írtad, h cseréljünk - gondolom, növényt és infót :)

a honlapomon a kapcsolat alatt ott a címem!

www.kartyanaptar.org

sőt így mindjárt 2 kapcsolatra is szert tehetsz, mert "monyesz" is földim :)

vele szoktunk növényvadászatra járni :)

Előzmény: Gábor72Bp (514)
diospyros Creative Commons License 2020.08.29 0 0 568

fotó: OK!

1-2 évig növöget: igen, sajnos. Szombathelyen az egyik utcában új építésű ház elé került tavasszal

2 db, gondolom BdB, szépek, hajladoznak a nagy gesztenyék alatt, mindegyiken van 10-15 szem.

nem messze van tőle a Rigóvölgy, ahol a kéregrák mindenféle stádiumát és mértékét meg lehet figyelni... sajnos, túl optimisták voltak az ültetők. túl közel van a gócpont ahhoz, hogy elkerülje őket a baj... legyen szerencséjük! (pár évig akár... többet sajnos nem adok nekik...)

nem is évelő növény ez a gesztenye, hanem csak 2 éves, vagy egynyári növény! :) :((

---

minden reményem már a kínai (molissima) gesztenye magoncaimba vetem,

van vagy 15 db, szépek, még.

ezeket 2 termőhelyre (Szombathely és Káli-medence) fogom szétszórni,

de lehet még gerillába (értsd: erdőbe) is jut 1-2 :)

Előzmény: Gábor72Bp (566)
diospyros Creative Commons License 2020.08.29 0 0 567

rákerestem (megint) a neten a Cryphonectria parasitica-ra.

ugyanolyan képeket találtam, mint az enyém, sajnos... igaz, van a másik tünet is, a kéreg hasadása, de sztem az főleg felnőtt fákat érinti, ahol már kicsit vastagabb a törzs. enyém még csak seprűnyél 1,5-2x vastag volt.

kéregrák fotó, mástól (sajnos tök ugyanúgy néz ki, mint az enyém...):

innen:

https://www.google.com/url?sa=i&url=http%3A%2F%2Fbioweb.uwlax.edu%2Fbio203%2Fs2009%2Fdorman_step%2FInteractions.htm&psig=AOvVaw37FelZwqexvsR801iyhPdt&ust=1598772813462000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCPC7uIPzv-sCFQAAAAAdAAAAABAD

Előzmény: Gábor72Bp (564)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.08.26 0 0 566

A kipusztult fám törzsén semmi nyom az oltás alatt. Mintha minden rendben lenne. Viszont van egy másik, ami még szépen növöget, de nagyon gyanús az oltás alatti része. Majd lefotózom, hogy meg szakértsétek.

Előzmény: diospyros (563)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.08.25 0 0 565

1-2 évig szép volt? Ajaj, az enyémek idei ültetésűek. De szép is lenne, ha jövőre pár szemet teremnének. Már ültetném is el őket.:)

A hétvégén a Szigetközben jártam. Ott találkoztam egy illetővel, aki szintén szelídgesztenyével próbálkozott. Neki is csak 1-2 évig bírták a fái. Nem nőttek, vegetáltak és szép lassan kiszáradtak. Finnyás egy növény ez a gesztenye.:)

Előzmény: diospyros (559)
Gábor72Bp Creative Commons License 2020.08.25 0 0 564

Ez kéregrák lenne? Nem csak akkor pusztul el a fa, ha a kéreg már körben elhal? Nem látom, hogy a kéregben azok a jellegzetes bevágások lennének, mint amit Nagymaroson láttam. Engem inkább arra emlékeztet, mikor a kéreg elhal és utána a gomba megtelepszik rajta. Hasonlót láttam szüleim kertjében kiskoromban. Nem vagyok biztos benne, hogy ez kéregrák.

Az én fámat még nem ástam ki, de majd megnézem. Az enyém minden átmenet nélkül száradt ki. Szépen fejlődött, kicsit vashiányos jeleket kezdett mutatni. Aztán legközelebb két hét múlva tudtam ránézni, akkorra már teljesen el volt száradva.

Előzmény: diospyros (563)
diospyros Creative Commons License 2020.08.22 0 0 563

"küldöm" a saját (sajnos) KÉREGRÁK képet, de csak a képet, a gombaspórát nem :))

"érdekesség", h abban bíztam, mivel sok kilométerre nincs gesztenyefa (bejártam a környéket, nyílt területek vannak sok szőlővel, búzával vagy mamdulával, vagy csak réttel, így jól látható, hogy nincs gesztenyefa) ezért nem kapja majd el könnyen a kórt. plusz nem is gesztenyetrmő vidék, így tényleg nem nagyon van fa.

aztán a nyáron mondta valaki, h a hegyen túl, kb 5 km-re neki is volt egy fája, ami kéregrákban kimúlt. úhh a az a gyanúm, már a krtészetben benne lehetett a kór. persze ehhez tudni kéne, ennyi a gomba betegség időlefolyása... vagy akkor honnan kerül oda a kór? ahol nagyon ritkán vannak a fák?

plusz más adalék a közelségre: Szombathelyen van egy kéregrákos "kopjafa" gesztenye, még mindig nem vágták ki, a kb. 4-5 évvel ezelőtti hirtelen alála óta. előtte mindig megcsodáltam, milyen jó a tulajnak, h ilyen szép gesztenyefája van... aztán kimúlt. tőle 300 m-re van egy nem termű, 6-8 mes öreg (30 éves? a tulaj régen ültette, elmondása szerint) magonc. SEMMI BAJA, szép zöld, de nem terem, csak léhát. 400 m-re két másik kisebb (3-5 m) magonc is van, azaok is kistermésűek, de azoknak sincs azóta sem semmi bajuk. szóval a a közelben levő fertőzési góc 5 éve alatt sem (aktív lehet, mert ezt írják, h sokáig fertőzőképes, a gomba nem pusztul el) nem fertőzte meg őket, vagy ha igen, rezisztensek?? pedig a vízcseppek is terjeszthetik, azóta pedig sokszor seett az eső :)

diospyros Creative Commons License 2020.08.22 0 0 562

magától kigyógyulhat = idézőjelben. mert soha nem tudhatjuk, nem esik-e vissza,

még ha látszólag nincs semmi baja sem, azaz tünetmentes, nő és terem.

a gond az lehet, ha az új növekmény ismét elpusztul (legyőzi a rák),

akkor már kevés tartaléka lesz a fának. és a folyamat felgyorsul(hat), azaz

kihajt 1-2 évig terem, és vége. 

Előzmény: diospyros (557)
diospyros Creative Commons License 2020.08.22 0 0 561

valaki egyszer azt mondta, az oltást ha eltakarjuk, a kéregrák (de lehet más betegség)

nem tudja elkapni az alanyt. ez lenne az értelme. sztem ez hülyeség. nem ott fertőznek.

ha mindenképp eltakarás (pl. ne törjön ki a nemes) akkor sztem úgy, h a talajszinten legyen az oltás ültetéskor, majd fenyőkéreggel mulcsozva "eltúnhet" az oltás, azaz a mulcs alatt lehet pár centire...

Előzmény: Ali-bá (553)
diospyros Creative Commons License 2020.08.22 0 0 560

igen virág az. ez a késői virágzás a bolond (állandósuló) idő miatt van.

saját példáim: október 23-i (de nagyon finom) dinnyém (a nyári virág és termés "lesült" és újraindult), most virágzik a fekete berkenye, vadcitrom, stb... (de csak pár növény, az azért jó.)

Előzmény: Ali-bá (551)
diospyros Creative Commons License 2020.08.22 0 0 559

sajnos lehet kéregrák lesz. ne legyen igazam.

így utólag azt gondolom, én sem kezeltem félre ecettel a fát.

mert azért nem volt nagyon durva ecetezés. sőt ez csak első évben volt, akkor meg szép is volt, és termett. utána citromsavat kapott. aztán elkezdett később sárgulni.

ekkor kapott kálium-vas-magnézium-kis kalcium lombtrágya elegyet, de higítva, ez azért nem nyirhatta ki. aztán elszáradt, kiástam. a tövén ott voltak a narancssárga pöttyük. hosszanti repedés nem volt. a pöttyök egyértelműen a kéregrák. mindjárt felteszem a rég

"várva-várt" képet..

Előzmény: Gábor72Bp (544)
diospyros Creative Commons License 2020.08.22 0 0 558

igen, sajnos, lehet nem is gyógyult ki. lásd előző posztomban is a példa,

hogy hajtott egy új fa gyökérről. mivel nagy a gyökérzet, ezért viszonylag hamar

"felállt" egy új fa, szép méretben. és terem.

DE lehet, el fog majd valamikor száradni. az idő mondja meg.

vagy, és ez jó lenne, ott benne a kór, de már valami védekezés kialakult.

de sajnos ez a mai tudásunk szerint valószínűleg nem lehet,

magától a SATIVA nem tudja megölni a gombát. vagy?

Előzmény: Gábor72Bp (543)
diospyros Creative Commons License 2020.08.22 0 0 557

igen, kigyógyulhat, én is ismerek több ilyent.

van egy (érdemes lenne lefotózni) fa, lehet akár 1 m is a törzs átmérője, kb. 2 m-en van (volt) visszavágva, gondolom, amikor durván megtámadta a kéregrák, akkor vágták vissza.

mellette van az "új" fa, de úgy tűnik, gyökérről hajtott. a régi fa ott van közvetlenül mellette, mementónak. az új fa kb. már 30 cm átmérőjű, és kb. 6-8 m magas. nagy gesztenyék vannak most is rajta. lehet, hogy a régi is magonc volt, így az új fa is "nemes" (azaz az anya tulajdonságait örökölte.)

az igazolhatja a magok ültetésének értelmét, azaz a magonc fák nevelését. nyilván, arra számítani kell, hogy majd szelektálni kell. ez időveszteség, faveszteség ami hátrány, de van előny is. hátrány még, h nem lesz az állomány így "ültetvény-szerű". de nekem ez nem baj. előny a rezisztencia lehetősége. a molissima -kínai- gesztenye elvileg rezisztens, de sajnos már láttak kéregrákost, ami rosszul nézett ki.. így a fajon belül még a magoncok jelenthetnek plusz rezisztencia erősődést, persze sajnos csökkenést is...

én mindenesetre örülni fogok, ha majdan lesz 2-3 jól termő gesztenye fám... :( :))

Előzmény: Gábor72Bp (541)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!