férjem szerint a Lukács és a Simon vezetéknevek, szóval mára sem jutottunk előrébb.
Kornél neki nem/sem tetszik, a Sebestyén, Ervin, Henrik, Vince, Vencel és társai pedig az a kategória, amikről elképzelni nem tudom, hogy így szólítom a fiamat... :( a fene sem gondolta, hogy ilyen nehéz ez a névválasztósdi... :(
Ha az Ervin csak a színész miatt nem tetszene -egyébként szerintem nagyon jó név, pont az a kategória ami kéne, mármint a gyakoriságát illetőleg- pár hasonló ötlet: Edvin, Endre, Henrik, Kolos(bár ez lehet, hülyén hangzik a Nagy mellé..) Lázár, Lóránt, Lőrinc, Mátyás, Miksa, Sebestyén, Szilárd, Vencel, Vendel.
A Domonkos szerintem se az igazi, így hívták egy nem túl szimpi alsós tanáromat (vezetéknév), a beceneveiről meg a Dominikára asszociálok. (Arról nem is beszélve, hogy nagyon hasonlít egy elég pejoratív szóhoz)
OK, második névnek meg megkapja az Ivót. vagy a Zsenit. esetleg Manó :) (ez utóbbi duplán vicces lenne, mivel apjával mindketten 180+ magasak vagyunk... :))
Szerintem is ritkább név kell a Nagy mellé, nekem elsőre a Nagy Lukács ugrott be. A Nagy mellé jöhetnek az amúgy vezetéknévként is elterjedt nevek, pl: Lukács, Simon...
férjem húgának a fia (ki az nekem? unokaöcsém?) Norbert, szóval Norbert nem.
Nimród esetében nem konkrétan a N.N-nel van 'bajom', hanem azzal, hogy alliterál (ami érdekes, mert vannak nevek, ahol viszont nem zavar... én tényleg nehéz eset vagyok... =O)
közben beszéltem a férjemmel, van egy újabb jelöltje... Patrik... nem vagyok elragadtatva...
Én is pont ezt vallom, a mi vezetéknevünk is elég gyakori, ezért(is) lett a lányunk Lívia. Mindenki tudja hogy ez egy női név, nem felkapott, de nem is extrán ritka, megmarad a normális kategóriában.
Nekem elsőre Nagytétény, valamint a Zétény név a vége miatt egyáltalán nem kelt bennem név-feelinget, hiába tudom, hogy az. Bűntény, fegyvertény, zétény... :-)
Azzal egyetértek, hogy ilyen gyakori családnévhez valami ritka keresztnév dukál, de olyan, amit ugyan nem sokan adnak, viszont mindenki ismeri, nem fognak visszakérdezni rá.
Nekem nem tetszik a Domokos és a Domonkos név, a Benedek sem.
Illetve 40 éves Domi?
Nimród helyett Norbert? NN a Névtelen Nulla miatt nem jön be neked?
A lenti példákat amúgy csak gyakoriságra hoztam, nem éppen a Nagy vezetéknévhez passzitva. Szerintem éppen, hogy jobb, ha magánhangzóval kezdődő nevet kerestek. Szerintem az előző évekbeli top 10-től érdemes távolodni....
Nekem tetszik a Nagy Zétény. Nem találok benne nyelvtörőt, tetszik, hogy a mély hangrendű vezetéknévhez magas hangrendű keresztnév jön. Nem egy megszokott név, de kevésbé különlegesből meg tucatnyian lesznek...
Kristóf az egyik szívemcsücske név, de kezdtem letenni róla, mivel tavaly a 19. leggyakrabban adott név volt, és azért ennél ritkábbat szeretnék. nekem a magánhangzókkal kezdődő nevek valahogy egybeolvadnak a vezetéknévvel (pl. Aurél, amit írtál caixa, ezért ilyenben nem is gondolkodunk, megmondom őszintén - persze ha van valami telitalálat név, akkor ez változhat :)), a Donát nem tetszik, Donald kacsa ugrik be róla egyből (bocsánat, ha valakit...). Domonkosról mit gondoltok? nem gyakori, hosszú is... hm?
Nagy Balázs jó, de szerintem kismillió van belőle...egy pl. már kiegészitette egy "Navarro"-val :)
Attól még a név kellemes, a viselője is. Viszont egy gyakori vezetéknévhez szerintem érdemes ritkább utónevet találni, nem pont a Bátony vagy a Perdita szintjén, de legalább egy Aurél vagy Donát gyakoriságúval