jaja, szomoru. arrol nem beszelve, h a hicsik, mint ismeretlen osok sokkal izgalmasabbak voltak, mint az utolso konyv "szomszedunk egy hicsi csalad elektronikus herevedoben" figurai...
Tekintve a címet off-topik Pohl: A hícsík krónikái c. könyve (Átjáró-ciklus negyedik része). Még nem végeztem vele, de eddig marha unalmas, rengeteg ismétléssel, és vontatott sztorivezetéssel.
Az Átjáró szerintem nagyon jó volt, de a folytatásokért kár (még a hamadik tetszett valamennyire). Amennyire érdekes karakter volt Robin mint sodródó lúzer kalandor, és amennyire jó volt az újhullámos kettős /külső világ (Átjáró, űr) - belső világ (pszichoanalízis)/ sztorifűzés, annyira érdektelen egy milliomos Robin nyavalygását hallgatni/olvasni....
Az ártendencia méginkább szembeszökő, ha figyelembe vessük, hogy 2003-ban 12, 2004-től azonban csak 5 % áfa terheli a könyveket.
Tehát nettó (áfa-nélküli) áron: az 1780/2280/2480 valójában 1589/2171/2362. Ezt persze valóban össze kell vetni az oldalszámmal. Azért még nem olyan vészes a helyzet: az Agave árazása messze korrektebb, mint az Ulpius-házé.
Azt is érdemes számításba venni, hogy először be kell vezetni egy írót: erre az alacsonyabb ár is eszköz; majd amikor elfogadott, megkedvelt szerző, akkor lehet profit után nézni. Nyilván Banks mint ismeretlen író első könyve "bevezető áron" került a polcokra. :-)))
Amúgy szerintem ez a topik nyugodtan működhet mint az új és jó megjelenések hírverésére szolgáló felület, ha pedig valakik belemélyednének egy író munkásságába, stb. azok elköltözködnek.
Csináltam egy új <a href="http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9124737&la=44426608" target="_blank">Banks topic</a>ot, szerintem folytassuk ott.
A drónok valóban jó ötlet volt - végleg el lehetett szakadni a szokásos négerrabszolga-klisétől, ami a roborokra jellemző volt a klasszik scifiben.
A világ egyediségét és ötleteit tekintve a Sötét háttér előtt szerintem messze nagyvonalúbb volt, a szolipszistákon behaltam, az Ötszázalékos háború ismét csak egy birodalmak összecsapnak-klisé lerombolása volt, ileltve megnnyi apróság sorakaozott fel, amitől színesnek és érdekesnek találtam mindvégig a regény világát.
Hogy ne merüljünk el teljesen a szőrszálhasogatósdiban, de témánál maradjunk... :)
Nekem a Játékmester-ben leginkább talán a mesterséges entitások ("drónok", a hajók AI-jai) viselkedése, és a hozzájuk való viszony tetszett, eléggé egyedinek éreztem ezt a megközelítést. Volt bennük valami laza nemtörődömség, valószínűleg a halhatatlanságuk és "emberfeletti" képességeik miatt, ezzel együtt viszont nagyon is ember módon tudtak viselkedni, valahogy mint egy jóindulatú "nagyobbik testvér", aki segít az öccsének az erejét meghaladó feladatokban. De a rendszerhajók meg az orbitálok is elég hatásos ötletek voltak. Nem is tudom, mikor találkoztam utoljára ennyire karakteresen egyedi világgal.
Kis segítség a szövegértelmezés nehéz feladatához:
Az Emlékezz...-ben nem a Játékmesterre utaló jeleket kerestem, ilyet nem is írtam. Arról volt szó, hogy milyen időrendben játszódik a két regény (ebben akkor még bizonytalan voltam), ill, hogy szerintem bármely sorrendben ill. önállóan is olvasható.
Nem kértem, hogy idézz a könyvből. Ellenkezőleg, miután elismerve, hogy nem emlékszem pontosan, elfogadtam a te meglátásod.
Számon kértem azonban azt, hogy mondandómat megcsonkítva egy gondolatot csak félig idéztél be, ezzek kiforgatva amit mondtam.
Miután azonban az eredeti kérdés tisztázódott (a kiegészítést kösz), ezeket a fentieket betudom egy átmeneti felületességnek, és részemről ennyi.
Az EP-ben nem is igazán érdemes várni utalást a Játékmesterre, hiszen előbb íródott az EP, mint a J. (Persze az is előfordulhat, hogy egy szerző előre "elképzeli" több ugyanabban a világban játszódó műve történetét, és emiatt könnyedén tud a korábbi könvveiben utalásokat tenni a későbbi művekre, de Banks lapcsán ilyenről még nem hallottam, olvastam.)
A Játékmestert újra meg kéne néznem, erre a mondatra nem emlékszem, de elhiszem. Amúgy azt is írtam, hogy "Néhány támpont a hadihajók lehetnek ez arra utal, hogy az Emlékezz korábban játszódik"- szóval lehet idézni, de akkor mindenre kiterjedően.
Igazából én jobban szeretem, ha az ilyen fórumokon minkenkitől a saját szavaival megfogalmazva olvasom a hozzászólásokat, nem pedig idézgetéseket szeretnék olvasni. Márcsak azért sem, mert az idézések olyan "hivatalos" kinézetűvé teszik a csevelyt, ami nem igazán az, amit egy ilyen fórumtól elvárok.
De mivel kérted, megkerestem neked az idevágó szöveget, márcsak azért is, mert a Játékmestert mindig szívesen a kezembe veszem, és ez egy jó apropó erre. :)
Tehát:
Játékmester, 102. oldal
"Miféle hajó ez? Egyik régebbi "Gyilkos" osztályból való ÁTE, ami még az idirani háborúból maradt ránk. Az elmúlt hétszáz évben mélyraktározáson volt, úgy hat évtizedre innen. Korlátozó Tényezőnek hívják."
Játékmester, 118. oldal
A Korlátozó Tényező a "Gyilkos" kategória 50017-es számú hajója volt az Általános Támadási Egységen belül, és mint ilyen egyike volt az utolsóként épített gépeknek. Ezeket hétszázhatvan évvel korábban készítették, az idiráni háború végefelé, amikor az űr-konfliktus már a vége felé közeledett. Elméletileg az űrhajó aktív szolgálatra is be volt osztva, de egyszer sem került komolyabb veszélybe."
A Játékmestert újra meg kéne néznem, erre a mondatra nem emlékszem, de elhiszem. Amúgy azt is írtam, hogy "Néhány támpont a hadihajók lehetnek ez arra utal, hogy az Emlékezz korábban játszódik"- szóval lehet idézni, de akkor mindenre kiterjedően.
Én mondjuk nem fedeztem fel, hogy előbb játszódna, mint a Játékmester. A közös elem, azaz a Kultúra kb. ugyanolyan fejlett (bár az Emlékezz...-ben viszonylag keveset tudunk meg róla). Néhány támpont a hadihajók lehetnek
A Játékmesterben azt olvastam, hogy Korlátozó Tényezőt az idiri háború végefelé építették, és valódi harci érintkezésben már nem vett részt. A háború után 700 évig pihentették, és a Játékmester kíséretére vették elő.
Elolvastam a Banks-könyvet. Hát, igen. Kaland kaland hátán, de jó. Szerencsére a karakterek érdekesek (korlátolt, soviniszta főhős :-)), valamint nekem tetszett, ahogy egy rasszista, vallási fanatikus civilizációhoz csatlakozó zsoldos vélekedik a Kultúráról (mai napi rejtvény: találjuk meg ennek bármiféle erkölcsi vagy logikai alapját :-))
Szóval ha az ember túlteszi magát azon, hogy a "barlangot betöltötte a lézerfegyverek hangja", akkor egy érdekes művet olvashat.
Én amúgy inkább a Játékmesterre szavazok.
----------
Én mondjuk nem fedeztem fel, hogy előbb játszódna, mint a Játékmester. A közös elem, azaz a Kultúra kb. ugyanolyan fejlett (bár az Emlékezz...-ben viszonylag keveset tudunk meg róla). Néhány támpont a hadihajók lehetnek (ez arra utal, hogy az Emlékezz korábban játszódik, ugyanakkor az ÁKE-k továbbfejlesztése a Játékmesterben nem szerepel, tehát itt fordítva is lehetne. Nem tudom, az mennyire releváns, hogy Banks előbb írta az Emlékezz...-t.
Szerintem bármely sorrendben olvasható.
Az azonban érdekes modellkísérlet lehet, hogy ki melyik oldara helyezkedik az idiri-Kultúra konfliktusban akkor, ha már olvasta Játékmestert, azaz ismeri a Kultúrát, és akkor, ha még nem. Illetve hogy szimpatikusnak találja-e a Kultúrát egyáltalán :-)))
Az Emlékezz Phlebasra előb játszódik, mint a Játékmester. Pont azért a Játékmester volt az első, amit az Agave megjelentetett, mert jobbnak itélték az Emlékezz Phlebasnál...
Mint SF irodalom rendben is van: Banks tud írni. Ezt a könyvet is jól írta meg, ha a maga helyén kezeljük. Én valóban a másfajta SF-et szeretem: nem tud érdekelni, hogy egy kalózcsapat tagjává vált alakváltó százhúsz oldalon keresztül kalandozik egy orbitálon. Nem viszi előre a cselekményt, nem szól a karakterről, nincs mondanivalója, stb. Ettől persze még lehet izgalmas. Nem akarom leszólni ezt a fajta kalandos scifit, de nekem kevés - bármit is jelentsen ez. :-)))