Szóval tegnap a Terasz büfé Balatonalmádiban büszkén jelentette be Facebook oldalán, hogy hétvégi ajánlat: kacsa.
Mi mostanában sokat megyünk a Teraszba, hiszen nekünk az a közeli vendéglő :), ráadásul egész jól főznek.
Kitaláltuk, hogy vasárnapi, s egyben születésnapi ebéd a Teraszban lesz kacsa. De szombat estére elfogyott
Így esett, hogy úgy döntöttünk bátrak leszünk és új helyet próbálunk ki: ez lett a Maurus Balatonfüreden. A konyhával semmi probléma sem volt: ököruszály leves, hortobágyi palacsinta, majd galamb és kacsa. A galambhoz édeskrumpli szósz járt köretként, a kacsához elvben szőlő és lilakáposzta. Ehhez képest volt lilakáposzta hab, szőlő és ha jól éreztem bab. Mindenesetre az ételek rendben voltak, gyerekek sült csirkét ettek hasábburgonyával, ők is jól érezték magukat.
Problémák:
- a honlapon még mindig a régi menü van, pedig már több, mnt 1 hete lecserélték
- a felszolgáló hölgy nem állt a helyzet magaslatán. Többször átnyúlt a tányérunkon, egyszer sikeresen rátérdelt a cuccaimra, s voltak kisebb döccenők a modorában is.
- az ételek előtt hoztak kenyeret, mint kiderült az Aldiból. Ez kicsit kilógott az elegáns összképből
Szervízdijjal és 5 limonádéval együtt kb 23000 ft volt a végösszeg.
Nekem is ez a szimpatikusabb (bár még ezen sincs rajta olyan, amelyik szerintem odaillene), azt látatlanban megmondtam, hogy Herczegék listáján ki lesz az első négy, a sorrend volt a kérdés.
Őszintén szólva az első háromból szerintem az egyik már egyáltalán nem akkora baromi nagy durranás, mint évekkel ezelőtt volt, az viszont biztos, hogy a gasztromarketingjük országosan is első.
Arra kíváncsi leszek, hogy ezen lista kapcsán az egykori és jelenlegi gasztrofőmegmondók megint elkezdik-e anyázni egymást....:)
A bándi Udvarház még mindig az (általam) ajánlott helyek között van.
A minőség hosszú évek óta stabil, az oldalas, libacomb, illatos csirkemell, gulyás- és bableves, szomszédasszony almás és túróspitéje... Birkapörkűtöt most nem kóstoltuk, de nyilván abba se lehetett volna belekötni.
(Bennfenteseknek: Imre bácsi sajnos 2 éve meghalt. RIP)
Városi számuk van megadva, de jobb Kati mobilján hívni őket, ha foglalni szeretnétek:
szarvas, halaszkert. penteken kisse sos volt a halaszle, de szombatra megjavult. rantott bekacomb, grillezett libamaj, marhapofa. a marhapofa elott egy adag halaszlevet kertunk ketten, ugy eleg is volt, sot meg igy is sok egy picit.
A netes étlapon ugyan nem szerepel, de szezonban van bio gyümölcslevesük is, ami helyi termesztésű bogyósokból készül. Sűrű, tartalmas, nagyon finom. Ez az egyik kedvencem. Sajnos, egyre gyengébb a termés (talán a klímaváltozás, és nincs, aki leszedje) :-(
Egyszerű ételek, de kiváló minőségben, amit stabilan tartanak évek óta. Nagy adagok, egy leves mellé fél adag fő ételt szoktam kérni, és desszertre általában már nem marad kapacitás. Minden évben két alkalommal ott töltünk néhány napot, és mindig elégedetten távoztunk. Nyári időszakban szombaton lakodalmakat tartanak - volt, hogy egyszerre hármat (!!) - de vasárnapi ebédnél is szinte mindig telt ház van. Érdemes asztalt foglalni.
Végül a házigazda főzött, de hazafelé a G&D-ben igen finom süti-KV-t toltunk és a croissantból is hoztunk, eszméletlen finom!
A Pörcbe is bekukkantottunk (sajnos a delikátesz része már zárva volt pedig a libakolbász megmozgatta a fantáziámat) de mindenkinek tetszett, oda is biztos visszamegyünk, köszönöm a tippeket!
Most egy nehezebb kérdés: Balassagyarmat és ~30km-es körzetében (akár a határon túl) van-e valami értékelhető hely?
Megnéztem, hogy melyik étteremben van Battán velős pacal, és a Halászcsárda jött fel. Új étlapjuk lehet, mert úgy emlékszem, hogy korábban ez nem szerepelt ott.
Nagyon ütős fogás egyébként (koleszterinbomba), egyszer sörözéshez rendeltem egy kisvendéglőben, amikor kihozták, elsőre kevésnek látszott az adag, de a végén alig bírtam lenyomni (kenyérrel/uborkával).
Az egész adag halászlé a legtöbb helyen 2 tányérnyi, 2 szelet hallal (kis bográcsban). Van, ahol lehet fél adagot kérni, csészében ...
Halas helyeken a halászlé (1 főre) általában kisbogrács: fél liter lé, benne 20-25 deka hús és belsőség. Szerintem ez után már egy zóna adag főétel is sok... tehát ha enni akartok még valamit, érdemes 2 főre kérni egy adag hallevet.
Mostanában nem, mert néhány éve sajnos negativ tapasztalatok (nagyrészt hal nélküli halászlé, stresszelt, figylemetlen kiszolgálás) miatt nem voltam már ott régen, bár györi vagyok. Ugyan nem halas hely, de Györtöl nem messze a Széll fiait tudom ajánlani.
...nem tudom, hogy hiba, vagy ficsor, de tobb helyen is elojott egy problema. ha mar ket fogast rendelsz, akkor az tobb, mint amivel meg tudsz birkozni...
Yesss, kezdjük átvenni (ill. már át is vettük) a német/osztrák gyomorra szabott adagokat. Észnél kell lenni, én már - ha komolyabb levest is kérek - csak fél adag másodikat tudok legyűrni, meg ugye kell a hely a sörnek is... :)
Nemrég 100hbattán a fél adag halászlé után kűzdöttem a teljes adag velős pacallal (csak kenyérrel)
standard minoseget hozza evek ota. kihagyhatatlan, foleg, hogy a szallasunktol nehany 100m-re talalhato. mindig itt kezdjuk a balatoni esteket. harcsa halaszlet kertunk ket szemelyre, en utana egy bikafarkat rendeltem. nem tudom, hogy hiba, vagy ficsor, de tobb helyen is elojott egy problema. ha mar ket fogast rendelsz, akkor az tobb, mint amivel meg tudsz birkozni. jelen esetben is, a halaszle magaban elegendo lett volna, es a masodik fogas is. tehat onmagaban nem sok az erte kifizetett osszeg, de ha a ket fogast nezed, az azert mar utos. el tudnam ugy kepzelni, hogy tarsitva is lehet rendelni, es akkor nem kapsz ket adagnyi levest, hanem egy ertelmezheto mennyiseget, ugyanigy a masodik fogasbol. a bikafarok pl csak ugy fogyott el, hogy a zasszony, aki nem igazi husevo, bevallalt egy szelet hust tarhonyaval.
vasarnap atrandultunk a duna-tisza koze, akasztoi halaszcsarda.
odafele 10 ora magassagaban ertunk oda, beugrottunk megnezni az infrastrukturat. kellemes hely. foglaltunk is asztalt. ugyanaz mondhato el, mint fentebb. harcsa-sziki ponty vegyes halaszle belsoseggel, gyufatesztaval, a nagyobbik adag, mert hogy a zasszony, es az egyik gyerkoc is meg akarja kostolni. kihoztak egy akkora tallal, hogy a gyerkoc egyszer a zasszony meg en ketszer szedtunk es meg hagytunk a talban. gyakorlatilag ertelmezhetetlen a mennyiseg. hangsulyozom, mindez egy fore ertelmezett, max kettore. kb 4000-bol jott ki. utana egy magyaros harcsamajat kertem fott krumplival, savanyu uborkaval. kb plusz egy orat vartunk a leves utan a masodik fogasra (gyerkocok nem kis banatara, mert ok nem ettek levest), es meg akkor sem tudtam megenni a masodik fogast. szinten ertelmezhetetlen a mennyiseg a levessel egyutt. a maj a korettek egyutt kb 3200 volt. szinten elkepzelhetonek tartanam a kapcsolt rendelest, es akkor mondjuk nem 3 adagnyi levest es a masodikat adnak 7000 foltt, hanem mondjuk megallna az ar 4-5e korul, de ertelmesebb eloszlasban. gyakorlatilag kiettem a majat a szaftbol, kruplit egyaltalan nem ettem hozza, es meg igy is rossz szajizzel alltam fel, hogy otthagytam a rengeteg etelt. jelzem, egyesevel elmennek (habar a halle az nagyon sok volt), de egyutt mar nem jatszanak. a kisebbik gyerkoc marhaporit kert, az korrekt volt az elmondasa szerint. nem kostoltam.
csopak, szomszed kertje. ezt tavaly is csekkoltuk, akkor fedeztuk fel. kellemes hely, csak ajanlani tudom. elore be kell jelentkezni! a fent emlitett konyvben is emlitik. habositott kecskesajtot ettem eloetelnek (1800), amiben paradicsomdarabok is el voltak rejtve. sima hazi kenyeret adtak hozza. finom, erdekes textura.
paradicsom leves (1700) volt a masik fogas, sajttal, bazsalikommal. finom, egyszeru leves. a csalad grill kolbaszt (3200), tepett kacsas szendvicset (3600) es grillezett csirkecomb filet (3300) evett. ez utobbi erdekes volt, egy bableves szerusegben volt talalva sult kukoricaval. en egy kemenceben sult pisztrangot (4600) kertem. igazi inyenc kaja. a hely amugy a kemence-grill vonalra van raallva, a szemed lattara keszitik az eteleket. a vegere egy csokimouse-t fogyasztott el a csalad (1900).
alsoors, a strand melletti cseh soros grillterasz. fish-and-chips afrikai harcsabol, grillezett tarja, gorog salata. korrekt adagok (harcsat ismet nem tudtam megenni a merete miatt).
a bor arak olyan 450-tol indulnak mindenhol/dl. a veg a csillagos eg persze.
osszessegeben elmondhato, hogy sokat emelkedtek az arak tavalyhoz kepest, de ezt nyilvan elorevetitette az idokozben megemelkedett fizetesek alakulasa is. a fenti helyeket amugy ajanlani tudom.
ez most a reklam helye. a magyar konyha nyari szamanak van egy kis konyv melleklete, ami 333 balaton kornyeki helyet listaz mini leirasokkal. en is megvettem (cca 1000 huf), ugyanis mi is keszultunk le. nyilvan nem lehet ellenorizni a leirtak valosagat, de jo tampont. az altalam ismert helyek kb korrektul voltak jellemezve.