Nem akarok túlozni, de voltak ennél szebbek is, csak elhanyagoltam őket. Kezdetben hetente kellett az akváriumot takarítani, és annak a vizével locsoltam őket, de később ritkábban kellett takarítani és ritkábban kaptak vizet, bizony volt olyan, hogy akár három hét is eltelt, mert elfelejtkeztem róluk. Mondjuk párás a környezet és nem kapnak tűző napot, gondolom ez a fő ok. A gallérián azért nem ennyire szép a helyzet, sőt, elutaztunk két hétre..., hát volt olyan is, ami tönkrement. Ezek kezdetben a fürdőszobában hárman voltak, ami kikerült, mert már nem fért, az azért közel sem ilyen. Szóval nagyon sok függ a megfelelő helytől.
Bár én nagy kaspo párti vagyok, de ez esetben könnyen elképzelhető, hogy befülledt, igen szorosan zár az a kaspo a cserép körül, tán egyszer kicsit több vizet kapott a kelletáénél, vagy épp lehült a levegő és nem tudta értékesíteni a nedvességet. Szinte biztos, hogy ki kellene jól szárítani, de félek, ha a szár puha lett, akkor ez már nem segít, de ha ez nem segít, más se:-(
A sárkány fám elkezdett elég sok levelet lehullajtani.Főleg a szép erős hosszú zöldeket. A legnagyobb probléma pedig hogy a törzse puha lett. Mi lehet a gond vele? Megtudom még menteni? Mitől lehetnek a gondok?
Na majd holnap lefényképezem őket, bár ez a tavasz, nyár elje nem csak az árvácska orchideámat, de minden növényemet megviselt:-( Igen, szép nagy az ablak, de gyakorlatilag sosem süt be a nap, esetleg valamikor nyár elején, néhány reggelen. De úgy tűnik ezt szeretik ezek a növények.
Hát sok páfrány nem látszik a képen, de azért megmutatom, végülis az orchidea is szobanövény:-) Azért nem találtam, mert képzeld el, áprillisi ez a kép, és egészen biztosan tudom, hogy még júliusban is virágzott..., most fáj csak igazán a szívem amiatt, hogy gondatlan voltam! Na de a páfrány legalább egy méter magas, és remekül érzi magát a fürdőszobában, de vannak a nappaliban is, van egy galériánk, ott csüngnek, de megfelelően párás az egész ház, nincs sugárzó fűtésünk.
Nahát..., délután egy csomót kerestem, de nem találtam azt a képet, amit tavaly készítettem az árvácska orchideámról a páfrányok alatt:-) De mondjuk ez a fürdőszobában van, mindenesetre az orchideák is szeretik a párát, úgyhogy biztos jó lesz:-) Majd még keresem a képet, valahol meg kell lennie. Az idén is bimbós volt az orchidea, de sajnos azonmód elpusztult, nagyon, nagyon sajnáltam, mert gyönyörű volt. Én annyira nem vagyok oda az orchideákért, bár van néhány, de ez az árvácska egészen más, és nagy csoda volt, hogy virágzott újra, aztán..., hát valószínűleg én voltam a hibás, zűrös idők voltak, nem locsoltam eleget, a pára azért nem volt elég:-(
Hát akkor itt bajok lesznek, mert én amolyan kaspó őrült vagyok, még az udvaron is nehezen viselem a csupasz cserép látványát, a lakásban aztán végképp nem. Sőt, a legtöbb szöbanövényem egyenesen kaspóba van ültetve, de ritkán adódott emiatt gondom. Tán azért is, mert nem vagyok az a túllocsolós fajta, szóval van idejük kicsit száradni is:-) Na, majd meglátjuk, mi lesz ezekkel a kis kényesekkel, majd referálok:-)
Hát egy idő után már ugye nem tud sűrűsödni, csak mivel tudok mit kezdeni a szaporítványokkal, azért szoktam szétszedni.
Nekem is a hagyományos volt a kedvencem, gyerekkoromtól, de ez mostanában annyira szép, hogy megkedveltem. (Régebben mindig csak senyvedt, mert anyum agyonöntözte, de mióta elhajítottam a kaspót, és a felesleges víz kifolyik a földre a kicsi tányérból, azóta ilyen szép. :)
Ablakon kívül, de nem szabadban. A terasz be van üvegezve, ott van télen-nyáron ez a páfrány, már legalább 10 éve, csak azért veszem le időnként, hogy szedjek el mellőle. (Erről írtam előzőleg.)
Ez nem Vénuszhaj, de jópofa. Én is vettem valami hasonlót, de igazából a hagyományost szeretem inkább. Annyira sűrűsödik, hogy ezt kell vele tenni minden évben? Mi lesz velem...?