A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nem, mert annyit kell beletölteni, hogy épp ne érjen hozzá. kell 1-2 mm légrés, hogy csak a főzés közben, után érjen hozzá amikor megdagad a kávépogácsa.
Sziasztok! Most ismerkedek az eszpresszó főzéssel. Vettem egy Eta Storio kávófőzőt nyomásnövelő szűrő van benne. Az érdekel hogy a valódi eszpresszó gépekben is hozzáér a kávéhoz a gép vízkifolyója amikor berakom a helyére a kávékart? Kicsit furcsa hogy erőt kell kifejteni a kar elfordításához mivel ellenállást csinál a kávé, hiába lett tamperele előtte. Köszönöm a válaszokat!
Nah.. Megvan a hiba. Vízkő miatt nem tudott a nyomás mérő megfelelő gyorsasággal valós értéket mérni, és ki-be kapcsolni a fütőelemet. Kicsit megpiszkáltam a csonkban a szennyeződést, most müködik, de nyilván az egész bojlerből ki kéne áztatni a vízkövet.
Van itt a fórumon olyan szerelő, aki vállal ilyennek a lelkiismeretes elvégzését ???
(Most müködik a gép, de idő kérdése, hogy újra duguljon...)
Azt a tippet kaptam, hogy a megoldás egy régi típusú kávéfőzőgép beszerzése, ami "nehéz fém"-ből készült, túlnyomást kell vele létrehozni, így erősebb kávét lehet vele csinálni, állítólag "gumis kávéfőzőnek" gúnyolták, mert ha túl nagy volt a nyomás, a szigetelő gumi is beleolvadt a kávéba.
Pár boltban kerestem, de nem ismerik, van valakinek Bp-en egy rég nem használt, felesleges példánya jutányos áron a számomra?
Szervíz tapasztalatot, illetve inkább segítséget szeretnék kérni a kompetensebbektől.
Barát HX-es gépe beszart. Nuova Arpa ha ez számít, de szerintem inkább az a releváns hogy HX, roto pumpa, hálózatra kötve.
Tünet: a bojler nyomás vagy túl magas vagy beszakad a béka segge alá. Ezt mutatja a nyomás mérő is és a tapasztalat is, azaz felmegy 3 BAR-ig is, majd bezuhan 8-ra. A Víz forró, amikor majd 0 ra esik nincs gőz képesség.
Hát mondom ez nyilván termosztát lesz. Rendeltünk, szétszed, rugós termosztát kicserél - ami valójában egy nyomáskapcsoló ugyebár - szenvedek a beállítással, és tulajdonképpen ugyanaz van. Kicsit más értékek, nyilván más a beállítás is, de a lényeg, hogy a nyomásmérő szerint vagy kurva magas a nyomás vagy kurva alacsony.Kicsit olyan mintha a nyomáskapcsoló/termosztát sokkal lassabba érezné a bojlerben a változásokat mint ahogy a valójában van.
Létezik hogy a bojler annyira el lenne vízkövesedve, hogy ezt okozza ? Bármilyen értelmes tippet szívesen veszek.
Kb. egy hétig vagyok Bp-en, keresek kávékóstolási lehetőséget, hogy vegyek pár kiló finom őrölt kávét, amit idén megfőzök magamnak. (Nem ingyen, de nem akarok rendes adag kávékat inni, mert az túl sok lenne.)
Keresem azt a markáns ízvilágot, amibél jó erős kávét tudok főzni biztosítva a vérkeringésem beindítását kellemes ízhatással.
Sziasztok.elajandekozok egy RAncilio L7 gépet.1986 os működőképes.Retro .sajna a szivattyúja szivárgott azt hiszem .fel akartam újítani,egyébként jó állapotban van.uj melegítő spirál van benne.sajna csak áll a garázsban.holnap azaz augusztus 29 én megyek Győr be oda eltudom vinni.amugy Szlovákiában lakom.
Ha valakit érdekel írjon rám.van egy daralom is Wega 6.4 ,ezért viszont 50 eurót kérek.
Az előáztatás hosszát változtatgatva azt vettem észre, hogy hosszabb ideig előáztatva a barna sörre jellemző érett, telt ízek, ami fanyarrá, húzóssá, émelyítővé tudja tenni a főzetet, rövid ideig vagy egyáltalán nem használva az előáztatást a könnyed, füstös, fűszeres, fás jelleg kerül előtérbe, ami viszont szárazzá tudja tenni az összképet.
Fantasztikus, nagyon sokat segítettél, köszönöm! A frissebb pörkölésből már sikerült jó kávét készíteni, csak nem tudtam, hogy hogyan :), de kb. ahogy leírtad. Sajnálom, hogy az egyébként szuper jó kávé, 4 hónaposan már döglött.
"Sötétebb pörkölést nem igazán jó előáztatni, arra jobb ráengedni egyből a 9 bart, egyébként keserű lesz."
Ezzel a résszel nem értek egyet. Elvileg lehetne így a GC-nél, minthogy ilyen gépem nem volt még. (De meglepne, mert a vendéglátóipari nagy gépek is előáztatnak, márpedig azokkal túlnyomórészt sötét pörkölésűt készítenek!) Ami volt, annál mindnél hasznos, sőt nélkülözhetetlen volt az előáztatás, a legsötétebb pörkölésnél is. Ha keserűség van, annak máshol kell keresni az okát. (A szokásos helyeken: őrlemény vagy hőmérséklet.)
Nagyon köszönöm! Pont ilyen leírásokat kerestem. Főleg a világos pörkölést szeretem. Viszont újabb kérdést vet fel, hogy hogyan tudom 0-ról 2 barra felvinni ott tartani, vissza 0 és onnan 7 barra felvinni anélkül, hogy a kávé ne zubogjon le közben. A másik kérdésem, hogy azt ki kell tapasztalni, hogy hová kell állítani a dimmert, hogy pl. 7 barig menjen fel?
S hogyan tudom ráengedni egyből a 9 bart? Mire feltekerem addig, már le is zubog.
Akkor a 4 hónapos kávé döglött. Egyébként meg sehol nincs az leírva, hogy a zöldben kell lenni a manométer mutatójának. Ki kell tapasztalni, hogy ízlik jobban a kávé. Bár mondjuk előáztatni, ill. alacsony nyomáson készíteni csak a világos pörkölést van értelme. Ezt én úgy csináltam, hogy 0-ról kb. 10 mp alatt felviszem 2 barra, ott tartom kb. 10 mp-ig, majd vissza 0-ig és onnan viszem fel szép lassan 7 barig. Ez így összesen van, hogy több is mint 1 perc. Amelyik kávénál nem így csinálom annál pedig úgy, hogy csak simán elengedem a nyomást a rendszerből (pumpa szabályzó leteker 0-ra, pumpa bekapcsol, megvárom míg teljesen elmegy a nyomás a rendszerből, pumpa kikapcsol). A dimmert vissza tekerem olyan állásba, hogy kb. 7 barig menjen majd fel a nyomás. És akkor így 0-ról szépen, lassan épül fel a nyomás, kb. 15 mp-nél jelennek meg az első cseppek és az egész csapolás ~ 40-45 mp. Sötétebb pörkölést nem igazán jó előáztatni, arra jobb ráengedni egyből a 9 bart, egyébként keserű lesz. Jah és előáztatásnál jóval finomabb őrleményt kíván .
Ha gyorsan folyik le, azt bizony a daralassal kell kompenzálni. Nincs abszolút "jó" beállítás, mindig állítgatni kell, lekovetve a kávé öregedését, a páratartalom változását, satobbi. A tamperelessel csak kisebb problémákat tudsz megoldani, cserébe jó nagyokat tudsz okozni ha elcseszed. :)
Ezt nem biztos, hogy sikerült megértenem, de úgy tűnik, mintha az átfolyás sebességét és a testességet valami mással próbálnád szabályozni ahelyett, amivel kell: a darálással.
Mire a zöld tartományba érne a mutató, már lezubog a kávé. A gőzgomb mögötti kisgombot a maximum felé tekerve sokára ér a zöld tartományba a mutató és addigra többnyire lezubog a kávé, visszatekerve, lassabb a lefolyás, de nem ér el a zöld tartományba és akkor is híg. Azt a kisgombot ki kell kapcsolni a végén, vagy maradhat bármilyen álláson?
Sziasztok! Egy tuningolt GC használatáról, beállításáról szeretnék érdeklődni. Tudna valaki leírást vagy linket küldeni? A youtubon sajnos nem találtam.
Köszönöm, ez jó hír, már azt hittem szervíz. Szerintem egész jó kávét főz, vettem mellé egy őrlököves darálót is (Sencor), próbálva a legtövvet kihozni belőle.
Az első normális, tkp. erre kell a csepptálca. A második rendes karral rendelkező gépnél nem lenne normális, ott fontos diagnosztikai eszköz, hogy a használt kávépogácsa száraz legyen és nem lyukas, nem törött. De nyomásfokozós karrral ellátottnál, mint a tiéd, ott normális.
(Nem tudtam, miféle gép ez, de már látom, átcímkézett DeLonghi.)