Hát most szégyellem magam... Nekifexem a dolgoknak mielőbb...bocs...és a péntek se jó...nem lehetne szombat?...minden héten hatig filmklubot tartok, utána indulhatnék Pestre...vurugya, 7-es betűméretel...
Szab, szerintem a többszörös összetételeknél a kötőjel eldöntésénél az igekötő is egy összetételnek számít. Vagy rosszul emléxem? Mit mond a szakirodalom?
összetételvisszaforrasztás, vagy összetétel-visszaforrasztás?
Végül is 7-en jöttünk össze gonoszok a Marosban. Jóval hatékonyabbak voltunk, mint régebben, bár még vannak tartalékaink... Akik lemondták, azok közül TiTi mégis el tudott jönni; utána ment szegény dolgozni. Köszönjük, TiTi!
Normann Karcsi volt az új emberünk, ô sokat tud segíteni a magyarításban és a honlapkészítés technikájában.
Egy csomó ötlet elhangzott a honlap tartalmára nézve – a magaméit egy hétoldalas csokorba szedtem. Egybegyúrom ôket, s munkaanyagként elküldöm annak, aki kéri. A lényeg, hogy megmozdult a dolog, retix lapátolhat.
Igent mondtuk a Webigen felkérésére, hogy vigyük a honlapértékelési munkájuk nyelvi vonalát. A többiek is rábólintanak?
Hami javasolta, hogy rendszeresen gyűljünk össze, pl. minden hónap 2. péntekjén 18 óra tájban. A jelenlévôknek ez megfelelt; vurugya, Rabida, Abs. 0: jó nektek? A hely biztosan változni fog, bejárjuk minden zegzugát Bp.-nek. A köv. kivételesen nem szept. 8-án lesz (mert az túl közeli), hanem rá egy hétre, 15-én, a Mammut melletti Márkus vendéglôben. Lesz még megbeszélnivalónk. Én azt javaslom, hogy – legalább az elején – minden alkalomra tűzzünk ki egy témát, így nem kenôdik szét százegy felé a dolog, s mindenki fel is tud készülni. Különben jön a prof. úr javasolta elnöki ejnye-burgum!
Nekem a "többek kérdezték" uolyan idegen, mint a "mindek ott voltak", bár kétségtelen, hogy nem állíthatók szorosan párhuzamba.
Ugye, minden ott leszünk 6-kor? Kivéve rumcit :-( , Rabidát :-(( , talán még TiTi sem jöhet :-((( , Absz. 0 sem jelentkezett :-((((
Prof. úr: mivel az egy szótagú "meg" igekötô nem számít külön összetételi tagnak, ezért az "értelemmegkülönböztetô" csak kettôs összetételnek vétetik, s így egybeíratik.
Rabida: a köv. péntek lesz, ebbôl nem engedek! (Hacsak nem vurugya kedvéért...)
Igazad van az idézőjellel kapcsolatosan! Sőt: nem csupán magyarosabb ez a forma, hanem egész egyszerűen ez a szabályos. Csak ezek a fránya kódok (ha így nevezik egyáltalán) nincsenek a fejemben. A @-ot ismerem csak.
Amennyiben kerülném az „amennyiben” szó „ha” értelemben történő használatát, egyedi stílusjegyemet veszíteném el: nem lennék a továbbiakban körülményes, tudálékos, redundáns és a többi...:))
Még mindig állítom, hogy értelemmegkülönböztető szerepe lehet a „többek” szó használatának a „többen”-nel szemben.
(Értelemmegkülönböztető: kilenc szótagból áll, és mégis egybeírjuk?!:))
„többen kérdezték, mint ahányan nem...”
Itt csak ezt használnám.
Ellenben, ha csak úgy általában:
„többen kérdezték...” vagy „többek kérdezték...”
Akkor min a kettő jó szerintem.
Mr. Professzor, Hatvani Szabolcs és Többen Többiek!
Köszönöm a segítséget!
A többennél azért maradok, mert az a fránya k.fok-fokozás nekem is böki a csőröm.
Érezzétek jól magatokat!
Üdvözöl: barbar.
Szerintem a "többen kérdezték" a jó, a másik idegen a fülemnek.
A "több" többes száma szerintem furcsa.
Más: "disztribútor" vagy "disztributor" a helyes alak. A MHK-ban csak "disztribúció" van, - hosszú ú-val. VAss Antal lektor szerint az 1982-ben kiadott "Kémiai helyesírási szótár" a mérvadó.
Feltétlen megyek, és sajnálom, h. többen (nem többek) visszamondtátok.
Kemény Gábor nyelvész barátom ma nem tud jönni, mert költözik.
Én viszont kerülném az „amennyiben” szó „ha” értelemben történo használatát, továbbá javaslom a magyarosabb idézojelek használatát: „ (Alt+0132) és ” (Alt+0148)
A Szabolcs kérdésére adott válasz, tehát a kontextus ismerete segíthet:
-ha számbeli fölényben vannak a kérdezők, és ez fontos tényező, akkor pl.: többen kérdezték, mint ahányan nem...
-ha úgy általában, vagy egy csoportból kérdezték valahányan, és nem érdekes, mennyien, akkor: többek kérdezték.
Én tehát szigorú lennék, és a "többek" helyett nem használnám a "többen" alakot, amennyiben az nem szolgál megkülönböztetésül.
Ne aggódj, én biztos jövök!
OFF
Bár egészséges életmódot is élhetnék (használhatnám a fuvar eredményét), de beszereztem egy finom kis sportsérülést, nesze neked egészséges életmód...:)
ON
Legyenek határidők, meg elnöki ejnye-bejnyék, ezek motiválnának!
Gyurgyák János: SZERKESZTŐK ÉS SZERZŐK KÉZIKÖNYVE
OSIRIS KÉZIKÖNYVEK
1997-es, lehet, hogy imeritek, de nem baj. aki nem, az nézze meg!!!!!
iá.: 1980 HUF
Ne keseredj el! Azért biztosan össze fogunk jönni valamikor. Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha egy pénteki napot jelölnénk ki, mert akkor nem kell két nap szabit kivennem és hétvégén még lehet regenerálódni is. Hmmmmmmmmm??? :)))))))))))))
Üdv: Rabida
Beszéltem Hamival, ejtettük az Új Sipost, úgyhogy össznépi csevej 30-án (szerdán) 18-kor a Déli pu. közelében lévô Maros utca közepe táján tornyosuló Maros Étteremben. Házszámot nem tudok, de az utca rövid, a vendéglônek jó nagy utcai, üveges portálja van. Szelídlelkű törzsivóknak meg arról ismerszik meg a hely, hogy vele pontban szemben is van egy pici sörözde. Az újak arról ismernek meg bennünket, hogy étlap helyett honlapot böngészünk, de kereshetik a Martoni névre lefoglalt asztalt is.
Találxidô: 30. (szerda), 18h. Találxhely: az Új Sipos drágasága miatt én maradnék a Marosnál. Eddig még nem érkezett más javaslat, s a kettô közt választó sem.