Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
"Mivel a Hold és a Föld keringési síkja 5,5 fokot zár be egymással, újhold idején a Hold általában nem a Föld és a Nap egyenesén, hanem attól feljebb vagy lejjebb tartózkodik."
Ausztrálok, dél afriakaiak, argentínok: Kérjük a "feljebb vagy lejjebb"-et "lejjebb vagy feljebb"-re javítani, köszönjük!
Okt. 1-én, 20:17-kor nyugodott le a Hold. (Bp-en.) Elsőként arra gondoltak ők is, akik látták, de hamar kizártuk ezt, mint lehetőséget, meg ott volt az eső is a felhőkkel.
Térbelileg még annyit, tágabb értelemben, hogy a Mezőföld térsége volna, az észlelés helye.
syssy48: Az jóval magassabban lett volna, az esemény időpontjában.
A történet, a következő:
Én, egy eléggé eldugott helyen lakom, a kilátást eléggé sok minden akadályozza, az ég bizonyos égtájai felé. Pl: Keletre, ott a szemben lévő kerítés tövében, a nyavalyás akácfák. Délre és Nyugatra melléképületek és fák is takarnak. Na most, a lenti kép, az tőlem, jó fél km-el távolabbi helyen készült, ahonnan a horizontot is látni, úgy D-től, kb. DNy-ig egészen jól, Nyugatabbra, egy-két kósza ház, fák, egyebek takarják a kilátást. Ez a kép, valamikor este 9:00-9:15 óra között készülhetett, úgy kb. 210-230fokos irányszögben, kb. 10fok körüli magasságban lehetett, bár nem érdeklődtem még utána pontosan ennek, az észlelés körülményeiről, személyesen. Este 9:11-klor jött emailban, az ominózus kép. Na, ekkor felöltöztem, két kukkert elővéve, egy a zsebbe, egy a kabátom alá téve, az esőcske elől. (olyan 21:20 körül) mentem át a szomszédhoz (~300m-re.), hogy szemügyre vehessem. A rétről nem volt megfigyelhető. Mire kiértünk, a műútra, már eltűnt. Ez volt 21:30 körül. 21:40-re értem haza. (A tököm se telefonálgat ezért, most meg még taknyolok is, így nem kolbászolok feleslegesen.)
Na, az illető az említett képet, átküldte a szomszédomnak, ez már ő tőle se volt megfigyelhető, csak 200m-el délebbre, a műútról, ahonnan sok km-re jól ellátni, úgy 60-80fokos térszögön belül. A jelenésről, kis videót készült, de még ezt se láttam normális minőségében. (Az eredetit kéne látnom hozzá, nem a Messenger-es butított kópiát..) A színéről annyit, hogy sárgás-narancsos fénye volt, olyan lángszerű árnyalat, amely kettő darab eléggé egymásba olvadt fénypászmából állt. Hogy, meddig volt látható percre pontosan, nem tudom.
Valószínűleg, sokkal földhözragadtabb a magyarázat erre, mint gondolnánk. Nekem is megfordult, valamilyen légijármű ténykedése, akár katonai okokból is, az eset kapcsán.
Na ami még elképzelhető, egy távolban leszálláshoz készülő repcsi leszálló fényszórója világít és mivel szembejön, így állónak látszik, de aztán elfordult és ezáltal meg is szűnt.
A nagyobb műholdak elég gyorsan mozognak, a meteorok még gyorsabban.
Van valakinek értelmes tippje, hogy ez mi a fene lehet a képen?? Bő félórája ezzel rángatta ki a gép elől, ki a csepergő esőbe, hogy szemügyre vehessem, amiről már én lemaradtam. :/
Állítólag, percekig lebeghetett, kettő is volt belőle, eléggé alacsony látható magasságban.. (Ilyen pocsék időben, ki szórakozna lebegő pilácsokkal..) Meg fordult, a tűzgömb is a fejemben, ha nem tartott sokáig volna sokáig, a jelenség.
Valami nem kerek, mert a d[pc]=10(m-M+5)/5 képletbe behelyettesítve a közölt adatokat: 50 600 parszek 10-es alapú logaritmusa az nem (12,77-(-12,5)+5)/5
Részben ellen kell mondanom, mert úgy számoltam, hogy e csillag fényessége tőlünk nézve +7 magnitúdó.
Ennek ellenére nagyon nehéz megfigyelni az R136a1-et, mert azon az égrészen a csillagmező nagyon népes, még a Hubble-lel is nehéz az egyes csillagok képének elválasztása egymástól.
Amatőr Nap fotó, készült ma 15:49. Sima 18-55 objektív, kb. 700%-os szoftveres belenagyítás. 49mm, iso100, 1/4000 záridővel. A világosabb kép az eredeti, megnövelt expóval.
Greetings! Excuse me for using English but my skills in making sentences in Hungarian isn't enough well.
I've seen that in this theme the MANT organisation and their project (ESA School Atlas) was mentioned. I want to find some more info about it so I'm looking for people associated with that community or probably the owners of that book.
Thank you a lot for reading my comment! Hope to hear some sort of answer here.