nohát! "fénylő derűvel tölt el", hogy van ez a topik :)
röviden: viva vonnegut!
hehe
filmek...
eddig az éj anyánkat (tévében, föl is vettem) és a bajnokok reggelijét (moziban) láttam, mindkettőt olvastam előtte. engem nem ért trauma. sőt. kifejezetten tetszettek. valószínű, hogy a stúdió, producer stb pézé csinálja a filmet, de a rendező szerintem kevésbé (persze azért is). persze, a film nem lehet olyan, nincs dramaturgia, rendezés, színészi játék, ami könyvélményt visszaadja - nem is ez a cél. jó filmet kell csinálni lehetelőeg úgy, hogy ne b°%_*uk el (nagyon) a témát. és ez szerintem sikerült. nem azt néztem egyiknél sem, hogy mi maradt ki, mit toldottak bele, mire helyeztek több, mire kevesebb hangsúlyt, hanem a filmet. mint a regény egy lehetséges filmes vetületét. és azt mondtam, jó. eleve nagy fába vágták a fejszét vonnegut mesterrel, féltem, hogy katasztrófa lesz. és kellemesen csalódtam. így megy ez :)
Azért van néhány olyan könyv, amivel lehetne a gyanútlan áldozatokat gyötörni :-))
Akár a 'magas' irodalomból is...
Szerintem a filozopterek ezért is nem tartják 'jelentős' írónak KV mestert, mert az olvasása nem kíván különös erőfeszítést.
Márpedig a művészet nem szórakozás, demdebár ?! :-]
Bár imádom KV mestert, de még nem láttam regényét filmen. Egyik barim tékában dolgozik és ott bent van az Éj anyánk, de nem merem megnézni mert még nem olvastam (nem jutottam hozzá..) és félek, hogy teccene (c:
OFF
- Üdvözlünk Lencsi a topikon!
- Büntiből olvasni - hihetetlen! Akkor a mi lakásunk kinzókamra - kb 4000 könyvünk van. Persze vannak lexikonok is de mi használjuk...
Amit a Vágóhíd megfilmesítésről olvastam, abban dícsérték, hogy remekül érzékelteti a háború értelmetlenségét meg ilyenek. De sajnos nem láttam.
Lehet, hogy mindez antimilitarista-propagandista szemmel nézve állítható csak, és nem Vonnegut rajongóként (magyarán jó a film, de édeskevés köze van Vonneguthoz).
Azért nem nehéz belátni, hogy Vonnegut nem igazán az a megfilmesítendő író, nem nagyon van benne vizualitás. Pl. fogalmam sincs hogyan lehetne érzékeltetni a rendszeresen felbukkanó Kilgore Trout novella-sűrítményeket :-))
off
Soha ne nézzetek meg olyan filmet, amit általatok már olvasott regényből készítettek! Még kiváncsiságból sem. A Vonnegut filmekről mondjuk itt olvastam először, de más könyvekkel már megjártam.
Jó, hogy rátaláltam erre a topicra, eszembe jutott, hogy újra el kéne olvasni a Bajnokok reggelijét. Sajnos nekem nincs meg, el kell battyognom a könyvtárba.
Lencsi
Azert, hogy aki nem olvas, az is megnezhesse moziban, majd levonja a kovetkeztetest, hogy ez szar, kar is lett volna elolvasni, mennyi eszem volt. Inkabb beulok megegy Steven Segalra, ott tortenik valami izgalmas, azt a sok hulye konyvespolcot meg kar volt megvenni, de majd telerakom enciklopediaval, attol okosnak tunok a vendegek elott, a gyereket meg jol megbuntetem ha hangoskodik, es buntibol konyvet kell majd olvasnia, hatha o is megutalja.
Bocs, ez kiszakadt belolem, ez az elmult hetek csaladi tapasztalata, meg ezt latni az otthon magazinokban. Nezzetek bele egy ilyenbe, lakasban csak akkor latni konyvet, ha a cikk arrol szol, hogy keves penzbol kis lakotelepi lakasban is milyen szepen megoldotta a tanarno. Kulonben meg Revai es tarsai. Tendencia. A buntibol olvasatol meg le kellett ulnom.
Szerintem elegge gyengecskek a Vonnegut muvei filmen. Bar en is csak a Bajnokok reggelijet lattam meg az Ej anyankat. Az otos szamu vagohidat megcsinaltak meg a hetvenes evek elejen, na, abban nemigen szerepelt Nick Nolte :)
Kivancsi lennek ra, bar nem hiszem, hogy nagyon remekbe sikerulhetett, a masik kettobol kiindulva...
A szineszek meg hiaba jok, ha a rendezoi koncepcio szar. A Bajnokok reggelijet elegge furan interpretaltak at, es a vegeredmeny olyan szar lett, egy akora nagy giccses hanyadek, hogy a mozibol kifele jovet erosen nezegettem korbe-korbe, kit is gyilkoljak meg, hogy a duhomet levezessem, de aztan erot vett rajtam a konformizmus es nem bantottam senkit.
Tulajdonkeppen mi a francnak kell megfilmesiteni valamit, ami konyvben mar oda lett teve, meghozza tokeletesen?...
Moziban láttam, néhány évvel ezelőtt. Ha nyolcan voltunk, sokat mondok. A végére öten maradtunk - és nem azért mert a többiek annyira igazi KV rajongók voltak és nem találták jónak a filmet... :-(
Nem csak Jefferson rabszolgái térnek vissza. A bevezetőben megint említi azt a két utolsó mondatot, amelyek a testvérei utolsó mondatai voltak.
Szerepel továbbá a "használjanak napozás elleni krémet", vagy valami hasonló, amiből a Hamvaskék Sárkány-nál a problémák adódtak.
És valahol bent megemlíti, hogy a mennyországban mindenki annyi idős, amennyit ő akar - ez is volt már valahol.
Az AHA-díszbeszédét is megemlítette már (Issac már az égben van...).
Volt jobb is, de a következetessége tiszteletre méltó. Már nem is tudom hányadszor írja le Th. Jefferson rabszolgáit.
Szeretem a jó értelemben vett rögeszméseket.
Most jöttem vissza ebédből, és - mivel a Vörösmarty térné dolgozom - végigvágtattam a könyvhéten. Termés: "A titán szirénjei" (A legfeketébb fekete humor - broáf) és "Áldja meg az Isten, Dr. Kerbokian!" - alakul a gyűjtemény! (((c:
En valahogy ugy vagyok vele, hogy esetleg valaki masnak (akinek ez a topik nincs a kedvencei kozott, neaggyisten nincsenek kedvencei) feltunhet, hogy draga a kotet a meretehez kepest, (mar ha konyveknel egyaltalan megall az ar/teljesitmeny viszony, mint meroszam) de aki szereti Vonnegutot, annak egyszeruen meg kell, hogy legyen ez is, mint minden mas.
Es ilyen alapon az a 998HUF nem csak a papir koltsegeit fedezi, hiszen azt ennel olcsobban tekercsben is kapni ugye. :)
Én is túlvagyok rajta, azért nekem nagyon tetszett. De a 88 oldalból 8 oldal címlap, tartalom, stb., és a az effektív 80-ból is kb. 20 üres lap, tehát 60 oldal kis papíron, extra-dupla sorközzel, hiperszéles margókkal (aki adott le kötelező oldalszámú házidolgozatot tudja miről beszélek).
Szóval az egész nem több egy novellahossznál, nem lennék meglepve, ha valamilyen újságban jelent volna meg eredetileg.
Ez így olyan, mintha kiadnák a Barnhouse-effektust 120 oldalon keménykötésben.
De mit nyavalygok, szerintem igazi Vonnegut, ez a lényeg. Elolvasása után fogalmazódott meg bennem, hogy műveiben egyre kevesebb a 'cselekmény', egyre minimálisabb a történés, csak a gondolatok maradnak a csak vázlatszerűen jelzett cselekményvázra aggatva (ami legutóbb gyakorlatilag teljesen eltűnt: Időomlás)
Sziasztok!
Elolvastam az Áldja meg az isten Dr. Kevorkian- t
Hááát... , nem egy nagy szám , persze öreg
már a jó V. .
Csakis a régi müvei fényében értékelhető.
Persze olvasható , és mint ő is mondja pénzért irta.
Mindenesetre 998HUF kicsit sok ezért!