Ilyenkor bánom, hogy nem volt net, mikor még picike volt a lányom. Itt jó kis lelőhelyekre bukkan az ember, hogy hol mit lehet gyógyíttatni.
Olyan, de olyan homorú a gerince, hogy állandóan piszkált miatta minket mindenki. Persze én magamtól is vittem állandóan az ortopédiára, de ahányszor valami új intézménybe kerültünk, vagy ismerőssel találkoztunk, mindenki óvatosan megjegyezte, hogy meg kéne mutatni valami szakembernek. Már baromira úntam mondogatni, hogy lassan törzsvendégek vagyunk ott. De semmit nem tudtak ott sem javasolni az úszáson kívül, ami gyakorlatilag nem javított rajta semmit, hiszen jártunk vele úszni sokat. Még ma is látszik a tartásán, az osztálytársai néha még mindig csúfolják miatta, pedig tényleg odafigyel a tartására. 5 évig járt néptáncra, na az segített sokat.
Az én lányom 9 éves, annyira konzervativan öltözik, hogy néha engem idegesít. Mikiegeresben kizárólag egy pulcsit vesz fel, amit a kis barátjától örökölt:-)))
Van egy kényelemcipő vagy miaszösz valahol a Károly körúton, Egyszer láttam linket róla. Ott talán extrakis női cipők is vannak.
Nálunk most normalizálódott a helyzet, ugyanis szeptember óta vizilabdázik a gyerek és megnyúlt, lement a pocija. De 3 éven keresztül vért izzadtam, mire összevadásztam a nadrágokat. Olyan is volt, hogy 164-esből levágattam 20 centit. Egy szerencsém van, hogy nem szaggatja szét a ruháit, viszont a cipői, azok gallyra mennek, hülye a járása.
Igen sztem is nekünk úgymond még "parancsoltak " annak idején az a röhej , h 40 évesen is még én kapok a szüleimtől a gyerekeim miatt is :)
mert h mért engedek meg ezt vagy azt! hát sokszor voltam vele úgy én is h még az a szerencse h elég normálisan gondolkodtak /gondolkodnak a dolgokról, mert ahogy Te is írtad ha vmit akartak ott nem volt apelláta azt keresztül vitték! A nagyobbik nem tom talán 7-kes vagy 8-as korától kezdve gyantáztatja a lábát...stb...mert én is azt csináltam ,ennek ellenére a kicsi nem emléxem pontosan 5. vagy 6. utáni nyáron volt... a barátnőjével elcsórták a bnő apjának a borotváját és csak a lábán a sebekből vettem észre mi újság...
A nagyobbik lányom volt úgy a ruhákkal, h amikor felkerült 5.-be semmi mintásat semmi élénk vagy világos színű dolgot nem volt hajlandó felvenni...ez eltartott pár évig aztán lassanként feloldódott...
13 évesen illetve a kicsinek még nem. A nagy nem köti az orromra a problémáit, azt se velem ohajtja megbeszélni, hogy mit használ a nehéz napokon, ugyhogy az én feladatom csak feltölteni a készleteket a fürdöszobában... Nekem az anyám még mindig mindenbe beledugja az orrát, a lányom meg kezdve a körömreszelésétöl a fazonborotválásáig, tamponhasználatig mindent maga dönt el. Én évekig görcsöltem, mert anyám folyton szekált lánykoromban, szerinte csak azokat zavarja a hona alatt meg a lábán a ször, akik zavarodottak, a lányom meg 12,5 évesen megkérdezte, hogy veszek krémet vagy különben a borotváimat használja.... nem kiváncsi a véleményemre, mert a baratnöi is mind borotválják a honaljukat stb. Illetve határozott véleménye van . Mit lehet csinalni ilyen helyzetben? Egy csomo mindenben igy is meglepöen konzervativ ( nem hord kihivo, rikito szinü ruhákat, attetszö holmit, miniszoknyát ) A nagyszülök meg engem szidnak... mintha bele lehetne kényszeriteni egy 172 cm magas, 60 kilos gyereket nyuszikas-macikás ruhába akarata ellenére... Aki kizárolag marilyn mansonos póloban hajlando jarni, arra se lehet rakenyszeriteni mikiegeres felsöt .. Szerintem minket sokkal jobban befolyásoltak a szüleink annakidején. Engem legalábbis igen.
Zsuzsa! Bemásoltam Neked az ismertetőt a tornáról, persze lehet , h nem mondok újat vele, mert már ismered! De én ezt személyes tapasztalat alapján tudom ajánlani ! Tényleg használ!
A CANTIENICAŽ - módszer
Hogyan alakult ki a módszer? A CANTIENICAŽ - Alakformáló és testtartásjavító módszer, a világ egyetlen terápiás fitnesz módszerének megalkotása az eredetileg újságíró svájci Benita Cantieni (évekig a németnyelvû SHAPE, Cosmopolitan, illetve VOGUE fõszerkesztõje) nevéhez fûzõdik. Benita Cantieni - aki saját maga is hosszú éveken keresztül küzdött súlyos gerinc- és csípõproblémákkal -, a 90-es években dolgozta ki a CANTIENICAŽ - módszert a Callanetics továbbfejlesztéseként. Õ maga is Callanetics-oktatóként kezdte fitneszedzõi pályafutását. Rövid idõ alatt kiépítette Svájcban a Callanetics-stúdiók hálózatát, és egyedüliként megszerezte a nemzetközi Callanetics-mesteroktatói címet. Egy "véletlen" folytán összetalálkozott Christian Larsen orvossal, aki a Nemzetközi Spiráldinamika nevû módszer megalapítója. A módszer a test anatómiailag helyes használatára épül. A Spriáldinamika fõbb alapelveit is felhasználva Benita Cantieni elõször kidolgozta a NewCallanetics gyakorlatsorát, majd ennek továbbfejlesztése révén megszületett a CANTIENICAŽ - Alakformáló és testtartásjavító módszer.
Háááát a hátról én is tudnék beszélni, a nagyobbik lányomnak gerincferdülése van (akárcsak nekem)szerencsére nem nagy mértékű,de pl nekem is sokat fájt már gyerek koromban is a hátam. Pont azért h minden ilyet megelőzzek jártak a gyerekeim balettra , úszásra , korcsolyára, lovagolni...nem akarok mindent felsorolni, szal 3 éves koruktól mindig volt vmi plussz mozgás... és mégis! A nagyobbiknak fájni ugyan nem fájt soha a háta , de a tartása amikor hirtelen megnyúlt rossz lett és akkor a röntgen mutatta a gerincferdülést. Gyógytornára mehetett, járt is hetedikben, de következő években már nem tudott menni, mert csak egy időpontban volt és viszonylag korán szal nem ért oda a suliból :( A kicsinek viszont nem mutattak ki gerincferdülést neki viszont volt egy időszak h elég sokat fájt a háta.
Mi találtunk egy nagyon jó tornát de ez tényleg szuper, mert nekem az évtizedekig tartó hát - és csípőizületi fájdalmaimat szüntette meg!
Mindjárt megkeresem neked a pontos nevét, mert nem akarom rosszul beírni!
A cuccok kinövésének problémája nálunk már elég régen megszűnt, 19 és 16,5 évesek a lányaim és kb. 13 éves korukra lettek ilyen magasak, szal azóta számottevően nem változott az alkatuk és a magasságuk sem vagy akár a lábméretet is mondhatnám. Pont nemrég dobtunk ki egy cipőt,amit a nagyobbik lányom még 7.-es korában kapott és méretre még most is jó volt rá! Szóval én is úgy voltam annak idején, h húúúú 13 évesen 39-es a lába mekkora lesz, aztán most is akkora :)
Már nem emlékszem melyik könyvben olvastam(de nálunk télleg bejött), h a lányok általában miután a mensijük megjön még 1,5-2 évig nőnek.
Nálatok hogy voltak ezek a dolgok? Hány éves korban jött meg a csajsziknak és hány éves koruktól nem nőttek már?
Aztán a cuccokra visszatérve : tök jó volt, h egyforma a méretük! Cserélgették, tudták egymásét hordani. Volt olyan is h eleve úgy jöttek hozzám pl.h láttunk egy jó gatyát, anya vedd meg nekünk. Ezt azért írtam múlt időben , mert a nagyobbik most már fősulis szal nem itthon lakik már.
Engem pl érdekelne a kamaszgyerekek háta. Minden második kamasznak van valamilyen kisebb-nagyobb tartási rendellenessége, az én gyerekeim is részben örökölték tölem meg sokat nöttek és gyorsan meg sokat tanulnak és én gyogytornászként végeztem, dolgoztam, kisebb ferdülést is észreveszek , ezért aggaszt, nagyon figyelem öket meg elviszem szüresre. Probaltam beirni a google-ba, hogy gerincferdülés, kiad vagy 1 találatot. Jó, találok olvasnivalot angol nyelvü orvosi hetilapokban, de csak azert, mert el tudom olvasni meg latinul is rá tudok keresni. Annak a kb 500 ezer gyereknek a szülei, akiknek oda kéne figyelnie a gyeek hátára, mert mégiscsak ök látják nap mint nap, honnan tudják meg, hogy valami nem stimmel, mert tavaly ota nött 10 centit és az egyik lapockája 1 centivel feljebb van és jobban eláll, tehat valoszinüleg abba az irányba van egy háti görbülete és el kéne menni vele sürgösen ortopediára ? A kutyámnak hamarabb találok állatorvost a neten, ha csipö vagy terdszürésre akarom vinni, mint a sajat gyerekemnek...
Olvasgatom az írásaitokat és nagyon igazat tudok adni Zsuzsának! Sajnos nekem is úgy tűnik, hogy a szülők érdeklődése gyermekük és annak dolgai iránt valahogy egyre csökken ahogy a gyerek növekszik :(
És még többnyire azt nézik hülyének aki törődik a gyerekével, gondolok itt olyan dolgokra amikről Ti is írtatok, h igenis nemcsak úgy elengedem egy buliba, hanem szeretném tudni, hogy akkor kivel és hogyan jön haza...stb és mindezt előre megbeszélni, nemcsak úgy a véletlenre bízni!
A sport, illetve valamilyen elfoglaltság sztem is nagyon pozitív hatású!
Hát választék...az enyhe túlzás! Örülj, ha egyáltalán kapsz vmit! Az idősebbik lányom barátjának 46-os lába van és edző cipőt még csak-csak tud venni, de pl.a ballagásra úgymond "alkalmi" cipőt( ne gondolj semmi extrára: az a szokványos férfi félcipő)na hát azt úgy csináltattak, meg téli bakancsot is.
Amig nincs kamaszgyereke az embernek, nehezen tudja beleélni magát, hogy 13-1-4-15 éveseknek felnött méretü cuccokat kell vennie, ráadásul félévente kinövi a cipöjét, nadrágját, kabátját, söt még szemüvegböl is erösebb dioptria kell, ha ujabb 2-3 centit nött a gyerek. Kamaszgyerek meg már nem is nagyon tud testvértöl, rokontol örökölni, mert szétrongyolják a cuccaikat es nem adhatsz rá más által csáléra taposott cipöt. Van egyáltalán választék 45-ösnél nagyobb cipökböl?
Nem vettem rá öket.... ha nem akarnak menni, akkor nem mennek ( a kicsi mazlista, sose beteg , egy nathat se kap el ezert félévente "betegnap"-ot kér, igazolom a suliban, hogy beteg, edzesre se kell mennie, egesz nap döglik es TV-t néz meg kényeztetni kell öt) A nagyot komoly küzdelem itthon tartani pl amikor kicsit nathás.
Fél év volt, mikor azt mondta az öttusára, hogy nem okoz neki örömöt és utálja, ahogy az edzö cikizi vagy épp hozzá se szól. Akkor kértem haladékot tavaszig, megbeszéltük, mihez lenne kedve, mihez van tehetsége,A kajakozással ugy van, hogy bolodg, ha ott lehet. Ott is buliznak néha, most is megy, de komolyabb züllésekre nincs (még) késztetésük. Gondolom a szex érdekli öket, föleg nyáron, amikor meleg van, süt a nap, jokepüek a fiuk, de ezt akkor se tudnám elkerülni, ha nem járna edzésre meg nem is látok semmi rosszat abban, ha tizenévesek érdeklödnek egymás iránt.
Azt mástol is hallottam, hogy a fiuk cikizik egymást,ha pl nem tudnak huzodzkodni. A lányok ezek szerint mások, ök elszántan gyakorolnak. Talán nekik könnyebb, mert nem várják el tölük azonnal, hogy mindent tudjanak.
Ha itthon valamit iszom, akkor megkostolhatják , ha akarják ( koktél, bor, pezsgö ) remélem igy kiváncsiságból nem fognak piálni. Hülyén érezném magam, ha el kéne zárnom az italokat itthon... van nyitva par üveg, leginkabb koktélnak való. Nem vagyok absztinens, kb hetente-kéthetente egyszer iszom valamit, azt meg nem a hátuk mögött fogom csinalni. Különben is, illik tudnia megfelelö italt választania az ételhez és megkülönböztetni a fehérboros poharat a vörösborostol.
o,egy kamasz eleg vicceset produkal ahhoz,hogy szorakoztato legyen.Miert baj az,ha szornyulkodunk,hogy az edes pici babaink,akik nem reg voltak csecsemok,mar ekkora nagy mamlaszok??
Egy kamasz meg egybkent is eleg sokfajta szemelyisegbol all ossze,aze enyem a testi adottsagai ellenere egy nagyranott,gombocfeju csecsemo.
De majd utoleri az esze a testet,legalabbis remelem
drága anyukák, nagy a baj a hozzáállással! ajánlom mindenkinek a Summerhill c. könyvet, mert nem a kamaszokkal van a baj általában, hanem a nagy lábakon rágodó szülőkkel. ha nevetni is akarnak a nagy szenvedés közben, olvassák el a csak az az egy c. könyvet, friss mai hozzászólás a kamasz problémához.
Persze;-) A lába is megnőtt, 6 év alatt 15 számot... Szegény öcsém ufónak számít a 45-ös lábával, de ahogy elnézem ezt a korosztályt.....12 évesek és ritka a 41-es.
Még az se biztos, hogy neki kell berugnia, hogy rájöjjön arra, hogy az nem is olyan jó. Nyáron elengedtük Balatonra Tomit, csupa nagy fiúval volt egy csapatban, azok esténként vodka-tonikot ittak, aztán körbehányták a folyósót. Azt mondta, hogy ő egyáltalán nem kívánta, igaz nem is kínálták. Mondtam neki, ha gondolja, akkor ott a hűtőben a tonik, a szekrényben a vodka, kipróbálhatja. Ott röhögött, hogyha utána hánynia kell, akkor inkább nem. Persze ettől még biztos, hogy nem lett immunis a piára, de leckének jó volt. És azért az se semmi, hogy a nagyfiúk közölték vele, hogy menjen szépen olvasni és aludni, mert ő még "kicsi".
az soha nem valik semmive,amit kiskoraban kap,csak kamaszkoraban errol idonkent hajlamos elfeledkezni.Aztan kesobb jon majd az,hogy anya,igazad volt:))
Also tagozatban kezdetk el uszni, meg öttusázni. Az uszas kisgyerekeknel csak uszast meg futast jelent. Azert ragaszkodtam a sporthoz, mert delutan 2-töl 6-ig megnéztek minden brazl sorozatot a nagymamánál. Kivülröl tudták a Vad angyalt. Az öttusa 12 eves kortol keményedik ( napi 2 edzés ) es az edzö egy mogorva tahó volt, ezert atmentek kajakozni. Ott is minden nap van edzés, de jo a tarsag, a nyári szünetben is ott vannak, az edzö egy szuper jo, fegyelmet tart de nagyon figyel is rájuk. Nem biztos, hogy a versenysport jo nekik, de havi 3000 forintert minden nap mozog 1-2 orát, imádnak ott lenni, nem kell felnem attol, hogy az utcan cigizik a haverokkal es nagyon önálloak, megbizhatóak. Még arra is odafigyelnek, hogy mennyi fehérjét, vitamint esznek es kialudjak magukat. 4,5 az átlaguk de komoly küzdelem a nagyszülökkel meg a tanárokkal, hogy miert sportol versenyszerüen a gyerek. Nekem nagy lelki teher, hogy nem lesz-e valami sérülése es nem hajtjak-e magukat tul. A gyerekorvos elegedett, mert nem olyan göthös, folytonbeteg gyerekek, hanem remek a kondiciojuk. Azert nekem elég sok ketsegem van, helyesen cselekszem-e.
Hivatalosan egyik sem semmit. Majd ha lesz munkám, akkor talán visszaíratom a lányt ugrálni, addig is mindezt az idegeimen teszi. A nagyobbik meg eldöntötte, hogy idén újra belevág a túrázásba, reméli hogy nem mossa el a Gerecse50-et az időjárás.