Keresés

Részletes keresés

Deryan Creative Commons License 2012.07.03 0 0 179

Ebbe a masszába én hagymát, kaprot/petrezselymet/lestyánt, reszelt sárgarépát/zellergumót is szoktam tenni. A Cukkini helyett 50-60 dkg-os főző tököt/kolbásztököt is szoktam használni. Amilyen zsenge tökféleség éppen van.

 

Frissen, hidegen ez a nyári kedvenc a kerti munkák idején. Olajban kisütött gyors étel. Tejfelt, kefírt, kenyeret eszünk hozzá.

Előzmény: Törölt nick (177)
atandi Creative Commons License 2012.07.02 0 0 178

Ez jól hangzik, de minek a sütőpapír alá kiolajozni a tepsit? Ha kis lepényeket pacsnizna rá az ember, gondolom úgy is jó lehet, nem?

Előzmény: Törölt nick (177)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 177

Mondtam én, hogy cukkinit fogunk enni cukkinivel:) Mai változat:

legyalultam, olyan vastagra, mint a tököt szokás, sóztam, ütöttem a 4 kis zsenge cukkinire 2 tojást, borsot, 4 gerezd fokhagymát belenyomtam, átkevertem, és annyi lisztet kapott amennyit könnyedén felvett. Aztán kiolajozott sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, tetejére is csöpögtettem kis olajat, és előmelegített sütőben (ez mondjuk nem híányzott ebben a melegben, de az olajban sütés még kevésbbé) kb 20-25 perc alatt kisütöttem. Felkockázva ettük.

zsebi41 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 176

Igen majdnem, de ebbe tettem 1 vékony szál tormát, 2 gerezd fokhagymát, 2 fekete szeder levelet, és jó nagy csokor kaprot.

És semmi kenyér csak ez 2 nap alatt kész lett ebben a melegbe. Kidobáltam belőle mindent, és ment a hűtőbe.

Előzmény: Törölt nick (175)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 175

Mint az ubit úgy csinálod??????? áááhhhhhhh!

Előzmény: zsebi41 (174)
zsebi41 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 174

elkészült az idei első kovászos cukkinim, nagyon finom lett. Már készül a következő, mert vendégeim jöttek és egy szem se maradt az üvegbe.

 

Próbáljátok ki.

 

 

zsebi41 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 173

nagyon guszták a savanyúságaid!

Előzmény: atandi (162)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 172

Én botmixer helyett frss zőldborsót teszek bele meg tojás! Ebédre ezt gondoltam...

Előzmény: atandi (169)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 171

Dinsztelni szoktam 1 kis zöldhagymával cukkinit, és akkor ütök rá pár toját.

De amúgy főzelékként jobb szeretem kaprosan, jó sok kaporral tejföllel behabarva.

Ma is az lesz

Előzmény: atandi (169)
gomba2008 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 170

No, lehet, ezt adoptálom ma spárgára. A fagyóban egy adag spárga, nagyon nincs kedvem főzőcskézni ebben a melegben.

Előzmény: Törölt nick (168)
atandi Creative Commons License 2012.06.30 0 0 169

Akkor ma egyfélét ettünk.:) ÉN is leszedtem ma 4 nagy cukkinit(hülyeség volt, maradhatott volna fent a tövön 2). ÉN is hagymát dinszteltem, meg vele apróra vágott friss zöldségeket, mikor puhult, rá a kockázott cukkini. Kis vegeta, puhára főtt, simára botmixeltem kis tejföllel(sűrű volt, ha nem muszáj, nem lisztezem, most se tettem) és ezután tettem bele sok kocka cukkinit, amit csak rövid ideig főztem benne, épp csak a roppanósság határáig, ez benne a betét. És egyedül mind megettem ma...:S(de vigasztal a tudat, hogy a pici olajon kívül így full diétás volt) :) Ja, mindez 1 nagy cukkiniből, mielőtt azt hinnétek, mind a négyet megettem! :P

Előzmény: Törölt nick (168)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.30 0 0 168

Cukkinileves. Ma készült.

Kis olajon megpároltam egy fél hagymát, pár gerezd fokhagymát és egy felkarikázott kerek cukkinit. Megszórtam liszttel, átkevertem, felöntöttem vízzel(1,5 liter), só, bors, száratott zöldség. Puhára főztem, botmixerrel tumixoltam (nem kell nagyon alaposan, maradhat darabos), felfőztem, bele tejszin, kis citromlé.

gomba2008 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 167

Fél tíz az nálam már dél! :))))))) De most jó éhes lettem, a népek meg minden elpusztítottak amit tegnap megfőztem. Kösz a tippet, ki fogom próbálni a sült céklát egyszer. Most be kell sajnos érnem egy pofa hideg sörrel....én szegény...

Előzmény: Törölt nick (166)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.30 0 0 166

Mint a krumplit. És pont akkorára vágom és addig sütöm. Egyszerre. Lehet agyagtálban egészben és avval fűszerezed amivel szereted. lehet karalábét és zellert is.

 

Ma reggel két sajátnevelésű pipi nekiment a nejem késének és...

Hozzá cékla, krumpli karikára és megsütöttem. Savanya: jancsiretek, uborka, tök, balkonládából bazsalikomlevél, metélőpetrezselyem , hagymaszár és HMMMM!

Most egy nagyfröcs! Ja és csak reggel fél10 van!!

Előzmény: gomba2008 (164)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.30 0 0 165

Uhh!

Előzmény: atandi (162)
gomba2008 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 164

Sosem csináltam még sült céklát. Te hogy készíted?

Előzmény: Törölt nick (161)
gomba2008 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 163

Atyavilág, ennyi palántát hurcolgatni. Nem semmi! Le a kalappal!

 Én feladtam, semmi értelme kínlódni vele, igazából nincs neki helyem. Idén magot ültetgettem kicsi palántázós edénykébe, amilyenbe pl. futómuskátlikat árulnak. 8-10 db.-nak van hely benne. Tálcástól betettem a patakba, hogy ne száradjon ki még véletlenül sem. Ez már későn, májusban volt. Kikeltek ott kint egy hét alatt, és amikor már kinőtték a gyűszűnyi edénykéket kiültettem a helyükre. Most semmivel nem hitványabbak, mint azok a palánták, amiket odabent babusgattunk. Sőőőt....erősebb a szára szinte azonnal, nem nyúlik az égnek, nem szárítja ki a szél, stb...tény, hogy ezek késői fajták, berakni jó lesz. Korait vettem a piacon palántát, már rajta volt a kis paradicsom. 

Előzmény: zsebi41 (144)
atandi Creative Commons License 2012.06.29 0 0 162

Saját dobálós savanyúság

 

10 l víz

2 kg cukor

30 dkg só

22-25 g Na-benzoát

1,2-1,3 l 10%-os ecet (egyszer utánaolvastam, a 20%-os nem igazán való étkezési célra)

2 dkg egészbors

1 dkg mustármag

1 dkg koriandermag

Szárított kaporlevél ízlés szerint

10-15 db. babérlevél

10-20 szem szegfűbors

2 ek. Borkénpor

 

Jól összekeverem, fémmel állítólag nem szabad belenyúlni, én betartottam, de nem tudom mítosz-e vagy tényleg fontos.

 

Ebbe dobálható egész idényben, ami beérik és savanyúságban elképzelhető.

Ha van leszorító, az jó, mert fontos, hogy ellepje a lé a zöldségdarabokat.

 

( még tavalyi kép)

 

Tettem el üvegekben ugyanezzel a lével csak csípős paprikákat is.

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.29 0 0 161

Helló!

Esti menü: rátott tök, sült cékla,és  ubi, jancsiretek savanyával.

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 160

Lehet szedni az új zélandi spenótot.

MAi menü volt, elfogyott az utolsó falatig:

Megpároltam a 40 deka spenótot (kókuszolajon, saját levében, kis sóval), rövid időre belenyomtam a botmixert (mivel már halódik a gép, nem lett egészen pépes a spenót, csak darabos). Ízesítettem 4 gerezd fokhagymával, kis borssal, felöntöttem egy zacskó tejszinnel, felforrósítottam, majd összekevertem kifőtt házi spagettivel. Jénaiba tettem, rászórt reszelt sajt helyett közékevertem a fagyasztóból kibányászott amúgy ehetetlen un. grillsajtot kis kockákban. Sütőben kicsit átsütöttem.

 

Kisütött baconcsíkocskákat is lehet közékeverni, az most elmaradt.

zsebi41 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 159

Na ezt csak gondolni tudom, mert a recept, egy budai flancos Olasz étterem séfjétől van.

 

Gondolom talán azért mert így a víztartalom egy része kijön belőle, ami víz viszont rátapad az elpárolog illetve letöröljük róla.Ők persze kicentrifugázzák, de itthon a zöldség centrifuga erre nem alkalmas, mert összetapadnak a levelek.

 

A medvehagymát én is úgy tettem el ahogy te, szerintem amíg az olajos rész tiszta és nem opálos addig nincs benne számottevő víz, és nem romlik.

 

Tegnap készült el az enyém, megszáradt a majoranna is, valamennyi bazsalikomot is száritok, a szárított füszer keverékekhez.

 

Szerették az unokák meg lányom, és a menyem, egyszerre vártak babát, ott heverésztek a fa alatt a gömbölyödő pocakjukkal, és meg gyönyörködtem bennük, csak sajnos akkor még dolgoztam, és csak hétvége volt az enyém, és a szabadságok.

 

 

                                                      

Előzmény: Andrea555 (158)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 158

A képeknek nagyon örülök. (Vizuális alkat vagyok ) Búbos kemence meg üvegház...  Na persze ilyen önerős építkezés után ez már csak természetes :) Ez igen! Biztosan nagyon szerettek ott az unokák!

A bazsalikom olajnál miért kell leforrázni a leveleket? Én medvehagymát turmixoltam több olajjal. Hűtőben volt igaz,de sokáig elállt így is.

Előzmény: zsebi41 (156)
Nb-Anna Creative Commons License 2012.06.25 0 0 157

Köszönöm a csipkebogyó útmutatót, kipróbálom!

Kár, hogy a somlekvár készítés semmilyen modern technikával nem gyorsítható, pedig azt minden évben főzök.

Előzmény: gomba2008 (152)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 156

én 1981-től kertészkedek 2004-ig azóta csak kicsi kertem van. De már ez is kezd soknak lenni ami a munkát illeti.

 

Semmit nem tudtam erről a szakmáról, mindent másoktól, irodalomból, és a magam kárán tanultam meg.

Mindent nem lehet megtanulni, legalább is nekem mindig van új dolog.

 

A gyümölcsöt csak a piacon láttam a régi kertbe 36 db. gyümölcs fát ültettünk.

 

Csak egy pár kép a régi kertből ha nem baj.

 

A házat a férjem  tervezt, bontott téglából mi építettük, 1 kőműves segítségével. Itt nyaraltak az unokáim.Még búbos kemencénk is volt.

 

 

 

Előzmény: Andrea555 (148)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 155

szárítani nagyon kevest szoktam, összeaprítva kis dobozkában mélyhűtőm, ez a sors vár a tárkonyra is, mert z is sokat veszít az illatából szárításkor.

 

Ami jó szárítva az a majoranna.

Előzmény: Andrea555 (148)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 154

Forrásban lévő vízbe dobok jó sok levelet, amikor újra forrna már szűröm is. Bele hideg vízbe. Ha lehült először kézzel kinyomkodom, utána ruhába csavarva. Aztán tálcára ruha és ott szét szedem amennyire tudom, és vagy két napig szikkad bent a lakásban. Ezután teszem a kézi darabolóba rá az oliva olajat, és jó átkeverem. Leszűröm és megy üvegbe.

 

A maradékot is üvegbe teszem pestónak felhasználom,

 

A lényeg, hogy nem lehet magas a víztartalom, mert akkor elválik az olaj és a víz.

Előzmény: Andrea555 (148)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 153

azt hiszem annyi, 450gr-os tejföl poharak. Azért került át abba, mert megint elkapkodtam a mag ültetést, az idő meg nem engedte meg a kiültetést.

 

Más földben voltak a magok mint eddig, " Jó föld" a neve, és minden nagyon gyorsan fejlődött.

Előzmény: Andrea555 (149)
gomba2008 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 152

:))) A Bükk völgyében nőttem fel, ott azt tartják, a csipkét addíg kell leszedni, míg valaki meg nem előz! :DD

No, ez félig vicc, félig igaz. Tény, hogy édesebb, és puhább amikor megcsípi a dér, de gusztustalanabb is szedni, és nehezebb megmosni.

Gyakorlatilag akkor szedem, amikor időm van rá. Akinek ott van a kertben, az aztán tényleg maga dönti el mikor szedi, érdemes minél "érettebb" állapotban. Nagyanyám állandóan magozta, főzte,  paszírozta, ehhez nem sok kedvem van. 

Kipróbáltam, beraktam a fagyóba szedés után, gondoltam majd utánozom én a dért. Tévedtem...nem puhult meg. :)))

Úgyhogy nem volt mit tenni, megmostam, és kevés vízzel összeturmixoltam. Pépesre. Utána egy fémszitán nagyjából átpasszíroztam, és némi kóstolás után megcukroztam. Ne kérdezd mennyit, soha semmit nem tudok, érzésből megy a dolog. Amikor a csipke már jó érett, szerintem nagyon kevés cukor kell hozzá, vagy semmi. Ha keményen szedem, nyilván több.

Natrium benzoát a tartósító, az üvegre celofán, és bizony ezt pár hónapig igencsak békén kell hagyni. Az üveg tetejére kisűrűsödik a lekvár, az alján ottmarad a lé. Az is kopik lassan, de elég lassan, nem szoktuk kivárni, óvatosan lekanalazzuk a lekvárt amikor valaki ráéhezik. Többnyire én...:))) 

Sommal keverve is csináltam már, de azt főztem a som magok miatt.

 

A feketeribizke az eper színének nem tesz jót szerintem, hiszen fekete, de akkor is nagyon jó ötlet, és ki is fogom próbálni, ugyanis a pektin hiányzik az eperből. A feketeribizkében pedig túlteng rendesen, tehát mindenféle főzés nélkül el tudom képzelni, hogy besűrűsödik a lekvár. 

Az áfonyás percek alatt  egybeállt, mint a kocsonya. 

Előzmény: Nb-Anna (151)
Nb-Anna Creative Commons License 2012.06.25 0 0 151

Csipkebogyó nyersen - ez igen! Nagyon érdekel. Van is bokor a kertben, hagyományos, meg a nagy termésű Rosa rugosa is, több bokor. Csak ez nem egyszerre érik, össze kell gyűjteni, összevárni, hogy legyen megfelelő mennyiség. Kérdéseim.

- mikor szeded a csipkebogyót - még kemény vagy már dércsípte állapotban?

- turmixoláshoz adsz hozzá valami folyadékot?

- mennyi cukrot adsz hozzá (vagy ha semmit, akkor mitől áll el?

Az én csipkebogyó lekvárom főzött - a tisztított bogyók egy hétig álltak fehér borral leöntve, aztán egyszer felforraltam (adtam hozzá még két nagy almát is), utána passzírozás, cukor (kb. 50-60 dkg), még egy gyors forralás (így is nagyon sűrű), aztán üvegbe.

Én is szoktam télen lekvárt főzni fagyasztott gyűmölcsökből - pl. az eper gyorsan elveszti a színét, ebből egyszerre mindig csak keveset készítek. Utánpótlás a mélyhűtőből. Bár kipróbáltam már az itt olvasott feketeribiszkés megoldást is, adtam az eperhez és a málnához is, meglátom, mit jelent a szín szempontjából.

Előzmény: gomba2008 (150)
gomba2008 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 150

Kipróbáltam tavaly a csipkelekvárt is nyersen. Működik. Leturmixoltam, átpasszíroztam, nem volt vele kevés meló bevallom. :)) Celofánt rá, és ennyi. Teljesen jó lekvár lett belőle télre. 

Nem használok zselésítőt sem, inkább megpróbálok úgy párosítani, hogy ne is kelljen. Idén pl. ki fogom próbálni az áfonya/eper lekvárt. Nálam is a fagyóban várják be egymást amik nem egyszerre érnek. Sőőőt....ha véletlenül van hely, télen is ráérek megcsinálni. Jobban mint szezonban. :))

Előzmény: Nb-Anna (141)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!