Miért nem veszel egy ilyet? https://gardenista.hu/2018/09/18/mini-uveghazak-hogy-telen-is-zold-legyen-a-balkon/ Ebben szerintem már áttelel, amit akarod, hogy megmaradjon. Ha nagyon félted őket, lehet kapni üvegházba fűtőlapot, az alulról melegíti őket, és nem fagynak el egész biztosan. De szerintem már a fal mellé húzva is elég meleg lesz benne (persze szigetelésfüggő).
a szomszéd csajnak meg citromfái teremnek, szokta FB-on posztolgatni. nekem is volt régen, de folyton tönkrementek télen... ez a bajom, hogy nyáron a világ nővényzete sem lenne elég ide, télen viszont nem tudom őket hol tárolni.
Calamondin. :) Tele van gyümölccsel. De csak filézve ehető, mert a hártyái keserűek, mint a pomelónak. Filézve viszont isteni. Tavaly a bolond férjem kifacsarta és megosztoztunk a lén. Isteni volt. Mind a két korty! :P Van még Chinotto, azt akarták kinyírni a praxis előtt, de szépen rendbe jött. Meg kumkvat, azt viszont még a vidéki háztól hoztam el, marha rég megvan. Azon is van most gyümölcs, csak zöld. Meg valahogy nem hosszúkás, lehet, hogy átporozta a calamondin, mert egyszerre virágoztak, isteni illatuk volt az üvegházban. :)
A fehéret idén szereztem, azért olyan szép kis rendes. A piros még az előző helyről költözött velem, három telet húzott le már az üvegházban. :) Vettem neki már új karót, de még nem ért rá felkötözni.
Jut eszembe! Madagaszkári tölcsérjázmin! Nem az a tipik erkélyvirág, de ha kiveszed a földből és a fal mellé tolod cserépben (esetleg nejlonos takarással, akkor simán átteleltethető, de nem lakásban, csak hűvös, világos helyen, minimál locsolással. A leveleit ledobálja ősszel, de tavasszal újra kihajt. Nekem itt van a délre néző teraszon, és imádja.
a terasz alja fapallós, mégis úgy tűz rá a nap, hogy napközben mezítláb nem tudsz ráállni, mert megégeti a talpad, ezért vannak ilyen kis szőnyegek kiterítve. szóval tényleg meleg, na.
Na várjál, megnézem, mit írtak a kertészcsopikban tuti tippnek. De amúgy nekem eskü egynyári begóniám volt mindig. Egyszer próbálkoztam a citromillatú muskátlival is, de annak nincs rendes virága.
Nálunk megint huhogtak a gerlék, de ma nem idegesített, mert nem kell mennem Hamburgba, hogy előtte ki akarjam aludni magam rendesen. :) És hétágra süt a nap, éjjel is 25 fok volt, most már visszahűlhetne az idő, ma is 30 fok lesz. Délután jön vendégünk, kimegyünk vele megint a tengerhez :) Tegnap hidegebb volt, mert felhős volt a parton az ég, csak nálunk sütött itt délebbre -- mondom Shangri-Lának --, de belementem. Viszont volt sziszegés, most alig lehetett melegebb annál a 19 foknál, amit északabbra írnak. :D Egy helyi csávó odakiabálta nekem, hogy ne punciskodjak, hát ez "fürdővíz". De aztán jött két turistacsalád, és ott is a családfők elég szerencsétlen képet vágtak. Amikor a fiatalabb srác végre elmerült, mindenki gratulált neki, annyit sziszegett előtte behúzott hassal. De amikor benne voltunk, amúgy már kellemes volt, annyit lubickoltunk, hogy a férjem egyszer ki is ment pisilni, szóval van rólam kép a vízben. :)
(Az egynyári begóniát amúgy félárnyékos helyre írják, de nekem a déli-délnyugati ablakomban mindig az volt Pesten a porban, szóval elég biztos vagyok benne, hogy bírja.)
az ezen a tűző napon nem marad meg. a csodaszép hortenziám is kinyiffant. még a petúniák is, pedig azok elvileg bírják a nagy meleget (és öntözöm őket istenesen, szóval nem a szárazság miatt mennek tönkre)