Keresés

Részletes keresés

atifoci69 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 16239

Hát annyira nem jók...ezt főleg a kajszik fogják megsínyleni...de semminek nem tesz jót...

Előzmény: Mozo66 (16236)
atifoci69 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 16238

A kistermelő-nagytermelő különbséget nem vitatom, de én az alanykülönbséget feszegetem...Mo-n nem használnak kajszialanynak GF 677-et , de úgy tudom az olaszok igen /bár lehet hogy közbe oltva.../ , a GF 677 pedig alkalmasabb az újratelepítésre...tehát lehet hogy egy intenzív , nagytermelői kajszisban is jó lehetne pótlásra az ilyen alanyú fa...amúgy én pl a myr29 alanytól nem vagyok elájulva .Sarjadzik is, meg a legkevésbé szépek ezen az alanyon a kajszifáim...persze én a párfás nem vagyok mérvadó :) Az Ishtara a nagy kedvencem, de a Weiva is jó..ill. használhatónak tartom a GF/GXN alanyt is /ezzel majd próbálkozok is a jövőben /.

Előzmény: Bubi504 (16230)
james69 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 16237

A körtét metszettem úgy mentem oda egy -két képet  kesziteni, de nem tudom csak tippelek lehet ceglédi bibor,arany , óriás,harcot mondjuk mindegy mert a többi fajta is ilyen stádiumba vannak  még az auróra is .

Előzmény: Mozo66 (16235)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 16236

https://24.hu/tudomany/2021/02/15/idojaras-meleg-tavasz-tel/

Jó kilátások az idei tavaszra .

Mozo66 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 16235

Milyen fajta ????

Nálam a Bergeval is előrébb van .

Előzmény: james69 (16234)
james69 Creative Commons License 2021.02.15 0 0 16234

Kajszi jelen pillanatban .

diospyros Creative Commons License 2021.02.15 0 0 16233

...igen, meg ha elég nagyok a szomszéd fák, a fényt is "lenyúlják".

persze ha valaki "szabályos" ültetvényben gonolkodik, az nem szívesen ültet mást oda,

üresen hagyni meg páne nem fogja... nálam minden szabálytalan :) bár azért persze szabályos sorok vannak és tőtávok, de pl. az egyik ilyen kipusztulós helyre 2 árnyéktűrő bogyóst ültetek :)

Előzmény: Mozo66 (16231)
Bubi504 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16232

Nem vitatva amit mondasz, csak érdekesség : 3 fát kellett volna egymás mellett pótolnom (hátrafelé néztem a traktorban, beléjük gázoltam :-) de csak kettőt ültettem újra, egyrészt, hogy több helyük legyen, és hogy ne találkozzanak a régiek gyökereivel. Csak két évesek voltak a kiszedett fák, de az újak ugyanúgy le vannak maradva mint amikor csak 1 foghíjat ültetek újra, pedig itt fény is volt bőven és friss talaj is. Érdekes dolog ez - meg az is, hogy adtam abból a csemetéből ismerősnek amit ültettem, na ő a klasszikus köbméteres gödörbe tette (ami szerintem hót felesleges, gondolom te is 50-60 centis gödörbe ültetsz, én is 60-assal fúrok), ment bele trágya, minden, ahogy kell - de csak 1 szál fa áll magában. Nincs messze tőlem, a talaj sem tér el nagyon, az időjárás főleg nem - de össze sem lehet hasonlítani a tömegben ültetettet a szólistával. Van aki azt mondja, hogy versenyeznek egymással - van aki szerint viszont 'beszélgetnek' is... csak még nem értjük, hogyan. 

Előzmény: Mozo66 (16231)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16231

Ültetvényben pótlás  esetén azért fejlődik lassabban a pótlás mert az eredeti térállást nagyon hamar kitöltik a fák már 2. - 3.  évben ha ezután egy kipusztul a szomszédok azonnal lenyúlják a felszabaduló területet  ...ugye egymásra nem növesztenek gyökeret .    Ha ezek után beültetsz egy csemetét annak nagy hátránya lesz mert igen hamar találkozni fog a szomszédok gyökerével  .  Ez a természet rendje az erősebb győz .

Előzmény: Bubi504 (16230)
Bubi504 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16230

Nem csinálok oltványt, nekem nem éri meg. Minden 29C-n van.

Beszéltem már erről a pótlás-témáról nagy termelőkkel is: akármit csinálsz vele, nem lesz olyan a növekedés mint egy friss telepítésben. Ugyanaz a csemete teljesen máshogy fejlődik ám egy kiskertben és intenzív ültetvényben. 

Ez a kép 2019 március 22-én készült (utána még vissza is lettek vágva 60 centi magasra):

Ez pedig 2020.08.25-én (a fénykézezőgép szemmagasságban) : 

ÉS már termett is valamennyit tavaly. 

Előzmény: atifoci69 (16228)
atifoci69 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16229

Tavaly is kb ez volt...

Előzmény: diospyros (16219)
atifoci69 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16228

Vett oltványokkal pótolsz vagy te is állítasz elő oltványokat ? Meg kellene próbálni GF vagy GXN alanyon , azt ajánlják újratelepítésre is, tudom MO-n nem raknak rá kajszit , de sztem nem hülyeség...nekem egy GXN-en lévő kajszim van , Rubista, szépen fejlődik és a gyümölcs méretét is növelte a Myr29-en ill. az Ishtarán lévőhöz képest.

Előzmény: Bubi504 (16223)
Bobojsza_ Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16227

memorixBubi504

Köszönöm a válaszokat!

Igazán ezt olvastam én is de az ültetvényeken rendre pótolják a kieső fákat. Ezért gondoltam erre én is.

De valószínűleg hanyagolom ezt az ötletemet.

Előzmény: Bubi504 (16223)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16226

Az alsó táblázat azért elég érdekes .  A jó hazai megbízható Ceglédi fajták ....   Visszafelé a negyedik Pinkcot ami szerintem annyira nem fagyérzékeny a többi koraihoz képest utána jön a Sweetred ami nagyon fagyérzékeny aztán az Aurora ami nekem már nincs de az még érzékenyebb bár az egyik legelső érésű és ennél csak a középérésű Ceglédi bíbor fagyérzékenyebb !!!  és ez így van nekem vagy 8 évig volt a kertemben ebből a fajtából és 1 évben volt normális termése az összes többiben elfagyott már télen is .  Egyszerűen nem értem hogy erre a mi klímánkra a februári -20 -ba ki találta ezt megfelelőnek ???

Előzmény: Benedek János (16168)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16225

Megnéztem a behozott vesszőket és kb erre számítottam , a Sweetred fagyott el legjobban bár azt elégé alulról vágtam a tetején biztos több maradt azon kb 10 % maradt ( ez még elég ) a többi fajtán ( Tsunami , Pinkcot , Bigred )  kb 50 %  vagy több .

Még van 2 hónap .... de eddig ez jó .   Viszont gondolkodok , hogy ha melegszik az idő akkor a fagyás miatt meg kellene egyszer szórni rézzel a hét vége felé .

Az őszibarackok is kb 50 %  az érzékeny fajtákon de lesz különbség a fa alja és teteje között .

memorix Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16224

Ugyanoda kajszit, vagy abba a családba tartozót nem célszerű ültetni.

Ha mégis oda szeretnéd ültettni akkor érdemes egy részen talajcserét csinálni. A tápanyaggal jól ellátott talajokon a gyümölcstermő növény kisebb, rövidebb, de dúsabban elágazódó gyökérrendszert nevel, mint a tápanyagban szegény talajokon, ahol a gyökerek az állandó tápanyagkeresés miatt nagyobb talajtömeget hálóznak be. 

Az új talajba meg érdemes jó minőségű marhatrágyát  és káliumot (Patent Káli-t) keverni. Vagy eleve keverten venni. A kajszi gyökere 1-1.5 méter mélyre hatol csak ....inkább terülös a gyökérzete. Igy ha a felső kb 1 méteren kb 2-2,5 sugarú köben a talajt kiszeded és jó minésűgivel cseréled akkor biztosan nem lesz gond. A kérdés az csak, hogy megéri ez neked... 

Előzmény: Bobojsza_ (16222)
Bubi504 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16223

Lehetni lehet, de ha van rá módod, cseréld a földet is amennyire lehet. Ültetvényben azt látom, hogy a pótlások növekedése meg sem közelíti az eredeti fáét, pedig csak 3-4 évig volt előtte másik fa (pedig használok gyökéritatót, műtrágyát is). 

Előzmény: Bobojsza_ (16222)
Bobojsza_ Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16222

Kedves Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy ha kipusztul egy kajszifám lehet helyére ültetni másik kajszifát?

Vagy ez kerülendő?

diospyros Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16221

Átállítottam F-ről C-ra :)

(A képen látszik is- gyengén- a Celsius C jel)

De ez előrejelzés volt, igaz csak fél nappal előtte...

Na, de. Megnéztem most is, és Zabarra csak -19 fokot ír, amikor -26 fokot mértek ott...

2018-ban is hamis reményeket táplált az oldal, akkor is valami ilyen fordított értékeket mutatott,

azaz hogy lenn 5 cm-en "melegebb" lesz.

Most már meg lehet nézni az utólagos szombat hajnali mélypont adatot:

https://www.ventusky.com/?p=48.385;21.221;10&l=temperature-5cm&t=20210213/0600

Méra községnél (Sátoraljaújhely mellett), 5 cm-en -30 fok... 2 m-en itt -21 fok, az reális.

De még egyszer mondom, Zabart meg sokkal "melegebbre" vette...

Amúgy az említett Bükk-fennsíkra -30 / 32 fokot ír, 5 cm-en,

így nem biztos, hogy hibás az a -29 fokos mért adat.

A tendencia ezek szerint követhető. 5 cm-en sokkal hidegebb van, de ez logikus is...

Viszont ilyen hidegben az érzékeny fák kérge ALUL már reped, lásd kivi, káki,

de lehet a fiatal kajszié is...

Ezért kell jól felkupacolni a tövét, akár 30-40 cm-re is.

Onnan már akár 5-8 fokkal is "melegebb van".

Előzmény: SándorTiszteletes (16218)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16220

Gondolom a -50 inkább Kanada északi területeire vonatkozik biztos nem Új-Mexikóban volt olyan hideg ott viszont elképzelhető , szerintem .  De azért az látszik a hőtérképen hogy tényleg elég hideg van most a belső területeken .

Előzmény: SándorTiszteletes (16218)
diospyros Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16219

húúú,

ez nagyon előre van... (nekem nem ennyire, sőt! pedig ez is Balaton mellett van, csak É-on :)

de a Balaton alatt sem volt hideg, az a legrosszabb -8 körüli fagy

nem ártott neki, reméljük.

ennyi a különbség az É-i és D-i oldal között. É-i a gyakori szél, így ha temperál a Balaton, akkor is

D-re fújja a szél a "meleget". Érdekes, nyáron persze van D-i és É-i szél is, ugyanolyan gyakorisággal.

De ha hideg van, akkor mindig É-i szél fúj... (Részben logikus is, azért van hideg, mert az É-i hideget az É-i szél szállítja... 2018-ban Skandináviából, így a Dunántúlt terítette be, az Alföldre nem nagyon jutott el, most ÉK-i szibériai, az ÉK-i országrészt és az Alföldet zaklatta jobban..).

Előzmény: atifoci69 (16201)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16218

AZ a nagy kérdés, hogy a cikkben Fahrenheitben, vagy Celsiusban adták meg az értékeket?

EGyébként -30C fokon téli lehűlésnél a kajszi, már nagyon kevés fajta hoz termést (estleg Debbie Aranya, Pugget Gold), a legtöbb fának ez a határ, ki is döglik.

Van egy Orosz kolléga, akivel szoktam társalogni, nála rendszeresen van télen -35C. Ki is szelektálta a fajtákat rendesen, kajszi összesen 5 fajtája van.

Szomorú viszont, hogy ezek egyike sem több 20-30g-nál, de ez a legtöbb extrém fagytűrőre is igaz.

Előzmény: Mozo66 (16216)
diospyros Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16217

még "érdekesebb" :)

értelmezzük együtt!

szombat hajnal, Sátoraljaújhely térsége,

5 cm (azaz öt centi) magasan!

Érdekes, a Balatonnál pont fordítottat jelzett: 5 cm-en -3/-4 fok,

2 m-en -9 fok körül, szombat hajnalban...

Mitől lehet ez - ha igaz a Ventusky állatása?

(Köves talaj felmelegedett és kisugározta a hőt, vagy Balaton hatása?

De a meleg felfele száll, nem lefele? A "normális", hogy alul mindig hidegebb van, a hideg

levegő lesüllyed- ezért is maradhat a kajszifán feljebb temés...)

Egyszer megmérem, igaz-e az 5 cm / 2 m fordított különbség?

Tehát az érdekesség:

-32 fok... Ventusky szerint.

(igaz, ezt pénteken este rögzítettem, de ha nem is volt ennyi, akkor is sok,

plusz 2 m-en sokkal "melegebb" volt.)

Tehát 5 cm (azaz öt centi) magasan:

Előzmény: madpapa2 (16196)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16216

Mai hír .

Az Egyesült Államokat és Kanadát is extrém hideg sújtja, ahogy a meggyengült sarki légörvény, a polar vortex megnyúlása miatt sarki légtömegek árasztják el az országok középső részeit. A Severe Weather szerint az USA-ban egészen a déli, Mexikói-öböl menti államokig bezárólag

mintegy 100 millió amerikait fenyeget a sok helyütt rekordokat döntő -30 celsius-fok és az életveszélyes széllökések mellett akár -50 fokig eső hőmérséklet.

A   -50 ben nem kell gondolkodni a kajsziszüretről   és ugye Kanadában  van kajszitermelés a Har....  fajták kanadaiak , ha jól tudom.

Mozo66 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16215

Gondolom ez a Wonder ..... ???

Előzmény: atifoci69 (16201)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16214

Kint voltam körbenézni ... a metszéshez még hideg van ... és kb az a helyzet amire számítottam . A kajszi esetében a későn virágzó fajtákon nincs , vagy csak nagyon minimális a fagyás   Kioto Bergarouge Bergeval Shamade Frisson Farbaly .  A többin van , talán a legkevesebb a Bigreden az előtte levőkön lehet hogy 50 % körül is  lesz .  Hoztam be vesszőket majd ha kiengednek megnézem .  A határon lehetett a fagyás mert a porzók nem fagytak el viszont sok rügynek  a közepe sötétebb ugye ott van a bibe .  Úgy néz ki hogy kapott egy erőteljes ritkítást mert ezek a virágok amiből kifagyott a bibe virágozni fognak de rögtön le is potyognak majd .

Eddig nincs gond szerintem mert rengeteg a virágrügy  10 % bőven elég lenne egy jó terméshez és akkor még metszeni is kellene .

Előzmény: Mozo66 (16213)
Mozo66 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16213

Pár friss kép .

lukacs89 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16212

Finoman szólva módosítottak az időjárás jelentésen. :) (Ez Dél-Dunántúl)

zsorsz Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16211

A gönci az egy ízbomba, minden felhasználásra(frissen,lekvárnak, pálinkának) tökéletes. Tavaly kezdett igazán teremni, nem egy kényes fajta, erős növekedésű. Pont éréskor esett, 10-15% rothadás volt.

Előzmény: james69 (16210)
james69 Creative Commons License 2021.02.14 0 0 16210

Igen a ceglédi óriás tényleg olyan ahogy említetted ,nekem meg a ligeti óriás pont az ellenkezője növekedési habitusban veri a harcottot megy felfele mint a rakéta ízre a gönci jobb szerintem tavaly 3-szor ritkitottam,majd fel adtam létrázni nem akartam .mert a tetejét akkor sem értem volna.el.A szebbeket piacra a többi meg a hordóba ment.

Előzmény: atifoci69 (16209)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!