Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A kistermelő-nagytermelő különbséget nem vitatom, de én az alanykülönbséget feszegetem...Mo-n nem használnak kajszialanynak GF 677-et , de úgy tudom az olaszok igen /bár lehet hogy közbe oltva.../ , a GF 677 pedig alkalmasabb az újratelepítésre...tehát lehet hogy egy intenzív , nagytermelői kajszisban is jó lehetne pótlásra az ilyen alanyú fa...amúgy én pl a myr29 alanytól nem vagyok elájulva .Sarjadzik is, meg a legkevésbé szépek ezen az alanyon a kajszifáim...persze én a párfás nem vagyok mérvadó :) Az Ishtara a nagy kedvencem, de a Weiva is jó..ill. használhatónak tartom a GF/GXN alanyt is /ezzel majd próbálkozok is a jövőben /.
A körtét metszettem úgy mentem oda egy -két képet kesziteni, de nem tudom csak tippelek lehet ceglédi bibor,arany , óriás,harcot mondjuk mindegy mert a többi fajta is ilyen stádiumba vannak még az auróra is .
...igen, meg ha elég nagyok a szomszéd fák, a fényt is "lenyúlják".
persze ha valaki "szabályos" ültetvényben gonolkodik, az nem szívesen ültet mást oda,
üresen hagyni meg páne nem fogja... nálam minden szabálytalan :) bár azért persze szabályos sorok vannak és tőtávok, de pl. az egyik ilyen kipusztulós helyre 2 árnyéktűrő bogyóst ültetek :)
Nem vitatva amit mondasz, csak érdekesség : 3 fát kellett volna egymás mellett pótolnom (hátrafelé néztem a traktorban, beléjük gázoltam :-) de csak kettőt ültettem újra, egyrészt, hogy több helyük legyen, és hogy ne találkozzanak a régiek gyökereivel. Csak két évesek voltak a kiszedett fák, de az újak ugyanúgy le vannak maradva mint amikor csak 1 foghíjat ültetek újra, pedig itt fény is volt bőven és friss talaj is. Érdekes dolog ez - meg az is, hogy adtam abból a csemetéből ismerősnek amit ültettem, na ő a klasszikus köbméteres gödörbe tette (ami szerintem hót felesleges, gondolom te is 50-60 centis gödörbe ültetsz, én is 60-assal fúrok), ment bele trágya, minden, ahogy kell - de csak 1 szál fa áll magában. Nincs messze tőlem, a talaj sem tér el nagyon, az időjárás főleg nem - de össze sem lehet hasonlítani a tömegben ültetettet a szólistával. Van aki azt mondja, hogy versenyeznek egymással - van aki szerint viszont 'beszélgetnek' is... csak még nem értjük, hogyan.
Ültetvényben pótlás esetén azért fejlődik lassabban a pótlás mert az eredeti térállást nagyon hamar kitöltik a fák már 2. - 3. évben ha ezután egy kipusztul a szomszédok azonnal lenyúlják a felszabaduló területet ...ugye egymásra nem növesztenek gyökeret . Ha ezek után beültetsz egy csemetét annak nagy hátránya lesz mert igen hamar találkozni fog a szomszédok gyökerével . Ez a természet rendje az erősebb győz .
Nem csinálok oltványt, nekem nem éri meg. Minden 29C-n van.
Beszéltem már erről a pótlás-témáról nagy termelőkkel is: akármit csinálsz vele, nem lesz olyan a növekedés mint egy friss telepítésben. Ugyanaz a csemete teljesen máshogy fejlődik ám egy kiskertben és intenzív ültetvényben.
Ez a kép 2019 március 22-én készült (utána még vissza is lettek vágva 60 centi magasra):
Ez pedig 2020.08.25-én (a fénykézezőgép szemmagasságban) :
Vett oltványokkal pótolsz vagy te is állítasz elő oltványokat ? Meg kellene próbálni GF vagy GXN alanyon , azt ajánlják újratelepítésre is, tudom MO-n nem raknak rá kajszit , de sztem nem hülyeség...nekem egy GXN-en lévő kajszim van , Rubista, szépen fejlődik és a gyümölcs méretét is növelte a Myr29-en ill. az Ishtarán lévőhöz képest.
Az alsó táblázat azért elég érdekes . A jó hazai megbízható Ceglédi fajták .... Visszafelé a negyedik Pinkcot ami szerintem annyira nem fagyérzékeny a többi koraihoz képest utána jön a Sweetred ami nagyon fagyérzékeny aztán az Aurora ami nekem már nincs de az még érzékenyebb bár az egyik legelső érésű és ennél csak a középérésű Ceglédi bíbor fagyérzékenyebb !!! és ez így van nekem vagy 8 évig volt a kertemben ebből a fajtából és 1 évben volt normális termése az összes többiben elfagyott már télen is . Egyszerűen nem értem hogy erre a mi klímánkra a februári -20 -ba ki találta ezt megfelelőnek ???
Megnéztem a behozott vesszőket és kb erre számítottam , a Sweetred fagyott el legjobban bár azt elégé alulról vágtam a tetején biztos több maradt azon kb 10 % maradt ( ez még elég ) a többi fajtán ( Tsunami , Pinkcot , Bigred ) kb 50 % vagy több .
Még van 2 hónap .... de eddig ez jó . Viszont gondolkodok , hogy ha melegszik az idő akkor a fagyás miatt meg kellene egyszer szórni rézzel a hét vége felé .
Az őszibarackok is kb 50 % az érzékeny fajtákon de lesz különbség a fa alja és teteje között .
Ugyanoda kajszit, vagy abba a családba tartozót nem célszerű ültetni.
Ha mégis oda szeretnéd ültettni akkor érdemes egy részen talajcserét csinálni. A tápanyaggal jól ellátott talajokon a gyümölcstermő növény kisebb, rövidebb, de dúsabban elágazódó gyökérrendszert nevel, mint a tápanyagban szegény talajokon, ahol a gyökerek az állandó tápanyagkeresés miatt nagyobb talajtömeget hálóznak be.
Az új talajba meg érdemes jó minőségű marhatrágyát és káliumot (Patent Káli-t) keverni. Vagy eleve keverten venni. A kajszi gyökere 1-1.5 méter mélyre hatol csak ....inkább terülös a gyökérzete. Igy ha a felső kb 1 méteren kb 2-2,5 sugarú köben a talajt kiszeded és jó minésűgivel cseréled akkor biztosan nem lesz gond. A kérdés az csak, hogy megéri ez neked...
Lehetni lehet, de ha van rá módod, cseréld a földet is amennyire lehet. Ültetvényben azt látom, hogy a pótlások növekedése meg sem közelíti az eredeti fáét, pedig csak 3-4 évig volt előtte másik fa (pedig használok gyökéritatót, műtrágyát is).
Gondolom a -50 inkább Kanada északi területeire vonatkozik biztos nem Új-Mexikóban volt olyan hideg ott viszont elképzelhető , szerintem . De azért az látszik a hőtérképen hogy tényleg elég hideg van most a belső területeken .
ez nagyon előre van... (nekem nem ennyire, sőt! pedig ez is Balaton mellett van, csak É-on :)
de a Balaton alatt sem volt hideg, az a legrosszabb -8 körüli fagy
nem ártott neki, reméljük.
ennyi a különbség az É-i és D-i oldal között. É-i a gyakori szél, így ha temperál a Balaton, akkor is
D-re fújja a szél a "meleget". Érdekes, nyáron persze van D-i és É-i szél is, ugyanolyan gyakorisággal.
De ha hideg van, akkor mindig É-i szél fúj... (Részben logikus is, azért van hideg, mert az É-i hideget az É-i szél szállítja... 2018-ban Skandináviából, így a Dunántúlt terítette be, az Alföldre nem nagyon jutott el, most ÉK-i szibériai, az ÉK-i országrészt és az Alföldet zaklatta jobban..).
AZ a nagy kérdés, hogy a cikkben Fahrenheitben, vagy Celsiusban adták meg az értékeket?
EGyébként -30C fokon téli lehűlésnél a kajszi, már nagyon kevés fajta hoz termést (estleg Debbie Aranya, Pugget Gold), a legtöbb fának ez a határ, ki is döglik.
Van egy Orosz kolléga, akivel szoktam társalogni, nála rendszeresen van télen -35C. Ki is szelektálta a fajtákat rendesen, kajszi összesen 5 fajtája van.
Szomorú viszont, hogy ezek egyike sem több 20-30g-nál, de ez a legtöbb extrém fagytűrőre is igaz.
Az Egyesült Államokat és Kanadát is extrém hideg sújtja, ahogy a meggyengült sarki légörvény, a polar vortex megnyúlása miatt sarki légtömegek árasztják el az országok középső részeit. A Severe Weather szerint az USA-ban egészen a déli, Mexikói-öböl menti államokig bezárólag
mintegy 100 millió amerikait fenyeget a sok helyütt rekordokat döntő -30 celsius-fok és az életveszélyes széllökések mellett akár -50 fokig eső hőmérséklet.
A -50 ben nem kell gondolkodni a kajsziszüretről és ugye Kanadában van kajszitermelés a Har.... fajták kanadaiak , ha jól tudom.
Kint voltam körbenézni ... a metszéshez még hideg van ... és kb az a helyzet amire számítottam . A kajszi esetében a későn virágzó fajtákon nincs , vagy csak nagyon minimális a fagyás Kioto Bergarouge Bergeval Shamade Frisson Farbaly . A többin van , talán a legkevesebb a Bigreden az előtte levőkön lehet hogy 50 % körül is lesz . Hoztam be vesszőket majd ha kiengednek megnézem . A határon lehetett a fagyás mert a porzók nem fagytak el viszont sok rügynek a közepe sötétebb ugye ott van a bibe . Úgy néz ki hogy kapott egy erőteljes ritkítást mert ezek a virágok amiből kifagyott a bibe virágozni fognak de rögtön le is potyognak majd .
Eddig nincs gond szerintem mert rengeteg a virágrügy 10 % bőven elég lenne egy jó terméshez és akkor még metszeni is kellene .
A gönci az egy ízbomba, minden felhasználásra(frissen,lekvárnak, pálinkának) tökéletes. Tavaly kezdett igazán teremni, nem egy kényes fajta, erős növekedésű. Pont éréskor esett, 10-15% rothadás volt.
Igen a ceglédi óriás tényleg olyan ahogy említetted ,nekem meg a ligeti óriás pont az ellenkezője növekedési habitusban veri a harcottot megy felfele mint a rakéta ízre a gönci jobb szerintem tavaly 3-szor ritkitottam,majd fel adtam létrázni nem akartam .mert a tetejét akkor sem értem volna.el.A szebbeket piacra a többi meg a hordóba ment.