A sütőpapírt én olaj helyett zsírozni szoktam. Szintén nagyon vékonyan. A zsírozott papírról vagy tepsiről minden jobban elválik mint az olajozottról és az ízben nincs változás.
Lehet kapni 250gr-os csomagolt hófehér zsírt kockában. Kényelmesen meg lehet vele törölgetni a sütőpapírt.
Holnap nyuszis paprikás klumpli lesz és kirántott nyuszimelső uborkasalátával. Az uborkasaláta hosszú tejes lével és kaprosan lesz. Nagyon jó hűsít.
Málnás-ribizlis-almás kompótleveket gyártunk literszámra kevés cukorral. Behűtve ezt iszogatjuk a hőségben. A behűtés egy vödör kútvízben van a pincében kinn a kertben és az éppen kertben dolgozók isszák. A szobában szobahőmérsékletű ásványvízzel hígítva iszom.
Bolti üdítőket meggyőződésből nem vásárolok. Ha nincs kompót, akkor tea, tej, tejeskávé van helyette. A férjem bort, fröccsöt vagy sört iszik alkalmanként.
Direkt nem akartam olajban sütni, mert az kissé nehéz. De próbáltam natur sütőpapiron sütni, egy kissé odaragadt. Így lett a megoldás a sütőpapír gyengén kiolajozása.
Jut eszembe a koviubiról... A nejem mindenféle lét szívesen megkóstol, s általában jóízűen meg is issza a savanyúkáposzta levétől a friss muston, gyümölcsleveken át a joghurtokig bármit. Szüksége is van rá, csak így van rendben a bélműködése (elnézést az offért!). Annyira szuper lett a koviubink, hogy megkóstolta külön a levét, kicsit meglepődött, hogy milyen finom, aztán elkezdte behűtve inni. Egy cseppet sem öntött ki végül, mind megitta, s többet ért számára minden korábbinál. A végén még csökkenteni is kellett a napi adagot... -:))) Ha valakinek hasonló gondja van, próbálja ki!
Ma igazi tömény őzpörkölt volt (hidegen megkötött, mint a beton), igaz cukkini nélkül, de így is ehető volt... :)))) Koviubi volt hozzá, azt viszont nem győzzük újratermelni, valamiért az idén nagyon bejött nálunk.
Ebbe a masszába én hagymát, kaprot/petrezselymet/lestyánt, reszelt sárgarépát/zellergumót is szoktam tenni. A Cukkini helyett 50-60 dkg-os főző tököt/kolbásztököt is szoktam használni. Amilyen zsenge tökféleség éppen van.
Frissen, hidegen ez a nyári kedvenc a kerti munkák idején. Olajban kisütött gyors étel. Tejfelt, kefírt, kenyeret eszünk hozzá.
Mondtam én, hogy cukkinit fogunk enni cukkinivel:) Mai változat:
legyalultam, olyan vastagra, mint a tököt szokás, sóztam, ütöttem a 4 kis zsenge cukkinire 2 tojást, borsot, 4 gerezd fokhagymát belenyomtam, átkevertem, és annyi lisztet kapott amennyit könnyedén felvett. Aztán kiolajozott sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, tetejére is csöpögtettem kis olajat, és előmelegített sütőben (ez mondjuk nem híányzott ebben a melegben, de az olajban sütés még kevésbbé) kb 20-25 perc alatt kisütöttem. Felkockázva ettük.
Akkor ma egyfélét ettünk.:) ÉN is leszedtem ma 4 nagy cukkinit(hülyeség volt, maradhatott volna fent a tövön 2). ÉN is hagymát dinszteltem, meg vele apróra vágott friss zöldségeket, mikor puhult, rá a kockázott cukkini. Kis vegeta, puhára főtt, simára botmixeltem kis tejföllel(sűrű volt, ha nem muszáj, nem lisztezem, most se tettem) és ezután tettem bele sok kocka cukkinit, amit csak rövid ideig főztem benne, épp csak a roppanósság határáig, ez benne a betét. És egyedül mind megettem ma...:S(de vigasztal a tudat, hogy a pici olajon kívül így full diétás volt) :) Ja, mindez 1 nagy cukkiniből, mielőtt azt hinnétek, mind a négyet megettem! :P
Kis olajon megpároltam egy fél hagymát, pár gerezd fokhagymát és egy felkarikázott kerek cukkinit. Megszórtam liszttel, átkevertem, felöntöttem vízzel(1,5 liter), só, bors, száratott zöldség. Puhára főztem, botmixerrel tumixoltam (nem kell nagyon alaposan, maradhat darabos), felfőztem, bele tejszin, kis citromlé.
Fél tíz az nálam már dél! :))))))) De most jó éhes lettem, a népek meg minden elpusztítottak amit tegnap megfőztem. Kösz a tippet, ki fogom próbálni a sült céklát egyszer. Most be kell sajnos érnem egy pofa hideg sörrel....én szegény...
Mint a krumplit. És pont akkorára vágom és addig sütöm. Egyszerre. Lehet agyagtálban egészben és avval fűszerezed amivel szereted. lehet karalábét és zellert is.
Ma reggel két sajátnevelésű pipi nekiment a nejem késének és...
Hozzá cékla, krumpli karikára és megsütöttem. Savanya: jancsiretek, uborka, tök, balkonládából bazsalikomlevél, metélőpetrezselyem , hagymaszár és HMMMM!
Atyavilág, ennyi palántát hurcolgatni. Nem semmi! Le a kalappal!
Én feladtam, semmi értelme kínlódni vele, igazából nincs neki helyem. Idén magot ültetgettem kicsi palántázós edénykébe, amilyenbe pl. futómuskátlikat árulnak. 8-10 db.-nak van hely benne. Tálcástól betettem a patakba, hogy ne száradjon ki még véletlenül sem. Ez már későn, májusban volt. Kikeltek ott kint egy hét alatt, és amikor már kinőtték a gyűszűnyi edénykéket kiültettem a helyükre. Most semmivel nem hitványabbak, mint azok a palánták, amiket odabent babusgattunk. Sőőőt....erősebb a szára szinte azonnal, nem nyúlik az égnek, nem szárítja ki a szél, stb...tény, hogy ezek késői fajták, berakni jó lesz. Korait vettem a piacon palántát, már rajta volt a kis paradicsom.
Megpároltam a 40 deka spenótot (kókuszolajon, saját levében, kis sóval), rövid időre belenyomtam a botmixert (mivel már halódik a gép, nem lett egészen pépes a spenót, csak darabos). Ízesítettem 4 gerezd fokhagymával, kis borssal, felöntöttem egy zacskó tejszinnel, felforrósítottam, majd összekevertem kifőtt házi spagettivel. Jénaiba tettem, rászórt reszelt sajt helyett közékevertem a fagyasztóból kibányászott amúgy ehetetlen un. grillsajtot kis kockákban. Sütőben kicsit átsütöttem.
Kisütött baconcsíkocskákat is lehet közékeverni, az most elmaradt.