Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2013.06.09 0 0 1375

Akkor egy körtét javaslok, igy a Vilmossal együtt jól megférnek majd.

Előzmény: emendasajt (1374)
emendasajt Creative Commons License 2013.06.09 0 0 1374

Nem szilvafa sor.  rojo káki, bergeron, gönci magyar, csacsanszka lep.(ez a PPV-s) vilmos, érdi bőtermő, ismeretlen őszi. Ez a sor.

A tőtávolság 4m+

Előzmény: Ali-bá (1373)
Ali-bá Creative Commons License 2013.06.08 0 0 1373

Nem írod, hogy szilvafasor a sor, vagy  vegyes fajták és mekkora a tőtávolság? Ez azért fontos, mert egymáshoz közeli vegyes gyümölcsfák nehezítik a permetezést.

Amúgy csonthélyas helyére almástermésű lenne az ajánlott a talajuntság miatt. (Pl. szilva helyére alma, körte.) A fertőzés úgy tudom talajból, gyökérmaradványból nem igen kapható, e-felől mehetne akár szilva is, vagy a kajszi.

Előzmény: emendasajt (1372)
emendasajt Creative Commons License 2013.06.08 0 0 1372

Szia Ali-bá!

Ez a PPV téma sajnos engem is érint egy 5-6 éves szilvafa kapcsán. Kacérkodok a gondolattal, hogy eltávolítom a sorból.

Annyi tanácsot szeretnék csak kérni, hogy a helyére milyen fajta fát érdemes telepíteni amire nem lesz hatással a fertőzött előd?

Vagy ha úgy egyszerűbb, milyet ne ültessek semmiképpen se?

Van meggy, kajszi (pont e tiéd), őszibarack, mandula szemzésem/oltásom amivel rendelkezem.

Logikusan végiggondolva a kajszi, őszi, szilva érintett a PPV kapcsán, ezért talán felejtős lehet. Esetleg alma, körtefélék...?

Előzmény: Ali-bá (1367)
Ali-bá Creative Commons License 2013.06.08 0 0 1371

Lehet sokallja a fa a kötődött gyümölcsöt. 'Júniusi gyümölcshullás'.

" A júniusi gyümölcshullás élettani szerepe az, hogy megakadályozza a fa túlterhelését. A hullás mértéke akkor jelentősebb, ha a fa lomfelülete a kötődött terméseket nem tudja megfelelően ellátni tápanyaggal. A fotoszintetizáló leveleknek ebben az időszakban a hajtásnövekedés és a gyümölcsérés számára is szolgáltatniuk kell tápanyagot. A fa a túlterhelés ellen a gyümölcsök elrúgásával válaszol."   (Az internet nekem is barátom, nem csak E.-nak.)

Előzmény: Törölt nick (1370)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.08 0 0 1370

Egyik sem...semmi rovarra utaló jel.Más lesz a bibi...

Előzmény: alfi13 (1362)
Ali-bá Creative Commons License 2013.06.08 0 0 1369

Ismerem a nótát. Én 'ott' 15 éve egy konténeres Suncrest barackot vettem. Már kipusztult, re ragyogó fa volt, szépen teljesített. Mostanában nem jártam arra.

Előzmény: simon53 (1368)
simon53 Creative Commons License 2013.06.08 0 0 1368

Ali bá!

Ismered azt a nótát, hogy:

"Legyen a Horváth-kertben ...,
 Szombaton este fél nyolc után"

Na ezt a nótát, én itt Szabolcsban ki nem állhatom.

Előzmény: Ali-bá (1367)
Ali-bá Creative Commons License 2013.06.07 0 0 1367

Nekem is volt szerencsém vírusos csemetét venni (japán szilva) egy B.ujv.-i faiskolából. Kivágtam. Előtte is az volt az elvem, hogy új fajtákat lehetőleg magam oltok. Lehetőleg olyan fáról, amelyiknek megkóstóltam a gyümölcsét, vagy ismerem a gazdáját. 

A jelcédulákon annyi van, hogy  "tünetmentes". Ez azt jelenti, hogy nem látszik rajta tünet. (Persze. Összel a faiskolában lombtalan állapotban.) Aztán tavasszal a kedves vevő olykor szembesül a valósággal és szentségel. Nem csak a kidobott pénz miatt, hanem a füstbement elképzelése és az időveszteség miatt is. Joggal.

(Ne írd le pontosan, de finoman jelezd, hogy hol-merre vetted azokat a fákat, hogy a fórumtársak elkerülhessék azt a vidéket.)

Előzmény: simon53 (1364)
Ali-bá Creative Commons License 2013.06.07 0 0 1366

Ez egyáltalán nem biztos. Harminc éves kajszifáim vannak 20 méterre, kerítésen túli vírusos szilváktól. A kajszik csak virágzáskor vannak gombaölő szerrel permetezve, a szomszéd szilvák meg sose semmivel. A szilváimat rendszeresen permetezem rovarölő szerrel is, azoknál megértem, hogy a levéltetű, mint vírus vektor nem szerepel, De a kajszik igazán elkaphatták volna már ennyi idő alatt. (Lehet csak szerencsém van.)

Előzmény: Lactarius Curtis (1365)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.06.07 0 0 1365

Hát, ha nem vágod ki őket, akkor hamarosan a szomszéd öreg fák is  azok lesznek. Egyébként igazad van.

Előzmény: simon53 (1364)
simon53 Creative Commons License 2013.06.07 0 0 1364

Annyi hasznom volt abból, hogy itt a fórumokon késhegyig menő vitákat olvastam a ppv-ről sharkáról meg egyebekről, hogy ma megállapítottam hogy a tavaly ősszel ültetett 2 szilvám ( debreceni muskotály, president) és a sárgabarack is virusos.

A dühtől nem látok, hogy lehetséges ilyeneket árusitani? ( oasis kertészet)

Felháboritó, hogy ma mindenki mindent csinálhat szakértelem nélkül csemete nevelés stb.

Ez a k@rva kapitalizmus ahol semmi ellenőrzés semmi következmény.

Nézem a több éve meghalt szomszéd 40 éves berbencei és nemtudom szilváját semmi baja, teremnek a fák mint állat ,gondozás semmi, lehet hogy némelyi kukacos de az enyém meg SHARKÁS.

A fene egye meg .

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.06.07 0 0 1363

Hú milyen brutál sharkás kistermésű szilvát nyírtam le az imént a kerítés mellett, a szomszédból akart átjönni...tiszta tetű is még hozzá, itt sajnos kevesen foglalkoznak növényvédelemmel, a PPV-t meg nem is ismerik. Még jó, hogy a Kuresia van hozzá a legközelebb...a Jojo szilvám pedig brutál hajt, már 2,5 méter magas (tavaly őszi ültetés).

alfi13 Creative Commons License 2013.06.07 0 0 1362

Ez két dolog lehet ha fölvágod a szilvát és nincs bene mag csak a kukac meg a fekete ürüléke akkor az a Szilvadarázs.

Ha csak a szilva husában garázdálkodik akkor az a Szilvamoly. Mindkető ellen a virágzás végétöl kellet volna permetezni. Dimilin +Mospilan ez utóbi helyett esetleg  Actara. Most ha van Bi58-ad akkor azal ha nincs akkor Karate is megteszi.

Előzmény: Törölt nick (1360)
Józsi-bá Creative Commons License 2013.06.07 0 0 1361

Akkor azonosak a gondjaink.. Sajnos más szilvafajták PPV fertőzésének kivédésére nincs értelme azokat Jojofa koronájába oltani, vagy a Jojot ilyen célból közbeoltásra használni.  A más szilvafajták ott sem lennének nagyobb biztonságban.

Egy oltvány teljes és tartós PPV mentességét pl. a Docera alany + Jojo együttes tudná garantálni.  A most kapható Jojo fácskák  alanyai a sarjaikon keresztül PPV-től még megfertőződhetnek, így környezetüket is tovább fertőzhetik, azonban a rajtuk lévő Jojo tünet- és vírusmentes marad, nem fertőz.

A Docera alanyok a Technische Universität München • Fachgebiet Obstbau - hoz tartoznak.  Nincsenek még kereskedelmi forgalomban.

http://www.landwirtschaft-mlr.baden-wuerttemberg.de/servlet/PB/show/1301162/rps_Neumueller_Neue%20Ziele%20in%20der%20Resistenzz%FCchtung_Weinsberger%20Obstbautag%202010_ver%F6ffentl.pdf

Eddig a vírusjelző tesztelte a fát, most majd én szeretném a gyümölcsét:

Előzmény: szilvamanó (1356)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.07 0 0 1360

...a képet lehagyta...

Előzmény: Törölt nick (1359)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.07 0 0 1359

Ez mitől van ?

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.06.07 0 0 1358

Csak tudnám, honnan jönnek a Jojo ízét becsmérlő cikkek; amit én olvastam ott illatos, finom szilvának írják le. Persze a megoldás úgyis az lesz, ha megkóstolom.

Előzmény: szilvamanó (1356)
szilvamanó Creative Commons License 2013.06.06 0 0 1357
Docera alanyt hogyan lehet szerezni? Akár Németországban is?
Köszönöm a tippeket.
Előzmény: Józsi-bá (1348)
szilvamanó Creative Commons License 2013.06.06 0 0 1356
Nagyon köszönöm. Azt vettem, hogy a Jojó nem alany, csak rosszul kérdeztem. Át lehet-e oltani a Jojót (nyilván vírus mentes vesszővel a régi fáiról), hogy az ember mentse a régi fajtáit? Sejtem, hogy ez drága módszer, nagy tételben nem érdemes ilyet csinálni, csak kicsit betojtam a sarka tünetektől és engem a régi fajtáim érdekelnek. A Jojó csak mint garancia a sarka tovább nem terjedésére érdekel, mert hát az ízéről nem sok jót olvastam...a jó izek megmentése jobban érdekel, mint a termésátlag, klasszik kistermelő hozzáállás. :)
üdvözlettel
Előzmény: Józsi-bá (1348)
Józsi-bá Creative Commons License 2013.06.06 0 0 1355

A nemesítésben jobb ha nem segítek, ekkora darabszám hamar kifogna rajtam.  :)

Előzmény: Csarli1 (1354)
Csarli1 Creative Commons License 2013.06.06 0 0 1354

Mivel máshol már nem volt helyem az iskolának, csak az almás végéből vettem el 4 métert. Így a forgó kisebb lett, és amikor kikell fordulni mindig eszembe jut a nejem aggódása, hogy kiviszem az alanyokat. A Vavitokat azért akarom hozni, hogy a 3000 db kajszit tudjam mire szemezni

Előzmény: Józsi-bá (1351)
Csarli1 Creative Commons License 2013.06.06 0 0 1353

Gyökereztető hormon, az Incit F2 ezt az egy fajtát lehet vízben oldani és beáztatni a fák gyökerét.

Előzmény: mjos (1352)
mjos Creative Commons License 2013.06.06 0 0 1352

Szia!

Az Incit hormont mihez használod?

mjos

Előzmény: Csarli1 (1349)
Józsi-bá Creative Commons License 2013.06.06 0 0 1351

Ezek szerint Te is a kerítés mellett sorakoztattad fel a Weiwákat. Kutyaszempontból veszélyes terület,..de akkor most már  bízzunk a legjobbakban!
Egyébként nem fajtavédettként dugványozható a Weiwának az a kevés oldalvesszeje, amit nevel. /..a körülmények szempontjából, ezt akkor csak a jövőre nézve említem./

Szép, erőteljes példányokat néztél ki a Wavit-ból, ezektől már elvárható egy rendes törzsmagasság, de a meglévő Weiwák is elfogják érni a 70-90 cm magasságot, ill. ahogy rásegítesz. Nálam tavaly frissen felásott, gyepes területen is elfogadható volt a növekedés.

Előzmény: Csarli1 (1349)
alfi13 Creative Commons License 2013.06.06 0 0 1350

Igen a fissen ültetett csemetékhez használtam eddig semi problémát nem látok. A  konyhakertet szeretném vele följavítani de majd csak ősszel vetem be ha betakarítom a növények.

Előzmény: Csarli1 (1343)
Csarli1 Creative Commons License 2013.06.06 0 0 1349

Tördeléseket Dalma az 50kg komondor hölgy okozta, mikor jelezte a szomszédba „dolgozó” cigóknak, hogy ő a főnök. Ez lesz a koktél: van még 30 hl. bekevert Incit F2-es hormon, ehhez rakok 5 liter Csöp mix kondit. Ha ez sem tudja kihajtásra bírni, akkor őszre hozok 6-8-0-as Vavitot  ezt már lehet kézben oltani.

Előzmény: Józsi-bá (1345)
Józsi-bá Creative Commons License 2013.06.05 0 0 1348

Így van, jól látod! Vírusmentes lesz az oltványunk, amennyiben nem fog leszáradni a Docera alanyról a ráoltott nemes röviddel a kihajtása után.

A Jojo-ról már sokat írtunk, olvasd vissza itt a topikban. A Jojo szilva hyperszenzibilis módon rezisztens, vagyis nem fertőződik meg a sharka vírustól, ahogy a szintén hyperszenzibilis módon rezisztens Docera alanyok sem.
A Jojo szilvafajtának /ez nem alany/ az egyik érdekessége, hogyha már néhány éves korában PPV-vel megfertőződik alatta  a nem hyperszenzibilis alany, arra ő nem reagál. Amennyiben oltóvesszőt veszünk le az ilyen fertőzött alanyú Jojo fáról és azt ráoltjuk egy másik fajtájú vírusmentes fára, az azt nem betegíti meg.  

- Fertőzött alanyú Jojo fáról vett vírusindikátorral nem lehet a tesztelt fáinkra széthordani a PPV-t, ezt igazolta már a Michael Neumüller.

Előzmény: szilvamanó (1347)
szilvamanó Creative Commons License 2013.06.05 0 0 1347
Ez nagyon bíztató. Az ember nagyon szeretné persze a régi fajták ízeit, zamatait átmenteni majd. Talán az újonnan kialakított alanyokra menni fog. Csak sarkamentes régi fákat kell majd találni, ne száradjon le az oltóvessző.

A jojót érdemes alanyai használni? Nem ismerem.
Előzmény: Józsi-bá (1332)
szilvamanó Creative Commons License 2013.06.05 0 0 1346
Hétvégén küldök képeket, csak dobd át az emailcímed. Apple-ról nem ment a feltöltés.

A hat öreg Duráncim tavaly az aszályban remekül termett - november elején. Elég kicsi, hengeresen kerek kis kék termés, nem magvaváló. Nagyon édes zamatos és lédús egyszerre, nem klasszikus szilvaíz:). Vékony héj, nagyon érzékeny a moniliára. Ezek a fák egyelőre tünetmentesek, dehát ezt tudjuk, semmit nem jelent...
Előzmény: Törölt nick (1319)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!