Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Nem írod, hogy szilvafasor a sor, vagy vegyes fajták és mekkora a tőtávolság? Ez azért fontos, mert egymáshoz közeli vegyes gyümölcsfák nehezítik a permetezést.
Amúgy csonthélyas helyére almástermésű lenne az ajánlott a talajuntság miatt. (Pl. szilva helyére alma, körte.) A fertőzés úgy tudom talajból, gyökérmaradványból nem igen kapható, e-felől mehetne akár szilva is, vagy a kajszi.
Lehet sokallja a fa a kötődött gyümölcsöt. 'Júniusi gyümölcshullás'.
" A júniusi gyümölcshullás élettani szerepe az, hogy megakadályozza a fa túlterhelését. A hullás mértéke akkor jelentősebb, ha a fa lomfelülete a kötődött terméseket nem tudja megfelelően ellátni tápanyaggal. A fotoszintetizáló leveleknek ebben az időszakban a hajtásnövekedés és a gyümölcsérés számára is szolgáltatniuk kell tápanyagot. A fa a túlterhelés ellen a gyümölcsök elrúgásával válaszol." (Az internet nekem is barátom, nem csak E.-nak.)
Ismerem a nótát. Én 'ott' 15 éve egy konténeres Suncrest barackot vettem. Már kipusztult, re ragyogó fa volt, szépen teljesített. Mostanában nem jártam arra.
Nekem is volt szerencsém vírusos csemetét venni (japán szilva) egy B.ujv.-i faiskolából. Kivágtam. Előtte is az volt az elvem, hogy új fajtákat lehetőleg magam oltok. Lehetőleg olyan fáról, amelyiknek megkóstóltam a gyümölcsét, vagy ismerem a gazdáját.
A jelcédulákon annyi van, hogy "tünetmentes". Ez azt jelenti, hogy nem látszik rajta tünet. (Persze. Összel a faiskolában lombtalan állapotban.) Aztán tavasszal a kedves vevő olykor szembesül a valósággal és szentségel. Nem csak a kidobott pénz miatt, hanem a füstbement elképzelése és az időveszteség miatt is. Joggal.
(Ne írd le pontosan, de finoman jelezd, hogy hol-merre vetted azokat a fákat, hogy a fórumtársak elkerülhessék azt a vidéket.)
Ez egyáltalán nem biztos. Harminc éves kajszifáim vannak 20 méterre, kerítésen túli vírusos szilváktól. A kajszik csak virágzáskor vannak gombaölő szerrel permetezve, a szomszéd szilvák meg sose semmivel. A szilváimat rendszeresen permetezem rovarölő szerrel is, azoknál megértem, hogy a levéltetű, mint vírus vektor nem szerepel, De a kajszik igazán elkaphatták volna már ennyi idő alatt. (Lehet csak szerencsém van.)
Annyi hasznom volt abból, hogy itt a fórumokon késhegyig menő vitákat olvastam a ppv-ről sharkáról meg egyebekről, hogy ma megállapítottam hogy a tavaly ősszel ültetett 2 szilvám ( debreceni muskotály, president) és a sárgabarack is virusos.
A dühtől nem látok, hogy lehetséges ilyeneket árusitani? ( oasis kertészet)
Felháboritó, hogy ma mindenki mindent csinálhat szakértelem nélkül csemete nevelés stb.
Ez a k@rva kapitalizmus ahol semmi ellenőrzés semmi következmény.
Nézem a több éve meghalt szomszéd 40 éves berbencei és nemtudom szilváját semmi baja, teremnek a fák mint állat ,gondozás semmi, lehet hogy némelyi kukacos de az enyém meg SHARKÁS.
Hú milyen brutál sharkás kistermésű szilvát nyírtam le az imént a kerítés mellett, a szomszédból akart átjönni...tiszta tetű is még hozzá, itt sajnos kevesen foglalkoznak növényvédelemmel, a PPV-t meg nem is ismerik. Még jó, hogy a Kuresia van hozzá a legközelebb...a Jojo szilvám pedig brutál hajt, már 2,5 méter magas (tavaly őszi ültetés).
Ez két dolog lehet ha fölvágod a szilvát és nincs bene mag csak a kukac meg a fekete ürüléke akkor az a Szilvadarázs.
Ha csak a szilva husában garázdálkodik akkor az a Szilvamoly. Mindkető ellen a virágzás végétöl kellet volna permetezni. Dimilin +Mospilan ez utóbi helyett esetleg Actara. Most ha van Bi58-ad akkor azal ha nincs akkor Karate is megteszi.
Akkor azonosak a gondjaink.. Sajnos más szilvafajták PPV fertőzésének kivédésére nincs értelme azokat Jojofa koronájába oltani, vagy a Jojot ilyen célból közbeoltásra használni. A más szilvafajták ott sem lennének nagyobb biztonságban.
Egy oltvány teljes és tartós PPV mentességét pl. a Docera alany + Jojo együttes tudná garantálni. A most kapható Jojo fácskák alanyai a sarjaikon keresztül PPV-től még megfertőződhetnek, így környezetüket is tovább fertőzhetik, azonban a rajtuk lévő Jojo tünet- és vírusmentes marad, nem fertőz.
A Docera alanyok a Technische Universität München • Fachgebiet Obstbau - hoz tartoznak. Nincsenek még kereskedelmi forgalomban.
Csak tudnám, honnan jönnek a Jojo ízét becsmérlő cikkek; amit én olvastam ott illatos, finom szilvának írják le. Persze a megoldás úgyis az lesz, ha megkóstolom.
Nagyon köszönöm. Azt vettem, hogy a Jojó nem alany, csak rosszul kérdeztem. Át lehet-e oltani a Jojót (nyilván vírus mentes vesszővel a régi fáiról), hogy az ember mentse a régi fajtáit? Sejtem, hogy ez drága módszer, nagy tételben nem érdemes ilyet csinálni, csak kicsit betojtam a sarka tünetektől és engem a régi fajtáim érdekelnek. A Jojó csak mint garancia a sarka tovább nem terjedésére érdekel, mert hát az ízéről nem sok jót olvastam...a jó izek megmentése jobban érdekel, mint a termésátlag, klasszik kistermelő hozzáállás. :)
üdvözlettel
Mivel máshol már nem volt helyem az iskolának, csak az almás végéből vettem el 4 métert. Így a forgó kisebb lett, és amikor kikell fordulni mindig eszembe jut a nejem aggódása, hogy kiviszem az alanyokat. A Vavitokat azért akarom hozni, hogy a 3000 db kajszit tudjam mire szemezni
Ezek szerint Te is a kerítés mellett sorakoztattad fel a Weiwákat. Kutyaszempontból veszélyes terület,..de akkor most már bízzunk a legjobbakban! Egyébként nem fajtavédettként dugványozható a Weiwának az a kevés oldalvesszeje, amit nevel. /..a körülmények szempontjából, ezt akkor csak a jövőre nézve említem./
Szép, erőteljes példányokat néztél ki a Wavit-ból, ezektől már elvárható egy rendes törzsmagasság, de a meglévő Weiwák is elfogják érni a 70-90 cm magasságot, ill. ahogy rásegítesz. Nálam tavaly frissen felásott, gyepes területen is elfogadható volt a növekedés.
Igen a fissen ültetett csemetékhez használtam eddig semi problémát nem látok. A konyhakertet szeretném vele följavítani de majd csak ősszel vetem be ha betakarítom a növények.
Tördeléseket Dalma az 50kg komondor hölgy okozta, mikor jelezte a szomszédba „dolgozó” cigóknak, hogy ő a főnök. Ez lesz a koktél: van még 30 hl. bekevert Incit F2-es hormon, ehhez rakok 5 liter Csöp mix kondit. Ha ez sem tudja kihajtásra bírni, akkor őszre hozok 6-8-0-as Vavitot ezt már lehet kézben oltani.
Így van, jól látod! Vírusmentes lesz az oltványunk, amennyiben nem fog leszáradni a Docera alanyról a ráoltott nemes röviddel a kihajtása után.
A Jojo-ról már sokat írtunk, olvasd vissza itt a topikban. A Jojo szilva hyperszenzibilis módon rezisztens, vagyis nem fertőződik meg a sharka vírustól, ahogy a szintén hyperszenzibilis módon rezisztens Docera alanyok sem. A Jojo szilvafajtának /ez nem alany/ az egyik érdekessége, hogyha már néhány éves korában PPV-vel megfertőződik alatta a nem hyperszenzibilis alany, arra ő nem reagál. Amennyiben oltóvesszőt veszünk le az ilyen fertőzött alanyú Jojo fáról és azt ráoltjuk egy másik fajtájú vírusmentes fára, az azt nem betegíti meg.
- Fertőzött alanyú Jojo fáról vett vírusindikátorral nem lehet a tesztelt fáinkra széthordani a PPV-t, ezt igazolta már a Michael Neumüller.
Ez nagyon bíztató. Az ember nagyon szeretné persze a régi fajták ízeit, zamatait átmenteni majd. Talán az újonnan kialakított alanyokra menni fog. Csak sarkamentes régi fákat kell majd találni, ne száradjon le az oltóvessző.
Hétvégén küldök képeket, csak dobd át az emailcímed. Apple-ról nem ment a feltöltés.
A hat öreg Duráncim tavaly az aszályban remekül termett - november elején. Elég kicsi, hengeresen kerek kis kék termés, nem magvaváló. Nagyon édes zamatos és lédús egyszerre, nem klasszikus szilvaíz:). Vékony héj, nagyon érzékeny a moniliára. Ezek a fák egyelőre tünetmentesek, dehát ezt tudjuk, semmit nem jelent...