Keresés

Részletes keresés

gomba2008 Creative Commons License 2012.07.08 0 0 219

Annyi cukrot teszel, amennyit szeretsz. (jelzem 200 gr. az csak 20 deka) ...én nem szeretem ha nem édes a lekvár, úgyhogy barackhoz kb. fele cukor, ribizlihez 1:1 arányban. 

 

                      

 

                      

 

Áfonyák két "teljes" szüret után. Megint szedni kell.

Előzmény: Törölt nick (213)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.07 0 0 218

Van 10kg kajszi. Hát nem a jó féle. Megcsinálom. Egy életem -egy halálom! :)

Előzmény: atandi (215)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.07 0 0 217

Nekem meg tele van vele minden izéém... pedig csak 3 zacskóval ültettem tököt.

Előzmény: pastrami (216)
pastrami Creative Commons License 2012.07.07 0 0 216

Ma vettem két szép cukkinit. Megcsinálom:). 

Előzmény: zsebi41 (191)
atandi Creative Commons License 2012.07.07 0 0 215

A cukor persze ízlés kérdése, én így kaptam anyósomtól a receptet és így csináltam. Nem szeretem a túl édes lekvárokat, ahol csak az édesség dominál, de ezt nem éreztem túl édesnek. KI lehet próbálni persze kevesebbel is. A rumos meggyet is ugyanígy csinálom, és abból is felforr pár, a többi meg tökéletes.

És kíváncsiságból tavaly kipróbáltam szilvával is. Nem olyan ízű, mint az igazi kocsikenőcs szilvalekvár, hanem inkább mint a friss szilva.

 

tavalyiak

 

 

Szilva:

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.07 0 0 214

Azért is romolhat meg mert a szedőkanál olyan helyre érhet ahol felszed és átadhat bacit.

Előzmény: atandi (208)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.07 0 0 213

De sok a cukor!!!! 5kg gyümihez 200g is sok.

Előzmény: atandi (208)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.07 0 0 212

Megpróbálkozom!

Előzmény: gomba2008 (210)
gomba2008 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 211

No látom, nem vagyok egyedül. :))) Kb. ugyanenyni cukrot is használok, és nekem nem túl édes. Ahány ház, annyi szokás.... a lényeg, hogy nem kell főzni. Nagyanyám agyonfőzött mindent, mégis előfordult vele is, hogy megromlott pár üveg néha...fene sem tudja mi az oka. Nálam egyszer a feles meggy lett keserű. Még a szörpje is. Ihatatlan/ehetetlen keserű...

Nekem a legteteje meg szokott barnulni. Neked nem?

Előzmény: atandi (208)
gomba2008 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 210

Tkp. csinálj mindent ugyanúgy mintha lekvárt főznél, csak hagyd ki a főzést. Üveget meg celofánnal kell lekötni, nem a lecsavaróval, és pár hét alatt besűrűsödik. Mármint a barack, mert a ribizlifélék annyi pektint tartalmaznak, hogy 3 perc alatt bezselésedik. Tartósítószer a natrium benzoát.

 

Kajszi: Forralok kis lábosban vizet, egy fémszitán néhány másodpercre belelógatom 4-5 darabjával a barackot. Így könnyen lejön a kabát róla. Kimagozom, nagy lábosba rakom. Cukrot kinek - kinek szokása szerint bele. Natrium benzoátot is belekeverek és fedőt rája. Pár napig áll az lábosban, időnként keverek rajta. Amikor legközelebb időm van, üvegekbe rakom, celofánnal lekötöm. Ennyi. 

 

Ribizli detto, csak azt a nyeles géppel leturmixolom. Ha nem turmixolom akkor is finom, télen sokféleképp felhasználható. 

Előzmény: Törölt nick (207)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.07 0 0 209

Ezzel csak egy nagy baj van, iszonyat édes. 5 kiló barackhoz maximum 1 kiló cukor megy nálunk, a túl édes csak azért fogyna el, mert anyósom(89) gyakorlatilag csak édeset eszik meg. De mi nem ennénk belőle.

Előzmény: atandi (208)
atandi Creative Commons License 2012.07.07 0 0 208

En igy rakom el evek ota a nyers sargabaracklekvart

 

Sárgabarackot 20 mp -re lobogó vízbe mártod(szűrőkosárral érdemes, mint ami a fritőzöknek van, vagy tésztaszűrővel is jó,egyszerre 15-20 db-ot), így könnyen lejön a bőre, és ki is magozod. Ha nagyon érett és a forrázástól túl leves lenne, öntsétek le alóla a híg levet, hogy majd sűrűbb legyen a lekvár.

Ebből 5 kg-hoz kell 2,2-2,5 kg kristálycukor és 1 teáskanálnyi szalicil vagy Na-Benzoát(én utóbbit használom és szűken a teáskanálnyit, inkább bő mokkáskanálnyi)

Összekevered, és 3 napig néha megkeverve állni hagyod. 3. vagy 4. napon hidegen üvegekbe töltöd, én a celofán és a kupak közé is szoktam pici Na-Benzoátot tenni.

Finomabb és szebb, világosabb lesz. Olyan igazi friss sárgabarack-íze lesz majd télen is! :)

 

Hozzá kell tennem, hogy fogalmam sincs miért, harmada-fele tavaly megromlott. Ugyanúgy csináltam mindet, mosogatógépben mostam ki az üvegeket, majd na-benzoátos lobogó vízban kifőztem(pár másodpercig csak), ugyanígy a kupakokat is, és ebbe a vízbe mártottam a celofánt is, mielőtt az üvegre tettem, mégis egyik megromlik, másik nem. Elképzelni nem tudom, miért. DE nagyon szép, világos marad,friss ízű, érdemes kipróbálni kisebb mennyiséggel. Viszont kicsit nekem hígabb, mint a főzöttek.

Előzmény: Törölt nick (207)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.07 0 0 207

"A kajszit csak simán beüvegezem, a ribizliket leturmixolom, és kész a lekvár"

Ezt mégegyszer nekem mint gyengébnek! :D

Előzmény: gomba2008 (204)
gomba2008 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 206

No, megírtam, elveszett.........

A lényeg, hogy a bogyósok nálam jó trágyás földben vannak, locsolom is őket. Áfonya külön történet. Edényben, savanyú talajban, naponta locsolva minimum egyszer. 

 

Dobálós ügyben nem tudok válaszolni, van itt sokkal rutinosabb is. Nem szoktam csinálni. A logika szerint zölden, max. féléretten raknám bele, de majd megmondja valaki a tutit. :))

Előzmény: atandi (205)
atandi Creative Commons License 2012.07.07 0 0 205

 

Nagyon irigyellek a bogyósok miatt, nekem nem akarnak valahogy összejönni. Tavaly ősszel és tavalyelőtt ősszel ültettem őket, de csak kínlódnak. Alig tudtunk megkóstolni pár szemet. Ugyanígy vagyok a szőlővel is…: ( DE bízom benne, hogy majdcsak eldöntik, és erőre kapnak. De lehet, hogy ültetni kellene még többet belőlük. Én most az uborkával vagyok besokallva, főleg a kígyókkal. Rengeteg terem, ennyit nem bírunk megenni, a nem kígyókat próbálom minél kisebbként leszedni és mennek a dobálós savanyúba.

 

Az almát hogyan, milyen állapotban lehet beletenni? Féléretten, zölden, darabolva, hámozva vagy hogy?

Előzmény: gomba2008 (204)
gomba2008 Creative Commons License 2012.07.07 0 0 204

Korog a gyomrom míg olvasom. 

De nincs az az isten, hogy begyújtsam a sütőt! :))) Télire eltárazom a receptet, meg hozzá a fagyóba a megdinsztelt cukkinit. :)))

 

Tegnap ribizliszüret volt, 3-3 kilót sikerült letarolni a pirosból is, a feketéből is. Kaptak a nyakukba ugyanennyi cukrot, nátrium benzoátot, és most a konyhaasztalon várnak sorukra a szintén lecukrozott kajszival együtt.

A kajszit csak simán beüvegezem, a ribizliket leturmixolom, és kész a lekvár. Áfonyás képeket csináltam valamelyik nap, majd otthonról felteszem. 4 éves bokrok. Egy tejfölös kisvödörrel van a fagyóban, van már belőle lekvár is, és még mindíg nincs leszedve az összes. Nagyon szeretem minden formájában. 

 

A héten piacjárat volt, kajszibarack beszerzés okán. Megnéztem a gyümölcsök árait, és elszörnyülködtem. A málna/ribizli 2 ezer körül van. No nem egy mázsa, csupán egy kiló!!!  Gondolom a szeder is hasonló áron lesz. Még szerencse, hogy csak le kell szednem, mert ennyit nem adnék érte. A szeder is jónak ígérkezik, rengeteg van rajta, neki nagyon jó a száraz időjárás, nem penészedik rá a szárára. 

Ez az nyár a lekvárgyártás jegyében telik. Tavaly 30 üveg kevés volt, idén többet kell csinálni. Míg van miből.

Van még fekete berkenyém, pár hét és beérik. Eddíg még csak annyi volt rajta, amit megettünk, vagy a faygóból bedobáltuk télen gyümölcslevesbe. Idén kipróbálom lekvárnak. Nekem nagyon ízlik, a családnak nem annyira. Kellemesen fanyar íze van, jó nasizni a nyári melegben.

Előzmény: zsebi41 (191)
Andrea555 Creative Commons License 2012.07.06 0 0 203

Köszi  a receptet! Elkészítettem ma,egyből dupla adaggal :) Az enyém lágyabb lett mint am ia képe látható,de így is nagyon finom volt!

Előzmény: zsebi41 (191)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.06 0 0 202

Majd jelezem ha készítek megint.

Előzmény: zsebi41 (201)
zsebi41 Creative Commons License 2012.07.06 0 0 201

nem kell a kovászolni valókat napra tenni csak a melegre van szüksége, a nap csak a színén ront.

Amikor nincs jó idő és hűtőtáskában készül a melegvizes palackok társaságában, akkor is finom, és szép színű.

 

Egy próbát megér, tegyed legközelebb árnyékba.

 

A savanyú káposzta ami ugyan olyan tejsavas erjedés, az is sötétben készül, és felhasználásig is ott tartják. Abban sincs kenyér!

 

Ha nincs elég jó idő vagy kevés idő van rá, akkor az előző üveg levéből beoltom egy kis lével, nagyon gyorsan kész lesz.

Előzmény: Törölt nick (192)
takacs.j Creative Commons License 2012.07.05 0 0 200

A segítségeteket szeretném kérni. Ismeri valaki a balzsamkörte felhasználási módját ?

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 199

Elkészült a kovászos cukkini. A fűszerezés sokat számit de nagyon jóóóóóóó!

Előzmény: Törölt nick (192)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 198

9 ártézikút van amit ismerek ebben a városban.

Előzmény: Deryan (196)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 197

Én is úgy véltem sokáig. Aztán valahol olvastam, hogy ezek az anyagok rövid állásidő után leülepszenek és akkor sokkal kellemesebb a csapvíz, és nekem bejött.

3-4 félliteres palackba engedek vizet és mindig a legrégebbit iszom.

Így legalább azt is kontrolálom mennyi a fogyasztás.

 

Előzmény: Deryan (196)
Deryan Creative Commons License 2012.07.04 0 0 196

De szerencsések vagytok!

Mi a vízműhöz közel fullban kapjuk a klórt. Büdös, ihatatlan. Az ivóvizet egy közeli, városi forrásról hordjuk.

Előzmény: Törölt nick (190)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 195

Szauna? Oszt nem fizetős? :)))))99

Előzmény: Törölt nick (194)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 194

Én tegnap nemcsak rakott karfiolt, de kenyeret is sütöttem a sütőben. Kicsit sok volt, főleg, hogy délután besüt a nap is a konyhába.

 

Előzmény: Törölt nick (193)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 193

Ki van zárva , hogy ilyen melegben beüzemeljem a sütőt.:))

Előzmény: zsebi41 (191)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 192

Künn a napon a kovászos cukinni. De tele van a t... a tökkel már.

Ebédre sali: tök(maradék), ubi, metélőpetrezselyem, metélőhagyma, bazsalikom, menta , kéksajt, a klasszikus ubisali turbózva.! Sült cékla és PULYKA- hús.

Előzmény: zsebi41 (191)
zsebi41 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 191

Próbáljátok ki. Finom és szép is.

 

 

CUKKINIFELFÚJT

2 ek. olívaolaj

1 nagy gerezd fokhagyma szeletekre vágva

0,5 kg cukkini héjasan legyalulva -> az olajon kicsit megfuttatod a fokhagymát, rárakod a cukkinit és kevés val megszórva, mérsékelt lángon addig dinszteled, míg a cukkini összeesik és a nedvesség elpárolog belőle (kb. 20 perc)

Sütőt előmelegíted kb 180°C-ra (4-5-ös fokozat).

Kikensz és zsemlemorzsával beszórsz egy kb 2 literes sütőedényt.

______________________________________________ ____

5 dkg reszelt sajt (edami, gouda vagy ami van otthon)

4 tojás ketté választva (a szobahőmérsékletű fehérjét csipet sóval nagyon kemény habbá vered)

__________________________________________________

5 dkg margarin

5 dkg liszt

3 dl forró tej -> a felolvasztott margarinra ráteszed a lisztet, elkevered, majd folyamatos (legjobb habverővel) keverés mellett hozzá öntöd a forró tejet, így egy nagyon sűrű besamel mártást kapsz.

Hozzá kevered a cukkinit, sót, borsot, a tojások sárgáját, a reszelt sajtot és a hab 1/3-t, végül óvatosan beleforgatod a hab többi részét is.

Az előkészített sütőformába öntöd és 20 perc alatt készre sütöd. (a teteje kicsit megpirul, a belseje viszont enyhén rezgős kell, hogy maradjon) Melegen tálald.

Tettem bele vékony csíkokra vágott szines paprikát is, nem rontotta el.

 

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.03 0 0 190

Nálunk nagyon jó ízű víz van, ezért nem cipelek ilyesmit a boltból.

Persze savanyú meggylé, vagy uborkalé az nekem is jöhet:))

Előzmény: Deryan (188)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!