Annyi cukrot teszel, amennyit szeretsz. (jelzem 200 gr. az csak 20 deka) ...én nem szeretem ha nem édes a lekvár, úgyhogy barackhoz kb. fele cukor, ribizlihez 1:1 arányban.
Áfonyák két "teljes" szüret után. Megint szedni kell.
A cukor persze ízlés kérdése, én így kaptam anyósomtól a receptet és így csináltam. Nem szeretem a túl édes lekvárokat, ahol csak az édesség dominál, de ezt nem éreztem túl édesnek. KI lehet próbálni persze kevesebbel is. A rumos meggyet is ugyanígy csinálom, és abból is felforr pár, a többi meg tökéletes.
És kíváncsiságból tavaly kipróbáltam szilvával is. Nem olyan ízű, mint az igazi kocsikenőcs szilvalekvár, hanem inkább mint a friss szilva.
No látom, nem vagyok egyedül. :))) Kb. ugyanenyni cukrot is használok, és nekem nem túl édes. Ahány ház, annyi szokás.... a lényeg, hogy nem kell főzni. Nagyanyám agyonfőzött mindent, mégis előfordult vele is, hogy megromlott pár üveg néha...fene sem tudja mi az oka. Nálam egyszer a feles meggy lett keserű. Még a szörpje is. Ihatatlan/ehetetlen keserű...
Nekem a legteteje meg szokott barnulni. Neked nem?
Tkp. csinálj mindent ugyanúgy mintha lekvárt főznél, csak hagyd ki a főzést. Üveget meg celofánnal kell lekötni, nem a lecsavaróval, és pár hét alatt besűrűsödik. Mármint a barack, mert a ribizlifélék annyi pektint tartalmaznak, hogy 3 perc alatt bezselésedik. Tartósítószer a natrium benzoát.
Kajszi: Forralok kis lábosban vizet, egy fémszitán néhány másodpercre belelógatom 4-5 darabjával a barackot. Így könnyen lejön a kabát róla. Kimagozom, nagy lábosba rakom. Cukrot kinek - kinek szokása szerint bele. Natrium benzoátot is belekeverek és fedőt rája. Pár napig áll az lábosban, időnként keverek rajta. Amikor legközelebb időm van, üvegekbe rakom, celofánnal lekötöm. Ennyi.
Ribizli detto, csak azt a nyeles géppel leturmixolom. Ha nem turmixolom akkor is finom, télen sokféleképp felhasználható.
Ezzel csak egy nagy baj van, iszonyat édes. 5 kiló barackhoz maximum 1 kiló cukor megy nálunk, a túl édes csak azért fogyna el, mert anyósom(89) gyakorlatilag csak édeset eszik meg. De mi nem ennénk belőle.
En igy rakom el evek ota a nyers sargabaracklekvart
Sárgabarackot 20 mp -re lobogó vízbe mártod(szűrőkosárral érdemes, mint ami a fritőzöknek van, vagy tésztaszűrővel is jó,egyszerre 15-20 db-ot), így könnyen lejön a bőre, és ki is magozod. Ha nagyon érett és a forrázástól túl leves lenne, öntsétek le alóla a híg levet, hogy majd sűrűbb legyen a lekvár.
Ebből 5 kg-hoz kell 2,2-2,5 kg kristálycukor és 1 teáskanálnyi szalicil vagy Na-Benzoát(én utóbbit használom és szűken a teáskanálnyit, inkább bő mokkáskanálnyi)
Összekevered, és 3 napig néha megkeverve állni hagyod. 3. vagy 4. napon hidegen üvegekbe töltöd, én a celofán és a kupak közé is szoktam pici Na-Benzoátot tenni.
Finomabb és szebb, világosabb lesz. Olyan igazi friss sárgabarack-íze lesz majd télen is! :)
Hozzá kell tennem, hogy fogalmam sincs miért, harmada-fele tavaly megromlott. Ugyanúgy csináltam mindet, mosogatógépben mostam ki az üvegeket, majd na-benzoátos lobogó vízban kifőztem(pár másodpercig csak), ugyanígy a kupakokat is, és ebbe a vízbe mártottam a celofánt is, mielőtt az üvegre tettem, mégis egyik megromlik, másik nem. Elképzelni nem tudom, miért. DE nagyon szép, világos marad,friss ízű, érdemes kipróbálni kisebb mennyiséggel. Viszont kicsit nekem hígabb, mint a főzöttek.
A lényeg, hogy a bogyósok nálam jó trágyás földben vannak, locsolom is őket. Áfonya külön történet. Edényben, savanyú talajban, naponta locsolva minimum egyszer.
Dobálós ügyben nem tudok válaszolni, van itt sokkal rutinosabb is. Nem szoktam csinálni. A logika szerint zölden, max. féléretten raknám bele, de majd megmondja valaki a tutit. :))
Nagyon irigyellek a bogyósok miatt, nekem nem akarnak valahogy összejönni. Tavaly ősszel és tavalyelőtt ősszel ültettem őket, de csak kínlódnak. Alig tudtunk megkóstolni pár szemet. Ugyanígy vagyok a szőlővel is…: ( DE bízom benne, hogy majdcsak eldöntik, és erőre kapnak. De lehet, hogy ültetni kellene még többet belőlük. Én most az uborkával vagyok besokallva, főleg a kígyókkal. Rengeteg terem, ennyit nem bírunk megenni, a nem kígyókat próbálom minél kisebbként leszedni és mennek a dobálós savanyúba.
Az almát hogyan, milyen állapotban lehet beletenni? Féléretten, zölden, darabolva, hámozva vagy hogy?
De nincs az az isten, hogy begyújtsam a sütőt! :))) Télire eltárazom a receptet, meg hozzá a fagyóba a megdinsztelt cukkinit. :)))
Tegnap ribizliszüret volt, 3-3 kilót sikerült letarolni a pirosból is, a feketéből is. Kaptak a nyakukba ugyanennyi cukrot, nátrium benzoátot, és most a konyhaasztalon várnak sorukra a szintén lecukrozott kajszival együtt.
A kajszit csak simán beüvegezem, a ribizliket leturmixolom, és kész a lekvár. Áfonyás képeket csináltam valamelyik nap, majd otthonról felteszem. 4 éves bokrok. Egy tejfölös kisvödörrel van a fagyóban, van már belőle lekvár is, és még mindíg nincs leszedve az összes. Nagyon szeretem minden formájában.
A héten piacjárat volt, kajszibarack beszerzés okán. Megnéztem a gyümölcsök árait, és elszörnyülködtem. A málna/ribizli 2 ezer körül van. No nem egy mázsa, csupán egy kiló!!! Gondolom a szeder is hasonló áron lesz. Még szerencse, hogy csak le kell szednem, mert ennyit nem adnék érte. A szeder is jónak ígérkezik, rengeteg van rajta, neki nagyon jó a száraz időjárás, nem penészedik rá a szárára.
Ez az nyár a lekvárgyártás jegyében telik. Tavaly 30 üveg kevés volt, idén többet kell csinálni. Míg van miből.
Van még fekete berkenyém, pár hét és beérik. Eddíg még csak annyi volt rajta, amit megettünk, vagy a faygóból bedobáltuk télen gyümölcslevesbe. Idén kipróbálom lekvárnak. Nekem nagyon ízlik, a családnak nem annyira. Kellemesen fanyar íze van, jó nasizni a nyári melegben.
Én is úgy véltem sokáig. Aztán valahol olvastam, hogy ezek az anyagok rövid állásidő után leülepszenek és akkor sokkal kellemesebb a csapvíz, és nekem bejött.
3-4 félliteres palackba engedek vizet és mindig a legrégebbit iszom.
Így legalább azt is kontrolálom mennyi a fogyasztás.
0,5 kg cukkini héjasan legyalulva -> az olajon kicsit megfuttatod a fokhagymát, rárakod a cukkinit és kevés sóval megszórva, mérsékelt lángon addig dinszteled, míg a cukkini összeesik és a nedvesség elpárolog belőle (kb. 20 perc)
Sütőt előmelegíted kb 180°C-ra (4-5-ös fokozat).
Kikensz és zsemlemorzsával beszórsz egy kb 2 literes sütőedényt.
3 dl forró tej -> a felolvasztott margarinra ráteszed a lisztet, elkevered, majd folyamatos (legjobb habverővel) keverés mellett hozzá öntöd a forró tejet, így egy nagyon sűrű besamel mártást kapsz.
Hozzá kevered a cukkinit, sót, borsot, a tojások sárgáját, a reszelt sajtot és a hab 1/3-t, végül óvatosan beleforgatod a hab többi részét is.
Az előkészített sütőformába öntöd és 20 perc alatt készre sütöd. (a teteje kicsit megpirul, a belseje viszont enyhén rezgős kell, hogy maradjon) Melegen tálald.
Tettem bele vékony csíkokra vágott szines paprikát is, nem rontotta el.