Keresés

Részletes keresés

fehérkutya Creative Commons License 2013.06.17 0 0 1405

Egyik öreg ringlómon már kis gyümölcsökön is láttam, hogy apró kis hegyes dudorok vannak. Reméltem, hogy elnövi. Most elkezdtek a dudorok mézgásodni, a termések lepotyogni. 

Permetezve virágzás óta volt gomba és rovarölővel is 2-3 hetente. Mellette lévő ugyanilyen fának semmi baja.

Van valakinek ötlete, hogy mi lehet?

Előzmény: Józsi-bá (1404)
Józsi-bá Creative Commons License 2013.06.15 0 0 1404

Kedves Jbori!

Látod, nem hiába kezdem már magam lassan restellni csak azért, mert elolvastam a Neumüller disszertációját, + egy keveset hozzá. :)
A vírusjelzőt, jól értelmezed.

A rezisztens fajták  Sharka vírussal megfertőződhetnek, de ilyenkor alacsony marad a víruskoncentráció a növényben, ezért csak enyhébb fertőzőforrásnak tekinthetők, -  ilyen módon adnak kevesebb esélyt a PPV terjedésének.

A Jojo az egyetlen ami természetes körülmények között, nem fertőződik meg a PPV-től, még nagy "vírusnyomás" mellett sem. A Jojo eddig még mindig PPV-mentesnek és tünetmentesnek bizonyult, a ma rendelkezésre álló vizsgálati módszerek alapján.
Ezt is érdemes gyökér- és tősarjmentesen tartani.

Egy foto alapján biztosan többen adnának tanácsot.

Előzmény: Jbori (1403)
Jbori Creative Commons License 2013.06.15 0 0 1403

Józsi-bá sokat tud, a Jojoról is olvastam amit írt. Ha fertőzött alanyra oltják, egy darabig nő, aztán elszárad, ezért lehet pl. vírusjelzőként használni. Ezek szerint a rezisztens fajták csak segítenek a vírusmentesség megtartásában. Akkor a kis Gönci barackom sincs veszélyben tőle.

Előzmény: Józsi-bá (1402)
Józsi-bá Creative Commons License 2013.06.14 0 0 1402

Biztosan nem kapja el!

Előzmény: Jbori (1399)
Flanell Creative Commons License 2013.06.14 0 0 1401

Hát igen, ilyen módon lehetséges a nem túl régi fertőzés.

Előzmény: emendasajt (1392)
Jbori Creative Commons License 2013.06.13 0 0 1400
Előzmény: emendasajt (1394)
Jbori Creative Commons License 2013.06.13 0 0 1399

Nem úgy néz ki mint aminek baja van, akkor nem fejlődne ilyen jól.  Biztosan tudod hogy nem kapja el? nem csak immunis rá ha van neki olyan? Volt egy Free Blue szilvám, iszonyatosan nézett ki, csak himlőfolt volt rajta, azért gondolom hogy lehet fertőzés.

Előzmény: Lactarius Curtis (1398)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.06.13 0 0 1398

de maga a fa, gondolom myrabolan alanyon, nem kapja el a PPV-t...más a baja

Előzmény: Jbori (1397)
Jbori Creative Commons License 2013.06.13 0 0 1397
Nem tudom, de olyan sok tünetet mutat, hogy gyanus. Pl. az egyik ágvégi levelek elszáradtak, a sok pötty és folt. Volt Ali-báéknak egy érdekes fejtegetésük a Jojo vírusjelző szerepéről.http://www.torzsasztal.hu/Article/viewArticle?a=121259752&t=9211857
Előzmény: Lactarius Curtis (1396)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.06.13 0 0 1396

Miből gondolod vagy tudod megállapítani, hogy a Jojo-d alanya fertőzött lenne? Mondjuk egy kötöttebb talajban nem hiszem, hogy azon keresztül elérne egy több méterre lévő kajszi fáig. Nálam pont a sharka-érzékeny Kyoto van a Jojo közelében. A szomszéd sharkás szilva-magoncaival szemben pedig a Kuresia.

Előzmény: Jbori (1387)
Jbori Creative Commons License 2013.06.13 0 0 1395

Veszek még egy fát, egy rezisztens sárgabarackot.

Előzmény: emendasajt (1394)
emendasajt Creative Commons License 2013.06.12 0 0 1394

Azért ne kezd el élezni a fejszét! :))))))))))

Előzmény: Jbori (1391)
emendasajt Creative Commons License 2013.06.12 0 0 1393

Miből gondolod, hogy a jojod vírusfertőzött? Legfeljebb az alany. Bár akkor is fertőzhet.(Szerintem)

Előzmény: Jbori (1391)
emendasajt Creative Commons License 2013.06.12 0 0 1392

Hogy pontosítsam a fa életkorát, valószínűleg 2006ban lett ültetve, azaz nem 5-6, hanem 7éves, amely méginkább igazolja -az egyébként nagyon helyes- okfejtésed első részét. A dilemmám egyszerűen onnan ered, hogy az említett két kajszit leszámítva annó nem lett más PPV veszéjeztetett fajta ültetve, de azóta az elmúlt két évben viszonylag nagyobb számú csonthéjas szemzést és oltást készítettem a kedves fórumtársak jóvoltából, amik nem hétköznapi fajták. Nagyon-nagyon sajnálnám, ha a beszerzett fajták áldozatául esnének a PPV-nek, ezért megpróbálnám a körülményekhez képest minimalizálni a lehetőségét.

Előzmény: Flanell (1390)
Jbori Creative Commons License 2013.06.12 0 0 1391

Szerintem a Jojom vírusfertőzött, mint ahogy a te Lepoticád, őt sem zavarja ez, viszont a Gönci barackot óvni kell nekem is, arra jöttem rá abból amit írtál.

Előzmény: emendasajt (1389)
Flanell Creative Commons License 2013.06.12 0 0 1390

Azt írod, 5-6 éves a lepotica.

Namármost, két eset lehetséges, meg egy végeredmény:

1. A fát betegen vetted, az esélye 0, hogy ne fertőzte volna meg az összes erre alkalmas fát az udvarodon meg a szomszédságban. Levéltetű, veréb, stb.  Ez esetben felesleges kivágni.

2. Nálad fertőződött meg, vagy valamelyik másik fádtól, vagy a környéken lévő egyéb beteg fától, ami továbbra is fertőz. Ez esetben felesleges kivágni.

Egyetlen hasznos következménye lehet a kivágásnak: nem lesz hasmenésed a szilvától.

Előzmény: emendasajt (1382)
emendasajt Creative Commons License 2013.06.12 0 0 1389

"szép egészséges" :egyenlőre! De egy esetleges gutaütéstől a jojo nem fogja megvédeni.

A helyes kondícionálástól még egyetlen egy fa sem ment tönkre, úgyhogy bátran! :)

Előzmény: Jbori (1387)
emendasajt Creative Commons License 2013.06.12 0 0 1388

Szia Józsi-bá!

Bocsánat a válaszom késlekedésével, de nem voltam netközelben.

Remélem a PPV is olvasta már korábban a belinkelt oldalt, és nyugton marad ott azon az egy ágon. :)

A közeljövőben mindenképpen eltávolítom a barackfáról.

A szilva, el van már döntve, mindenképpen menni fog. Helyére nem csonthéjast tervezek, de a fajtát illetően még várakozó állásponton vagyok.

Kék lámpa hiányában a tesztelés el fog maradni, és a Növénykórtani Tanszék tesztjével sem fogok tudni élni.

Köszönöm a válaszod.

Előzmény: Józsi-bá (1384)
Jbori Creative Commons License 2013.06.12 0 0 1387

A Jojo mellett 4-5 méterre van nálam is Gönci kajszi, szép egészséges. Kondicionáljam? :)

Jbori Creative Commons License 2013.06.12 0 0 1386

A kis Jojo nálam is erőteljesen nő. Tetvek ellen lefújtam, levelei között vannak pöttyösek, foltosak, pöndörödnek, leszáradnak, de úgy néz ki nem akadályozza az erőteljes fejlődésben. Összességében szép formás és mindezzel együtt üdezöld.

Előzmény: Lactarius Curtis (1383)
Jbori Creative Commons License 2013.06.12 0 0 1385

Mostmár csak leshetjük hogy egaborBP barátunk kiderítsen nekünk bármit! Bejelentkezhetne új névvel. Talán kiderülhetne az is hogy szilvahimlőre nem csak a fakivágás és a "kondícionálásnak" nevezett falesz@rozás gyógymódok vannak.

Előzmény: Józsi-bá (1384)
Józsi-bá Creative Commons License 2013.06.09 0 0 1384

"Létezik az, hogy csak ez az egy ága lenne esetleg fertőzött a fának?"

Létezik.

A PPV-ről van szó /lsd.9.oldal utolsó bek./:

Die Hypersensibilität der Europäischen Pflaume (Prunus domestica ...ál

"A fiatal fák rendszerint nagyon gyorsan szisztematikusan fertőződnek, miközben a fertőzés az idősebb fáknál gyakran egyes ágakra korlátozódik: ez a fenomén az "Öregkori rezisztencia" fogalma alatt ismert /HARTMANN 1990./

"Junge Bäume werden in der Regel sehr
rasch systemisch infiziert, während sich die In-
fektion bei älteren oft auf einzelne Äste be-
schränkt; dieses Phänomen ist unter dem Begriff
„Altersresistenz“ bekannt (HARTMANN 1990)."

Tulajdonképpen mindent tudsz, azt is, hogy mi van a szomszéd kertekben, a továbbiakban neked kell döntened. Én nem ültetnék most csonthéjast a lepotica helyére /ebben ellentmondóak a vélemények/, tesztelném PPV-re a gyanús fákat "Kék lámpa" hiányában "vírusjelző"-vel ill. még arra is van mód, hogy megkapd a fáid PPV molekuláris teszt eredményét, ahogy azt egaborBP már kiderítette a Corvinus Egyetem Növénykórtani Tanszékén, de lehet, hogy máshol is.

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.06.09 0 0 1383

Hát nem lesz Jojo-kóstoló, mert ledobta az 1-2 termését, lehet az erős növekedés miatt erre már nem maradt szuflája.

emendasajt Creative Commons License 2013.06.09 0 0 1382

Szia Flanell!

Nem is a termés minősége miatt aggódom, mert rengeteget kötött, és a terméseken nem látszik semmi, - kivéve persze ami atifocinál is jelentkezik sárguló fonnyadó termések amik potyognak maguktól amit én a túlkötődésnek tudok be - hanem inkább a továbbfertőződés miatt.

Az uralkodó szélirányban tőle kb4.5méterre lévő gönci magyar kajszi és az attól 4m+ra lévő bergeron miatt aggódom.

A gönci egyik, de csak az egyik!!! vékonyabb alsó ágán vélek felfedezni halványan mutatkozó "PPV szerű" foltokat. Ha jól emlékszem Mozo66 fórumtárs írt hasonlóakat az őszibarackos topikban az egyetlen egy ágon mutatkozó PPV tünetről, amelyet később le is fűrészelt.

Létezik az, hogy csak ez az egy ága lenne esetleg fertőzött a fának? Szerintem nem. Várom az észrevételeket és esetleg a tanácsokat.

Előzmény: Flanell (1377)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.09 0 0 1381

Az az érdekes,hogy az alap mindegyiknél gyenge,de pl a Ranába oltott Empress normálisan kötődött és nem is sokat dobott le sokat.A  németek /ezektől kb 25-30 méterre/ ugyanilyen vacakok.

Előzmény: Flanell (1378)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.09 0 0 1380

na jó,de ennyire sokallja ? elég nagyok ahhoz,hogy ennél a pár darabnál azért többet kineveljen.csapadék is volt bőven... kb 6-7 méterre van tőle az a Bergeron,amin fürtökben volt/van a barack...annak nem volt sok ?

Előzmény: Ali-bá (1371)
Flanell Creative Commons License 2013.06.09 0 0 1379

Ja, akartam írni, hogy a Haganta nem igényel külön porzót. Idén egész jó termés mutatkozik rajta, bár virágzáskor ezt még nem tudtam, és tettem bele Józsi-bá-féle Elenát, szépen hajt az is. (Egy másik, tavalyi oltásúba is tettem, azon ez lesz a fő fajta.)

Meg egy nagy, betegeskedő fa tősarjába szemeztem tavaly Hagantát, leváltandó a nagy fát, ha majd oda kerül a sor. Kb. 30 cm-esre nőtt. Idén egy métert hajtott, és 20 cm-es magasságban van 2 termés, meg is akarom hagyni, egyelőre nem lényeg, hogy gyorsan nőjön a fa.

Tavaly a sok ezer virágból 1 sem kötődött.

Előzmény: Flanell (1378)
Flanell Creative Commons License 2013.06.09 0 0 1378

Az én tippem valami gomba.

A fán lévőkön ugyan van valami pont, nem hiszem, hogy lyuk lenne, azt már kiszúrtad volna. A szilvadarázs lárvája egyébként is lelökte volna a szilvát 1 cm-es méretnél.

Túlkötődés sem látszódik.

Előzmény: Törölt nick (1360)
Flanell Creative Commons License 2013.06.09 0 0 1377

A lepotica termését nem befolyásolja számottevően a PPV, legalábbis nálam. A leveleken látszódik egy kicsit, de most is annyi termés van, hogy ha ráérnék, a 2/3-át ledobálnám, mert ő nem hajlandó, és kineveli mindet, de hát azért csak nem lesz olyan minőség, mint ha csak 30-40 kg teremne rajta.

Előzmény: emendasajt (1374)
emendasajt Creative Commons License 2013.06.09 0 0 1376

Köszönöm a javaslatodat, mérlegelni fogok.

Előzmény: Ali-bá (1375)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!