Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Szervusz Ernő.Sajnos én vagyok a kivétel.Szigetvár egy nagy kör alakú medence legmélyebb helyén fekszik. A Mecsek és túl oldalon a horvátok hasonló hegyláncába .Ez okozza a nyári sokszori meleg rekordokat ,de egyben ősz végén és télen a fagy zúg lehetőségét.Sokat kínlódtam míg belőttem a dátumokat a ki és behordásra.A bizonytalansági tényezőt fokozza a gyűjtemény egyedszáma/megint nagy/.Ez olyan szempontból problémás,hogy mivel aprólékos vagyok nincs lehetőségem tévedni mert legalább másfél hét míg behordom a súly és az egyedszám miatt.Ezért jobb biztosra menni mert a teleltetőm a házam része és tiszta hőszigetelt üveg,olyan mintha kint lenne és 100%-ban megkapják a növények azt ami kell.Nekem csak a kellő esővizes ellátásra kell figyelmem.Itt láthatod a téli és a nyári lehetőségeim.De köszönöm,hogy szóltál.A részben eladott gyűjteményem ennél is jobb helyzetben van Holland barátomnál.
Ma elkezdtem a növényeim hidegházba való telepítést és az ezzel járó feladatokat.Remélem a fagy nem gyorsítja a tennivalóm.De azért szükség szerint előveszem a fátyol fóliát.Első napon az első növényem amivel kezdtem a Papeda /Citrus hystrix /.Kb egy hetembe kerül, helyre kerüljenek a növények:
Hello!Nem vagyok szakértô de okozhatja túlöntözés is. Ilyenkor összel Én alig adok vizet nekik, hogy száraz földel kerüljön a teleltetöhelyére fütetlen garázsba. 2 éve nekem is ledobta összes levelét mert szakadt az esö és bejött a hideg nem tudott kiazáradni a földje...
Kb 2 éve nagy örömömre kaptam egy óriáscitrom növényt!
A tartási problémákkal lenne egypár kérdésem:
- kb 2-3 napja elkeztdte ledobálni szinte az összes levelét(alig maradt rajta pár darab levél , illetve a virágok). A növény szabad ég alatt van még! Miért dobálta le a leveleit? A levelei teljesen egészségesnek tűnnek(ledobált).
- tavaly ősszel is ugyanígy jártam, de akkor már a teleltető helyen a bevitelt követően ledobta az összes levelét, illetve a citromot is, nem maradt rajta semmi levél, és csak tavasszal kezdett újra hajtani!
A kérdésem ennyire kényes az óriáscitrom, vagy én rontok el ősszel a tartásával valamit? Más citromfajták is így viselkednek, vagy nem?
ittvagyok a szomszéd településen épp.... ha jo az ár amit szeretnél átmegyek érte hétfő délután és hozom is. de kérlek te mondj árat. emailben valamikor irtam.
tudod én kértem a yuzu vesszőket dugványozni. te meg fügét szerettél volna tőlem....
A Lidl-ben szep Musa Tropicana bananok voltak 899-ft-ert.Az akcio elmeletileg ma lejart,de maradt egy csomo amit az elkovetkezo napokban gondolom le fognak akciozni.Ahol en neztem ott meg maradt vagy 20 db a boltban,a bananok fele rendelkezett sarjakkal.2-ot haza mentettem a mar meglevo melle,ha lejjebb viszik az arat akkor meg hozok egy parat,szetosztom a csaladban.A dolgok mai allasa szerint,hogyan kell levalasztani a sarjakat? 15-20cm-es meret adott. Mivel kell a vagas helyet lekezelni?Faszen por meg mukodokepes?Koszi ha valaki tud valami okosat.
Leszedtem egy citromocskát. Először is lereszeltem a héját, vastag volt, és finom illatos.... belül pedig lédús, isteni illattal... így most megnyugodtam, télire lehet igazából beérik.
Sziasztok, csak egy kérdés. Meddig normális egy citrom beérése? 2013 őszén hozott a fám virágokat, télen pici citromok voltak már rajta, majd tavasszal kezdett el fejlődni tovább a termés. Kint volt a szabadban 2014-ben egész nyáron, majd áttelelt, 2015 tavaszán újra ki a kertbe, jelenleg még mindig azok a citromok vannak rajta, szép nagyok, talán kezd már egy- kettő sárgulni, de már 2 éve várom hogy beérjen. Amúgy a növény egészséges, a citromok szépek, csak éppen babák még. Köszi mindenkinek a választ így előre is.