Elfeledtem odaírni,hogy a fotón a longánfa van (Dimocarpus longan),ez a licsi legköze- lebbi rokona,hasonló a levelélszerkezete,azért mutattam meg és állítólag ez nem olyan kényes.A licsivel már feladtam,nem kísérletezek tovább vele.A gyümölcs íze is hasonló,mint a licsié.Csak míg a licsi gyümölcs külső burka rücskös,ezé csaknem sima, de belül az ehető magköpeny ugyanolyan fehér és állagát,ízét tekintve is szinte egyformák.Rendkívül kedvelem mindegyiket,de a licsivel kudarcot vallottam,sovány vigasz,hogy nem csak én.
Ennek örülök,hogy ezt írtad a brazil guave-ról,mert épp most cserepeztem be egy csomó magoncot,bár én a gyümölcsöt nem láttam,csak mondták,hogy annak a magjai. Nagyon jól keltek,de mivel nem vagyok biztos benne,hogy tényleg az,tehetnél el nekem a magokból.Rosszabb híre van ezek szerint,mint amilyen. Gratulálok az olasz citromodhoz,majd kóstolás után is biztos örülni fogsz neki. Az avokádó is hatalmasat nőt a te oltóágadból.Talán azt is egyszer megkóstolhatom, ha ilyen ütemben nő.
Szia Ibolya!Ez a fa biztosan nem licsi,annak egy levélnyélen több (2-8 )levele van. Lásd a mellékelt fotón.Szerintem nem is kalamondin,hanem v.valamelyik mandarin, v.kumkvat lesz.A virágja meg egyértelműen elárulja,hogy ez valamely citrus és nem licsi,ugyanis annak teljesen más,nem egyedi virágai vannak,hanem egy fürtben nagyon sok virág alkotta virágzata van,melyből ugyan lényegesen kevesebb,de még így is néha 15-30 db-ból álló gyümölcsfürt lesz.Nem véletlen ugrottak rá a többiek,ugyanis a licsit nagyon nehéz megtartani,én egyszer már kértem,hogy akinek van termő licsije tegyen fel egy fotót róla,de eddig nem volt jelentkező.Én is már rengeteget elpusztíto- ttam és nem tudom miért,de egy-két év után elköszöntek. Ez korántse vegye kedvedet,lesz egy szép kis termő citrusod,örülj neki.
Van valakinek itt a fórumon trópusi oleanderje (Thevetia peruviana) ? Nekem megint nem maradnak meg a hajtások amiket hoztam délröl. De nekem nagyon kéne ez a növény. Ha valakinek van, és tud gyökereset adni, akkor kérem szóljon, mert én hülye vagyok hozzá, és nekem nem sikerül meggyökereztetni. köszi
Tényleg nem tudom!!!!!Egy kicsit el is vagyok keseredve.De hát majd kiderül.Egy jó barátomtól kaptam.Ő is kapta valakitől.Már felhivattam az ismerősét,aki szerint licsit adott.Éppen költözött,biztos összekeverte:-(
Hát,nem tudom.Nem vagyok citrusszakértő,de nekem van lipom, annak nagyobbak a levelei,és csokrosan virágzik.Ezen meg ahogy látom,egyenként vannak a virágok.
Hát nem tudom!Úgy kaptam,hogy licsi.De nem sokára biztos kiderül,mert remélem köt gyümölcsöt.Sajnos még nem vagyok citrus vagy licsi szakértő:-)De azt sem fogom bánni,ha valami szép citrus:-)ha nem licsi,bocs a félrevezetésért.
Az előéletéről annyit tudok,hogy üvegházban nevelkedett,kb.10 éves.Február környékén kaptam.Azonnal átkellett ültetnem,mert tele volt fülbemászóval a földje.Így szegénynek hajszálgyökere nem maradt+tele volt pajzstetüvel.Nagyon izgultam érte,hogy megmarad-e.Amig ki nem raktam a szabadba,kb.20fokos napos szobában volt.B földbe raktam+marhatrágya+huminid.Azóta hetente1xvoldünger linzel tápozom.Valaki tudja esetleg,hogy telelni hogy szeret,mert üvegházam nincs.Vagy 20fok,vagy garázs,vagy ahol a citrusokat teleltetem majd kb.5-10fok napos üvegezett veranda.Remélem a képeken látszik minden(telefon)
Az első leérett a brazil guave első termései, a könyvek szerint nemigen ehető, savanykás termésű. Szerintem igen finom eperillatú, és jó izű volt, igaz sok apró mag van benne.
A második kép a noni tovább virágzik.
A harmadik, ha már szó volt a citrus topicban az olasz óriás (cédrát) citromról, akkor itt egy növögető termés, Jozsótól származó oltóvesszőnek köszönhetően.:)
háát,én is megjártam a túl alacsonyra ültetéssel:nem szereti,ha az eső felveri rá a földet..most így ültettem(bakhátra,árnyék sehol),nem nagyon foglalkozok vele és mégis terem..meg is lepődtem...:)
locsolás....banyek ,ha én nem locsolom 2 napig elfonnyad a növény.lehet én vettem vmi rossz fajtákat,vagy nem tudom :-/ de komolyan néha olyan érzésem van,hogy a növény csak szenved nálam,pedig virágföldbe ültettem,böcsülettel locsolom,tápoldatozom,de kínlódás nekem is meg neki is.
a peppinóval én is így járok.megjelennek a virágok,majd 2 napra rá leszáradnak és lehullanak.kis idő mulva megint előjönnek a virágok és leszáradnak.
én betettem a diófa alá,egész nap árnyékban van,így már 2 kicsi termés van rajta.szerintem nem bírja az ennyire erős napfényt.pláne én cserépben tartom,és ebben jobban kiszárad a növény,pláne ha még fekete is,csodáltam hogy nem főtt meg a gyökere,ezért most földszintig be van ásva.amúgy a fügém is ugyanezt játsza,csak az a leveleit dobálja le,szerencsére nem a termését.
szia!nem tudom mi baja lehet,az enyém egész nap süti a nap a paradicsomok között kiültetve,különösebben öntözni se szoktam.4 éve van meg,első évben termett,azóta csak most,de szerintem mert ki lett ültetve az idén.küldj képet,hátha eszembe jut valami...:)
hello nekem mindegyik peppino ,mikor kezdett virágozni bekanalasodtak a hajtáscsúcsi levelek majd leszáradtak a levelek is meg a virág is. Mi okozhatja?
Na ez már döfi... Miért ne tudná, főleg ha megköt, teleltetni 10-15 fokon a legoptimálisabb, ilyenkor az érés leállhat de tavasszal tovább érik. Persze hacsak nem érik meg ősz végéig. üdv