Én sem vagyok szakértő, de a "hülye a robbantó" érvednek talán van egy gyenge pontja.
Vajon nem lehet a működtető elektronikába beépíteni egy olyan manuális kapcsolót, amely a távvezérlő jelét csak bekapcsolt állapotában engedi tovább?
Mert ha ezt meg lehet csinálni, akkor utazgathat vele, szállíthatja, csak akkor fog durranni, ha azt a kapcsolót "be" állásba állítja. Különben hiába nyomogatja a távvezérlőt.
Igaz, hogy az nem elektronikai, csak elektromos szerkentyű, de az én villanymotorral hajtott hurkatöltőm így műxik.
Ha az a kapcsoló nincs "be" állásba téve, akkor nyomogathatom a talpammal a lábkapcsolót, meg sem nyikkan, nem hogy kolbászt töltene. :))
4230-cal 4249. hsz-ban (és azóta is) egyetértettem. Csak azt a kérdést teszem fel, hogy nem elegendő-e az egész cuccot röviddel a tervezett robbantás előtt bekapcsolni. (ld. babrálás a zsákban - a felvételen).
Elhiszem hogy a távos cuccok "dekódolhatók", meg keresztbe kapcsolhatók, tévesen irányíthatók... stb. De csak ha be vannak kapcsolva. Nem ?
A távirányítónak van egy adója meg egy vevője (mégha szaknyelven esetleg másképpen is hívják.) Ti arról vitatkoztok, hogy a saját "adó"-n kívül esetleg a "vevő" foghat egy idegen/ véletlen jelet is, ami becsaphatja azt, - és produkál egy véletlen "indítást".
Én meg azt mondom, hogy ha elég röviddel a szándékolt robbanás előtt kapcsolja be /aktiválja az egész kócerájt, akkor teljesen veszélytelen vele a buszon utazni. Szerintem.
Túlbonyolítjátok, úgy látom.
(Ettől még a szakmai részletkérdésben lehet igazad...)
Nem bántásképpen, de az a hozzászólásodból is látszik.
A polémia onnan indult, hogy egy megkérdezett szakértő azt nyilatkozta, hogy a robbantó nem csak a célszemélyeket veszélyeztette, de másokat, sőt saját magát is.
Erre érkezett egy válasz, hogy az kizárt mert ugrókód, CRC, stb.
A végén pedig kiderül, hogy a dolog egyenesen hajmeresztő, mert annyira egyszerű ezeknek a távkapcsolóknak a belvilága, hogy ennél egyszerűbb már nem is lehetne. Igen, így, szó szerint.
Ez a faszfej, ha tömegközlekedéssel érkezett, akkor a bomba utaztatása közben akár 10 körülötte álló, ülő embert is kivégezhetett volna.
Én is megnéztem. Az én fantáziámban a kép nem halakként jelent meg, hanem inkább két, összeakadt wobblerként (műcsaliként.) ;-))))
Ha nem lenne már este, átugrottam volna a természetvédő-madarász ismerősömhöz, megnézettem volna vele a képet, kíváncsi lennék, vajon ő mire asszociált volna? ;-))
Gyerkőcök, én senkit nem szoktam leugatni; Most sem teszem. De biztos, hogy ebbe ennyire bele kéne itt menni ?
Nem vagyok hozzáértő, de nem hiszem, hogy gond lehet egy elektromos "indítást" 3-5 méterről üzembiztosan távirányítani. Szerintem a legtöbb gyerekszobában megtalálható eszközökből ez megoldható. Bekapcsolni, élesíteni meg elég pár perccel az eksön előtt. Van itthon vagy 30 darab távos játék, de még egyik sem indult el magától. A korábbi hsz-omban említett "keresztbe-távirányítás" kizárólag márkás, drága cuccokkal fordult elő, és kb. 10 év alatt 3x.
Nyugodtan feltételezhetjük, hogy akcióra újonnan vett mindent, nem a régi ismert gönceit használta. Szóval a sapka könnyebb nyomnak túnik, mint a távirányitó. Már csak a kapucnis felső nagy logóját kellene felismerni.
A hátizsák is vadiújank tűnik. Kötve hiszem, hogy a hajléktalané volt. Pláne nem lopta el, mivel semmi értelme nem lenne. Nem tudom ezt honnan vették, de biztos nem igaz.
"The LX2262A-R4 uses a 12 tri-state bit codeword comprising 8 address bits followed by 4 data bits. For the tri-state codeword above – 011000001000 - the address is 01100000 (channel 5) and the data/command is 1000 (turn on)."
Azaz, az adatsor 4 bit hosszú! (ez 16 variációt enged meg, s tekintve hogy be-ki más más kód kell, így a bekapcsoláshoz elég a mindőssze 8 variáció egyike)
A bekapcsolás az 1000, a ki meg, gondolom 0000. Hát ennyit a baromi hosszú kódról meg a CRC-ről.
"Ezek most a legprimitívebbek, CRC-t használnak, bazi hosszú kódjuk van, az átvitel sebessége több ezer baud, és akár 100darabot rátaníthatsz mert sok Kbyte eeprom van benne."
Hát én megnéztem. Ezek a cuccok jellemzően a pt2260 vagy a pt2262 cél IC-t használják.
Az IC adatlapja elérhető, abban az alábbiak olvashatók:
"sőt, az sem kizárt, hogy így is történt." Ha pont akkor a közelben valaki más pont megfelelő távirányítót használ pont amikor a rendörjárőr a cucc előtt van és a csávó pont visszalép a kapualjba.............. elég sok véletlen egybeesés kéne, nem gondolod ?
Tanítható kétcsatornás amit betettél, tehát megtanítható 300 és 400megásokra is. De csak fixkódosakra, értelemszerűen.
Ezek most a legprimitívebbek, CRC-t használnak, bazi hosszú kódjuk van, az átvitel sebessége több ezer baud, és akár 100darabot rátaníthatsz mert sok Kbyte eeprom van benne.
SZÁNDÉKOSAN nem ugrókódosak ezek, mert a mezei pógárnak jobb, ha nem az, és nem tudja elnyomkodni a zsebében, kinyomni a kódablakból, meg nem fog kimerülni és szinkrontveszteni, meg stb.
Jumper egyikben sincs, felesleges, mert bazi hosszúak a kódok, nem neked kell jumpereléssel megelőzni ,hogy zavarják egymást, arról a gyártó a trilliárd verziós sok-sok byte-os kóddal már gondoskodott.
Amiről a "mr szakértő" beszélt a 10bauddal 27mhz-en 1-2 byte-ot küldő xarok a 90es évek elejéről.
Van olyanom itthon, a cb rádióban hallatszik, PC-vel felvéve a cb hangját, hangszerkesztőben megmondom a kódot.Szutykok.
Amit nyilvánosságra hoztak, kb ez a távrecsegő (és a vevője betéve a relé mellé függőlegesen, egy fekete dobozkába):
Olyan egyszerűbb szar volt, aminek a linkjét betettem alább.
A meredek az, hogy lehetett volna még egyszerűbb is, ami annak esélyét nagyban növelte volna, hogy szállítás közben, buszon, metrón, villamoson, tömegben az utcán, akarata ellenére elműködteti a bombát.