Nem győzöm szedni az uborkát. A ságarépáknak tömegiszonyuk van, mert nincsenek rendesen kiritkítva, de túl szépek ajhhoz, hogy a nyulaknak menjen mind. Felszedtem a hagymát is, elég sok apró van benne. A Veleméri paprika is jóval többet terem, mint amit fogyasztani tudunk hirtelen. És akkor jött az isteni szikra!! Összeraktam ma kedvenc csalamádémat, nagyon szeretjük.
Minden saját kertből!!:) Ez aztán a jó érzés!
ŐK a dobálós lével mentek egy üvegbe, csípősek(Veleméri, egyre jobban tetszik ez a fajta)2 v. 3 elefántormány is van benne.
egy részük már felszelve. Kipróbáltam a ház összes szeletelőjét-gyaluját-robotgépét, hogy nekem tetsző legyen a vastagság.
és már összeállítva. Az arányok most csúsztak, minden zöldségféléből 2 (nekem itt most 1 kg) kell bele, ehelyett egyetlen befejesedett káposztám volt még csak, szerény 35 deka szelhető résszel, viszont az uborka meg kicsit több lett...
Ami szád íze szerint jó. pl. 3 tojás 6 evőkanál pörköltszaft egy kávéskanál ételízesítő , bors, kömény, pirított hagymakocka, kurkuma stb. Majd annyi liszt amennyi kell.
Nem a fém kanáltol durrant meg? Esetleg az öblítésnél maradt benne hab?
Nálunk a gyerek (6éves) együltiben megeszik 6 ökölnyi sz.lekváros gombit. Fogy rendesen. Tavaly volt 35liter veresszilva pluszban a natúr és a maradék2éves mellet.
S.barackból meg az fél tonna is elfogyna palacsintában. :DD
Tavaly csináltam potyant almából, körtéből keleti fűszerekből lekvárt. Áhh már a vendéglős vinné. De nem adom , kell az később is.
A szilvalekvár főzése hagyományos módon türelemjáték, s mire kész nyoma sincs a héjának, ami fontos az állaga, a színe és az íze miatt. A szilva fajtája sem mindegy. Kis mennyiségben nem is tudom, lehet-e igazán jót csinálni. Régebben sokat vacakoltunk vele, de 2 főre nem éri meg...
A barackdzsemet csak hámozva szeretem, de a szilva jobban ízlik héjastul. Próbáltam hámozva is, de nem találtam olyan ízletesnek. Igaz, hogy a héj pöndörödik, de nem baj.
Mi is műanyagvödörbe,hordóba szoktuk,és nem műanyagízű. Megosztanád velem ennek a szilva ill. barackdzsemnek az elkészítési módját? Az idő homályában,kb. 20 éve úgy emlékszem a szomszéd öregnéni csinált ilyesmit őszibarackbol.
A savanyúság nem veszi át a műa vödör ízét, azaz nem tudhatom, mert a vödröt még sose kóstoltam. A savanyú viszont ízlett belőle eddig még mindig. Én épp most fogadtam meg, hogy több kisebb vödörben csinálom. Egyrészt az egyikbe megy savanyú, a másikba nem, a harmadikba merészelek egy kis almát is tenni(még nem tudom, hogy), továbbá tegnapra megforrt az egyik adagom...még sose fordult elő, így nyilván elnyegléskedtem valamit, belenyúltam úgy kézzel, ahogy nem kellett volna vagy mittomén esetleg valamit nem rendesen mostam meg, nem tudom. A másik vödör(a lé közös adagban készült, csak a 10 liter vizes adag túl sok lett a (..asszem...) 16 l-es diszp. vödörhöz. Szóval nem a lében volt a hiba, hanem a belenyúlkálásban valószínűleg. Úgyhogy holnap csinálok másik 2 kisebb vödörrel. Télen is egyszerűbb lesz behozni egy kisebb vödröt a benti kis-spájzba.
Szilvalekvár: nem macerásabb, mint a sárgabarackkal , ennek a cacanska lepotice-fajtának könnyen lejön a bőre. DE ez csak érdekesség-mennyiségben készült-és persze kísérletnek, 3 üveggel. (nem fogy nálunk sok lekvár, kivéve a sárgabarackot, de aztmeg csak én adhatom ki a spájzból, szgorú számadású nyomtatványon, különben a fiúk pár hét alatt felfalnák...
Látom, nálad rajta van a csavarós tető is. Én nem szoktam, csak a celofánt, azt is csak egy rétegben. A nedvesség lassan elpárolog, és igazi rendes lekvár lesz belőle. Nyilván nem egy hét alatt....
A teteje kissé meg is barnul, ezt szoktam aztán a zserbóba belerakni. Azon gondolkodom, hogy ha egy vékony celofáncsíkkal elzárnám a levegőtől ez is megoldódna......úgy értem közvetlenül még lezárés előtt rá a "masszára". Csak aztán bontáskor el ne feledkezzek róla. :)))
Amivel eddíg kipróbáltam, minden gyümölccsel működött, még a csipkével is. A szilvalekvár is így készül. Ha emlékeztek még, az öregek cserép edényben azaz köcsögben (nem, nem az a köcsög!!!) tárolták. Újságpapírral volt csak lefedve. Ez a módszer simán adoptálható a nyers szilvához is, ugyanolyan "kocsikenőcs" lesz belőle karácsonyra.