Keresés

Részletes keresés

islamorada Creative Commons License 2012.07.14 0 0 249

Koszonom!

Előzmény: Törölt nick (247)
atandi Creative Commons License 2012.07.14 0 0 248

Nem győzöm szedni az uborkát. A ságarépáknak tömegiszonyuk van, mert nincsenek rendesen kiritkítva, de túl szépek ajhhoz, hogy a nyulaknak menjen mind. Felszedtem a hagymát is, elég sok apró van benne. A Veleméri paprika is jóval többet terem, mint amit fogyasztani tudunk hirtelen. És akkor jött az isteni szikra!! Összeraktam ma kedvenc csalamádémat, nagyon szeretjük.

 

Minden  saját kertből!!:) Ez aztán a jó érzés!

 

ŐK a dobálós lével mentek egy üvegbe, csípősek(Veleméri, egyre jobban tetszik ez a fajta)2 v. 3 elefántormány is van benne.

 

egy részük már felszelve. Kipróbáltam a ház összes szeletelőjét-gyaluját-robotgépét, hogy nekem tetsző legyen a vastagság.

 

és már összeállítva. Az arányok most csúsztak, minden zöldségféléből 2 (nekem itt most 1 kg) kell bele, ehelyett egyetlen befejesedett káposztám volt még csak, szerény 35 deka szelhető résszel, viszont az uborka meg kicsit több lett...

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.13 0 0 247

Ami szád íze szerint jó. pl. 3 tojás 6 evőkanál pörköltszaft egy kávéskanál ételízesítő , bors, kömény, pirított hagymakocka, kurkuma stb. Majd annyi liszt amennyi kell.

Kisérletezni szabad?

Sztem igen!

Előzmény: islamorada (245)
zsuzsanyóó Creative Commons License 2012.07.13 0 0 246

ez,  lehet, hogy nem ugyanaz,

 de u.n. fűszeres nokit én is szoktam csinálni,

 pl. friss tárkonylevelet, apróravágva belekeverem a nyers tésztába, és úgy főzőm ki.

 lehet persze kaporral, stb. a mennyiség pedig szabályozható, mennyire szereti a család azt az ízt. igaz a tárkony eléggé domináns.

 ha tárkonyos, akkor nagyon finom a ragukhoz,

 de pl. a kapros nagyon finom túróval--juh túróval, stb., tejfellel.

üdv zsuzsanyóó

Előzmény: islamorada (245)
islamorada Creative Commons License 2012.07.12 0 0 245

Milyen az a fuszeres nokedli? Megkoszonnem a receptet...

Előzmény: Törölt nick (244)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.12 0 0 244

Igen. Én csináltam kovászost, sütve, rántva , levesnek de pörköltnek is.

Pörkölt. Sok hagyma, lecsó, paprika s egyébb fúszerek, fokhagyma majd bő lére és bele a fűszeres nokedli sok tojásból.

Előzmény: kaalyz (243)
kaalyz Creative Commons License 2012.07.12 0 0 243

Esetleg tudnál receptet adni, vagy elég sima pörkölt alapon elkészíteni a cukkinit. 

 

Üdv Zoli.

Előzmény: Deryan (183)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.12 0 0 242

Fahéj, szegfűszeg, vanillia és kardamon de ez kevés mert keveset kaptam. De nem ment kárba 70kg gyümi.

Előzmény: borsika79 (241)
borsika79 Creative Commons License 2012.07.11 0 0 241
Jól hangzik ez a keleti fűszeres lekvár. Ha nem titok milyen fűszert használtál?
Előzmény: Törölt nick (238)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.11 0 0 240

Ne ez nekem se. 

Előzmény: tooommm0013 (239)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.07.11 0 0 239

Bemész a golf-ba és veszel. Kb ennyi a beszerzés.

Műa. hordókat, vödröket első használat előtt valahogy kezelni kell, de fejből nem megy a dolog.

Előzmény: Törölt nick (238)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.11 0 0 238

"Szigorú számadási példányon" ? He-he :) Postásvagy?

 

Ho lszerzed a vödröt ha gyári új vagy netán...?

Nem a fém kanáltol durrant meg? Esetleg az öblítésnél maradt benne hab?

 

Nálunk a gyerek (6éves) együltiben megeszik 6 ökölnyi sz.lekváros gombit. Fogy rendesen. Tavaly volt 35liter veresszilva pluszban a natúr és a maradék2éves mellet.

S.barackból meg az fél tonna is elfogyna palacsintában. :DD

 

Tavaly csináltam potyant almából, körtéből keleti fűszerekből lekvárt. Áhh már a vendéglős vinné. De nem adom , kell az később is.

Előzmény: atandi (233)
h.apci Creative Commons License 2012.07.10 0 0 237

A szilvalekvár főzése hagyományos módon türelemjáték, s mire kész nyoma sincs a héjának, ami fontos az állaga, a színe és az íze miatt. A szilva fajtája sem mindegy. Kis mennyiségben nem is tudom, lehet-e igazán jót csinálni. Régebben sokat vacakoltunk vele, de 2 főre nem éri meg...

Előzmény: atandi (236)
atandi Creative Commons License 2012.07.10 0 0 236

Itt van a 208-as hsz-ben.

 

Nóra, persze, hogy nem baj, én imádom elrágicsálni az összepöndörödött szilvabőrt, finom.

Előzmény: borsika79 (234)
CBNora Creative Commons License 2012.07.10 0 0 235

A barackdzsemet csak hámozva szeretem, de a szilva jobban ízlik héjastul. Próbáltam hámozva is, de nem találtam olyan ízletesnek. Igaz, hogy a héj pöndörödik, de nem baj.

Előzmény: tooommm0013 (230)
borsika79 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 234
Mi is műanyagvödörbe,hordóba szoktuk,és nem műanyagízű. Megosztanád velem ennek a szilva ill. barackdzsemnek az elkészítési módját? Az idő homályában,kb. 20 éve úgy emlékszem a szomszéd öregnéni csinált ilyesmit őszibarackbol.
Előzmény: atandi (233)
atandi Creative Commons License 2012.07.10 0 0 233

A savanyúság nem veszi át a műa vödör ízét, azaz nem tudhatom, mert a vödröt még sose kóstoltam. A savanyú viszont ízlett belőle eddig még mindig. Én épp most fogadtam meg, hogy több kisebb vödörben csinálom. Egyrészt az egyikbe megy savanyú, a másikba nem, a harmadikba merészelek egy kis almát is tenni(még nem tudom, hogy), továbbá tegnapra megforrt az egyik adagom...még sose fordult elő, így nyilván elnyegléskedtem valamit, belenyúltam úgy kézzel, ahogy nem kellett volna vagy mittomén esetleg valamit nem rendesen mostam meg, nem tudom. A másik vödör(a lé közös adagban készült, csak a  10  liter vizes adag túl sok lett a (..asszem...) 16 l-es diszp. vödörhöz. Szóval nem a lében volt a hiba, hanem a belenyúlkálásban valószínűleg. Úgyhogy holnap csinálok másik 2 kisebb vödörrel. Télen is egyszerűbb lesz behozni egy kisebb vödröt a benti kis-spájzba.

 

Szilvalekvár: nem macerásabb, mint a sárgabarackkal , ennek a cacanska lepotice-fajtának könnyen lejön a bőre. DE ez csak érdekesség-mennyiségben készült-és persze kísérletnek, 3 üveggel. (nem fogy nálunk sok lekvár, kivéve a sárgabarackot, de aztmeg csak én adhatom ki a spájzból, szgorú számadású nyomtatványon, különben a fiúk pár hét alatt felfalnák...

Előzmény: Törölt nick (231)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 232

Műa. vödörbe rakják nagyüzembe is.

Előzmény: Törölt nick (231)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.10 0 0 231

Macejás?? Nekem ojbátűnyik!

 

Nem veszi át a műanyag izét a savanya? 30 literes hordót veszek(3500ft)!

Előzmény: atandi (227)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 230

Akkor ők sem az ízét tartották a legfontosabbnak.

:)

Előzmény: h.apci (228)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 229

Én azt vettem észre, hogy a csavaros fedők hidegen nem működnek jól. Hiába húzom meg, akkor sem jó. Inkább "megszakad a menet".

Nyers szörpöm is akkor lett penészes ha kupakal zártam le. Befőzőfóliával jó lett. (celofán alatt meg be is sűrűsödik veszettül)

Csak egy ötlet...

Előzmény: atandi (227)
h.apci Creative Commons License 2012.07.10 0 0 228

Őseim szerint a szilvában a héjában és közvetlenül alatta van a lényeg.

Előzmény: atandi (227)
atandi Creative Commons License 2012.07.09 0 0 227

Igen, éretten könnyen lejött a bőre.

Diszperzites vödörbe dobálok, zacskó nélkül.

Előzmény: Törölt nick (226)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.09 0 0 226

atandi!

 

A szilvát is hámozod?

A dobálóst vödörbe csinálod? És teszel a vödörbe nylonzsákot vagyvmit??

Előzmény: atandi (215)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.09 0 0 225

Mivel se a nyári almán, se a barackon nincs termés, ezért a meggyből jó sokat betettem a fagyasztóba. Szuper! Nyári hőségben a hideg gyümölcs:))

borsika79 Creative Commons License 2012.07.08 0 0 224
Nem szoktam túlbonyolítani.
Előzmény: Törölt nick (223)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.08 0 0 223

Sok fűszert igényel nekem legalábbis.

Előzmény: borsika79 (221)
borsika79 Creative Commons License 2012.07.08 0 0 222
Szia. Tegnap én meg Feketeerdő dzsemet csináltam. Picit híg lett ugyan de annál finomabb. Ma már meg is kóstoltam 1 kis palacsintába.
Előzmény: atandi (215)
borsika79 Creative Commons License 2012.07.08 0 0 221
Szia. Kösz,hogy belinkelted ezt a fórumot. Ma én is csinálok kovászos tököt,meg valamikor még kovászos káposztát is.
Előzmény: Törölt nick (192)
gomba2008 Creative Commons License 2012.07.08 0 0 220

Látom, nálad rajta van a csavarós tető is. Én nem szoktam, csak a celofánt, azt is csak egy rétegben. A nedvesség lassan elpárolog, és igazi rendes lekvár lesz belőle. Nyilván nem egy hét alatt....

A teteje kissé meg is barnul, ezt szoktam aztán a zserbóba belerakni. Azon gondolkodom, hogy ha egy vékony celofáncsíkkal elzárnám a levegőtől ez is megoldódna......úgy értem közvetlenül még lezárés előtt rá a "masszára".  Csak aztán bontáskor el ne feledkezzek róla. :)))

 

Amivel eddíg kipróbáltam, minden gyümölccsel működött, még a csipkével is. A szilvalekvár is így készül. Ha emlékeztek még, az öregek cserép edényben azaz köcsögben (nem, nem az a köcsög!!!) tárolták. Újságpapírral volt csak lefedve.  Ez a módszer simán adoptálható a nyers szilvához is, ugyanolyan "kocsikenőcs" lesz belőle karácsonyra.

Előzmény: atandi (215)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!