A Szikert webáruházban. Azért még nem száz százalék hogy benne lesz a csomagban,de elvileg náluk van.
A Kiskertből is van rendelésem,ott például nem is láttam Viktóriát, a Megyeriben sem, de tőlük még sose rendeltem semmit,sőt telefonon is nagyon nehezen tudtam őket elérni, múltkor már előrelépés volt,hogy egy hölgy visszahívott,de akkor már adtam le máshol rendelést. Na mindegy ezt csak úgy mellékesen:)
Nem feltétlen kell két 60cm-st, lehet 1 db kb 1m-es vesszőt leívelned. A más fajta egymás mellett mint probléma, nem is értem, miért merül fel, hiszen a vesszők lehajtásakor a végük esetleg egymáshoz ér, vagy még az sem. Ha meg csak egy vesszőt (1m hosszú) hajtasz le, akkor meg a következő tőkefej közelébe ér csak.
Azt nem tudjátok hgoy ennél a Guyot művelésnél (bár még nem tartok itt)csak érdekel. Ha 60 cm körül sikerül mindkét odlalon kiaklakítani vagyis elhozni a vesszőt, szóval az nem gond ha két más fajtájú szőlő van egymás mellett? Az összes tőnél két oldalon kell elhozni? Mindegyik fajátánál megvalósítható ez?
Erre én is kiváncsi vagyok hogy mi a baj a Moldovával. Ez egy rezisztens fajta ami minimális növényvédelmet igényel. Nagyon ízletes szőlőnek tartom a kedvenceim közé tartozik. Tizenhat féle csemegeszőlőm van és a kései érésűek között ez a legjobb most érik de már nincs belőle mert a családom is nagyon kedveli. A hamburgi muskotály kb három héttel előbb érik az is finom de ez több növényvédelmet igényel.
Köszönöm,majd érdeklődöm ott. Igen addig majd megtanulom. Este megnézem,tavaszra meg meglesz fejben is. Biztos megéri a fáradozás,utánajárás,hogy nem csak fogom aztán elültetem aztán majd lesz valami.
Amit korábban belinkeltem a szolo.blog.hu -t érdemes átnézegetni, sok érdekes van benne.
A jövő tavasszal kell csak először metszened, de az meg a fenti leírásban benne van, hogyan.
Utána nevelsz minden csemetén 2 hajtást, ami óvatosan kötözöl a karóhoz, hogy ne törje ki szél.
2019 tavaszán ugyanúgy két rügyre metszed vissza őket, lehetőleg az alsó vesszőt megtartva, felsőt teljesen levágva. Ennyi idő alatt meg elolvasol mindent, amit tudnod kell ;-)
Renden. Miért érzem most hogy kínai és hogy el fogom cseszni?:) Valószínűleg mert sose volt szőlőm. És bevállalom 8-10 fajtával mindjárt az elején. Na ez vagyok én. Remélem lesz majd olyan könyv,hely ahol alaposan le van ez rajzolva,de a legjobb lenne valami videó ahol látom hogy csinálják. Bálint gazdától érdemes tanulni metszeni?:)
Oké, egyik helyen írtad a gyöngyé-t is mellé, ez volt akkor csak a félreértés.
Csak a Moldova az itthon elérhető késői érésű rezisztens fajta. Legalábbis más most nem jut eszembe. Szerintem egy kísérletet megér, amit kóstoltam fürtöt idén egy termelőtől, október elején, az még tényleg nem volt teljesen érett, de jó időjárásban október végére szerintem jól be tud érni.
A sor- és tőtávolság meghatározza a termőterületet. Ha van helyed, a tőkéket 1,2m-re is teheted, ez esetben azt javaslom, hogy két db 60cm-s szálvesszőt hajts majd le két irányba, a 3.-4.év környékén a tőkefejből, mert ha 1-1,2m-es szálvesszőt hajtasz le, előfordulhat, hogy az alsó rügyek nem fakadnak jól, és akár hamar fel is kopaszodhat a tőkéd.
Most nem néztem végig, a lényeg a két vessző lehajtása, ami neked minden évben meg kell majd csinálni a középről előtörő hajtásokból. De majd megtanulod.
Köszönöm a részletes leírást. Azt tudom,hogy amit rendeltem ott csemegeszőlőként volt írva és javítom, nem Viktória gyöngye,hanem Viktória.
Sajnos arra még nem kaptam választ,mi az optimális tőtávolság,próbálom hogy egy sorban ezek elférjenek,késői kék színű szőlő milyen van ami rezisztens? Köszönöm
A Viktória egy csemegeszőlő neve, a Viktória gyöngye egy borszőlőé. De a borszőlők is fogyaszthatóak csemegeként, lásd Zala gyöngye, Pölöskei muskotály, sőt, én Néróból, Göcseji zamatosból csinálok bort, pedig mindkettő finom csemegeszőlőnek is. Ezeket szokták kettős hasznosítású fajtának is mondani.
A csemegék általában alacsonyabb savtartalmúak, ezért alacsonyabb cukorral is ízletesebbek, mostanra a szelekció és a nemesítés miatt pedig már jóval nagyobb bogyójúak és fürtűek, mint a borszőlő fajták.
A szőlők íze különböző, így attól ne félj, hogy valamelyik választásod is rossz lenne. Esetleg neked egyes ízek nem jönnek majd be, de ezt előre úgysem lehet eldönteni.
Egyébként a csemegékkel kapcsolatosan van külön fórum:
: Néro,Vénusz,Lidi,Bolgár Rezi ,Jupiter,Pölöskei,Viktória, Itáliai ezek vannak megrendelve,és már megrendeltem őket,módosítani nem tudok rajtuk bármelyik is bárkinek nem jött be....Kipróbáltam volna az Esztert is, de most nagyon elkeseredtem hogy a Viktória az borszőlő, hiszen én nem bort szeretnék belőle készíteni...azt hittem a Viktória csemgeszőlő,meg írtátok hogy finom nem tudtam, hogy ennyire nem jó.
A Viktória az ugyanaz a Viktória mitn a Viktória gyöngye? Én csemegeszőlőlként olvastam, és ajánlották itta csoportban többen is. A kerítéstől 1-1,5 méter ok? Én is ilyen támredszer mellett gondoltam , mint a Guyot művelés, de ehhez a töveket milyen messze kell egymástól? Mostm ár mindenki mást mond,kezdek nagyon összekvarodni..főleg a szőlőfajták tekintetében,hogy most szarokat választottam (elnézést).
A Viktória gyöngye borszőlőnek inkább, tehát nem túl nagy bogyójú - és előző hozzászólás alapján potyogós is. A kései fajtára apus61 ajánlata, a Hamburgi muskotályt, tényleg jó fajta, és finom, 1,5 hete szedtem le az utolsó fürtöket, ha nem jósoltak volna özönvíz mennyiségű esőt, még most is fent lenne. Ezt is annyit kell permetezni, mint az Itáliát, de megfelelő terhelés mellett beérik minden évben.
A Moldova is késő, rezisztens, de megoszlanak a vélemények ízében. Nekem még nem termett. Lehet, hogy csak meleg években érik be megfelelően, ha jól értelmeztem a róla szóló megjegyzéseket.
A csemegéket jobb szálvesszőre metszeni, ahhoz meg jobb, ha nem karó mellett, hanem rendes támrendszerrel műveled (persze karó kell minden tőke mellé, hogy legyen mihez kötni a hajtásokat). Ha szépen, egy sorba teszed a szőlőidet, akkor egész könnyen tudsz hozzá építeni egy egyszerű oszlopozást, drótozást - olvass a Guyot művelésről hozzá.
A Viktória gyöngyét valamelyik kedves fórumozó ajánlotta. Ha nem sikerül,bevasalom rajta :) Csak vicceltem! Sajnos nem tudok mindent kipróbálni,amit ajánlotok,de igyekeztem úgy összeválogatni-az Itáliai az egyetlen amit én berizikóztam saját kútfőből. :) És igen megrendeltem már, tehát a 2 tő Esztert meg a 2 tő késeit, (ha esetlegesen elférnének) hát nem tudom egyenlőre hagyom,meglátom hogy mennyi hely marad a sorban.
Ha marad neki hely, akkor lehet még az Esztert kipróbálom (így is úgy is) a korai fajtákhoz, viszont lehet hogy egy késeit is bevállalnék az Itália mellé. Esetleg tippek mi az ami kései és finom,de könnyen beérik? Létezik olyan kései ami nem szerepel a listámon és jól tűr mindent? Az nem baj ha permetezni kell,mert oda tudom tenni az Itália mellé, így 10 fajta szőlőm lenne. Nem több sort terveztem, inkább hosszan lesznek,mert így férnek el, kerítéstől 1,1,5 m távolságban viszont még mindig nem tudom ha idővel teszek közép karókat és arra futtatom majd fel őket hogy így hány méter távolságra ültessem őket egymástól,hogy a karóknak mindennek legyen hely. Elég az 1 méter,vagy 1,2?
Viktória gyöngye nem tudom ha még nem rendelted meg Én különösebben nem ajánlom,mert megérve nagyon potyog nem különösebben finom.Zalagyöngye szerintem finomabb,vagy ami később érő az egyik legfinomabb szőlő szerintem a hamburgi muskotály.
A listádból az Itália és a Jupiter (ez itt gondolom, a rózsaszín, szlovák Rhea lesz, szerintem mindenhol az szerepel Jupiter néven, nem az amerikai verzió) az, amit sűrűbben kell permetezni, ha a sorok végére szánod, az is jó, ha egymás mellé, az is jó, a lényeg, hogy kényelmesen fújogathassad, amikor a többit éppen nem kell.
Eszter nincs, amit gondoltam a 8 közül egy sorba tenni: Néro,Vénusz,Lidi,Bolgár Rezi (ezek mennek a tyúkos helyre),de Pet palackal védve lesznek a másik 4 ami a kertrészbe Itália,Viktória gyöngye,Pölösekei muskotály,Jupiter. Remélem jól szétválogattam, próbáltam az érési időknek utánanézni...
A rezisztenseket elég lesz néhányszor megfújni, időjárástól, fertőzési nyomástól függően. A v.vinifera fajtákat sajnos sűrűbben kell permetezni, de talán csak az Italia ilyen a kiválasztott fajták között. Az utolsó permetezés általában az érés előtt egy hónappal szokott történni, ezért célszerű a nagyon más időben érőket elválasztani egymástól, hogy a permet a már fogyasztás közelében lévőket ne érje - ami akár külön sor, akár egy sor végére helyezést is jelenthet, igény szerint. Esther pl. már július végén csipegethető, Néró valamikor aug 1. 2. hetében, de a Pölöskei inkább csak szeptemberben. Viszont ezeket a fajtákat, mivel rezisztensek, fürtzáródáskor elég utoljára megfújni, az meg nagyjából júliusban van náluk.
És ami a legfontosabb, bár nem az első pár évben: szellős lombfelület, mert ha befülled, a rezisztens is beteg lesz.
Ha a kert új, szép lassan kialakul a károkozó rovarok, és azok természetes ellenségeinek egyensúlya, így a rovarölő szereket ki lehet hagyni, de persze figyelni kell, ha valami túlszaporodna, azt meg kell fogni időben.
Igen valóban ez már koposztálás,de köszönöm amit leírt,nagyon hasznos ez is,jó,szimpatikus meglátások,elsősorban a szőlővel kapcsolatban kérdeztem,de jöttek más válaszok is,amik már a málnára,komposzt témához vezettek..Akkor azt kérdezem és ez szőlős téma: hogy van-e abban logika, hogy több fajta esetén a nagyjából egyszerre érőket teszem egy sorba a permetezés miatt ez tényleg logikusabb? Ezt így szokták? Köszönöm ha erre még érkeznek vélemények.