Keresés

Részletes keresés

V.László Creative Commons License 2000.12.13 0 0 topiknyitó
Arra gondoltam, csinálni kellene egy olyan topikot, ahol fel lehetne tenni azokat a kérdéseket, amik nem érdemelnek meg egy új topik nyitást, de érdekesek lehetnek, esetleg elgondolkodtatóak, és vagy van rá válasz, vagy nincs. Itt bárki a saját agyrémét közhírré teheti, aztán vagy megszabadul tőle, vagy nem. Tehát ha izgatja az agyadat valami ami a Tudomány fórumba való, de nincs túl nagy jelentősége, írd le, talán valaki még válaszol is rá. Mint a szálka a köröm alatt: nem túl zavaró, de jó érzés ha valaki kihúzza.

Két kis szálkát máris bemutatnék:
1. Az abszolút triviális: miért esik az alma lefelé? Mert a föld vonzza. Gondolkodtál már rajta, hogy milyen válasz ez? Ha az alma felfelé esne, ugyanez lenne a válasz, csak fordítva. Tehát semilyen válasz. Ezután jönnek a törvények és egyenletek, majd elégedetten hátradőlünk: most már mindent tudunk. Pedig egy frászt. Még a legegyszerűbb kérdésre sincs semmi válasz. Miért vonzza? És ha a kozmosz taszítja (mert van valami ilyen agyament elmélet is, és állítólag minden törvény stimmel az ilyen elméletben is), akkor mi van?
2. Pörgettyű. Miért nem dől el? Lehet, hogy buta vagyok, de a magyarázatokból mindig valahol az a következtetést vontam le, hogy a pörgettyű azért nem dől el, mert a pörgettyűk nem szoktak eldőlni. Igaz, vannak csodálatos levezetések erre, de szerintem a pörgettyű mindig csak saját magával van magyarázva. Vagy nem?

Na, valami ilyenekre, vagy ilyenebbekre gondoltam.

V.L.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!