Elnézést , ha nem jól láttam a növényedet!Ezzel zavart keltettem! Az enyém Gaesalpina gillesit, nem tudom mi a különbség a Tied között de majd összehasonlítom ,ha végre kinyílik! :-)))))
A szamócaguavák is és a köz.guavák is már szép nagy gyümölcsöket neveltek,köz- ben,pedig folyamatosan virágoznak és újabb kis gyümölcsöket kötöttek. Mediterránum fórumtárstól kapott tarka levelű leander szépen virágzik és egy másik tarka levelű , ez egy olyan bugi,amelyik emberi tulajdonságokkal megáldott virágokat képes hozni,nevezetesen 'kétszínű' egy növényen belül.
No ezt jól elnéztem igazad van,nem nagyítottam ki a képet és csak vaksin rámondtam. Bocs,pedig ez is volt nekem is,de ez is már igen nagy volt megváltam tőle is. Rettenetes tüskés jószág.
A Caesalpiniához még egy érdekes adalék:Egyik ismerősöm kiültette a ház déli fala mellé,állítja,hogy ki kell bírnia.Harmadik éve van kint neki,ha jól tudom és kutya baja. Igaz az elmúlt évek telei nem voltak olyan vészesek,de azért ez nem semmi. Egy másik helyen nagy dézsában falra felfuttatott Passiflora caeruela is 3 évig bírta. Ami meglepő volt nagy dézsában és nem szabadföldben.Sajnos ez volt az utolsó tele teljesen megfagyott,pedig már hatalmas növény volt vastag törzzsel.
Az első a pillangófák egyik szép színváltozata a Caesalpinia pulcherrima flava,ez a sárga az ismertebb,gyönyörű virágjai vannak,magról könnyű vetni és pár év alatt virág- zó fává cseperedik.Jól metszhető is,amire szükséged is lesz,mert nagyon gyorsan ke- zelhetetlenné válik különben. A másikat is magról lehet vetni,nálam már a következő évben virágzott ez a piros akác (Sesbania grandiflora).Leanderekkel együtt áttelel,ugyanúgy kezelhető,nyáron mindkettőt célszerű kivinni a szabadba.Ott sokkal erőteljesebben fejlődnek és virágoznak is,teljes napfényen.Sajnos én helyszűke miatt megváltam tőlük a gyümölcstermők teljesen kiszorították őket.Azért ilyenkor meg nagyon fáj a szíven utánuk.Még annyit,hogy a magot vetés előtt le kell forrázni,én ezt úgy szoktam,hogy este egy lábas forró vízbe rakom a magokat és reggelig abban maradnak,majd másnap vetem el.Mindkettő magjára vonatkozik a forrázás,különben gyatrán és elhúzódóan kel.
Az első kudarcok már a magvetésnél jelentkeztek.Lévén,hogy "pár"évvel korosabb vagyok nálad,annyival előbb jött ez a betegség nálam.Akkoriban meg még nem lehe- tett ilyen könnyen hozzájutni mint manapság.Az elsőket egy karácsonyi kirakodóvásá- ron vettem -x fokban egy sátorból a Főtéren.Mondanom sem kell,ebből egy sem lett, mint később megtudtam a gyümölcse és magja is fagyérzékeny.Akkor ismerkedtem meg ezzel a nagyon finom gyümölccsel. Később már jobb körülmények közt sikerült a magvetés és sok magoncom volt,gyorsan nőttek és az első télen mindjárt felét elvesztettem.Nem a hideg miatt,mert akkor még a növényházban 18-20 fokot tartottam.Következő éven azután szépen sorba elmen- tek a még meglévők,számomra érthetetlen okból.Nem tudtam megfejteni miért. De ilyen könnyen nem adom fel jelszóval,újabb vetést csináltam és a jól kelt szép egészséges magoncokat,emlékezetem szerint 3 különféle földkeverékbe ültettem ki. Már nem tudom mennyit de sokat.Ezek közül 3 db megérte a 2 éves kort,aztán szépen sorba elmentek ezek is, és megint nem tudom miért. Tudomásom szerint nem csak én jártam így velük,látod nem igazán dicsekszik senki szép ,egészséges több éves,uram bocsá,termő fácskával.De őszintén drukkolok,hogy a te fáid ezt megérjék,de akkor hoznod kell nekem a gyümölcséből,és megismerem ám, hogy nem boltban vetted-e.szia megyek dolgozni.
Még találtam pár növényt aki kimaradt.Akkor még küldök képeket.Itt is szeretném megköszönni neked a vendéglátást és a rengeteg ajándék növényt.Mivel mérgembe:-)rendeltem 2 licsit(nem tanultam a te károdból)esetleg tudnál írni róluk valamit a te tapasztalataidból.Pl.meddig maradtak meg a növények,télen vagy nyáron mentek tönkre....
Rendes vagy,de a magot könnyebben el tudtad volna küldeni,de köszönöm. A longánfáim akkorák mint a képen,tehát mostani fotó,termő fám még sajnos nincs ezt a magot ill. gyümölcsöt amiből kiettem,az egyik fórumos barátunktól kaptam,nem titok aiol19 hozta nekem Thaiföldről,neki köszönhetem.Tartok tőle az enyémek még igen soká fognak termést hozni (vagy soha),de a remény hal meg utoljára elv alapján megkísérlem.A licsivel megfogadtam nem kínlódok tovább,szurkolok Ibolyának,hátha e téren még szűz kéz csodát tesz,v.rájön amire én nem.Üdv.neked.
Nem csináltál hülyét,most legalább utána néztél,így tanul az ember és hidd el rajtad kívül,még rengetegen megették volna ezt a sztorit.Ráadásul itt magunk között vagyunk "BOGARASOK",jó ,hogy előjött a téma,biztos vagyok más is hasznát vette.
Igen,de minden nap tele volt és meg nem tudtam nyugodtan leülni megnézegetni,de fogok hamarosan jelentkezni.A licsi miatt meg ne bosszankodj,nekem több okom lenne rá,mert már vagy 50-et sikerült kinyírnom,de legalább tudnám az okát.
Bizonyára ők azok,de,ha felhívod a Mónikát,Rappainét (74/433-063 v.20/922 8279) sz.-on- ő megmondja neked pontosan mekkora,mennyiért és azt is,hogy mikor megy Győrbe például (mert szokott augusztusban kiállításra,vásárra) és elhozza neked. Az már nem olyan nagy távolság,de egyszer érdemes lemenni hozzájuk,biztos mást is találnál,amit nem szívesen hagynál ott.De az is lehet,hogy van közelebb is,de még nem tudtam megkérdezni,ha sikerül megírom.
Nagyon valószínű hogy longánfa, esetleg még rambután lehet mert a termésén kívül ugyanúgy néz ki pontosan, mint a longan levél és hasonlók tekintetében, a longánt én is szeretem, de még nálam nem termett, olyan 5 éves lehet, neked volt már gyümölcsöd a fán?
Vetek el neked akkor pár magot belőle. Ez egyébként nem a sima guave brazil változata, hanem a psidium guineense. Egy baja van, kicsi a termése, viszont nagyon aromás.
Köszönöm a leírást,a vigasztaló szavakat:-)Tegnap éjfélig keresgéltem a neten,mire megtaláltam a licsi virágját.Hát teljesen más.Csak mérges vagyok,hogy hülyét csináltam magamból:-)
Egy kicsit messze van Soprontól. Itt errefelé egyik kertésznél sem láttam még eddig. Kb mekkorák és mennyibe kerülnek, azt nem tudod esetleg? Mindig mindenhol mindent lehet kapni az egész országban, csak errefelé nincs semmi. Ez egy disz...ág. De azért köszi