Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2023.11.26 0 1 968

Ez egy nagyon leegyszerűsített háromtest probléma. Veszek egy mély levegőt, és megpróbálom megoldani...

Közben rájöttem(TM) valamire megint. Négy évtizeddel ezelőtt konkrét számpéldákat kellett megoldani.

Elolvastad a szöveget, felírtad a képleteket, azonnal behelyettesítetted a számokat. Aztán már konkrét számokkal számolhattál tovább. (Csodálkoztam is, amikor nemrég a videotóriumban láttam olyan előadást, ahol paraméteresen számolták végig a feladatot, és csak a végén sem helyettesíttek be számokat, hanem diszkutálták az eredményt.)

Miért?

Másodfokú egyenletet - például - megoldani sokkal nehezebb, mint egy megadott valós számból gyököt vonni.

Előzmény: drx65 (958)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.26 0 2 967

Nem az én hibám, hogy középmezőny versenyző szintű középiskolai tudással majdnem színjelesre el lehet(ett) végezni az egyetemet. Arra pedig utólag jöttem rá, hogy: ha az első néhány vizsgád jelesre sikerül, utána már négyesnél rosszabb jegyet nem szívesen adnak. Nem mondom, hogy örülök neki, de mégis célszerűnek tartom, hogy időnként beleveritek az orromat az ostobaságaimba.

Előzmény: Fat old Sun (957)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.26 -1 1 966

Az egyenes egy végtelen sugarú kör. Ergo minden is forog.

gépeszű Creative Commons License 2023.11.26 -1 0 965

Jut eszembe, te "ellovagoló" szuperfizikus:

kiszámoltál valaha körmozgást ? Ahogy egy középiskolai dolgozatban kell például ?

igen / nem ?

Előzmény: szuperfizikus (963)
gépeszű Creative Commons License 2023.11.26 0 3 964

jézusom szuperfizikus, ez már az autoszuggeszció perverz felsőfoka, amit magadon bemutatsz

Előzmény: szuperfizikus (963)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.26 -1 1 963

Újszuper mindenhez ért, mindent (is) jobban tud, csak azt az egyet nem veszi észre, hogy döglött lovon ül. Másokat oktat, miközben azok szép sorban ellovagolnak mellette. 

Előzmény: drx65 (962)
drx65 Creative Commons License 2023.11.26 0 0 962
Előzmény: újszuper (961)
újszuper Creative Commons License 2023.11.25 0 1 961

Miért? Nem láttál még nyuszibicikliző gyereket?

Akkor neked egyszerűbb házi feladatot adok:

Nézz meg egyet! És gondolkozz el rajta, honnan ered a kerekek perdülete. Ha nem jut eszedbe semmi, akkor próbáld ki a gyakorlatban.

Előzmény: drx65 (960)
drx65 Creative Commons License 2023.11.25 -2 0 960

Ez a 'kimagyarázás', csak 'parasztvakítás' akarna lenni...
De: 'nem jött be'...
;-)

Előzmény: újszuper (959)
újszuper Creative Commons License 2023.11.25 -1 1 959

"Miííí van..??! Akkor most, 'átmegyünk sci-fi-be'..?!"

Megint lebuktál.

Ezt ugye nem tanították a katekizmus órán?

De magadnak kerested a bajt. Minek ütöd az orrodat olyasmikbe, amikhez nem értesz?

Pedig elemi dolog, a lényegét elmondta már Fat old Sun.

Mivel ezt láthatóan nem értetted, nézd meg hogyan hajtja a nyuszibiciklit egy kétéves, aki nem tud még pedálozni. A lábaival löki magát. Honnan ered akkor a kerekek perdülete? Hát onnan, hogy az ő egyenes vonalban hátramozgatott lábainak van perdületük a kerekek tengelyeikre számolva. (Lenne akkor is, ha a lábai nem gyorsulnának, hanem egyenletes sebességgel mozognának.). Csak akkor nem lenne, ha a tengelyek a padló síkjában volnának.

Házi feladat: Nézz utána a perdület értelmének és képletének.

drx65 Creative Commons License 2023.11.25 0 0 958

" Egyenes vonalú egyenletes mozgásnak perdülete?
  Ráadásul megmaradó nem nulla. És mégis."

Miííí van..??!
Akkor most, 'átmegyünk sci-fi-be'..?!
;-/

Előzmény: Törölt nick (955)
Fat old Sun Creative Commons License 2023.11.25 0 1 957

Nem csodálkoznál annyit, ha hozzászoktál volna, hogy a fizikai fogalmakat úgy használd, hogy figyelembe veszed azoknak a pontos meghatározását. Nem pedig csak úgy nagyjából mondasz valamit, amiben ismerősnek tűnő szavak vannak.

szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.25 0 0 956

És most mennyivel vagy beljebb?

Törölt nick Creative Commons License 2023.11.25 0 0 955

Megfeledkezel arról, hogy ha perdületről beszélsz, akkor a tengelyt is meg kell adnod, amelyre vonatkoztatod.

Nem feledkeztem meg róla. Csak hát ilyen példákat nem nagyon adnak fel. Magam is nagyon csodálkoztam, amikor először találkoztam vele. Egyenes vonalú egyenletes mozgásnak perdülete? Ráadásul megmaradó nem nulla. És mégis.

Előzmény: Fat old Sun (949)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.25 0 0 954

És mégis van neki perdülete. :o)

Célszerűen az S pontot a mozgás egyenesén kívül kell felvenni.

Előzmény: szuperfizikus (952)
újszuper Creative Commons License 2023.11.25 0 0 953

Szóval menekülőre fogtad?

Mert nem tudsz mit válaszolni arra, hogy mégiscsak átugorhatnak égitestek egyik főnökségedből a másikba. Pusztán a gravitáció hatására.

Előzmény: szuperfizikus (952)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.25 0 0 952

"Beszéljünk inkább a Hold forgásáról."

Oké, beszéljünk.

A Hold nem forog. 

Előzmény: Törölt nick (948)
újszuper Creative Commons License 2023.11.25 0 1 951

Ez a szöveg semmit se magyaráz, csak egy érvelés nélküli kinyilatkoztatás a te képzelgéseidről, valami "2 fényéves", meg "1.5 millió kilométeres", továbbá egy "hatalmas" "potenciáltölcsérekről" amibe mindenkinek "bele kell nyugodnia".

Igenis! Kérek engedélyt meghunyászkodni.

"Az egyes égitestek . . . saját gravitációs mezejének . . . határa van . . . egy gravitációs burok, amely körül veszi." . . . "A Föld körül keringő Hold nem fog átugrani hirtelen a Jupiterhez. és nem fog a Föld sem hirtelen átrándulni az Androméda galaxisba." . . . "Nincs össze-vissza mozgás, ezt a gravitáció nem engedi meg."

Te láthatóan soha nem hallottál még például a parittyahatásról se. Amit kizárólag a gravitáció működtet, és a legalább három égitestet tartalmazó rendszerekben előfordulhat, hogy ennek hatására az egyik kilökődik.

Például a Voyager űrszondák az indításuk után gyorsan "átugrottak" a Föld "gravitációs burkából" a Nap "burkába". Majd különböző bolygók "főnökségi területeihez" érve, pusztán a parittyahatások gyorsító hatására, tovább gyorsultak, s 35 évnyi utazás után 2012-ben elhagyták a Naprendszer legkülső bolygóit is. Mivel csak a mozgásuk elindításához volt szükség hajtóműre, az üzemanyaguk soha nem fogy ki, így most már semmi nem akadályozza meg őket abban, hogy egy idő után teljesen elhagyják a Nap "potenciáltölcsérének peremét" is, s "átugorjanak" a galaxisunk tölcsérébe.

Előzmény: szuperfizikus (936)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.25 0 1 950

Susskind is azt mondta. Egy "látszólag" egyenes vonalú egyenletes mozgást végző testnek is van megmaradó perdülete. Természetesen azt meg kell mondani, hogy melyik pontra. Mert a vonatkoztatási ponttól függ, viszont időben nem változik.

Szándékosan cipeltem ide ezt a példát.

Forog a Hold vagy nem forog? Számoljuk ki már a perdületét!

Előzmény: Fat old Sun (949)
Fat old Sun Creative Commons License 2023.11.25 0 2 949

Semmi sem hull porba. Megfeledkezel arról, hogy ha perdületről beszélsz, akkor a tengelyt is meg kell adnod, amelyre vonatkoztatod.

A merev test tkp-ján átmenő tengelyre a pontszerűnek az ütközés előtt is volt perdülete.

Ez marad meg.

Előzmény: Törölt nick (948)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.25 0 0 948

Beszéljünk inkább a Hold forgásáról. Hoztam egy példát. Két test ütközik. Látszólag sérül a perdület megmaradásának tétele. Kíváncsi vagyok, hogy amit Susskind mondott (a perdületről), az itt bejön vagy elvérzik. Egyelőre többet nem árulok el. De arra kíváncsi lennék, hogy Szelki Lata mit kezdene a problémával.

Tehát: Van egy nyugalomban lévő merev test. Ezzel ütközik egy pontszerűnek tekinthető másik test, amely egyenes vonalú egyenletes mozgást végez (az ütközés előtt). És a középiskolások számára is nyilvánvaló módon az ütközés előtt egyik sem pörög, egyik sem forog. Az ütközés után a pontszerű test ugyebár nem tud forogni. Viszont a kiterjedt merev testnek szembeszökő módon perdülete keletkezik. Már amennyiben az ütközés nem a tömegközéppontján át történik.

És itt bizony úgy tűnik, mintha porba hullana a perdület megmaradásának híres tétele.

Előzmény: Fat old Sun (947)
Fat old Sun Creative Commons License 2023.11.25 -1 1 947

Én a bohóctréfáidon mulatok, amelyeket bemutatsz.

Amit te kurvanagy tudománynak képzelsz.

Előzmény: szuperfizikus (946)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.25 -1 0 946

Itt csakis te hisztériázol. 

Előzmény: Fat old Sun (945)
Fat old Sun Creative Commons License 2023.11.25 -1 1 945

A te "új dolgaid" egyelőre bornírt ostobaságok, nem túl izgalmasak. Egyebet pedig még nem sikerült felmutatnod.

Mármint a hisztérián meg a pimaszkodáson kívül, amelyek szintén nem túl izgalmasak.

Előzmény: szuperfizikus (944)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.25 -1 1 944

Ez igaz. De új dolgokat alkotni az már izgalmas.

Előzmény: Törölt nick (943)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.25 0 1 943

A faék fizika nem túl izgalmas.

Előzmény: szuperfizikus (942)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.25 -1 0 942

Számomra így sem lett értelmesebb. 

Előzmény: Törölt nick (941)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.25 0 2 941

azt parancsolta a tudósainak, hogy változzanak pillangóvá és szálljanak virágról virágra egyetlen mondatban foglalják össze.

Elfelejtettem a mondat egy részét didaktikailag áthúzni.

Előzmény: szuperfizikus (940)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.25 -1 0 940

Ma a szokásosnál is zavarosabban írsz. Nem tudom követni a bánatos karalábéidat. 

Te érted a saját hozzászólásaidat? 

Előzmény: Törölt nick (938)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.11.25 -1 1 939

"Az újhold/telihold is kapcsolódik a gravitációhoz..."

De nem azért, mert kereknek látod a Holdat teliholdkor, hanem azért, mert ilyenkor a Hold a Föld túloldalán van a Napról nézve. A Hold helye nyilván befolyásolja a gravitációs viszonyokat. Ebben semmi ördöngősség nincs. 

Előzmény: Törölt nick (937)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!