Léteznek a gyári rádiók helyére beépíthető, a gyárinál olcsóbb, nagyobb tudású és egyszerűbb kezelésű készülékek. Vajon miben jobbak, miben rosszabbak?
Városokban és közvetlen közelükben hibátlan a rádió vétel. Eltávoldva megszünik. Kínai fejegység,valószínű gyenge a rádió vevő része,ezért gondoltam jelerősítőre. Jó lehet ?
Lehet-e ennek a szoftverét cserélni? Vannak apróbb hibái a jelenleginek. Pár hónappal korábban is írtak hasonló fejegységről, úgyhogy lapozok vissza olvasnivalóért, de addig is ha tudna valaki mondani valamit, szívesen fogadom.
A készülék méretére figyelni, hogy illeszkedjen az eredeti rádiófészekhez. Esetleg, a nem autó/típus/modell specifikus fejegység esetén szükség lehet beépítő keretre is.
Vannak neves és kínai fejegységek is – változó kijelző mérettel. Például az XTRONS kapható 9”-os kijelzővel is. Annak ellenére, hogy a legjobbak közé sorolják, olvastam róla kedvezőtlen véleményeket is, bár azért azokat is egy kis fenntartással kell fogadni.
Sziasztok. Vásárlás elötti dilemmába vok. Fontos lenne a hangminőség/minőség/9-es kijelző. Az (el) ismert márkák jófajtái 150eft ba kerülnek de azoknak van ventillátoros hűtésük (gondolom nem véletlen) .100e még nem fájna annyira ,ebbe az árba az
Eonon és a seicane férne bele (ráírják a 4*45 wattot). Vagy valami tippet tudtok adni,hogy mit nézzék még? Köszönöm ha legalább csak egy márka/típust ír valaki. Ja: seat alhambra 2013 ba kellene
A fejegységek általában két video bemenettel (Reverse/ Video in) bemenettel rendelkeznek. Az említett probléma akkor jelentkezik, ha a tolatókamera nem a reverse bemenetre csatlakozik. Ez esetben a kamera képe csak az említett módon (gomb vagy érintő képernyő megnyomása) jelenik meg. A Video in bemenetre egyéb video jelforrások csatlakoztathatók, s azok a gomb megnyomása után jeleníthetők meg. Mondjuk, egy frontkamera képe (nem menetkamera). Például:
Megoldódott a tolatókamera gond. Sajna egy kínai RCA csatlakozó belső része volt törött,ez okozta a gondot. Valószínüleg amikor visszaraktam a fejegységet akkor állhatott elő a gond,csak én azt gondoltam,hogy valamit elvétettem.
Mindenkinek köszönöm a segítséget. Úgy derült ki,hogy amikor kibontottam leellenőrízni a dolgokat véletlen néha előjött a kép. Arra viszont nem tudok magyarázatot adni ,hogy a kézi gombra miért jött elő a kamera képe.Valószínű a nyomás miatt.
Köszönöm,de eddig én is eljutottam,sajnos ez sem segített,lehet valamit rosszul értelmezek a beállításokban,azért is fordultam azokhoz akiknek esetleg ez csípőből megy.
Hozzáértők segítségét szeretném kérni Alpine Ixa-W404R fejegységhez tolató kamerát szereltem. Aux in-re kötöttem,elsőnek jól is dolgozott, utána a menűt addig állítgattam amíg sikerül úgy elállítani,hogy hátramenetben csak akkor hozza a kamera képét,ha megnyomom a fejegységen lévő kamera gombot.Hiába próbálgatom visszaállítani eddig nem sikerült. Nagy megköszönök minden segítséget.
Megcseréltem sőt vettem egy új Fakra dupla antennás tápfeladót. Ezt most nem lehet fordítva bekötni. Sajnos a helyzet változatlan. Az biztos, hogy segít mert enélkül rosszabb a helyzet. Köszönöm a segítséget, majd megszokom valahogy.
Továbbra is az alábbi kérdésre keresem a megoldást.
2014-es Berlingo -ba (tgk) került beépítésre 2din-es android fejegység. A kormányillesztőt megvettem hozzá (Connects2), ami garantálná, hogy a tolatóradar hangja is megmaradjon az új fejegység mellett is. A jelenség: tolatáskor a kijelzőn megjelenik az akadály, ekkor az illesztőből relé hang (kattanás) a rádióból halkulás jelzi, hogy feldolgozta a parkolási szenzor jelét, de pittyegés/csipogás nem hallatszik. A fejegységhez kamerát is csatoltam, így látom az akadályokat, valamiért mégis hiányzik a hangjelzés. Előre is köszönöm a segítő hozzászólásokat.
A korábban leírtakhoz képest, más irányból is szeretném a megközelíteni a jelzett problémát.
A Volkswagen gyári rádiók egyrészt gyári modellszám szerint, másrészt gyártó típus/modell megjelöléssel szerepelnek: Blaupunk, Gamma, Pioneer, Kenwood stb. Ezen készülékeket azért általában jobb paraméterek jellemzik, mint a különböző (főként olcsóbb árfekvésű) kínai fejegységeket. Az említett probléma tekintetében leginkább a készülék érzékenysége, illetve szelektivitása okozhatja az említett problémát. Hogy aztán az adott kínai készülék e tekintetben milyen jellemzőkkel bír, az ???. Többnyire, még a márkásabb fejegységek esetében sem – főként hazai forgalmazóknál – szerepeltetik az említett paramétereket.
Rádió tunerrel szembeni követelmények
A rádióvevők – egyebek mellett – fontos paraméterének tekintendő a készülék érzékenysége és szelektivitása. Távoli vagy kisebb teljesítményű adók jó vétele szempontjából nagy jelentőséggel bír a vevő érzékenysége, mely eredményeként jóval távolabbi/kisebb teljesítményű adók is megbízhatóan foghatók.
Különböző hullámsávokon más-más bemeneti jelfeszültség indokolt az előírt jel-zaj viszony teljesüléséhez. Amíg például AM-sávon a 25-35 μV jó értéknek számít, addig az FM frekvenciákon 3-5 μV-nak kell teljesülnie, vagyis az ilyen (használható) érzékenységű tunerek már kiválónak tekinthetők (3 μV/20,2 dBf). Minél alacsonyabb ez a szám (általában 9 és 12 dBf közötti tartományban), annál nagyobb érzékenységű a tuner. A 8dBf FM mono érzékenység jelenleg legjobbak közé tartozik.
A szelektivitás a vevőkészüléknek azt a képességét fejezi ki, hogy a nem kívánatos zavaró jelek jelenlétében mennyire tudja zavarmentesen kiválasztani a venni kívánt jelet. Tehát, a szelektivitás a tuner azon képessége, mely révén erősebb állomások jelenlétében is lehetővé válik a gyengébb adók vétele. A jó tunerek legalább 65 dB szelektivitással rendelkeznek.
A korábbi hozzászólásokat kiegészítendő, az alábbiakat tudnám még javasolni:
(1) Ellenőrizni, hogy minden, vagy csupán néhány frekvencia vételére jellemző a hiba, ugyanis nagyobb távolságú, kis teljesítményű adó okozhat vételi problémát. Célszerű, tehát más, hasonló távolságról sugárzó adó vételi lehetőségét is kipróbálni.
(2) Amennyiben mód és lehetőség van rá, javasolt próbálkozni a helyi/távoli (LX/DX) beállításokkal.
(3) Szintén javasolt az AF (alternatív frekvencia) beállítása. A funkció bekapcsolásával ugyanis a frekvencia mindenkor a legerősebb vételi jelre ugrik.
Nem próbáltam megcserélni mert erre nem gondoltam, de megcserélem. Mikor bekötöttem egyből szólt, nem is foglalkoztam vele. Akkor veszem észre, hogy gyenge ha messzebb megyek a várostól vagy átmegyek a határon. A gyári 30-40km után is nagyon jól szólt. Legközelebb csak januárban tudom kipróbálni.
Köszi a segítséget, mindenképp jelzek ha megpróbáltam!
"Próbáld meg megcserélni a fakra csatlakozókat vagy csak az egyiket bekötni! "
Ezt nem javasoltam, mivel számomra evidens, hogy ez az első amit megpróbálok-, gondolom, ha Ő maga szerelte be a fejegységet, akkor Ő is megtette,- de minden lehet.
A képeken pont egy tápfeladó látszik! Van két fakra antenna bemenete az egyik oldalon és egy ISO kimenet a megy egy (ANT) feliratú vezeték amit +12V-ra kell kötni (vagy a fejegység (ANT) jelzésű pontjára ami az erősítőnek dedikált kapcsolt táp) és ezt a tápot adja ki a fakra csatikra.
Próbáld meg megcserélni a fakra csatlakozókat vagy csak az egyiket bekötni! (lehet, hogy csak az egyik fakrára adja ki a tápot és pont nem arra ahonnan az erősítő levenné)
(ha nem megfelelő a fantomtáp tervezésből vagy gyártásból kifolyólag akkor olyan csillapítást tesz a rendszerbe ami gyakorlatilag lelövi az erősítő hatását.)
Tehetsz még 25 "szuper" antenna erősítőt az antenna kábel végére, ha a gyári "szakadt", mert a gyári erősitő
az antenna és a képen látható kábelvég között van, és ha az nem kap tápot az antennád úgy viselkedik, mintha szakadt lenne. (minimális jelet kap az androidos fejegység, szól ahogy szól)
Ezért írtam korábban, hogy ellenőrizd a kábelt a rádió csatlakozótól, az antennáig! /multiméterrel, vagy ha nincs, elem+izzó+ vezeték / Ha a kábel folytonos, ellenállása a "0"-hoz konvergál. Ezzel kiderűl hogy kábel szakadás,
(murphy szerint ami elromolhat, az bizony el is romlik, - mozgatva lett szerelés közben minden, -nekem sikerült pl: a csatlakozóban "elszakítani a kábel "meleg" oldalát, nagyon szoros volt, pokoli nehezen jött ki a gyári rádióból/
eseleg antenna erősítő hiba, vagy annak táphiánya okozza a gondot.
Ellenpróba: az ajánlott pár méteres vezeték darab, azzal is jól fog menni, ma már akkora teljesítménnyel sugároznak a rádióadók. (az én kinai PX5-ösöm egy méteres vezetékdarabbal is tökéletesen megy)
A feltett képekből nem sok derül ki, biztosan van megoldás a problémára, de nem a + erősítő csere!
Nem az a baj, hogy nem szól a rádió, hanem hogy olyan helyeken már nem szól ahol a régi még lazán szólt. Nem hiszem hogy kábelszakadás lenne, szinte hozzá nem nyúltam a régi antenna kábelhez csak bekötöttem. Mivel dupla antennás, kellett vennem egy átalakítót mert az új rádióba csak egy megy bele. Bekötöttem, és rákötöttem a külön tápot a jelerősítőre. Jobb lett a vétel, de még mindig nem az igazi. Rakok fel pár képet. Ezért kérdeztem, hogy egy nagyobb jelerősítő segítene-e vagy ahogy Octi19 írtad egy tápfeladó megoldaná a problémát?
Igen! Eleinte még volt külön táp az erősítőnek de ezt nagyon hamar felváltotta a tápfeladós rendszer. A Bora a '90-es évek elején vagy talán még régebben tervezett autó, annak a kornak a műszaki és pláne elektronikai színvonalával!
...és megint csak igen! Az utángyártott fejeken is szokott lenni erősítőhöz táp, de nem olyan ami az antenna bemeneten jön ki hanem egy olyan pont ahova a fantomtápot kell kötni! (...azért, hogy a júzer még véletlenül se egy fix +12V-os pontról vegyen tápot hanem azt a fej kapcsolja.)
Nem szeretnék vitát generálni, (nekem volt egy 1999-es gyártású VW Borám, abban szintén volt gyárilag beépített antenna erősitő, rádió nem csak előkészítés) nem az antenna kábelen kapta a tápot hanem egy + piros kábelen keresztül. Azt kellene megkeresni! /negativot az antenna kábel árnyékolása adja az erősítőnek/
Az androidos fejegység pedig el tudja látni energiával az erősitőt. Legalábbis nekem egy kinai PX5-ös fejegységem van, és annál ez megoldott!
Való igaz, ha az erősitő nem kap tápot, olyan az antenna mintha "szakadt" lenne.
Ennek kideritésére a legegyszerűbb modszer:
Be kell dugni ideiglenesen egy másik /külső/ antennát (ha van ) ha nincs akkor egy 2-3-es sima vezetéket /természetesen a végét meg csupaszitva/ és minden bizonnyal ha nem is tökéletesen (mint egy jól illesztett hangolt antennával / szólni fog a rádió!
Ha kiderűl hogy a rádió jó, akkor már csak az antenna hibáját kell megoldani, esetleges szakadás, antenna erősítő meghibásodás, vagy tápellátás hiánya. Utóbbi megoldható (ha a fejegység nem biztosít tápot)úgy hogy az
ISO csatlakozóban meg kell keresni azt a pontot ami gyujtás alatt + 12V feszültségen van, és onnan megtáplálni.
A vw konszernes autókban gyárilag erősítős antenna van, ami az antenna kábelen keresztül kap tápot. Ezt a gyári fejegységek ki tudják adni az antenna csatlakozóra, az utángyártottak viszont nem. Az utángyártott egységekhez úgynevezett fantomtáp, vagy más néven tápfeladó kell. Ezeknek tapasztalataim szerint nagyon nagy a minőségi szórása! Láttam már olyat amivel zajos volt a vétel, olyat ami óriásit csillapított a jelen, olyat ami egyszerűen szétesett és olyat is persze ami jól működött.
Vw autómba kínai multimédiás fejegységet szereltem be a gyári rádió helyére Can buson keresztül. Minden szuperül működik, kivéve az FM rádiót. Sajnos sok helyen ahol a régi rádióm még nagyon tisztán szólt, ez már sistereg minden adón és az adatokat ( szám címe stb) is nagyon lassan írja ki kb a szám végén. Kaptam hozzá egy FM jelerősítőt amit az antenna csatlakozónál be is lett kötve. Picit javult a helyzet, de még így is nagyon gyenge.
Találkozott már valaki hasonló problémával, sikerült megoldani? Létezik nagyobb jelerősítő?