Ma hallottam, gondoltam megosztom veletek is a házilag előállított, fillérekből előállított autómata öntöző rendszert.
Hozzávalók
1 db PET palack 2,5 vagy 2 L
1 db műa cső 30 cm
A palacknak le kell vágni az alját (itt töltöd be majd a vizet) A palack végére ahol a kupak van ráhúzod a műa csövet, ezután le kell dúgni a sok vizet kívánó növény tövhez kb 20 cm mélyre a csövet (nem árt a csőre lyukakat is fúrni, ez saját vélemény). Ezután kell a flakonba a vizet betölteni. Bele lehet keverni a vízbe műtrágyát is vagy minden olyan adalékot amire a növénynek szüksége lehet. Próba szerencse. Sok sikert!
Én a banánt télire be szoktam kukazsákba tenni és fagymentes helyen szoktam teleltetni. Kiültetni csak április közepén végén, attól függ milyen az idő, kell.
Nekem is elötte ugyan ez volt a problémám mint neked.
Valószínű, hogy elgombásodott. Kicsit próbálj lejjebb kaparni a rizóma felé és ha ott egészséges akkor ültesd be cserépbe, elötte vegyél egy gazdaboltba gombás fertőzésre szert és azzal kezeld. A boltos tudni fogja, hogy mire van szükséged.
Sziasztok, segítségeteket szeretném kérni, Musa basjoommal kapcsolatban. Ősszel kiültettem, és nem szedtem be, télre betakartam szalmával. Nemrégiben kitakartam, beletettem zsákba....... megnéztem, fele elpuhult, levágtam tövig és most ilyen barnás. Vajon mi lehet ez??? Gombásodik?? Kérlek segítsetek, tanácsoljatok valamilyen hatásos permetszert! Köszönöm szépen előre is.
2008-tól van basjoom,minden évben jó volt a takarás,megkapta a gombásodás ellen a permetet is.Tudod,ha 1-2 napig lett volna az a -22,azt még talán túl is élte volna,de több napon keresztül,már sok volt neki.
Az ilyen nagy mínuszok már azért határesetnek számítanak. Ahol ekkora hidegekkel kell számolni, ott lehet hogy célszerűbb aktív takarást csinálni, mint passzívat. Vagy nagyon precíz passzívat. Nem lehetetlenség. Amivel a legtöbbször gond van az ilyen takarásoknál, az a csapadékvédelem, éshogy nem kellően izolál a takarás, mert pl. nem elég tömör,nem elég vastag, nem elég széles, nem elég magas, nem megfelelő anyagokból van, nem szellőzik,stb. Ha az izoláló anyag hozzáér a növényhez, az is gondot tud okozni abban az esetben, ha törzsek helyben teleltetését próbáljuk meg.
A sikertelenség oka nem mindíg a nagy hideg, legtöbbször a hideg által megroncsolt szöveteket megtámadja valamilyen penészgomba, és az végzi be, amibe a fagy csak belekóstolt.
Ezek a mínuszok úgy értendőek, hogy passzív takarással védve, ekkora hidegeket viselnek el. Ha olvastad tovább a fórumot, láthattad, hogy volt aki megjegyezte, hogy nála a glaucum már -20 C -ot is kibírt. Takarás nélkül a sima Musa basjoo fagytűrése is mindössze -10 C fok körül alakul. Van is rá példa itt a fórumon, akinél ekkora értéknél már kifagyott.
Ha a glaucum -od takarva volt, mégis kifagyott már -9 C fokon, akkor vagy nem volt a takarásnak megfelelő csapadékvédelme, vagy a takarás nem volt jól elkészítve. Esetleg maga a növény nem volt elég fejlett a kiteleléshez, vagy nem használtál rothasztógombák elleni készítményt. Több oka lehet, hogy nem élte túl a viszonylag enyhe telet. Egy jól elkészített takarás alatt nemcsak a rizóma képes áttelelni, hanem akár az áltörzs is. Nekem a basjoo áltörzse is megmaradt a -14 C ellenére, gyenge takarással a -8 -at se bírta volna, mert -6, -7 fokon az is szétfagy.
Ezek a hőmérsékleti értékek nem minden esetben állják meg helyüket. Nekem az Ensete glaucumjaim -9 C fok alatt megfagytak, sőt a velutina is sokáig nem akart kihajtani. Lehet egy egyszeri hirtelen hidegre vonatkoznak az adatok,és nem tartós hidegre.
A musa basjoo télálló banán,takarással áttelel.Teremni is teremhet,ha sikerűl a teleltetés,de nem tudja beérlelni a gyümölcsöt,mert rövid a nyarunk.Próbálkozz a musa nanával,igaz az nem télálló,de biztosan teremhet,és beérlelheti a gyümölcsét.
Egyébként pedig a banánt díszértéke miatt tartjuk,nem a terméséért,hiszen annyit nem is tudnánk termeszteni amennyit elfogyasztanánk.
Télálló még a sikkimensis,azon belül a red tiger.Tapasztalatom ezek téltűrésével kapcsolatban nincs,még nem ültettem ki.
Ajánlani tudom még a Musella Lasiocarpát,ez is téltűrő.
A banánokhoz valaki hozzáértő személy tudna nekem segíteni? :)
Szeretnék olyan banán fajtát rendelni ami bírja az itteni klímát, persze takarással és terem is. CSAK az a baj, hogy nem tudok angolul, csak németűl picit.:( Így nem tudom azokat a fajtákat kikeresni normálisan. Esetleg ilyen fajtákról tudtok? chini-champa, HAJARAY, MUSA 'HELEN', rajapuri.....ezek azok valszeg.
Nagyon szép! Mennyit világítasz neki naponta? És hány wattos az égő? Vajon 20 fokos szobában keleti oldalon ablak előtt jobban érezné magát a banánom mint a sötét 10 fokos garázsban?
kedves petronika csodálatos banánaid a piros banánból és anagy csoportú télálló banánból kellene csere priviben vagy meg venném mal erzsi1949@citromail.hu üdv.erzsi