A fagyasztott gyümölcsből éppúgy készíthető lekvár is, szörp is, mint a frissből. Többünknél van úgy, hogy a nem egyszerre érő gyümölcsök bevárják szépen egymást a fagyóban.
Az, hogy mióta van lefagyasztva tökmindegy. -18 fokon maga a gyümölcs sem tudja. :))))
Csak egy tipp, én ezt tenném:
Edényben lecukrozva (natrium bezoáttal tartósítva persze) kevergetném pár napig, aztán a leszedni a levét szörpnek, a visszamaradt gyümölcshús nagyon finom habarva gyümilevesnek, de ha leturmixolod kész a lekvár a palacsintába, sütibe. Ha 1-2 napon belül felhasználod, nyugodtan kihagyható a tartósítószer. Az csak akkor kell, ha hosszabb távon kell eltárolni, de ez már úgyis a fagyóban van.
Télen szoktam ilyet, amikor már nagyon friss gyümölcsre vágyunk.
Szia! Én is csak tavaly hallottam róla, de azóta csakis így kovászolok uborkát és káposztát.
Állítólag csak öregkrumpli jó hozzá, én újjal nem is próbáltam. Egy 5literes üveg aljára rakom a meghámozott, felszeletelt öregkrumplit (elég egy tojás nagyságú), rá a kaprot, néhány gerezd fokhagymát. Belerakom az uborkát és leöntöm forró sós vízzel. Már másnapra erjedni kezd pár nap alatt elkészül és nem rontja el a kenyérben levő mindenféle adalékanyag.
Hamis almáslepény készült cukkiniből. Első próbálkozásra nem invesztáltam bele túl sok energiát, és fantáziát. Alma helyett csak cukorral összepárolt, kis fahéjjal ízesített cukkinivel töltöttem egy egyszerű linzertésztát, de legközelebb szórok alá kis diót és a vaníliás cukrot is elviseli szerintem.
Nagyon jó ez a topik, nem volt időm elejétől figyelemmel kísérni, ha volt már ilyen vagy hasonló recept, de most lettem kész és nagyon jó lett a cukkinilekvárom.
Három kis bokor ontja termést, de a szomszéd is meglepett néhány méretes darabbal.
Cukkinilekvár
3 kg robotgéppel összeszabdalt (mint a nagylyukú káposztareszelőn) cukkinihez tettem zselésítőt majd 3 db citrom reszelt héját és jól meghámozott (fehér héj és mag nélküli) apróra vágott húsát beleraktam, nem volt elég savanyú, 6 szem citrompótlót is beleraktam feltettem főni. Kb. 15 perc múlva botmixerrel összemixeltem, hozzáadtam 1,2 kg cukrot, ezzel rotyogott vagy 4-5 percig, némi gondolkodás után kiskanál császárkörte aromát, amit nem lehet érezni csak ad egy kis különleges ízt. Csavaros üveg, fejreállítva és kész.
Par eve november vegen leallt a kombi hutom. A gyomolcsok mind menthetoek voltak, a husokat a kutyaknak kellett megfoznom.
A magozott meggyet es cseresznyet (ezek 2 evesek voltak) szitakon csepegtettem le, majd szetteritettem femtalcakon es a radiatoron megaszalodtak. A kajszibol es oszibol darabos lekvar keszult. A szilvat a hutoben eleg sokaig tudtam tarolni. Probalkoztam kis uveg rumosmeggyel is. de az alkohol es a sok cukor ellenere buggyant lett.
A steakfúszerrel és sóval bekent hússzeleteket, felcsíkozzuk, bepanírozzuk. A hús sütése közben a friss zöldségeket, felszeleteljük, majd enyhén sózzuk és a tányérokra helyezzük. Kikeverjük az öntetet és állni hagyjuk. A megsült húscsíkokat küllő alakban a salátaágy tetejére helyezzük és ízlés szerint meglocsoljuk az öntettel. Köret nincs hozzá ez így is egy kiadós, de viszonylag mégis könnyú étel. Mi a két kanál mézhez 1,5 kanál mustárt szoktunk tenni, így kevésbé savanyú. (sőt nálunk a balzsamecet is kimarad nem nyerő)
Köszi. El lesz készítve, de kedd előtt nem megyek a kertbe, mert nálunk Szombathelyen két alkalommal 23 és 18 mm csapadék volt, az utóbbi éppen ma délutánig esett.
A krumpli főve, vagy nyersen kerül a kovászos uborkának valóra ?
Ja! Gyomlálás közben mondom icsanyámnak, hogy állítólag milyen egészséges a porcsin, s lám, itt milyen szép kövér, fényes, s azonmód egy csokorba jól bele is harapok. Azt mondta, szereti ő is, de csak közvetve: legeltessem le a birkákkal és birkapörkölt képében már szívesen eszi ő is. :S (amúgy tényleg nem volt benne semmi rossz, ahogy tavasszal a tyúkhúrban sem, és hát az a pillanatnyi érzés, hogy most "hűűűdebioésökoésegészségtudatos" vagyok...:P )
Mindig kenyérrel csinéltuk a kovászos ubit, de most miattatok kipróbáltam krumplival. 5 db 5literes üveggel fogyott el eddig. Valamelyik nap sár volt krumplit szedni ezért káposztalevelet tettem rá. :-)) Holnap kóstolás.
a nem töltött, hanem belesütöm a zöldségeket, akkor az annyiban macerásabb, ogy nagyon apróra kell vágni, vagy reszelni pl. cukkini, sárgarépa, karalábé, stb. esteleg kifacsarni
van pár étel, amit magam kisérleteztem ki, jó néhány év alatt.
ma már nincs "elrontott" beálltak az arányok.
lehet, ez csak újabb felfedezett spanyolviasz.
pl, ezt én omlettnek hívom.
nagyon kiadós, és olcsó, nem beszélve arról, oy váltpzatosan lehet elkészíteni.
ami van a kertben, az mind mehet bele mint valami ragu, vagy töltelék,
az elkészítése nagyon egyszerú, --én az 1 edényes dolgok híve vagyok.
azaz itt pl. egy serpenyő kell, ami nem baj ha nem tapadós. ( ha tapadós, akkor több zsíradék kell bele.)
a mai vacsoráról miközben készítettem csináltam fotókat is.
1 adaghoz felasználtam 3 kicsi tojást
3 teáskanál tejfel--púpos :)
3 teáskanál finom liszt-- enyhén csapott--
só, stb-- bors-- ami éppen megy a töltelékhez.
én most 1 adagra 3 -4 dkg sonka laskára vágva, 1 szép nagy erős paprika, karikára, kicsit megsütöm, óvatosan kiszedem, hogy a zsír, vagy olaj benne maradjon a serpenyőbe,
majd félreteszem,
a tojásokat a liszttel, tejföllel, sóval, stb jól összekeverem, és a serpenyőbe öntön.
és most jön a lényeg, közepesnél gyengébb lángon, fedő alatt sütöm, és nem piszkálom.
mindenki olyan keményre süti, ahogy szereti, és inkább puhábbra sütöm.
falapáttal óvatosan megemelgetem, il. a tányérra csúsztatom.
megtöltöm a raguval, majd a két szélét behajtom , és megfordítom, hogy alul legyenek a behajtások. de maradhat fordítás nélkül is, ugyan is ezt kézzel kell csinálni, na ezt én se szeretem.
mehet mellé valami saláta.
nálam most a céklák nőttek htalmasra, és párat megcsináltam.
uszonéveseknek, lehet sültkrumplit, vagy más pl. krumpli pürét, stb is mellé tenni.
nekünk elég a saláta.
nagyon fimon, és gyors kaja. elkészítési idő kb 15-20 perc.
egy dolog, hogy mindenkinek külön kell megsütni, a tojásokat mind be keverni, és merő kanállal adagolni a sütéshez mint a palacsintát.
van egy édes változata is.
egyébként ha nem raguval csinálom, lehet a tojásba bekeverni a zöldségeket, akkor egy kicsit vastagabb lesz, de úgy is finom.