Keresés

Részletes keresés

gomba2008 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 279

A fagyasztott gyümölcsből éppúgy készíthető lekvár is, szörp is, mint a frissből. Többünknél van úgy, hogy a nem egyszerre érő gyümölcsök bevárják szépen egymást a fagyóban.

Az, hogy mióta van lefagyasztva tökmindegy. -18 fokon maga a gyümölcs sem tudja. :))))

 

Csak egy tipp, én ezt tenném:

 

Edényben lecukrozva (natrium bezoáttal tartósítva persze) kevergetném pár napig, aztán a leszedni a levét szörpnek, a visszamaradt gyümölcshús nagyon finom habarva gyümilevesnek, de ha leturmixolod kész a lekvár a palacsintába, sütibe. Ha 1-2 napon belül felhasználod, nyugodtan kihagyható a tartósítószer. Az csak akkor kell, ha hosszabb távon kell eltárolni, de ez már úgyis a fagyóban van.

Télen szoktam ilyet, amikor már nagyon friss gyümölcsre vágyunk.

 

 

Előzmény: Lexus gs 300 (271)
lizzi* Creative Commons License 2012.07.20 0 0 278

Én nyári káposztát is kovászolok uborka módra:D Kapros habarással készítem belőle a nyári töltött káposztát.

Előzmény: gergerg (262)
lizzi* Creative Commons License 2012.07.20 0 0 277

Szia! Én is csak tavaly hallottam róla, de azóta csakis így kovászolok uborkát és káposztát.

Állítólag csak öregkrumpli jó hozzá, én újjal nem is próbáltam. Egy 5literes üveg aljára rakom a meghámozott, felszeletelt öregkrumplit (elég egy tojás nagyságú), rá a kaprot, néhány gerezd fokhagymát. Belerakom az uborkát és leöntöm forró sós vízzel. Már másnapra erjedni kezd pár nap alatt elkészül és  nem rontja el a kenyérben levő mindenféle adalékanyag.

Előzmény: kaalyz (267)
lizzi* Creative Commons License 2012.07.20 0 0 276

Hamis almáslepény készült  cukkiniből. Első próbálkozásra nem invesztáltam bele túl sok energiát, és fantáziát. Alma helyett csak cukorral összepárolt, kis fahéjjal ízesített cukkinivel töltöttem egy egyszerű linzertésztát, de legközelebb szórok alá kis diót és a vaníliás cukrot is elviseli szerintem.

zsuzsanyóó Creative Commons License 2012.07.19 0 0 275

érik a szeder..

arra gondoltam, mivel, nem túl sok, -- kb fél kg,

egy egy szüret

mi van ha almával keverem.. van valakinek valami jól bevált receptje?

 üdv zsuzsanyó

lizzi* Creative Commons License 2012.07.19 0 0 274

Nagyon jó ez a topik, nem volt időm elejétől figyelemmel kísérni, ha volt már ilyen vagy hasonló recept, de most lettem kész és nagyon jó lett a cukkinilekvárom.

Három kis bokor ontja termést, de a szomszéd is meglepett néhány méretes darabbal.

Cukkinilekvár

3 kg robotgéppel összeszabdalt (mint a nagylyukú káposztareszelőn)  cukkinihez tettem zselésítőt majd 3 db citrom reszelt héját és jól meghámozott (fehér héj és mag nélküli) apróra vágott húsát beleraktam, nem volt elég savanyú, 6 szem citrompótlót is beleraktam feltettem főni. Kb. 15 perc múlva botmixerrel összemixeltem, hozzáadtam 1,2 kg cukrot, ezzel rotyogott vagy 4-5 percig, némi gondolkodás után kiskanál császárkörte aromát, amit nem lehet érezni csak ad egy kis különleges ízt. Csavaros üveg, fejreállítva és kész.

ke_fe Creative Commons License 2012.07.17 0 0 273

Par eve november vegen leallt a kombi hutom. A gyomolcsok mind menthetoek voltak, a husokat a kutyaknak kellett megfoznom.

A magozott meggyet es cseresznyet (ezek 2 evesek voltak) szitakon csepegtettem le, majd szetteritettem femtalcakon es a radiatoron megaszalodtak. A kajszibol es oszibol darabos lekvar keszult. A szilvat a hutoben eleg sokaig tudtam tarolni. Probalkoztam kis uveg rumosmeggyel is. de az alkohol es a sok cukor ellenere buggyant lett.

 

Előzmény: Lexus gs 300 (271)
borsika79 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 272
Lekvárt azt biztos.
Előzmény: Lexus gs 300 (271)
Lexus gs 300 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 271

sziasztok!

 

Az lenne a kérdésem, hogy a fagyasztónkba még 1-2 évről maradt fagyasztott meggy és cseresznye elég sok.

Lehet-e ezekből ha kiolvasszuk szörpöt csinálni és ha valakinek van tapasztalata akkor hogyan!? :)

 

Előre is köszi a válaszokat.

kaalyz Creative Commons License 2012.07.15 0 0 270

köszi

Előzmény: gergerg (269)
gergerg Creative Commons License 2012.07.15 0 0 269

Megpucolva nyersen.

Előzmény: kaalyz (267)
kaalyz Creative Commons License 2012.07.15 0 0 268

Van egy, a család és ismerősök által nagyon kedvelt étel, lehet, hogy ismeritek, aki viszont nem az kóstolja meg, megéri.

Snicli salátával

 

Két személyre:  2 szelet sertéskaraj, vagy csirkemell, 15 dkg paradicsom, 15 dkg uborka, 15 dkg fejes saláta, 10 dkg lilahagyma, steakfűszer.

A panírozáshoz: liszt tojás, zsemlemorzsa

Az ötethez: 2 evőkanál méz, 2 evőkanál mustár, 1 teáakanál balzsamecet, csipetnyi só.

 

A steakfúszerrel és sóval bekent hússzeleteket, felcsíkozzuk, bepanírozzuk. A hús sütése közben a friss zöldségeket, felszeleteljük, majd enyhén sózzuk és a tányérokra helyezzük. Kikeverjük az öntetet és állni hagyjuk. A megsült húscsíkokat küllő alakban a salátaágy tetejére helyezzük és ízlés szerint meglocsoljuk az öntettel. Köret nincs hozzá ez így is egy kiadós, de viszonylag mégis könnyú étel. Mi a két kanál mézhez 1,5 kanál mustárt szoktunk tenni, így kevésbé savanyú. (sőt nálunk a balzsamecet is kimarad nem nyerő)

 

Jó étvágyat

Előzmény: kaalyz (267)
kaalyz Creative Commons License 2012.07.15 0 0 267

Köszi. El lesz készítve, de kedd előtt nem megyek a kertbe, mert nálunk Szombathelyen két alkalommal 23 és 18 mm csapadék volt, az utóbbi éppen ma délutánig esett.

A krumpli főve, vagy nyersen kerül a kovászos uborkának valóra ?

 

Üdv. Zoli

 

 

 

 

Előzmény: gergerg (255)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.15 0 0 266

Nem darálok! Én megfőzöm a többi asszonymunka. Mindent megfőzök amit el tudsz képzelni! 

 

Savany alessz holnap. Hagyma, fokhagyma, ubi, paprika és... zutty.

Tököt az idén nem akarok többet látni.  :))

Előzmény: gergerg (265)
gergerg Creative Commons License 2012.07.15 0 0 265

Nem kell, ledaráltam húsdarálón, most fő magának. Ő elmosogatott.  Ha hész lesz, elmossa az üvegeket, én meg beleszedem.

Előzmény: Törölt nick (264)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.15 0 0 264

Én végeztem vele. 8kg borzalmas rossz kajszihoz 1kg cukort adtam 6 óra alapjáratfőzés után.

Aszonkád nem segít?

Előzmény: gergerg (263)
gergerg Creative Commons License 2012.07.15 0 0 263

Na most meg baracklekvár főzésre adtam a fejem, kiváncsi vagyok mi lesz belőle.

gergerg Creative Commons License 2012.07.15 0 0 262

Nem, de nagyon jó ropogós marad, az íze ugyan olyan.

 

 KÁPOSZTÁVAL NE PRÓBÁLJÁTOK, FÖRTELMES!

Előzmény: borsika79 (257)
zsuzsanyóó Creative Commons License 2012.07.14 0 0 261

már mint omlett az 1-2

üdv

 zsa

Előzmény: zsuzsanyóó (260)
zsuzsanyóó Creative Commons License 2012.07.14 0 0 260

hhm ...reszelt sajt,

 az is mehet rá,  ill. azzal is nagyon finom.

 ez a standart,

szerintem ez egy univerzális étel.

 ált, tojás van otthon.

 és  vannak a  kerti zöldségek.

 különben a tojást kezdik rehabilitálni.

 már nem annyira divat nem enni.

 persze hetente azért 1-2 elég.. :)

üdv zsuzsanyó

Előzmény: atandi (258)
atandi Creative Commons License 2012.07.14 0 0 259

Nem, a krumplit nem szokták megenni belőle.

Ja! Gyomlálás közben mondom icsanyámnak, hogy állítólag milyen egészséges a porcsin, s lám, itt milyen szép kövér, fényes, s azonmód egy csokorba jól bele is harapok. Azt mondta, szereti ő is, de csak közvetve: legeltessem le a birkákkal és birkapörkölt képében már szívesen eszi ő is. :S (amúgy tényleg nem volt benne semmi rossz, ahogy tavasszal a tyúkhúrban sem, és hát az a pillanatnyi érzés, hogy most "hűűűdebioésökoésegészségtudatos" vagyok...:P )

Előzmény: borsika79 (257)
atandi Creative Commons License 2012.07.14 0 0 258

Épp a napokban csináltam ilyet a fiúknak- reszelt sajttal. Eszembe se jutott, hogy zöldségekkel is lehetne (szerintem ők nem bánják).

Előzmény: zsuzsanyóó (252)
borsika79 Creative Commons License 2012.07.14 0 0 257
Mindíg van új a nap alatt. Még,hogy krumplival? És a krumpli is ehető lessz?
Előzmény: gergerg (256)
gergerg Creative Commons License 2012.07.14 0 0 256

Mindig kenyérrel csinéltuk a kovászos ubit, de most miattatok kipróbáltam krumplival. 5 db 5literes üveggel fogyott el eddig. Valamelyik nap sár volt krumplit szedni ezért káposztalevelet tettem rá. :-)) Holnap kóstolás.

gergerg Creative Commons License 2012.07.14 0 0 255

Ha gombapörköltre veszed a figurát, szinte ugyan olyan.

Előzmény: kaalyz (243)
zsuzsanyóó Creative Commons License 2012.07.14 0 0 254

a nem töltött, hanem belesütöm a zöldségeket, akkor az annyiban macerásabb, ogy nagyon apróra kell vágni, vagy reszelni pl. cukkini, sárgarépa, karalábé, stb. esteleg kifacsarni

üdv zsuzsanyó

Előzmény: zsuzsanyóó (251)
zsuzsanyóó Creative Commons License 2012.07.14 0 0 253

grat,

 remek ötletet adtál :)

 köszi

 zsuzsanyó

Előzmény: atandi (248)
zsuzsanyóó Creative Commons License 2012.07.14 0 0 252

itt a többi

 

Előzmény: zsuzsanyóó (251)
zsuzsanyóó Creative Commons License 2012.07.14 0 0 251

van pár étel, amit magam kisérleteztem ki, jó néhány év alatt.

 ma már nincs "elrontott" beálltak az arányok.

 lehet, ez csak újabb felfedezett spanyolviasz.

 

pl, ezt  én omlettnek hívom.

nagyon kiadós, és olcsó, nem beszélve arról, oy váltpzatosan lehet elkészíteni.

 ami van a kertben, az mind mehet bele mint valami ragu, vagy töltelék,

 az elkészítése nagyon egyszerú, --én az 1 edényes dolgok híve vagyok.

 azaz itt pl. egy serpenyő kell, ami nem baj ha nem tapadós. ( ha tapadós, akkor több zsíradék kell bele.)

  a mai vacsoráról miközben készítettem csináltam fotókat is.

1 adaghoz felasználtam 3 kicsi tojást

3 teáskanál tejfel--púpos :)

3 teáskanál finom liszt-- enyhén csapott--

só, stb-- bors-- ami éppen megy a töltelékhez.

 én most 1 adagra 3 -4 dkg sonka laskára vágva, 1 szép nagy erős paprika, karikára, kicsit megsütöm, óvatosan kiszedem, hogy a zsír, vagy olaj benne maradjon a serpenyőbe,

majd félreteszem,

a tojásokat a liszttel, tejföllel, sóval, stb  jól összekeverem, és a serpenyőbe öntön.

 és most jön a lényeg, közepesnél gyengébb lángon, fedő alatt sütöm, és nem piszkálom.

mindenki olyan keményre süti, ahogy szereti, és inkább puhábbra sütöm.

falapáttal óvatosan megemelgetem, il. a tányérra csúsztatom.

megtöltöm a raguval, majd a két szélét behajtom , és megfordítom, hogy alul legyenek a behajtások. de maradhat fordítás nélkül is, ugyan is ezt kézzel kell csinálni, na ezt én se szeretem.

mehet mellé valami saláta.

 nálam most a céklák nőttek htalmasra, és párat megcsináltam.

uszonéveseknek, lehet sültkrumplit, vagy más pl. krumpli pürét, stb is mellé tenni.

 nekünk elég a saláta.

nagyon fimon, és gyors kaja. elkészítési idő kb 15-20 perc.

egy dolog, hogy mindenkinek külön kell megsütni, a tojásokat mind be keverni, és merő kanállal adagolni a sütéshez mint a palacsintát.

van egy édes változata is.

 egyébként ha nem raguval csinálom, lehet a tojásba bekeverni a zöldségeket, akkor egy kicsit vastagabb lesz, de úgy is finom.

 

nem hagyja betenni a többit, majd külön  elküldöm

 

islamorada Creative Commons License 2012.07.14 0 0 250

Neked is koszonom!

Előzmény: zsuzsanyóó (246)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!