Hm... nekem ebből a "sajnos mindenképpen Franciaországban" kijelentésedből úgy tűnik, hogy nem igazán akarsz oda menni,
ha meg így van, akkor nem igazán értelek, hogy miért erőlteted? Bár nem az én dolgom, csak furcsállom!
Én " kényszerből " nem élnék magamtól sehol, ahol nem szeretek élni!
Egyébként szerintem, ha tudod a nyelvet egyszerűbb, ha helyszínen keresgélsz már csak amiatt is, mert úgy egyből látni fogod, hogy akarod-e azt a munkát vagy sem!
Bocsesz, hogy eddig nem írtam, de költözködtünk és hát a netünk nem a legjobb volt. Két hét alatt elintéztünk mindent. Jól elfáradtam. Versailles 3. emeletről levittük a bútorokat és itt meg az elsőre fel. Ha bárkinek bútort kell szétszedni vagy összerakni, csak szóljon, két hétig intenzíven gyakoroltam. Már nagyon jó vagyok benne :D
Szóval attól a bizonyos körforgalomtól kb 10-15 percre lakunk gyalog, és a Parly II is kb ennyi. Most tényleg közel vagyunk. Nagyon szép ez a Le Chesnay. Lakópark féleségbe költöztünk :) Tele van minden fával, virággal, bokrokkal. Csendes, nyugodt a környék. Még nagyon nem volt időm feltérképezni, de ha lesz időm, majd körbejárom egy pöttyet.
Remélem rendben van minden és jól érzitek magatokat Versaillesban.
Egyébként szerintem a munka mennyisége is más lehet kinn...legalábbis egy haverom szintén péknek kiment Liverpoolba, kb. 7 órát dolgozik naponta, kb. 2000 Euro a fizuja és azt mesélte nekem, hogy a termelés mennyisége egészen más, mint itthon, pl. sokkal lazább, nincsenek agyon hajszolva stb. Persze azt nem tudhatom, hogy más szakmákban és országokban szintén így lehet-e, de olaszoknál hallottam még, hogy hasonlóan van, meg Londonban is ... na és hát ez sem utolsó szempont.
Jol latod a dolgot a fizetesekkel kapcsolatban,,,itt is 1400korul keresel,siman valami alap munkaval,plusz tulora,,,en heti 5 nappal keresek 100eurot,390raval,plusz tulora,meg a szombat ha akarok dolgozni,,meg plusz nemi sajat melo:)...azaz alapbol 2000et keresek,amit kezbe kapok,es bevagyok jelentve..plusz a tulorak,szombat,stb.....merfoldko magyarorszaghoz kepest...es ebbol 1 csaladot eltartok,es meg felre is rakok,,plusz meg a parom dolgozik reszmunkaban napkozben mig a gyereke suliban vannak,,,,,,szoval,,,,ertitek, a kulonbseget.....Magyarorszagon nagy szar van,ahogy ezt az otthoniak mindigkozlik velem,,,de nem bonyolodom bele,mert itt stresszmentes eletet elek,,,foloslegesen nem idegesitem magam,,persza bosszant picit,,,Elnezest,hogy picit off a tema,,tobbet nem hozom szoba,,,
Hát mondjuk egy valamire való tej itthon is 1 euro körül van, persze lehet 100Ft alatt is venni akár, csak az olyan is.
A kenyér szintén itthon is 1 euro körül van, sőt valahol 300-320Ft is van még cba-akban is, de persze szintén hozzá lehet jutni 100 Ft körüli árban is.
Én itthon naponta alap dolgokra simán ott ahogy boltba kb. 2eFt-ot, nagybevásárláskor meg ami pl. azt jelenti, hogy két hétre előre vásárlunk be, akkor simán ott hagyok tescoba, vagy hasonló helyeken 20-30eFt-ot és azokba "luxus" élelmiszerek még nincsenek is. ha már azt is akarok beiktatni akkor simán 40-50eFtra is rúghat, amit ott hagyunk!
Végül is az életszínvonal szerintem akkor is mérdföldkövekkel jobb, mint itthon, még ha dupla annyiba is kerülnek az élelmiszerek, mert ugye ha csak azt veszem, hogy a pékek átlag keresete ott kb. napi 7 órában 1400 euro körüli, addig itthon napi 12-14 órában kb. 150eFt és persze nem éppen törvényes eljárással, míg kint ilyesmi szóba sem jöhet - állítólag -, szóval azért a fizetések mértkét is nézni kell szerintem a drágasághoz való viszonyításhoz...nem?
Ez egy Lidl-höz meg Aldi-hoz hasonló jellegű bolt.
Egyébként még annyit az árakhoz, hogy pl. egy kiló csirkemell (csak ez is nagyon meglepett) itthon olyan 1300-1400ft/kiló, ott meg 11,5-13 euro. Piacon. Boltban sikerült már vennem 9,95-ért is kilóját. SZóval szerintem sokkal drágább a legtöbb dolog (olcsóbbat még nem láttam).
Mi kiküldetésen vagyunk férjem "jóvoltából", úgyhogy nem önszántunkból jöttünk ki. Egyébként nekem sokkal drágább, csak 1-2 dolog. Itthon a dinnye pl. 60-90 ft/kg, itt nem sikerült még nagyon 1,9-2 euro alatt venni kilóját. Barack, nektarin szintén ugyan ez a kategoria. Mivel kisbabánk van, így a pelenka eléggé kardinális dolog. Ami otthon 45-50fr/db-ra jön ki, az itt inkább 80ft/db körül mozog. És ez csak 1-2 dolog, ami így hirtelen megragadott, ahogy nagyon utánaszámoltam. De lazán 2-vel fel lehet szorozni az árakat.
Mi Versaillesban lakunk, én rá tudok cáfolni, hogy eddig semmi problémám nem volt a franciákkal, nagyon kedvesek voltak, és nagyon segítőkészek, pedig éppen az ellenkezőjére voltam már felkészülve, és aki legalább egy picit is beszél angolul, az igenis tökre próbálkozott, hogy angolul megértsük egymást. Úgyhogy lehet, hogy egyetlen kivétel vagyok, de eddig 2 hónap alatt nagyon pozitívan csalódtam.
Akkor még egy kis példa, bár most nem vagyunk kint. Tej olyan 1-2 euro körül van (legolcsóbb Auchanban). Bagett 1 euro körül. Bár attól függ, hogy mekkorát veszel.
Rezsi meg a lakásbérlés nem releváns, nekünk keretünk volt, így mi egy 120m2-es lakást bérelünk, vagyis a cég.
Én csak hallottam ezt valakitől,,ez nem jelenti azt,hogy igaz is,,csak ha már ezen a forumon ott élő magyarok vannak,azért kíváncsiskdtam,személlyes tapasztalatokból,kiindulva.
Én utoljára 2000-ben voltam Párizsban, azaz kb. 12 éve ... akkor még velem, mint turístával kedvesek voltak a franciák..., élnek kinn nekem francia - távolabbi - rokonaim is, náluk laktunk ők is nagyon kedvesek voltak...és én nem tapasztaltam, hogy sznobbok lennének, bár nem is volt időm ilyesmikre figyelni ... no meg 12 év alatt sokat változhatott arra fele is a nép, meg lehet csak én voltam olyan jó társaságba! :)
Meg annak is, hogy elképzelhetően én is augusztus vége fele befogok tudni iratkozni az euroba, mert hát azért jó lenne suliba is tanulnom a nyelvet / már, ha anyagiak engedni fogják, nekem a foglalás már be van fizetve, úgy volt hogy most hétfővel kezdek csak nem úgy jött ki a lépés, hogy mehessek is / ... és akkor lehet együtt fogunk tudni járni, jó lenne! :)
Mondjuk engem nem hajt a tatár, bár szeretnék én is minél hamarább dobbantani ebből az országból!
Hát az remek, ha kajailag-megélhetésileg rossz infókat kaptam! :(
Én egyébként azért is hittem el, amit írtak, mert ahogy itt írták is ugye pl. angilai területen sok ismim él kinn és ők is azt mondják, hogy olcsóbb, mint itthon, plusz volt egy műsor tvben ahol ezekről volt szó és szintén felmérések szerint unión belül azt állították, hogy itthon a legdrágább kb. minden. Tehát, hogy ebben elsők vagyunk!
Végül is, akkor milyen árakra lehet számítani, pl. az alap élelmiszerek kenyér, tojás, tej, olaj stb. milyen árakban vannak kinn?
Mi Párizstól kb 50 km-re Dreuxbe költöznénk, vajon vidéken is drága. Ez az árviszon itt M-on is működik, bár a sok hypermarket időszakosan le-letöri az árakat.
Köszönöm a válaszodat, hasznosabb volt a "sárga hó " dialógnál.
A nyelviskolát megnéztem és amennyiben az aug.-i kiutazásunk során a párom és a leendő munkáltatója megegyeznek akkor aug.29.-én induló intenzív tanf-ra beiratkozom az euronyelv.isk.ban. Az aug-i pozitív választól kezde kb. 2 hó a papírok átfutása lakás bérlés Dreuxben stb, eddig van időm tanulni , na és felkészülni a kinti életre.
Feltétlen keresni foglak aug.végén addigra te már előbbre leszel.
Ha megadod a mailelérhetőségedet akkor ott tudunk addig is levelezni.
A kaja és a megélhetés drágáb?,,Egyébként érdemes ott élni,jobb életszínvonalat lehet megélni?? Csak mint kíváncsiságból kérdem. Én Írországban vagyok,itt a kaja színte olcsobb mint otthon,,de ált ugyanannyi,,, egy 3 szobás ház,kerttel 1000euro...Sokkal jobb a megélhetés mint otthon, és az életszínvonalam is jobb,,persze milliomos nemvagyok,,de óriási a különbség.
Mindenesetre kíváncsi vagyok Franciaországra,csak mint turista,,igaz az,hogy sznobok a franciák?:), segítőkészek a túristákkal?
Tavaly Barcelonában voltunk,, nagyon jól éreztük magunkat,, az emberek kedvesek voltak.
Sajnos ebben abszolút rossz infót kaptál, mert a kaja meg a megélhetés sokkal-sokkal drágább, mint otthon. Én el voltam legalábbis hülve, amikor vásárolni mentem, hogy mennyire drága pl a zöldség, gyümölcs, meg még nagyon sok minden, a mo-i árakhoz képest.
Kozben megoldottam a dolgot,,weboldalon talaltam rengeteget..csak gondoltam hatha valami szemellyes tapasztalatot hallok. Lassan tenyleg kezdek hinni abban,ahogy a magyarok osszetartanak a vilagban( azaz ahogy nem tartanak ossze),,,mint kulfoldon elo,tapasztalok egy s mast,,tobb szlovak,lengyel,cseh,nemet,oroszszarmazeku baratom van(az o nepuk altalaban osszetart kulhonban) mint magyar,,sajna ez van,,tisztelet a kivetelnek:)...egy biztos,hogy bennem csak joindulat van,,de azal altalab idaig csak rab,,,tam..:)
Làttam a hirdetéseit az expressz pont hu-n is.... Ilyen sok idô alatt nem sikerült francia tudàssal elhelyezkedni egy magyar cégnél, aki itt kint van ????
Kapàsbol tudok vagy 3-at is, aki egyfolytàban keres embereket, és méghozzà vezetöi beosztàsba !