Kissé eltértünk az induló felvetésemtől. Ezt a postodat vitasd meg inkább TGM-el, mint velem!
Az volt a kiindulópontom, hogy érzésem szerint a jogi karokon, (ahonnan nagyjaink jó része kibocsáttatott), nem tanítanak, vagy nem elégséges mértékben tanítanak szervezés- és vezetéstani -(tudományi?) ismereteket.
Pedig érzésem szerint nem ártana, ha országirányító vezéreink birtokában lennének ilyen tudásnak, mert végülis szervezni és vezetni kell ezt az országot, és nemcsak törvényt gyártani, amely egy, de nem az egyetlen eszköze az ország vezetésének.
Miként kooperálni is tudni kéne, és nemcsak hatalmat gyakorolni.
Ha eme érzésem téves, akkor ezennel megkövetem a jogászképzés intézményrendszerét.
A filozófiába hajló kérdéseket pedig valaki mással próbáld megtárgyalni, én - a magam inkább gyakorlatias gondolkodás és szemléletmódjával - erre felkészületlen, egyenesebben fogalmazva, ehhez buta vagyok.
Pár apróságot azért nem ártana figyelembe venni. Ma már piszkosul nem kell tömegesen ember a termeléshez, és ez egy viszonylag új fícsör, nálunk meg pláne. Gépek gyártanak gépeket, gépek szolgáltatnak nekünk mindenfélét, lassan már kereskedni is gépek kereskednek, szóval ez egy olyan rendszer, ahol a humánerőforrás inkább zavaró tényező.
A bibi viszont az, hogy az ember, mint olyan nehezen viseli a tétlenséget, a hülyéje szeretné úgy érezni, hogy van valami célja, funkciója az életének. Ezért ki kell találni számára mindenféle tennivalókat, hogy lekössük. Például üljön inkább az iskolapadban, addig sem fáj a fejünk, hogy mit kezdjünk vele. Minél tovább ott ül, annál jobb, mert annál később jelenik meg a placcon, mint aktív, tenni akaró izé.
Na, ez a kihívás, ehhez kell a rendszert tervezni. Más viszonyok voltak a hetvenes évekig, akkor simán fel tudta venni a gazdaság a tömeget, nem volt ilyen gond, legfeljebb gyárkapun belüli munkanélküli lett, mondd már. Akkor tényleg működhetett elitképzőként az egyetem, legalábbis abban az értelemben, hogy nem kellett tömegeket felszívnia. Ma viszont mintha többen vennének részt Phd képzésben, mint a '60-as évek derekán egyetemiben. Lassan a Phd képzés lesz az elitképzés, az egyetem pedig a tömegképzés egy magasabb foka. És nem azért kell évente harminc vasinava jógamestert képeznünk állami pénzen, mert az elithez hozzátartozik a vasinava jógamester is, hanem azért, mert mást nem nagyon tudunk mit kezdeni azzal az évente születő közel százezer kölök közel felével. Még akkor sem, ha most éppen hiányzik a munkaerőpiacról ezerötszáz géplakatos.
Természetesen a kritikád azon része, hogy a tömegképzés nem a legfaszányosabban működik jogos, de nem azért, amit te oknak vélsz.
Nem hiszem. Szerintem nem számol ez a modell a "véletlen kumulálódó hatásaival". Azaz azzal, hogy egyetlen egy ember sincs birotkában a tökéletes tudásnak (egyébként se érne vele sokat, mert a többiek nem értenék a bizonyítást, amivel ezt alátámasztja), éppen ezért sok ember sok szándékával sok fajta felfogásával kell számolni arról, hogy mi az a "közjó". És van aki ezt úgy értelmezi szélsőséges esetben, hogy az a közjó, ami neki is az, hiszen erre bízták meg.
Valóban komédia, amit itt egy olvtárs csinál, aki mondjuk angolszász egyetemet max. kívülről látott, és nem látja be, hogy amennyiben a mainstream neveléstudomány affelé tendál, nem kevés kitűnő oktató/kutató is ezt favorizálja, a világ legjobb egyetemei ilyen jellegűek, Amerika, Európa, Ázsia, nos, akkor a valóban megalapozott érvek nélküli ellenkezés inkább mókás, mintsem komolyan veendő
Nem a hittel, vagy a céllal van bajom, hanem a praxissal. Ami majd eldönti (sajnos csak utólag), hogy a hit, vagy a cél a belsőből fakadt-é, vagy csak álca volt a pórnép átbaxására.
Gyanítom, az utóbbinak van túltengése a polit-elitben.
„Azon tűnődöm...mormogva, lesütött szemmel...hogy szerinted ez az írás vajon érdekes?
Szóval, hogy: nem unalmas ?”
Ne tűnődj tovább! Segítek. Az írás nem unalmas. Nekem. Hanem viszont unalmas neked (bár, ne csupán vén legyek, hanem zsuzsanna is, mi több, fzsuzsanna is, ha értem, hogy miért olvasol hosszú unalmasságokat), szóval az a lényeg, hogy ami néked unalmas, az nékem nem unalmas. Másmilyenek vagyunk.
Azt hiszem, félreértettél. Én nem arról beszéltem, hogy mindenkinek unalmas vagy (erről nem is beszélhettem nyilvánvalóan), arról beszéltem, hogy számomra vagy unalmas, két sornál hosszabb szövegedet el nem olvasnám, ha megnyúznának, akkor se. Sőt. Ha még egyszer meg kéne néznem Szabó István Rokonok című filmjét, akkor se. Inkább megnézném még egyszer!
Tehát egyáltalán nincs okod szemeidnek lesütésére. De azért mormogni mormoghatnál egy kicsit, szívesen meghallgatnám, ha szép, erotikusan mormogó hangod van, azt, látod, meghallgatnám. Próbáld valahogyan átlinkelni!
Arisztotelész szerint az az érdekes cél. Egyébként mi lenne az a hit, amiért megszavazzák őket? Mert ha az, hogy lopni fognak, akkor inkább ne menj el. Lesz egy jó hétvégéd :)
Meg persze coitus doctus. Ha mégis megérkezik, megállapítja majd, hogy a kekeckedők közül kinek áll még és kinek nem áll.
Ebben áll Eszter „lenyűgözően” nem „entellektüel” fórumozása.
Mindezt azért rögzítem, mert szeretném, ha Odette is tudna róla. Már abban az esetben persze, ha nem olvassa el. Tudniillik, amit írok, „senki nem olvassa el”. Csak Odette olvassa néha. Amennyiben psychologus doctus megmutassa néki. És ő nagyon megmutassa néki! Logikus, merthogy ő sem olvassa el. Akkor legalább Odette olvassa el!
Egyébként pedig az itt a lényeg, hogy le vagyunk szarva. Mindannyian. Iváncsik pedig valóban kicsit alibizett a meccs végén, de hát akkor is lökték, ergo lefújhatták volna, de nem fújták le, így a bírók is le vannak szarva. Szerintem a Veszprém nem jut az elődöntőbe. Jó, ha egyáltalán megnyeri itthon a meccset.
De nem tragédia, roppant erősek most az európai csapatok (mind egy-egy világválogatott), tehát csak arra kell nagyon figyelnünk, hogy Eszter magára ne rántsa a klotyót. Magasról fölfelé.
Nem csak mást kell tudni, de ami fontosabb más szemléletttel kell rendelkezni....amit manapság már végképpen nem lehet kialakitani....elvileg is lehetetlen....
Tiszta sor, csak össze kell hasonlítani, milyen állapotban volt harminc éve a bolognai képzés mocsarában senyvedő nyugat, meg az akkor még romlatlan Magyarország, és máris egyértelmű, hogy a bolognai folyamat biztos romlást hoz arra, aki belekezd.
A bolonyai képzés próbababái mi voltunk sok-sok évvel ezelőtt
Ez mondjuk egy meggyőző ellenérv, kérdés, mennyire vagy te reprezentatív?
Ebben igazad van, de a technikusok képzése nem a felsőoktatásban folyik.
A műszaki képzést illetően nem vagyok tájékozott, de az a (többféle szakon folyó) 3 szintű rendszer, amit én közelről ismerek (pl. Ausztrália), az kitűnően és magas színvonalon működik.
Kinek mi. Szerintem biztosan kell legyen közöttük olyan ember, akit a közjó vezet (biztos naív és sokat szenvedő lélek). Ne kérdezd meg kire gondolok, neveket nem tudok.
Mellébeszélsz. A közoktatásnak ma más a funkciója, mint 3000 éve és más, mint negyven éve volt, ez a lényeg. És igen, mostanság tényleg voltak ugrások, mely ugrásokat a közoktatásnak is célszerű lekövetnie, mi ebben az annyira szörnyű?
akörül, de valami természettudományi karon, és a 115 -ös kezdő évfolyamból volt tán 15 végzős...nyilván mert kommenisták nem támasztottak magas követelményt.....bár nem ugy mint mostanság a modern világba, majd mindenki tudott irni és olvasni már az egyetem első évfolyamán.....söt nem a legalacsonyabb létező hanem a legmagasabb pontszámmal lehett csak bekerülni, igaz egy pótvizsga csak 50 forint volt....
Egyébként bölcsész mérnök és bölcsész technikusnál is....nem köll itten nagyképüsködni az oktatás van ugy 3000 éves....gondolod, hogy a természetes fejlődésében, mostan köllött elintézni a nagy ugrást......valahogyan az oktatás elfejlötgetett mostanáig a maga folyamatában, hogy eddig eljutott a tudomány és a kultura....ha szar lett volna mostanság is a köbaltát pattingatnád...
Te olvastad Machiavellit? Csak azért kérdem, mert én igen, és köze nincs a mostani politikusoknak ahhoz, hozzá sem tudnak szagolni ahhoz, amit ő leírt. Úgyhogy szerintem nem olvasták, ahogy Arisztotelészt sem.
"ez azt jelentette, hogy a tananyagban tudtommal szerepel közgazd, szociológia, pszichológia, politológia, statisztika, filozófia, továbbá a jogi szaktárgyakon belül is előjön ez-az."
Talán a XXI. szd-ban nem ártana, hogy ha országot vezetnek, a vezetés-(tan?), -(tudomány?) területről is lenne némi korszerű ismeretük, és ne csak Machiavelli középkori kézikönyvét forgatva szerezzenek a politika műveléséhez ismereteket.
Mert a jelenlegi helyzet azt mutatja, mintha ezen az egy könyvön nevelkedett volna fel az egész politikai bagázs.
Vonatkozik ez természetesen nemcsak a jogász végzettségűekre, hanem az egész politikusi szférára! A jó .....
(Most majdnem mondtam, hogy mit csináljanak a drága jó nénikéjük térgye-kalácsával.)
Bölcsészmérnök és bölcsésztechnikus esetében is? Műszaki szakirányban az összes felsőoktatásban lébecolók valami ötöde leledzik. Nem köllene ezt a felsőoktatást a harmic- negyven évvel ezelőttihez mérni, mert a mainak vastagon más a funkciója, mint az akkorinak. Ahogyan a mai középiskolai képzésnek is úgyszintén, ezért aki a mostanit méri ahhoz, ami az ő suttyókorában volt, az cinkotát hasonlítja a nagyiccéhez.