Keresés

Részletes keresés

juhosttt Creative Commons License 2017.11.07 0 0 22081

A bortermelő vidéken kaptam fel a fejem. Melyik vidék az?

Hát az oltványosok lutrik... vagy bejön vagy nem. Ha szerencséd van akkor jó anyagot kapsz. Ha nincs akkor nem. Na meg ha keveset rendelsz nagy az esélye hogy nem sikerül. Én tavaly 1 fajtából ültettem 50-et. Kb 40 db hajtott ki. Továbbá az idei tél is vízválasztó lesz. Ha vettem volna 4-5öt akkor lehet pont abból a 10 selejtből kapom meg. (nem biztos hogy szándékosan, de én pl ha valakinek adtam őszibarack oltványt és 1-2 db kellett akkor néztem, hogy az az 1-2 db tuti megmaradjon. Ahol több kellett oda adtam a gyengébbekből.)

Előzmény: Amita13 (22079)
juhosttt Creative Commons License 2017.11.07 0 0 22080

Rambo úgy tudom elég jól előkészítette a talajt is, meg trágyázás, meg úgy tudom szárazságban öntözött is. Nem tudom nálad hogy folyt az előkészület, de lehet pont ez adta azt a pluszt. 

Előzmény: medveger (22078)
Amita13 Creative Commons License 2017.11.07 0 0 22079

Köszi a hozzászólást, már azt hittem, nálunk van csak gond. Pár éve költöztünk, és szőlőt is ültettem, legyen pár tő. Az eredmény siralmas lett... Pedig két helyről voltak, nem ugyanattól a termelőtől. És már akkor nézegettem, hogy a gyökere az alanynak hát hümm... Persze mindkét helyen megnyugtattak, hogy majd a télen a beültetés után fejlődik egy csomót, ne aggódjak. Az első telepítés 100% kudarc, még tavasszal kihajtottak nagy nehezen, kb. 3 levelet, ahogy írtad, aztán a telet egyik sem élte túl. A következőnél már csak három oltványba ruháztam be, egy ki sem hajtott, egy hozott 30 centis hajtást, egy olyan fél méterest... A párom ekkor mondta, hagyjuk ezt, itt biztosan rossz a talaj (hozzáteszem bortermelő vidék volt, amíg ki nem vágták a környéken szinte mindenhol a szőlőt...). Én inkább arra gondoltam, nem csinálunk jól valamit a telepítéskor, végül is régen ültettünk, de azokkal Pesten nem volt probléma. Viszont írásod szerint inkább az oltványok minőségével lehet baj. És ahogy írod, nincs is abszolút pozitív tapasztalat a termelőkkel, eladókkal. Ez nem jó hír, így eléggé lutri úgy tűnik a vásárlás. 

Előzmény: juhosttt (22066)
medveger Creative Commons License 2017.11.07 0 0 22078

Mondom, nem akarok senkit lebeszélni. Rambo is gyönyörű első éves hajtásokat mutatott, a második évben meg már volt termés a szőlőjén. Csak annyit írtam, hogy nekem nem jött be.

Előzmény: juhosttt (22077)
juhosttt Creative Commons License 2017.11.06 0 0 22077

Ezzel csak igazolod a kételyeimet! Én is terveztem, meg ha jól emlékszem ezt reklámozták, hogy 2-3 éves szőlő már bőven értékelhető termést hoz, nem csak egy billinget. 

Előzmény: medveger (22076)
medveger Creative Commons License 2017.11.06 0 0 22076

Tavaly symbivitet használtam (cca 1000 tőkéhez), semmivel nem nyújtott jobb növekedést, szóval nálam egyelőre nem jött be (ahhoz drága, hogy játsszunk vele).

Ismerős pincészetnél Somlón ugyanez a tapasztalat. Mivel a gyártó azt írta, látványos különbség a tápanyagszegény talajon van (és az új telepítést ők is vastagon tápanyagozzák/trágyázzák) ezért ők a pótlásokban (az is volt pár száz darab) használták, ők sem tapasztaltak eltérést a sybivit nélküli tőkékhez képest.

Nyilván mindenkinek magánügye, lebeszélni senkit nem fogok, de én nem használok többet...

Előzmény: Maci_P (22074)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.11.06 0 0 22075

És akkor a Bactofilről még nem is kérdeztem? Használ e valaki olyat?:)

Maci_P Creative Commons License 2017.11.06 0 0 22074

Nem tudom, mire gondolsz pontosan. Én egy adott termékről írtam, ami felhasználásra kész, csak víz kell, meg kevergetés, pihentetés. Hogy valójában mennyi anyag kell /oltvány, meg majd megírom, ha végeztem, addig csak a már leírt adatot tudom mondani.

Előzmény: VERSZERKER (22073)
VERSZERKER Creative Commons License 2017.11.06 0 0 22073

Érdekes lehet ez a gombás ültetés, 250 gramm, 2500 forint körül van.

Például ha van egy piktortéglám, az nem tudom hány kilós de jó nagy,ezt bekeverném egy tízliteres vödörben vízzel, de valamilyen agyagos föld az ugyanaz,ehhez adagolnám a mikrohíziát ,ezt a 250 grammot ás ebbe a masszába mártanám ültetés előtt a szőlő gyökereit,aztán a megmaradó masszát még jól felvizezve ültetés után be lehetne öntözni a gyökerekhez amiket csak vékony földel takartam, és beöntözés után takarni végleg.

Ehhez előre ki kell ásni az összes gödröt,hogy gyorsan be lehessen ültetni mikorra megérkeznek a gyökeres vesszők..

Kérdés ez a mennyiség hány tő ültetéséhez elegendő?.

Előzmény: Maci_P (22072)
Maci_P Creative Commons License 2017.11.05 0 0 22072

Ahogy Juhostt is mondta, keverni kell egy pépet az anyagból, abba áztatni a gyökérzetet, nagyjából 30g/tőke mennyiséggel kell számolni, de ismerős szerint fele is elég - neki nagyon bejött, azt mondta, már semmit nem telepít nélküle. Idén én is fogom használni, majd kiderül, mennyi ragad egy-egy oltvány gyökerére (és mivel itthon eszméletlen drága, északi szomszédoktól lett véve).

Utólag a gyökérhez kell juttatni az anyagot, ami nem egyszerű feladat, ezt is ki fogom próbálni.

Előzmény: Zsu_1985 (22069)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 22071

Kettőnél többet nem mertem bevállalni, mert nincs időm kiásni, legalábbis még nem értem a végére ezeknek sem. Nagyon figyelek a mélységre,azért remélem lesz ami sikerül. Majd úgyis megtudjátok :) Neked is sikeres ültetést!

Előzmény: juhosttt (22070)
juhosttt Creative Commons License 2017.11.05 0 0 22070

Sztem az oltványt lenne célszerű a symbivites vízbe mártani. így tapad a gyökérzetre a legtöbb. Annyi, hogy 1 fajta szőlőből/fából érdemes több darabot venni, úgy van esély, hogy meg is marad a fajta. 

Előzmény: Zsu_1985 (22069)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 22069

Igazad van.  De én most nem tudok személyesen vásárolni,így marad a lutri. Azért remélem lesz benne jó.)  symbivitet meg attól még lehet megpróbálom,mert engem érdekel gyümölcsfákra is kell,nálunk szar a föld.

AMúgy a symbivites kezelés az hogy beszúrjuk az ültetőgödörbe, vagy az oltványt symbivites vízbe szokták mártani? Mindkettőről olvastam,amúgy rohadt drága, mondjuk aki nem sokat ültet még kísérletezhet vele. 

Előzmény: juhosttt (22068)
juhosttt Creative Commons License 2017.11.05 0 0 22068

Igen van! én is tervezek venni majd, ha a szőlőst telepítem. (nem az itthonit). De ha olyan oltványokat kapok ahol a gyökérzet kritikán aluli, akkor az sem fog segíteni, meg a starter műtrágya sem, meg semmi. Ezért is mondtam, hogy mielőtt ilyen dolgokra ruházol be, előbb találni kell jó oltványost.

Konkrétumokat nem merek mondani, mert én pl ugyanattól az oltványostól kaptam már kiváló és gyenge oltványokat is. Volt olyan akit agyon dícsértek, nekem meg olyan satnya oltványokat adott, hogy csak na. A legjobb az lenne, ha személyesen jutnál el egy közeledben lévő oltványoshoz és lehetőleg dús gyökérzetű oltványokat szerzel be. Ez mindennek az alapja! De persze ez csak saját vélemény, nyugodtan adhatod neki ezeket a jó cuccokat is, csak ha az oltvány silány akkor ez sem fog csodát tenni. (és akkor lehet mondani, hogy szar a mikrohiza gomba.)

Előzmény: Zsu_1985 (22067)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 22067

Biztosan. De ez a symbivitbe is van iylyn gomba,mikorrhiza vagy mia  szösz.

Előzmény: juhosttt (22066)
juhosttt Creative Commons License 2017.11.04 0 0 22066

Nem ettől fog megtörténni a csoda. Bár személy szerint csak pár 100 oltványt vettem eddig, de ezek alapján elmondhatom, hogy a jó minőségű oltvány még a homokon is jól fejlődik. A jó minőség alatt azt értem, hogy nem 2 satnya gyökérnek nevezett izéje van, hanem rendes, jó gyökérzetű.

Egy jó példa: Kadarka (fejből nem tudom melyik klón), sárgahomokos talaj. A 2 oltvány közt 1 méter a távolság (a tőtávolság). Az egyik oltvány idén 2db 1 méteres hajtást növesztett, a másik 3 levelet. Ugyanazt a kezelést kapta mind2 oltvány. A föld feletti rész mindkettőnél jó volt, nem oltási hiba. Inkább az alany gyökeresedése volt siralmas. Sajnos ezt sokszor tapasztaltam. Ezen pedig nem segít semmi mikrohiza gomba, meg gyökéritató, meg pellet trágya, meg szerves trágya, meg egész évben a locsolás.

Előzmény: Zsu_1985 (22065)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 22065

Erről mi a véleményetek? Használt valaki ilyet pl. gyümölcsfa ültetéskor?

https://csodakertesz.hu/termekek/gondos-csomag/

vlacko Creative Commons License 2017.11.04 0 0 22064

köszi a képet. Ilyen az enyém is, mindkét tő.

Lehet csak én vagyok türelmetlen, és hamarabb rárabolok, mint kellene. Aug kozepén egyébként már vannak érett szemek, de az egész fürt aug végére lesz szép. napos helyen van amúgy, egy sorház előtt, Pesten. Lehet a mikroklíma teszi.

Előzmény: Maci_P (22057)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 22063

Igazán nincs mit.)

Előzmény: apus61 (22062)
apus61 Creative Commons License 2017.11.03 0 0 22062

Köszönöm a választ.

Előzmény: Zsu_1985 (22051)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.11.03 0 0 22061

Nem nem ástam kicsi lyukat,de köszönöm! Kitartó leszek,beosztottam több napra.:)

Előzmény: alfi13 (22060)
alfi13 Creative Commons License 2017.11.03 0 0 22060

Ássál csak! A gödör ásásnak az egyik legfontosabb feladata hogy a gyökér körül meglazítsad a földet ez főleg keményebb agyagos talajoknál nagyon fontos. Akkora gödröt ássál hogy ha beleteszed a veszőt és a gyökereket kiteríted azokat ne keljen visszahajlítani. Ha csak egy kicsi lyukat fúrsz kemény talajba abba beledugdosod a gyökereket abból mostanában ne várjál termést.

Előzmény: Zsu_1985 (22059)
Zsu_1985 Creative Commons License 2017.11.03 0 0 22059

Nem lehet valamivel könnyíteni valami karófélével hogy könnyebben leássak?:)

Zsu_1985 Creative Commons License 2017.11.03 0 0 22058

Hát nem könnyű,nem könnyű...legalább 60 cm-re szeretnék lemenni, eddig 5 darabot ástam ki a 22-ből. Majd mindennap egy keveset, ilyen talajfúróm nincs,és most nem is fogok venni ezért..a kimérés menni fog,majd fogok egy madzagot hogy a sor egyenes legyen. A sima marhatrágya jobb mint a pelletált? Az ugye kevesebb helyet foglalna,még azt is kell vennem..az öntözőkanna se valami nagy..többször kell fordulnom még a víz sincs elvezetve. Remélem megéri majd a fáradozást! :) 

Maci_P Creative Commons License 2017.11.03 0 0 22057

A sajátom június elején (remélem nem most derül ki, hogy ez nem is Hamburgi ;-) ):

Ha meg a többi szőlőd is korán érik, akkor ennél is előfordulhat. Ha a magjainak többsége barna, akkor az már érett fürtnek tekinthető, de fogyasztása persze korábban is lehetséges, főleg csemegék esetében, ahol az alacsonyabb cukor is édességet mutat az alacsony sav miatt.

Előzmény: vlacko (22056)
vlacko Creative Commons License 2017.11.03 0 0 22056

Sajnos nincs, és már ledobta a levelét.

Tavasszal előhozom újra a témát.

Amúgy igen, nálam valahogy minden korábban érik, július végén én már kétpofára eszem a szőlőt. 

Előzmény: Maci_P (22053)
Maci_P Creative Commons License 2017.11.02 0 0 22055

Az "elején-közepén" lehet enni az nálam is majdnem stimmel, de akkor még csak egyes bogyók "jók", magja még messze nem barna, de erre még nem mondanám, hogy megérett, inkább az érési folyamat eleje.

Előzmény: szenyor Lopez (22054)
szenyor Lopez Creative Commons License 2017.11.02 0 0 22054

Nekem is van hamburgim, szeptember elején-közepén már lehet enni, de érdemes fent hagyni akár még egy hónapot is, mert még jobban beérik, még finomabb lesz. 

Előzmény: vlacko (22052)
Maci_P Creative Commons License 2017.11.02 0 0 22053

Nincs fotód a vitorláról, levélről, fürtről? Egyébként csak a vitorla vége "ezüstös" 3. levél már bronzos árnyalatú. Egy kicsit előbbre hozhatják alanyok az érését, főleg, ha jó év van, jó a fekvés, de ennyire azért nem igazán térhet el az érési ideje. Esetleg többi fajtád is korábban érik az elvárhatónál?

Előzmény: vlacko (22052)
vlacko Creative Commons License 2017.11.02 0 0 22052

Ez a Hamburgi Muskotály nekem nagy rejtély. Két tőkém is van, mindegyik augusztus végén érik. Kékszőlő, muskotályos, a szemek mérete is stimmel,  amikor tavasszal hajtani kell, van egy jellegzetes ezüstös árnyalata a levélkezdeményeknek, szóval minden jel arra mutat, hogy ez tényleg hamburgi. De az érésidő nagyon nem stimmel. Lehet az alanytól is függ?

Előzmény: VERSZERKER (22043)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!