Az egyik külföldi fórumon láttam az említett riói koncertet, hogy megvan valakinek, de most az a fórum felújítás miatt zárva tart, és tegnapelőtt elfelejtettem lementeni az oldalt, ahol az illető e-mail címe is szerepelt. Úgyhogy a felújítás alatt sajnos még nem tudok érdeklődni az ügyben.
Megpróbálom a linket is beilleszteni, mert ez alapján nagyon úgy tűnik, hogy ez a 100perces VHS kazetta nem az 1996-os fesztivál anyagából egy válogatás, hanem bizony az akkori teljes SOLARIS koncert !!! (Hiszen látható, hogy a Progfest 1995 anyagánál ők csak résztvevőkként vannak felsorolva - mert ez valóban csak egy válogatás az aznapi fellépők műsorából.)
Sajnos, a hír nem igaz. Már nem az, hogy Shannon koncert lesz, hanem hogy az még mindig Gömör Laci zenekara lenne. Laci nem olyan rég kiszállt a Shannonból. Ha úgy tetszik, ez most egy hír. Bocs, hogy nem túl jó.
A Shannon 2000. tavaszán alakult azzal az elképzeléssel, hogy az új banda olyan rockzenekar legyen, amely történetesen az ír, skót, angol népzene világából merít, és a tradicionális felfogástól merőben különböző módon, a rockzene nyelvén szólaltatja meg a hagyományos dallamokat.
Ezen az esten a most elkészült lemezükből adnak ízelítőt. (Jegyár: 1900,- Ft)
Végre írnék a június 13-i koncertről, aminek holnap lesz egy hónapja. Bocs a hosszú kimaradás miatt. :)
A hely szerintem nagyon hangulatos, kellemes, ellenben némileg drága volt. Ötletes, hogy hangulatos utcát próbáltak varázsolni a pincébe, nagyrészt sikerült is. Kicsit csalódás volt, hogy Pócs Tamás nem tudott jelen lenni - remélem, azóta már el is felejtette, hogy beteg volt :) -, mert így biztos nem lehetett számítani Ba'rock'-ra, ellenben több zsoltárfeldolgozást sejtetett, és ezek kevésbé állnak közel a szívemhez. Ahhoz képest, hogy nem sok idejük lehetett arra készülni, hogy eggyel kevesebben lesznek, a számok jó része jól szólt, csak néha lehetett érezni, hogy hiányzik a basszusgitár. Számomra a koncert csúcspontját a XV. századi vándorok mellett a 9. zsoltár jelentette, nagyon lendületes darab, kiváncsi lennék rá teljes valójában. Bár a XV. századi vándorokból és az Alkímiából is kicsit hiányoltam a basszusgitárt, mert ezeket ez a hangszer teszi igazán nagyszerűvé. A Boleriáda elején és végén nagyon érdekes az új szláv beütésű rész, illik a számhoz, és maga az akusztikus feldolgozás is meglepően élvezetes tud lenni (bár bevallom, szerintem azért jelentősen elmarad a zseniális eredetitől), némileg hamisnak, illetve nem odaillőnek érzem ugyanakkor a fődallam 11. ütemében bekövetkező váltást az alapban, ezt lehetett volna hagyni úgy, ahogy az eredetiben volt. A 128. zsoltárban elhangzó gitárszóló már az áprilisi koncerten is a Sötét középkor gitárszólójára emlékeztett, és itt is némileg hasonlított rá. A ténylegesen új számokról:
La Mer: Nekem ez tetszik a legjobban az újak közül, nagyon jó, nem kézenfekvő a dallama, bár itt is hiányolok több változást az alapban. Greg Lake nyomdokain: Sajnos nem ismerem Greg Lake munkásságát annyira, hogy tudjam, mi köze van ennek a számnak hozzá. Mindenesetre kissé unalmasnak tartom ezt a számot, ötletes az akusztikus gitár a háttérben, de hangulatilag nem igazán tetszik. Soundtrack: Kísértetiesen hasonlít hangulatában és szerkezetében az Utópia szvit első részére szerintem. Nem tudom pontosan meghatározni, hogy miért, de valamiért ez a szám is csak átlagos számomra. Utazás az Andokba: Ez jobban tetszik, de ez sem igazán kiemelkedő (egyelőre). Ellenben ez meg a Poszeidónra emlékeztet, és az már igen jó jel, hogy a nagy kedvenc első lemezen hasonlít valamire. ;) Megint egy kicsit több váltás az alapban is jót tenne neki szerintem.
Összességében azért jól éreztem magam, még ha rövidebb is volt a koncert a tervezettnél.
EeToN
Ui.: Nagyon jó lenne még egy teljes létszámú "elektronikus" koncert, ahol az első lemezről is sok-sok (minden) felvétel elhangzik, többek között A szférák zenéje, amit nem adtak elő még koncerten. ;)
Uui.: Köszi az információt, Cirrocumulus, ez a film engem is érdekel, azt hiszem. :)
Ezen a héten péntek este (16-án) lesz egy érdekesnek ígérkező film Nostradamusról az RTL Klubon:
22.25 Igaz történetekNostradamus Angol–francia–német film (1994 – 115’) ShowView: 6601210
Rend.: Roger Christian. Szereplôk: Tchéky Karyo, Rutger Hauer, Julia Ormond, F. Murray Abraham
A 16. században élt az a látnoki szellemű titokzatosszemély, Nostradamus, akit egyaránt ért áldásként és átokként a jövendölés képessége. A rendkívüli férfi igyekezett hétköznapi ember maradni, ám a jóslás pillanatai, a jövő képei hihetetlen mértékű szenvedést okoztak neki, melyeket az elképesztő történelmi távolságok miatt gyakran képtelen volt felfogni: "Minden éjjel a legszörnyűbb dolgokat látom. Gyilkosságot, erőszakot, népirtást, katasztrófákat, iszonyatos háborúkat olyan fegyverekkel, amiket ma még el sem tudunk képzelni." Ez az ismert sztárokat felvonultató filmalkotás megkísérli a lehető leghitelesebben feldolgozni rejtélyekkel teli életét.
Bocsánat, hogy én is beleugato ebbe a topicba, de régebben volt egy solarismusic.com, aminek a helyén most ennyi áll: This Domain is for Sale. :-(( A guglin való keresés, sőt a lap.hu-is ezt jelöli meg továbbra is official page-ként. Akkor most van más címen, vagy megszűnt?
És egyúttal hadd meséljem el, hogy a múlt hétvégén bebizonyosodott: van élet a Solarison túl is!... (dehogyis van :)
Szóval virtuális rajongói klubunk képzeletbeli vezetőjével - ha szabad így neveznem érdemei nyomán -, szóval cirrocumulusszal randevúztunk a minap Miskolcon, tekintve, hogy invitálásomra ellátogatott az idei, Bartók+Csajkovszkij Operafesztiválra. Az apropót egyébként az adta, hogy ismeri és erősen kedveli nevezett orosz komponista híres trióját, amely darabról azt hittük, az egyik hangverseny tárgya lesz. Nem lett, de azért szép élményben volt részünk (a Bartos Trió játszott, elég jókat és könnyen befogadható dolgokat, ráadásképpen Bartók és Csajkovszkij mellett Haydntől is).
Hanem azért solarisoztunk is! Cirrocumulus - aki volt olyan kedves, és az elmúlt hónapok során kismillió néhai Solaris-koncertfelvételt átmásolt nekem, egyből mintegy tízszeresre növelve tradicionális Solaris-lemez állományomat - ismét nem indult el ajándékok nélkül (Cziglán-anyagok, EMA, stb), plusz bemutatásra átnyújtotta személyes újságcikkgyűjteményét, ami már önmagában pokoli értéket képvisel... nem is értem, hogy bízhatta rám a mappát!? Na, egy darabig elleszek a valamikori (1980-2004) Világ ifjúsága, Magyar Ifjúság, Rockinform, Pesti Műsor, meg csuda tudja, mikből származó írások olvasgatásával, helyenként kikacagásával, nem is beszélve az esetenként egészen rendkívüli fotóanyagok szemlélgetésétől (elég csak a farsangi maszkokba öltöztetett Solaris-tagok képgalériájára gondolni...).
És hogy mennyire minden összefügg mindennel (nemcsak az általam most először hallott Egyenlítői Magyar Afrika című NBLD-cd harmadik száma a Musical Witchcrafttól eddig egyedül tetsző felvétellel), arra álljon itt felsorolásszerűen: szóval szombaton délben jött vonattal cirrocumulus, előtte egy sajtótájékoztatón ültem, ahol Bátor Tamás, az operafesztivál igazgatója beszélt, a Nostradamus lemez egyik énekese, pár nappal korábban pedig Káel Csabával találkoztam, aki Erdész Robi világzenei lemezének producere volt, plusz a Bánk Bán film rendezője (ezt is a napokban láttam), amiben a Solaris Stúdió dolgozott a hangon. Hát nem pokoli?!
És akkor azt olvasom egy réges-régi cikkben, hogy A fuvolákat nem a szelek fújják című produkcióval a Solaris (a nyolcvanas évek eljén) sci-fi operát alkotott!
Kicsit béna még ez az új rendszer, vannak hiányosságai.
Az egyik legfőbb pl. az, hogy alapértelmezés szerint az e-mail címeink nem publikusak!!!
Pedig regisztrációkor éppen azért adtuk meg, hogy privátban is elérhessük egymást.
Úgyhogy a Beállítások résznél mindenki kattinson az E-mail cím publikus kiskockájába. Leokézás után az Adatlapon így már nem az olvasható, hogy nempublikus, hanem az, hogy küld. (Mennyivel logikusabb lenne, ha ehelyett magát az e-mail címet írná ki, mint a régi rendszerben. Így valójában csak az egérrel ráállva olvasható el.)
Most szombatonPéter-Pál napi ünnepség lesz Budafokon június 26-án reggel 8 órától egész nap a a XXII. ker. Péter-Pál utca és környéke különböző helyszínein.
Ennek keretében 11 órától MUSICAL WITCHCRAFT koncert is lesz.
Az előzményben olvashatók szerint valószínűleg trió felállású koncert lesz (Kollár-Kornis-Naszádi), de addig talán közelebbit is megtudunk majd Attilától.
A teljes rendezvény programja, sajnos, még nem érhető el a budafok.hu oldalról, jelenleg feltöltés alatt áll.
A vasárnapi koncerten a következő számok hangzottak el:
a koncert első felében:
-----------------------
- Utópia
- 338-as ének (feld.)
- Kastélyok rejtekén + Reggeli tánc a chenanceau-i kastélykertben
- Utazás az Andokba
- Poseidon
- Kőbe zárt fájdalom
- 9. zsoltár (feld.)
- Boleriáda
- Lakoma a lovagi tornán
- Soundtrack
a szünet utáni részben:
-----------------------
- 128. zsoltár (feld.)
- Tündérmese a Loire mentén
- 68. zsoltár (feld.)
- La Mer
- Greg Lake nyomdokain
- 200-as ének (feld.)
- XV. századi vándorok
- 511-es ének (feld.)
- Alkímia
- egy kis improvizáció a zenekar bemutatása alatt
- Utazás az Andokba (Török Andor közreműködésével)
Hát a koncertről annyit szólnék, hogy nagyon jó volt.:-)) A kőbe zárt fájdalom (ami egyébként világok lenne, nem értem, most miért lett fájdalom) volt a csúcspont, nekem az nagyon mélyen hatott. Viszont sajnáltam, hogy nem volt Ba'rock. De összességében egy nagyon jó hangulatú estére sikeredett.
Kb. ennyit koncertbeszámolónak. Ja és ezer köszönet Kozakz-nek a fuvarért!
Jelentem, ott voltam! (csak bátortalanul meghúzódtunk kettecskén a párommal egy kis asztalnál...)
Nagyon élveztük az estét, de kicsit sajnáltam, hogy az előzetesen beharangozott műsor kicsit kurtábbra sikeredett - talán Pócs T. betegsége is lehet ennek az oka (ezúton is jobbulást kívánok neki!). Bár nem tudom, hova fért volna el, olyan zsebkendőnyi az a kis szinpad. Ennek ellenére: a hely szerintem nagyon hangulatos, az atmoszférájához kifejezetten illett a MW unplugged zenéje (és a koktélok is finomak!).
Kicsit fátyolosan indult az előadás, ezt az is mutatja, hogy ugyanazok a darabok a ráadásban újra előadja mennyivel élettelibben, színesebben szóltak. Szerintem a II. rész jóval erőteljesebbre sikerült. Nagyon jó este volt!
Egy apró kritikai megjegyzés: az ilyen kis helységbe, ilyen erősítési viszonyok mellett a tambourine csörgése időnként túl domináns volt, valami diszkrétebben csendő/bongó hangszer jobban illett volna - de ez inkább csak kekeckedés...
A koncertről én inkább nem írnék, EoToN majd talán pótolja a dolgot.
EeTon, A skót, kozakz és a felesége voltak ott azok közül, akit ismerek. Markov is ígérte, hogy jön, nem tudom ott volt-e. A közös lefoglalt asztalunkhoz legalábbis más nem jött oda.
Na tehát, elfelejtettem az előbb egy lényeges dolgot: 800,- Ft a beugró, ezt az együttes kapja, aztán ha fogyaszt is valamit az ember, az már az étterem haszna.
EeToN felhívott az előbb, megkonzultáltuk a dolgot: foglaltatok egy 8 fős asztalt "cirrocumulus" névre (ezt keressétek), aztán a többit majd meglátjuk. Ha valakinek van más ötlete (is), hívjon nyugodtan a lentebbi telefonszámon.
Hát... nem lettem sokkal okosabb. Elmentem körülnézni a Jazz Gardenbe, most jövök onnan: kisebb hely, mint amire számítottam. A terem széles oldalán van az eléggé kicsi dobogó, aminek így elég nagy részét eleve elfoglalja az állandóan ott lévő zongora. A színpad előtt csupán 1 sor asztal van és kissé oldaltabb van még néhány asztal, 6-8 fősek is. Az előbb kezdődött el Gerendás Péter koncertje, alig lézengett ott pár ember. Lehet, hogy elég, ha csak odamegyünk, de azt mondták, hogy holnap délután is foglaltathatunk még asztalokat. Akinek ezek után van valami épkézláb ötlete, hívjon föl nyugodtan, mert nem leszek már net-közelben: 06-20-417-5858.
Megpróbáltam felhívni a Jazz Gardent, de csupán gépi hangbemondás volt, és így annyit sikerült csupán megtudni, hogy telefonon csak 17 óra után érhetők el, az étterem pedig 18 órától van nyitva.
Úgyhogy a kérdés továbbra is kérdés.
Ha bárki valamit megtudna, írja itt meg nekünk. Előre is köszi!
Mit lehet tudni a Jazz Gardenről? Kell-e asztalt foglalni vagy szépen be lehet sétálni, van-e belépő, stb?
Erről az estéről nem szeretnék lemaradni, mint azt legutóbb a Szt. Margit Gimnázium esetében sikerült...
Június 13-án, vasárnap este 9 órától éjfélig (!!!)akusztikus koncertet ad a Musical Witchcraft a Jazz Garden-ben.
JAZZ GARDEN CLUB & RESTAURANT: 1053 Budapest, Veres Pálné u. 44/a.
Kollár Attila azt mondta, hogy ez a 3 órás időtartam úgy értendő, hogy 3X50 perces koncertet fognak adni 10-10 perces szünetekkel !!!!!!!! Nem semmi!
Ehhez az eddig akusztikusan elő nem adott számaikat is áthangszerelik.
Szóval, nagyon izgalmas koncertnek nézünk elébe!
(A Periferic honlapján rosszul jelent meg a koncert dátuma, valószínűleg nemsokára kijavítják - június 13. a jó dátum!)
Akkor "gratulálok" nekik (egyrészt idézőjelesen, másrészt anélkül is), de mondja meg valaki, miért jó az az alkotóknak, hogy mi, akik szeretjük ezt az egészet, kapunk valamit, amit nem tudunk maradéktalanul élvezni, nem tudjuk amikor csak akarjuk megnézni-meghallgatni. Ugyan miféle "visszaélés" támadhatna abból, ha tudnánk?! :( (morc, morc)