Keresés

Részletes keresés

Anyóca99 Creative Commons License 2019.12.05 0 2 30

" Túlságosan álszent országban élünk sajnos."

Szlogeneken túl , igazán a kutyát se érdeklik az idősek . Ha nincs családja aki törődne vele/pénze , hogy megfizessen valakit , fel is fordulhat .

Nem gondolkodtál még valami idősek otthonában ?  A nászasszonyomnak az anyja ott élt utolsó éveiben (valami egyházi intézményt találtak neki) , állítólag elfogadható körülmények között . Ezt csak hallomásból tudom , sose jártam ilyenbe .

Előzmény: Boszorka (29)
Boszorka Creative Commons License 2019.12.05 0 4 29

A különbség csak az, hogy nekem nincsenek szerető fiaim, de ez is az én szabad akaratom volt. Szeretném ha az utolsó lépésem is az én akaratom szerint történne.

Egyszer régen, még a Népszabadságban, volt egy cikk és hogy aláírást is gyüjtenek valahol az ügyben. Akkoriban igazán utána jártam, de az egész ügy nyomtalanul eltünt. Túlságosan álszent országban élünk sajnos.

Előzmény: Anyóca99 (27)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.05 -1 2 28

így van, az emberek eljutnak oda, hogy szeretnének méltóságteljesen meghalni és nem tesznek úgy, hogy a lét minden formája elviselhető számukra.

és hát ha az erőforrások korlátozottak, nem azzal fognak foglalkozni hogy minden egyes idős-beteg embert a lehető legtovább életben tartsanak, egyszerűen nem fog menni, nincs is értelme.

Előzmény: Boszorka (23)
Anyóca99 Creative Commons License 2019.12.05 0 4 27

De örülök Boszi , hogy idetaláltál ! :-)  Akartam írni hozzátok , de gondoltam , hátha tolakodásnak veszitek , és lemondtam róla .

Ugyanazt mondod , mint én , meg a 91 éves anyai nagynéném . Ő sem beteges , és szerető fiai gondoskodnak róla

(persze a menyek nélkül nemtom' hogy oldanák meg) . Nem hajlandó az otthonából a gyerekeihez költözni , de gyakorlatilag mindenhez gyenge már . Naponta viszik neki az ebédet (falun nincs más ebéd házhoz szállítás) , nem tud mosni/takarítani . Szóval .... csak van ....Fene tudja , de én nem kívánnám ezt magamnak .

Előzmény: Boszorka (23)
Boszorka Creative Commons License 2019.12.05 0 4 26

Az orvos nem öl meg senkit. Csak a rendelkezésedre állítja a szert, amivel magad megteheted. Aztán csakis és kizárólag rajtad múlik.

Előzmény: Vevegyő (11)
Boszorka Creative Commons License 2019.12.05 0 3 25

Ha látom, hogy szenved és tudom, hogy maga is akarja, akkor igen.

Előzmény: Vevegyő (9)
Boszorka Creative Commons License 2019.12.05 0 2 24

Teljesen egyetértek veled. Írtam is amint láttam a topicot, csak közben csöngettek és csak az imént küldtem el.:-(

Előzmény: Anyóca99 (4)
Boszorka Creative Commons License 2019.12.05 0 4 23

Én nem vagyok Anyóca, csak nagyon öreg és teljesen egyedülálló. Nincs rokonom senkim, a barátaim szépen kihaltak körülöttem, mert én már túl sokáig élek. Különösebben beteg nem vagyok, de ha valami zavar a mai állapotomban az a bizonytalanság. Nem félek a haláltól, bár melyik pillanatban készen  állok. Szóval számomra pl. óriási megkönnyebbülést jelentene ha tudnám hogy mikor úgy érzem itt az ideje = nem tudom egyedül ellátni magam, akkor rendezett körülmények közt elmehetek. Nyilván kiléphetek valahol az ablakból is, de az nem annyira rendezett, mint egy gyógyszer bevevése.

Rossz országban vagyok, mert pl. Belgiumban és Hollandiában már felírja az orvos. Amerika egyes államaiban is megengedett, na és Svájcban is létezik.

Törölt nick Creative Commons License 2019.12.05 0 2 22

Egyébként ez nagyon érdekes. Mer' ugye pl állatoknál bevett gyakorlat, h a szenvedő állatot elaltatják. De mostanában, h több a lóvé, meg nő az állatkultusz, arról rinyálnak az állatorvosok, h meg vannak őrülve az állattulajdonosok, mer' a végsőkig kicsikarják szerencsétlen állatokból az utolsó leheletet is, mer' nem bírnak megválni tőlük a "szeretet" címkéje alatt... Hát nem tom... 

Előzmény: Törölt nick (21)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.05 0 1 21

Perszehogy! Ez teljesen normál. Szeretetet elvárni nem is lehetséges... Azt csak úgy kapni szokja az ember...  Amit nem csak úgy kap, az nem az... :)

Előzmény: Vevegyő (19)
Anyóca99 Creative Commons License 2019.12.05 0 3 20

Először én is ezt akartam írni . De kitöröltem , mert rájöttem , hogy erre kevés ember lenne képes . Mondani , amíg nem állsz az ágylábánál , könnyű . 

Anyám/apám önkezétől halt meg , de én biztos nem lettem volna képes tevékenyen segíteni (pedig apámat néha agyon tudtam volna ütni mérgemben) .

Előzmény: Törölt nick (17)
Vevegyő Creative Commons License 2019.12.05 -1 3 19

ezt mindenki csak saját magától várhatja el. mástól nem.

Előzmény: Törölt nick (17)
Anyóca99 Creative Commons License 2019.12.05 0 3 18

Az más .... azt nem tudatosan készíti elő a doki .

De ha nekem ad valamit , amitől kimúlok , azt tudatosan teszi . Csak meg kéne' érteniük , hogy az esküjükben az sincs benne , hogy hosszabbítani kell a szenvedést ahol nincs remény !

....és most lehet az orvostudomány fejlődésére hivatkozni , csak semmi értelme . Egy-egy eljárás/gyógyszer bevezetése évek .

Előzmény: dühös biciklis (13)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.05 0 3 17

Kell annyira szeretni, h képes legyél rá. 

Vevegyő Creative Commons License 2019.12.05 -1 3 16

a félrekezelés nem szándékos.

igen, az a tiszta, ha odarakják az éjjeliszekrényedre azt a pici tablettácskát egy pohár vízzel együtt és ott hagynak vele, aztán döntesz, ahogy döntesz. no de ha kómában fekszel hónapok, évek óta, hogy van lehetőséged dönteni? voltak ebből perek külföldön, jó néhány, most nincs kedvem utánakotorni, de utoljára mintha lett volna egy olyan, hogy az ember évek óta kómában feküdt, remény nem volt a felébredésére - és mi lett volna vele, ha fölébred, az agya már pusztulásnak indult -, a feleség szerette volna, ha hagyják elmenni, de a szülők ragaszkodtak ahhoz, hogy a fiukat ne kapcsolják le a gépekről...

Előzmény: Anyóca99 (14)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.05 0 1 15

Mér' ne haljon meg otthon? Hagyjuk már békén a zembereket... B+.. Egész életében intézményről intézményre járkál... Kórházba születik, utána bölcsőde, óvoda, iskolák, melóhely + 1-2 kórház, NAV, önkori, kormányhivatal, ELMÜ, faszomtuggya, munkaügy, megin kórhz... Aztán megdögleni is mennyen intézémnybe... 

Előzmény: pamacska a migráncsmacska (7)
Anyóca99 Creative Commons License 2019.12.05 0 2 14

Dehogy veszem kötözködésnek ! Ezért van a topik .

Írtam valahol alant , hogy sk. meginnám/bevenném/beszúrnám , amitől kimúlok , ha már elhatároztam .

Ez az orvos nem ölhet című izé , szerintem csak maszatolás . Ha tudja , hogy nekem már annyi , és ad valami szenvedés-hosszabbító készítményt , az az eutanázia előszobája . 

Csak nem szabad kimondani , merjajjazorovosieskü' !  Érdekes ...ha félre kezelnek , akkor nem érdekes az orvosi eskü ....

dühös biciklis Creative Commons License 2019.12.05 0 2 13
Mennyivel jobb, ha kórházi fertőzésbe, félrekezelésbe vagy a doki nemtörődömségébe hal bele az ember?
dühös biciklis Creative Commons License 2019.12.05 0 4 12
Nem bánhatja meg, ha az esti meséket (gyk: vallások) mellőzzük.

A macskámat nemrég altatta el a doki. Ő mondta, hogy jobb lesz neki, mert szép lassan fuldoklik. Ehhez képest, ha egy ember szenved, azt kötelezik rá, hogy éljen. Ha megpróbál mégis meghalni, de nem jön össze, akkor még akár pszichiátriára is bezárhatják.
Előzmény: Törölt nick (6)
Vevegyő Creative Commons License 2019.12.05 -1 3 11

és mint önrendelkező, megkövetelheted az orvostól, hogy öljön meg téged? (félre ne érts, anyóca, nem kötözködni akarok, csak rámutatni arra, hogy ez nagyon nehéz és bonyolult kérdés.)

Előzmény: Anyóca99 (10)
Anyóca99 Creative Commons License 2019.12.05 0 1 10

Kizárólag önrendelkezési szinten gondolkodom a dologról .

Egyébként fogalmam nincs arról , amiről kérdezel . Ha elviselhetetlenül szenvedne a hozzám tartozó , és orvosi bizottság azt mondaná , nincs remény ....nem tudom lenne-e erőm . Erre kéne' egy eü.-s bizottság , aki érzelmileg nem , csak racionálisan érintett .

Vevegyő Creative Commons License 2019.12.05 -1 3 9

bonyolult dolog ez, de nagyon.

te, saját magadról dönthetsz ép elméd birtokában és cselekvőképes korodban, közjegyzővel vagy anélkül, mindegy.

de ha ott fekszik a lányod, a fiad, a férjed, a feleséged, az apád, az anyád, akárkid, akit szeretsz - képes vagy beadni az injekciót vagy kihúzni a dugót a konnektorból?

Anyóca99 Creative Commons License 2019.12.05 0 2 8

A megbánást nem értem .

Ha még előtte megbánja , nem kell a halál-sorra vinni , visszalép és kész .

Utána meg már nem tud megbánni semmit .

Nyomás gyakorlás ?  Hmmm.... egész életünkben nyomást gyakorolnak ránk . Gondolj csak bele ! Ha gyógyszerezés ellenére is fájdalmaid vannak , az nem nyomás gyakorlás ? Egyébre sem tudsz gondolni , csakhogy legyen vége .... és magától esetleg sokára lesz vége . Kell ennél nagyobb nyomás ?!

pamacska a migráncsmacska Creative Commons License 2019.12.05 -3 1 7

a "megbánhatja" minden döntésnél benne van

még nem olvastam el a cikket, majd este, de én pl. híve vagyok, viszont olyan értelemben megszigorítanám, hogy erre legyen valami külön kis kórház vagy klinika, és ott közjegyző jelenlétében végrendelkezzen az, aki így dönt (akár van már végrendelete, akár nincs), ezzel pl. kizárható a nyomásgyakorlás és tsai

Törölt nick Creative Commons License 2019.12.05 -2 1 6

a miért ne-érvek közül kettőnek van értelme, a nyomásgyakorlás lehetőségének ill. annak hogy megbánhatja. a többi semmi, szövegelés.

Anyóca99 Creative Commons License 2019.12.05 -1 1 5

Tudom .... lesz majd , aki a gyógyszerlobbival jön , de !  Lehet , hogy nagyon sok pénz az életben tartó gyógyszer ,

de az intézményi kezelés is nagyon sok pénz  (ráadásul hiábavaló , mert a vége úgyis az elmúlás) . Vagyis állami szinten kéne' erről agyalgatni az okosoknak !

Anyóca99 Creative Commons License 2019.12.05 -1 4 4

Szerintem az  "istenes" indoklások nem lehetnek mérvadók . Mert nem valami megfoghatatlan fensőbbséggel kell kezelni/értelmezni a témát , hanem gyakorlati szempontból .

Ha gyógyíthatatlan betegségem van/szenvedek/már saját magamnak is terhes vagyok , de az elmém még ép , miért nem kérhetek egy injekciót (akár magamnak is beadom , hogy az orvosi esküt ne sértse meg senki) , amivel méltósággal kimúlhatok a világból ?

Miért kell kínlódva kivárni , hogy a test feleméssze önmagát ?

Előzmény: Anyóca99 (3)
Anyóca99 Creative Commons License 2019.12.05 0 2 3

Hosszú , de érdekes ....

"Miért utasítják el magyar orvosok az aktív (orvos által végrehajtott) eutanáziát?"

"Miért nem utasítják el magyar orvosok az aktív (orvos által végrehajtott) eutanáziát?"

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/magyar-orvosok-az-eutanaziarol/

Kanalas Dzsoki Creative Commons License 2019.12.05 0 4 2

Ha valaki közzéteszi az álláspontját, akkor én szívesen elmagyarázom neki, hogy téved :-)

pamacska a migráncsmacska Creative Commons License 2019.12.05 0 1 1

nalyóóóóó, akkor most szépen megvárjuk Anyócát, hogy betegye a vitaindító cikket :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!