Keresés

Részletes keresés

adrivik Creative Commons License 2004.07.19 0 0 630
Nem akartalak megbántani az egérkével, de azt hiszem nálunk lett volna visítás ha megjelenik. Tudod én és a lányaim. Szóval nem lett volna aki kitessékeli az biztos, mert én is csak nézni szeretem. Csupán ezért örültem, hogy nem mi találkoztunk a kis aranyossal, mert lehet, hogy éjjel az egész kempinget felverték volna a csemetéim. ......Na jó , lehet hogy én is. A recept tök jó, imádok főzőcskézni és nem várok őszig, amig újra indulok, már a héten kipróbálom.
Előzmény: Műhód (629)
Műhód Creative Commons License 2004.07.19 0 0 629

Ezek aranyos kisegerek.

Biztosan el lehet őket zavarni, ha van szíve hozzá az embernek.

Nem volt egérszag a sátrunkban.

Az ágyunkba miért mászott volna be? Nem ott tartottuk a kaját.

adrivik Creative Commons License 2004.07.19 0 0 628
Mindenkinek köszönöm a segítséget a válaszokat. Azt hiszem gyerekekkel a válaszaitok után sajnos a Sokolia dolinát nem kockáztatom meg. Pedig nagyon szerettem volna. A szállásról. Én a két csemetémmel, szintén úgy jártam, mint korábban írtad Műhód, hogy a kemping kapujában nénike közölte, nincs hely, menjek vele, ő tud szállást. Félve ugyan, de elfogadtam. Az egérkét imádom, de nem az ágyamban, így utólag még inkább jó döntés volt. Hiszen Hrabusicén egy új lakás alsó szintjét kaptuk meg 3 db 2 ágyas szobát, ahol normális fürdőszoba, közepesen felszerelt konyha, és az udvaron csak mi voltunk, (nyugágy az elfáradt túristának, szalonna sütő, kérésre fát is hoztak stb). Mindez fejenként nekem 180 koronát a gyerekeknek 100 koronát jelentett naponta.
Előzmény: hgb25 (627)
hgb25 Creative Commons License 2004.07.19 0 0 627

Sziasztok!

Aug. első két hetében megyünk a párommal a Paradicsomba túrázni (most először), valamint a környék látnivalóit megtekinteni (pihenőnapokon :-)). A topikot végigolvastam, sokat tanultam belőle.

Kérdésem a Zimmer Feris szállásokra vonatkozólag lenne, erről nem nagyon írtatok.

Állítólag 250SK/fő körül vannak, de nem tudom mennyire lehet erre hagyatkozva odameni.

Alapvetően a podlesoki kempingbe készültünk, de Műhod kolléga egeres története, valamint a vizesblokk leírása egy kicsit elretentett.

Vettünk egy utikönyvet ami ír podlesokban valami panziót is, ez téves infó?

Előre is köszönöm az infókat.

Üdv.: hgb

mi-a-mano Creative Commons License 2004.07.17 0 0 626

Sokol = sólyom

Sokolia dolyna = Sólyom völgy

Velky sokol  = Nagy sólyom.

Nem keverem, de igazad van, nem pontosítottam, hogy melyik sokolról írtam.

Természetesen a sokolként a Sólyom-völgyre gondoltam. 

Előzmény: sandinista (625)
sandinista Creative Commons License 2004.07.16 0 0 625

Gyerekekkel megfontolandó a Sokol! 80 méteres létrarendszer. Az 30 emelet.

Nem kevered Te a Sokolia Dolinát a Velky Sokollal? A V. Sokolban nincsennek igazán komoly létrás szakaszok, a legnagyobb is csak átlagos méretű az Sz.P. viszonylatában

Előzmény: mi-a-mano (619)
IMi Creative Commons License 2004.07.16 0 0 624
Nekünk augusztusra tervbe van véve a Sokolia dolina, bár nem igazán tudom milyen útvonalon érdemes megközelíteni ill. milyen útvonalon érdemes visszamenni. Persze az egyik legfontosabb szempont, hogy a Sokolia dolinán kívül a legkönnyebb utat válasszuk.
Előzmény: Műhód (611)
Műhód Creative Commons License 2004.07.16 0 0 623

Az előzőekhez én már csak az egerünk fényképét tudtam volna hozzátenni. Valamit elhibáztam. Nem baj, úgyis életlen lett a kép... Majd máskor.

Esetleg abban tudok segíteni, hogy mit főzzél az indulás elötti napon:

ZÖLDBORSÓS APRÓPECSENYE

3 személyre

Az aprópecsenyéhez:

400g sovány sertéscomb/pulykacomb

1 nagy fej hagyma,

2 gerezd fokhagyma

50g füstölt szalonna

majoránna (és ha szeretjük: gomba)

só

bors, vagy fehérbors

pirosarany

Továbbá:

600g zöldborsó konzerv

vagy

600g zöldborsó (mélyhűtött is lehet)

szódabikarbóna és 1 nagy csokor petrezselyem

A húst megmossuk, szárazra töröljük, és kb. 2-3 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk.

A szalonnát vékony csíkokra metéljük, zsírjára sütjük.

A felkarikázott hagymát és a vékonyra szeletelt fokhagymát a szalonnazsírban fedő alatt megpároljuk, rádobjuk a húst, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk, kevés pirosarannyal és majoránnával fűszerezzük. Néhány percig erős tűzön pirítjuk, majd lefedjük, és lassú tűzön puhára pároljuk.

(Én gombát is szoktam beletenni, és bors helyett fehérborsot használok)

Végül nagyon rövid lére sütjük. Fontos, hogy ne legyen tocsogós az étel!

A konzerv zöldborsóval (ami már lé nélküli) óvatosan összekeverjük, összeforrósítjuk és kész.

Amennyiben friss zöldborsót használunk azt a fent leírt műveletek közben kevés sós vízben,- egy csipetnyi szódabikarbóna hozzáadásával, azért, hogy szép zöld maradjon – puhára pároljuk a borsót (a mirelit percek alatt megfő) majd jól lecsepegtetjük, óvatosan összekeverjük, összeforrósítjuk és aki szereti petrezselymet szórhat a tetejére.

Ez egy viszonylag gyorsan elkészíthető, tápláló és nagyon finom étel. A recept Lajos Maritól származik. Ő négy személyesnek írja, de tapasztalataim szerint 4 embernek célszerű a dupla mennyiséget elkészíteni. Ha marad vacsorára úgy is összevesznek azon, hogy ki eszi meg a maradékot!

Előzmény: adrivik (616)
Zivos Creative Commons License 2004.07.16 0 0 622
Akkor az egesz SzP felejtos. Hol nincs letra? Oda nem megyek :-). Szerintem a Sucha Belan sokkal tobb letra van, es egy 30 meter koruli is.
Előzmény: mi-a-mano (619)
Zivos Creative Commons License 2004.07.16 0 0 621
Jo a kep :-). Vagy csak hulye az uj forum :-( ?
Előzmény: Műhód (620)
Műhód Creative Commons License 2004.07.16 0 0 620
Az egerünk pisztáciával a kezében.
mi-a-mano Creative Commons License 2004.07.16 0 0 619

Szia!

A Velky Sokol bejáratánál van egy ingyenes parkoló.

Ha a piroson jössz vissza, pont oda jutsz.

Én a Klauzy tavat csak fényképéről ismerem, de ha kijössz a Sokolból és balra fordulsz a zöldön, majd a Bykárkánál balra a sárgán, akkor egy óra múlva egy elég húzósnak tünő úton leérsz a Klauzy tóhoz.

Szép a képeken.

Onnan a zöld a Fehér patakon át vissza visz a Hernádhoz és  jobbra Cingovba.

Gyerekekkel megfontolandó a Sokol! 80 méteres létrarendszer. Az 30 emelet.

sandinista Creative Commons License 2004.07.16 0 0 618

Szabályosan parkolni a Piecky szurdok bejáratánál lehet, onnan kb. 15 perc séta a V. Sokol bejárata. A szurdok bejártanál van az út mellett egy parkolószerűség (olyan két buszöbölnyi méretű), de az nem hivatalos, ha nincs szerencséd kaphatsz egy cetlit a rendőröktől.

Két jelentősebb vízesés van emlékeim szerint a szurdokban, az első a magasabb, de ennek a szurdoknak nem csak ezek adják meg a szépségét. Nekem pl. legjobban a Roth szakadék tetszett  Az sem mellékes, hogy kicsit kiesik a Podlesok-Csingó tengelytől, ezért kisebb a tömeg mint mondjuk a Sucha Belaban, vagy a Hernád-áttörésen.

A patakmederben való gázolásról csak annyit, két éve augusztus elején több helyütt combközépig ért a patak vize, egyirány ide-oda muszáj volt visszafordulni félútról, tavaly meg gyakorlatilag egy vászoncipőben is száraz lábbal le lehetett küzdeni.

Zivos Creative Commons License 2004.07.16 0 0 617
Termeszetesen van parkolo, es szerintem ingyenes is. Viszont roppant kicsi, tehat koran kell odaerni. Majdnem az osszes ut egyiranyu a letrak miatt, tehat ez is. Viszont azzal szamolni kell, hogy a tura felen sem vagytok tul ha felertetek, mert a "lefele" vezeto ut +200 meterrel kezdodik ... Valamennyi vizeses van, de itt nem ez a lenyeg, hanem a patakmederben valo kozlekedes.
adrivik Creative Commons License 2004.07.16 0 0 616
Ne haragudj, hogy mindig zsongok, de ismét van egy-két kérdésem. Ajánlottad a Velky Sokolt és elő vettem e térképet. Látom, hogy ez is egyirányú, vissza a piroson lehetne jönni. vagy más megoldás is van? Kérdésem, van-e ezen a szakaszon jelentősebb vízesés? Lehet-e parkolni az elején a térképen "Sokol"-nál. A másik dolog, a Sokolia dolina környékén nem találom azt a bizonyos Kaluzi tavat, amit javasoltál egy esetleges vissszaúton. Lennél kedves ebben segíteni, mert látom Te "rutinos róka" vagy a Szlovák Paradicsomban, ezért merek hozzád fordulni. És nagyon várom, hogy újra visszamenjünk.
rgc204 Creative Commons License 2004.07.16 0 0 615
ok, igyekszem nem otthon felejteni a fotós cuccot :)))) köszi a tippet
Előzmény: Műhód (614)
Műhód Creative Commons License 2004.07.15 0 0 614

Figyelmedbe ajánlom Nagy Árpád: Tátrai Túrák c. könyvét.

Kométa kiadó 2001.

Könyvtárakban is megtalálod.

Virágokat fotózol: állvány, közgyűrű. Otthon ne felejtsd!

Előzmény: rgc204 (612)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2004.07.15 0 0 613

Szia!

Van Tátra-topik, inkább ott érdeklődj...

Üdv.

Előzmény: rgc204 (612)
rgc204 Creative Commons License 2004.07.15 0 0 612
Haliho! Kéne egy kis segítség!! Mennék most a hétvégén a Magas Tátrába fotós túrára. A sok javasolt út közül nem tudom, hogy melyik lenne nekem a megfelelő. Elépzelésem szerint nem egy teljesítmény túrát szeretnék közben 2 kattogtatással, hanem viszonylag rövid hurok túrát (vissza a kocsihoz), időt engedve a fotózáshoz szükséges babrálódáshoz, pepecseléshez :))) Alvás kocsiban, kaja hozott. Tájat és növényeket is fotózok. Két napra kéne a programjavaslat. Előre is köszi a tippeket. rgc204
Műhód Creative Commons License 2004.07.14 0 0 611

Igen természetesen emlékszem Rád!

A pécsi csajról gondoltam, hogy esetleg Ti vagytok.

Ezt meg is kérdeztem Tőle, így ismertem meg Öket és a kalandjaikat.

Egyébként ott ahol átmentetek a Hernádnál a függő hídon, nem azt szúrtátok el, hogy nem a kishídon mentetek át, hanem azt, hogy átmentetek a túloldalra!

Ha most előveszed a térképet, akkor rájössz, hogy ha ott a hátad mögött van a hegy amiről lejöttél, és elötted a Hernád, akkor Podlesok balra van...

A helyes megoldás: a függőhíd alatt a folyás irány szerinti jobb parton balra kell baktatni a Podlesok felé.

Aki át megy a hídon az a Létánfalvi Malom és Csingó felé tart jobbra!

Én a Sokolia dolinába csak artistaképzős gyerekekkel mennék. Légtornászokkal.

Ha mégis megjátszod, akkor is úgy javaslom, hogy Csingóig autóval és onnan támadjátok meg. Így nincs akkora túra visszafelé, ha mégsem mentek át a létrarendszeren, és szép kirándulás visszafelé a Kaluzi tó érintésével...

Én inkább a Velky Sokolt javaslom helyette a gyerekkekel... Nagyon szép.

Megvettem a Slovensky Raj albumot. Ladislav Jirousek alkotása. 399 korona.

Öt nyelven, -magyarul is- kommentálva. Gyönyörűen bevilágított képek.

Kinek van meg?

Jó Nektek, hogy ősszel újra mentek!

Előzmény: adrivik (610)
adrivik Creative Commons License 2004.07.14 0 0 610
Nagyon tetszett a beszámolód, annál is inkább, mert én is ott jártam. Ha emlékszel rá kértem tőled tanácsokat a topicban. Szóval, káprázatos az a vidék, nekem rendesen fizikai fájdalmam volt mikor haza felé indultunk és lassan elhagytuk a hegyeket. Csodálkozom, hogy vannak emberek akik nem értékelik kellő képpen (pesti család). Mi is a Sucha-Belát jártuk végig és valóban bírták a 9-14 éves csemeték, sőt azt hiszem még büszkék is voltak magukra a végén, de én is rájuk. A sárga, majd a piros úton felmentünk a Kolostorig, ott kicsit megpihentünk magunkba szívtuk a panoráma szépségét. Onnan a sárgán le az áttörésig, ahol annyira megörültünk a függőhídnak és át is mentünk rajta, hogy nem figyeltük, nekünk a másik kisebb híd lett volna a megfelelő Podlesok felé. E-helyett 3-4 km után jöttünk rá, hogy mi a Kilátóhoz tartunk. A gyerekek már fáradtak voltak, és elmúlt már 7 óra. Elkeseredésünk csúcsán megérkezett egy rendőr terepjáró autó, amit le stoppoltunk és mivel sokan voltunk, egyikőnket elvitte a kempingbe - ami még kb. 20 km lett volna onnan -, az autóért. Közben elindultunk gyalog és azon a bizonyos "kisebbségi kolónián" keresztül vezetett az út. Hát a zabszem nem fért volna be, mondhatom, még így rendőri kisérettel, (mert az egyik velünk maradt) is rendesen féltünk. Hihetetlen, hogy így élnek emberek. Szóval minden klasszul sikerült végül még szalonnát is sütöttünk azon az estén. Annyira szívemcsücske lett a vidék, hogy még az ősszel visszaszeretnék menni a Sokolina Dolinát végig járni. A nagy vízesés is ott van ha jól tudom. De olvasva a beszámolódat, ne válalkozzak rá a csemetékkel? Mi a véleményetek? Viszont Őket, az "utánfutóimat" nem tudom itthon hagyni.
Előzmény: Műhód (607)
hoppaaa Creative Commons License 2004.07.14 0 0 609
Hát ez szép volt :)) Jó rég jártam arra - vagy tiz éve, de éveken keresztül - akkor még a belépőknek nyoma sem volt. Viszont a Sucha Belában van egy függőleges létra meg mellette egy vizesés, na az szépen beboritott mindenkit, mindegy volt, hogy mennyire vizálló a cipő. Ja, akkoriban nem volt bakancsom, edzőcipőben jártam végig. Nem gáz, csak a talpának nem szabad teljesen kopottnak lennie.
Törölt nick Creative Commons License 2004.07.13 0 0 608
:o)
Műhód Creative Commons License 2004.07.11 0 0 607

A Kanyonok:

Három kanyonban nem jártunk: a Kyselekben és a Piecki-ben.

Egy kanyonban a Sokolia dolinában a létrarendszernél visszafordultunk.

Maradt még mit bejárnunk, és ha mindent láttunk kezdhetjük előlről...

A legnépszerűbb a Sucha-Bela. Száraz völgy. Ahhoz képest, jó ha az embernek legalább 2 centi vízet kibír a cipője.

Mivel én hátizsákkal együtt verem a száz kilót, nekem minden lépésemre oda kellett figyelnem!

Ekkora súllyal az ember kis esésnél is nagyot esik, és én nem azért mentem el ide, hogy a kempingben sántikáljak...

Ha mindezekhez hozzávesszük, hogy tériszonyom van, és 16 éve egy vírus részlegesen lebénította az egyensúlyszervemet, akkor talán el tudjátok hinni, hogy nem én vagyok a hegyi szöcske. Viszont imádom az ilyen helyeket!

Nekem nehézségeket okoznak az esőben, vagy után csúszós kövek, gyökerek, a köveken ugrálva egyensúlyozás a patakmedrekben, a nedves fatörzshidak és doronglétrahidak.

Én vagyok az akit ilyen helyeken, a nyugdíjas nagyapa a hatéves unokájával vihogva leelőz. Már nem bánt. Ez van.

Száraz, sík terepen elég jól megyek, de nem rohanok.

Nekem úgy 550 kilómétert kell utaznom ahhoz, hogy eljussak ide.

Most voltak napok, amikor sokan voltunk a szurdokban. Én úgy gondolom, hogy a többség elég sokat utazott azért, hogy végigjárja valamelyik vízeséssel dúsított völgyet, szakadékot...

És amikor végre ott van keresztül rohan rajta! Mintha indulna a busza, vagy vonathoz menne... Néha megáll, készít egy fotót, és rohan tovább... Miért??? Amikor annyit ácsingózunk, hogy valahogy eljussunk ezekre a helyekre, akkor miért nem állnak meg az emberek gyönyörködni, magukba szívni a hely hangulatát, miért rohannak kersztül rajtuk?

AKI TUDJA ERRE A VÁLASZT, KÉREM ÍRJA MEG!

Visszatérve a kanyonjárásomra én egy jókora bottal, vagy kettővel segítettem magamon a csúszós, egyensúlyproblémás helyeken.

Poprádon néztem teleszkópos hegymászóbotot magamnak, azt a létrán összecsukva könnyedén át lehet vinni, de 2000 koronánál kezdődtek az ilyen botok árai, ezért inkább törögettük az elszáradt ágakból...

Egy alkalomra 20 korona a kanyon belépő, a három alkalomra szoló: 40, az öt alkalomra váltható: 50 korona. Megéri.

Én minden alkalomra megváltottam külön, nehogy utolérjen a balszerencse: törött lábbal nézegetni a még több alkalomra szóló

kanyonbérletemet... Egyetlen embert sem láttam, aki ügyeskedni próbált volna a fizetőhely megkerülésével. Ez így van rendben.

A Sucha Belát első nap ráhangolásként, és utolsó nap levezetésként jártuk végig. Mindkétszer élmény volt. Második alkalommal talán kicsit sokan voltunk, de belefért ez is. Gyermekes családok kedvenc túrája, de volt nyugdíjas csoport is.

Szlovákiában a nyugdíjas túrázok ügyesebbek, az átlag idős embereknél.

Fennt Menedékkőnél, vagy ahogy a magyar túrázó mondja: Klastoriskónál minden alkalommal finom csapolt Arany-fácán sört ittunk

magas-hegyi áron. Mindig sorban álltunk érte, és olyan jól esett, hogy vérré vált bennünk...

Nagyon rossz volt viszont a sárga jelzésen lemenni a Hernádhoz. Lehet hogy néha kicsit elhagytuk a jelzést, de az biztos, hogy ott a zabszem nem fért vola be időnként a félelemtől a seggünkbe... Így kell fogalmaznom, mert így volt... Meredek volt, sziklákkal, kapaszkodó gyökrek, fák nélkül, helyenként centimétreket lépve araszoltunk, hogy meg ne induljunk lefelé a meredélyen...

Emiatt mi a kék jelzést javasoltuk a háromgyerekes pécsi nőnek, mint szép, biztonságos, gyerekekkel könnyedén járható útat.

Már Klastoriskónál éhező cigányok kérgettek tőlük éllelmíszert. A Létánfalvi Malomhoz érve, a nagyobb gyerekek előrementek

(kb.10 és 14 évesek) és akkor az ott lévő romák megrohanták őket elvették tőlük a fényképezőgépüket, majd amikor a távcsövet is ki akarták kapni a nagyobbik gyerek kezéből, az úgy fejbe verte vel a legközelebb álló nemzetiségi támadót, hogy annak felszakadt a fejbőre, vérbeborult a feje, és a srácok az ezt követő zürzavarban kereket oldottak, elszaladtak.

Kisvártatva megérkezett a gyerekek anyja a legkissebb 8 éves gyerekkel, és a gyerekei helyett egy hevesen gesztikuláló

cigányembert találtak, kezében a gyerekek fényképezőgépével, és ez az ember azt magyarázta, hogy valakinek nagyon vérzik a feje... A leérkező helyi túristák és mobiltelefonjaik segítségével kihívták a rendőröket... Próbálták tisztázni a történteket, elmentek a környéken található bádogból készült roma-faluba a vajdához. Ekkor tudták meg, hogy az egyik támadó vérzik, nem más.

Kijöttek a hegyi mentők, az önkéntes helybeliek és elkezdték keresni a gyerekeket...

Néhány óra múlva Podlesokból megjött a hír, megérkeztek a kempingbe a gyerekek...

Ekkor a rendőrökkel együtt az anya és a kisebbik fiú elmentek a cigányvajdához a bádogfaluba, közölni a hírt: rendeződtek a dolgok, majd a rendőrök a Hernád-áttörése helyett, közúton szállították haza Őket a podlesoki kempingbe.

Itt azután pihegve mesélték el nekünk az aznap történteket a résztvevők.

Rögtön mondtam is: - Akkor holnap a Velky Sokolt lenne érdemes bejárni, az is nagyon szép, és arra talán nincs cigányfalu.

Én itt a neten is olvastam erről a problémáról, és egy ivócimborám is mesélt a Hernád-áttörésen kéregető mezitelen cigánygyerekekről, és az indiai nyomort idéző bádogfaluról. Most három alkalommal jártunk a Hernádon, de mi nem találkoztunk ennek a problémának a nyomával sem. Tanulság: ne engedjük látótávolságon túlra előre menni a gyereket!

A rendezetlen problémák a nyaralásunkon is nyomott hagyhatnak! Milyen diszkréten sikerült megfogalmaznom a mondandómat...

Igazából persze a kanyonokról szeretnék írni: A Velky Sokol talán hajazza a Sucha Bela szépségét!

Zuhogó esőben jártuk végig. Nagyon csúszott, sokat ugráltunk a köveken a patakmederben, csúsztak a sziklák a létrahídak, a gyökerek, a kezünkön végigcsorgott a hideg esővíz, mégis lenyügöző volt! Szeretjük a Velky Sokolt! Amikor kiértünk fent persze felfelé vitt az út, nem lefelé, de elővettem úgy ezer méter felett a kinai esernyőmet és elhatároztam: PVC esőkabátokat veszek amik nem áznak át, és jobb minőségű esernyőt! Az eső ellenére szép számmal jártuk végig ezt az útat is. Jó volt...

A Kolostor-Szakadék is szép. Szeretem. Úgy hívják, hogy Klastorska-Roklina. Mély völgy, a gyufaszálként beomló fenyőfák,

létrák, vízesések...

A Sokolia dolina föladta a leckét. Amikor felértünk a létrarendszer kezdetéhez, egy kis türelmet kértem a kedvesemtől.

Elkezdtem fölszerelni magamra a karabínerekkel ellátott köteleket..., már csak azért, hogy ha bezsábázok valamelyik létrán a tériszonytól, akkor gyorsan kikötözzem magam. A többi meg a hegyimentők dolga lenne...

Bevettem egy szívritmusszabályzó tablettát, és időt kértem a kedvesemtől, hogy legyőzzem a tériszonyomat...

Besötétedett, eltakarták a felhők a napot, egy házaspár erölködve, nagyon óvatosan átkapaszkodott az első létráról a másodikra.

Max egy perc,- gondoltam magamban,- és legyőzöm az első létrát! Hacsak nem dobok közben egy hátast a szakadékba...

-Na forduljunk vissza, falfehér vagy. -mondta a kedvesem. Hatalmas kő esett le a szívemről, miközben óvatosan kapaszkodtunk visszafelé... Sok fiatal párral találkoztunk útközben.

(-Valószinűleg nincs tériszonyuk,- gondolta Stirlitz.)

Így történt, hogy a Sólyomvölgyben a Fátyol-vízesést csak alulról láttuk. Gyermekes családoknak nem ajánlott!

A Fehér patak mentén tértünk vissza a Hernádhoz. Lenyügöző a Fehér patak, és az Ő völgye...

Pihenőnap alkalmával másztuk meg a Zelena dolinát. Mindenkinek ajánlott!

Autóval mentünk át Dedinkibe, magyarul Imrikfalvára a hangulatos víztározóhoz. Aki szereti itt vizibiciklizhet, vagy fürödhet is.

Miután leszurkoltunk 70 koronát a szálloda elött a parkolásért a jelzésen elsétáltunk a zöld-völgy bejáratához.

Befizettük magunkat és megmásztuk. Úgy emlékszem, hogy csak egy km. hosszú, de mível több mint 200 métert emelkedik, többnek tűnik. Kőfolyam, szép vízesésekkel, könnyű létrákkal. Fennt a Geravy fensíkon jóízű a gulás, hideg a sör.

A tóhoz libegővel jutottunk vissza 90 koronáért/koponya.

Mi ezt a kirándulást kötöttük össze a jégbarlang látogatásával. (140/fő)

A HERNÁD-ÁTTÖRÉS

A belépő 20 korona. Megéri. Mindenkinek ajánlott. Jó cipő kell hozzá, mert a még éppen alkalmas cipőket felfalja.

A túraútvonal helyenként új sziklatálcákkal, láncokkal, doronglétrahídakkal gazdagodott. Találkoztunk egy magyar főként nyugdíjaskorúakból álló csoporttal, akik a Létánfalvi Malomtól - Csingóig igyekeztek megtenni az utat. Láthatóan meglepték

őket a sziklatálcák, - túl csinosan voltak öltözve a hölgyek az ilyen akadályokhoz-, de hősiesen megküzdöttek velük.

Elég biztonságos, de azért most is oda kell figyelni szinte minden lépésre.

Fölmentünk a folyótól a Tamásfalvi Kilátóhoz is. Jó ott fent! Tetszik annak a helynek a hangulata. Érdemes kicsit elidőzni.

Visszafelé ráfáztunk. A Hernád fölötti hegygerincen hazavezető sárga jelzést választottam. Hiba volt. Nem néztem meg elég alaposan a térképet. Azt hittem, hogy majd végig a Hernád fölötti gerincen fogunk haladni. Ez így is volt, azzal a szépséghibával, hogy kétszer leereszkedtünk a Hernád szintjére, és kétszer visszakapaszkodtunk a gerincre. Az időnkénti szép kilátás ellenére is

úgy gondolom, hogy jobb az áttörésen visszatérni, mint fent a csalánosban kiköpni a tüdőnket a fölösleges kaptatók miatt.

Esetleg az is megoldás, hogy az ember lemegy Tamásfalvára a hegy túlodalán, és vagy visszasétál a hegy alatt, vagy elmegy Káposztafalvára -(Hrabusicére)- busszal.

Alaposan átgondolva, talán kicsit igazságtalan vagyok ezzel az útvonallal. Magyar viszonylatban egy szép börzsönyi túrára hasonlít:

a Feketvölgy-Hollókő-Salgóvár panorámatúrára, de ott sem kell két kilátás között lerohanni a völgybe, azután újra visszamászni!

Milyen dolog ez?

Azon töprengtem többször útközben, hogy a magyar TV-ben miért mindig Hernád-patakként emlegetik ezt a folyót. Mert nem is folyó, csak egy nagyobb patak? A Nagy Fehér Vízzel való összefolyásától, -az áttörés kezdetétől, Csingóig nyolc patak ömlik a

Hernádba. Megszámoltam. Most háromszor botladoztam át az áttörésen. Jobb lett volna négyszer...

Megbeszéltük:majdani nyugdíjas éveinket hernádi nyaralásokkal lenne jó tölteni. Amíg bírjuk.

Egyebek:

Csingóban a buszfordulóban lévő étteremben kolostor-specialítást ettünk. Klastromakármi spec., káposztával töltött borda, zölldséges lepénykékkel, stb. Finom, laktató étel volt. Kb. 1000 Ft. Csapolt Pilseni Ősforrással hűtőttük magunkat. Itt jól főznek. Amíg elkészül az étel, kis csuporban pecsenyezsírt kínálnak friss barna kenyérrel előételként...

Podlesokban a túristaház éttermében a szakács nincs túl jó barátságban a szakmájával. Kétszer ettünk ott. Üzemi étkezde szinten főznek, a jobb éttermekkel azonos árakon.

A kiszolgálás mindenütt jó volt. Nem köszöntek vissza a régi rossz tapasztalatok.

Úgy beszéltük meg, hogy, ha leérünk az esőben megtett túra után a hegyről, akkor eszünk valami finomat vacsorára.

Podlesok szóba sem jöhetett, így beautóztunk Lőcsére (15 km.) és a főtéren az igen hangulatos és jó konyhájú 3 Apostolok étteremben kisámfáztuk bendőinket apostol-specialítással. Egy palacsinta a méretű vastag fűszeres lepény alatt, gombás-sonkás-sertéshúsos ragu. A pulyka még nem jött divatba.

Igen jóízű íze volt. Csapolt aranyfácán sört ittam hozzá, és beherovkát. Na jöttek is utána többször kérdezni:

- Jestye jedná beherovká?

- Jestye, - mondtam. (Eu. 4 cl./ 200 Ft.) A többire nem emlékszem... Dehogynem, a Tescos Staropramen sörömet szopogattam a sátramban levezetésként, amikért Poprádon 65 forintnak megfelelő koronával vágtak meg. Most iszom az utolsó üveggel...

Visszatérve a Három Apostolok Étteremhez: Két komplett kajáért, egy levesért, egy teáért, egy sörért és három beherovkáért

500 koronát fizettünk és nagyon jól éreztük magunkat ezen az esős napon...

Menedékkőnél, avagy a Vörös Kolostornál, vagy ahogy a térképeken szerepel: Klastoriskoban gulyást ettünk. Forró volt.

A Gevary fennsikon a libegő alatt ugyanez: finom volt.

Olvastam itt a topikban, hogy Dobsinán a jégbarlangnál ne a parkolóban pénzért, hanem a Hotel Ruffininél parkoljunk ingyen.

Így is tettünk.

A barlanglátogatás után megéheztünk. A parkolóban olyan balatonira emlékeztető éttermeket találtunk.

Arra gondoltam, ha arra jó volt nekünk a Ruffini arra, hogy ingyen parkoljunk elötte, miért ne lenne jó arra, hogy ott együnk?

Igen finom juhtúrós galuskát ettünk 65 koronáért. Családi vállalkozás. A gyerekek most gyakorolják a felszolgálást...

Itt sikerült összefutnunk egy pesti családdal, akik átugrottak ide a gyerekekkel egy hétvégére. Nem tetszett nekik különösebben ez a csodálatos táj. Fenyőerdő kis hegycsúcson, tehenek, birkák, kecskék, lovak között rohangáló kiscsikó. Két hanyat fekve alvó kutya.

Megemlítettem: -Pedig a Kárpát-medence egyik legszebb hegységében vagyunk!

-Persze, aki még soha sehol sem volt, annak minden hely csodálatos! - mondta az asszony.

Ezután rosszul éreztem magam a bőrömben. Bántam, hogy szóba álltam velük...

Késmárkon a Palermo pizzériában makarónikat ettünk. Jóízűek voltak, de mi itthon másként ízesítjük...

Itt is van 3 Apostolok étterem. Július második hétvégéjén van itt a nemzetközi kézműves vásár. Sajnos nem tudtuk megvárni.

Az ezeréves szepességi városok történelmi belvárosait nagy odafigyeléssel, igényesen igyekeznek felújítani.

A Benes-dekrétumban kollektív bűnősséggel vádolt és kitelepített szász és magyar lakosok lakhelyeit romák foglalták el.

Bankok és mobiltelefontársaságok képviseletei már kiszorították őket néhány épületből, de még sok időnek kell eltelnie ahhoz,

hogy ne a zsebeinkre szorított kezekkel gyönyörködjünk az óvárosokban... Benes segberúgta saját magát?...

A tíz nap alatt semmiféle szlovák-magyar problémánk nem volt.

Jövőre is el szeretnénk menni a Paradicsomba, csak akkor nem ketten, hanem heten...

Hát ennyi...

HegyenVolgyon Creative Commons License 2004.07.10 0 0 606

Üdv nektek Műhód!

Örülök, hogy hazaértetek, nagyon kellemes volt olvasni a beszámolódat! Aranyos az egeres sztori... :-)

Várom a folytatást!

Üdv.

Előzmény: Műhód (605)
Műhód Creative Commons License 2004.07.10 0 0 605

Sziasztok!

Mi is megjöttünk a Paradicsomból. Kilenc éjszakát töltöttünk ott. Nagyon jó volt a nyaralásunk.

Egy kicsit túl sokat túráztunk. Egy napja vagyunk itthon, még erősen fájnak a túlzott megterheléstől a lábaink.

Találkoztunk Hegyen-volgyonnel és csapatával. Szívderítő, kellemes társaság. Örülök, hogy megismertem Őket...

Megpróbálom rendszerezni a tapasztalataimat, és leírni, hátha valaki tud belőlük ezt-azt hasznosítani...

Ketten voltunk a barátnőmmel Podlesokban, most már Ő is rajongója a paradicsomnak.

Podlesok 2004 július:

Nagyon kellemes volt a kemping. Az árai is kellemesek, koronában:

sátor: 55, autó: 55, személyenként: 55, üdülőhelyi pótlék: 10/fő.

Az első éjszaka beköltözött hozzánk egy erdei egér. Zörgött a sátorban, beleevett a pattogatott kukoricámba és a tökmagomba.

Evett egy kicsit a viharzsinórunkból is. (Mert az műanyag).

Az erdő helyenként tele van ezekkel az aranyos egerekkel, volt köztük olyan, amelyik körbeszaglászta a cipőmet, hogy ehető-e.

Ez valószinűleg szellemi fogyatékos volt. Találkoztunk olyan egérrel is, akit jöttünkre egy azt falatozó menyét engedett ki a szájából.

Még élt. Nem mesélem el...

Elkezdtük etetni az egerünket. Inkább az általunk fekinált ételt egye, mint a sátrunkat!

Jól evett. Szerette a pörkölt mandulát.

Napi 4 szem mandula + pattogatott kukorica + egy kis hámozott tökmag. Amikor elfogyott a tökmag, vettünk a "Cincogónak" a

TESCO-ban pisztáciát. Annyira ízlett neki, hogy a tartalékokért bemászott a sátor tetejéről madzagon lelógatott nájlonzacskóba.

Az egerünk este, vagy éjjel érkezett, és hajnalban általában lelépett... Volt olyan, hogy este ültem a sátor elött, és bakugrásban körbeugrált az egér, majd be a nyitott sátorajtón a sátorba... Azt nem tudjuk, hogy minden nap ugyanaz jött-e el, de valószínűnek tartjuk. Elég bátor volt, nézett bennünket, hogy mit engedhet meg magának..., érezte, hogy nem fogjuk bántani...

Az utolsó éjszaka, nem jött el Cincogó. Gyomorrontása lett a zabálástól, vagy Őt is megették?

Elég sokan tartottak -kéretlenül-, egeret a sátrukban, volt akinek a sátrát is kirágták, hogy bejussanak.

A melegvízben való tusolás hajnaltól, kb. félhétig volt megoldható. A fiúk kitusolták, a lányok kitusolták, és elmosogatták a melegvizet...

Azért, hogy érezzük, hogy az élet nem csak leányregény lehet, a mosdó-WC-s vizesblokkok gyomorforgató bűzt árasztanak.

Mosod a fogad a tusolóban és alólad rádleheli illatát az emésztőakna! Ezután a külső, csakHidegvízes mosdókat használtam fogmosásra. Kedvező esetben, -gyakran- a szél több száz méterre is elvitte ezt a gégeingerlő bűzt...

A kemping kb. 400 méter hosszú. Szinte mindig van hely! Legfeljebb nem vizszintesen áll a sátor.

Szlovákiában a parkoltatás most a bombaüzlet. A túrista exponált helyeken, csak fizető parkolót tud igénybevenni, vagy ráfizet, ha nem fizet. Még rímmel is... A podlesoki kemping elött is műkődik egy ilyen parkolómaffia-részleg.

Útterelőkúpokkal lezárják az útat, még mielött a kempinghez érnél. Ősz öregasszony azt mondja neked: a kemping megtelt, csak a parkolóban tudsz 50-100 koronáért, -délután- megállni, de Ő majd szerez neked szállást!

Megcsinálta estefelé egy pécsi nővel, aki a három gyerekével jött kempingezni...

Ilyenkor tovább kell menni! Figyelmen kívül kell hagyni a parkolómaffiát. Nem is használhatna terelőkúpokat.

Összegezve: nagyon jól éreztük magunkat a polesoki kempingben!

El alakban dombok védik; fenyőerdő, patakcsörgés veszi körül, és sötétedéskor körberepülnek a szentjánosbogarak.

Folyt. köv.

Zivos Creative Commons License 2004.07.05 0 0 604
Iden meg fel kellene mennem a fatyol vizeseshez :-).
Előzmény: HegyenVolgyon (601)
Zivos Creative Commons License 2004.07.05 0 0 603
Ezzel csak az a gond, hogy mindjart az elejen van egy kellemetlen 60 fokos letra. Amikor en mentem igencsak felt rajta valaki. Es itt van egy 30 meteres letra is. A Velky Sokolban ekkora letrak nincsenek, csak egy kicsit nehezebb.
Előzmény: baluzoli (602)
baluzoli Creative Commons License 2004.07.05 0 0 602
Én inkább a Sucha Belát javasolnám. Ott 3-4 létrát kell legyőzni, a Hernád áttörésnél tériszonyosnak kellemetlenebb, hogy alatta a mélység.Nézzél el a www.raj.sk oldalra, ott láthatod, hogy miről beszélek.
Előzmény: ulmus (600)
HegyenVolgyon Creative Commons License 2004.07.05 0 0 601

Ulmus: Baluzoli elmondta a lényeget. A tériszony legyőzhető.

Baluzoli: Nekem nem remegett a lábam, csak a kezem markolta görcsösen a létrát... :-)

Előzmény: ulmus (598)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!