Egy bokron? Mert nekem egy bokron van egyviragu es sokviragu szar. Nem mintha bannnam, nem szivesen szedem le a rozsamaimat, es ha tobb van az csak jo.
Ma egesz eddig rozsaztam :)) En is jajj de nagyon szeretem oket. . .
Eloszor kiszedtem a gazt.
Aztan fellazitottam a talajt.
Kiteritettem (boltban vett) tehentragya es komposzt kevereket - ami teljesen ugy nez ki mint a fold (?!?!), talan megijesztettek tehentragyaval valamikor. . .
Letakartam (az ingyen - varosi) komposzttal. . .es kozben gyonyorkodtem bennuk.
Kitisztiottam a hibiszkusz aljat (van egy 10-15 m hosszu sovenyem).
Megprobalkozatam egy par tiszafa hajtassal - dugvanyoztam mar sokszor, soha nem lett beleole semmi, de talan iden. .
szeretnek meg egy kicsit takaritani a kertben, kellemes huvos az ido, enyhen szemerkel az eso - nem szikrazik a fold. Felek agyonhajtom magam, es holnap meg sem fogok tudni mozdulni.
ZsuR!
Nem hiszem, hogy nagyon visszavágtad. Most láttam az egyik rózsámon hasonlót, pedig egyformán metszettem.
Fajta kérdése szerintem.
Nálam gyönyörűek, nyílnak a művész és a bourbon is...
Imádom őket.
:-)))
Mézontófű
Kedves rozsasok!
Nagyon sokat tanultam rozsaul ebben a topikban. Koszonet erte!
Kovetkezot lattam a rozsaimnal az elso viragzas utan.
(Elore bocsajtom, tavaly nagyon megbetegedtek a rozsaim, es sokat kellett visszametszeni).
Szoval, vannak olyan agak ugyanazon a rozsatovon, amin egy virag jon, es olyan agak, ahol egy csokor virag no.
A levelek mindegyik agon oten vannak, nem heten.
Lehet, hogy nagyon visszavagtam, es az oltas alol jon a hajtas???
egy ládába törpe rózsákat ültettem még tavaly, de idén tavasszal dugtam közéjük hagymát és mintha sokkal több virág lenne rajtuk (virít a sok kicsi piros fejecske) és ami a meglepő, hogy nincs kártevő rajtuk, az az apró zöld, mely képes beborítani a fiatal hajtásokat és a bimbókat. tavasszal nagyon sok helyre tettem hagymát és rájuk öntöm a teafőzetek maradványait is
Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat,megprobálkozom
velük,és megprobálom meggyőzni a szomszédot,hogy őszig tartsa meg,mert olyan kár lenne érte!Ha sikerül irok róla.
Háááát én nem bíznék a mostani átültetésben, de, ha muszáj, akkor, ahogyan cac írta. Viszont szednék belőle most egy csokrot a vázába és hagynám elvirágozni, majd abból a csokorból 2-3 szálat meggyökereztetnék a kertben.
Le kell szedni a leveleket a kb. 20-25 cm-s száról s csak a felső 3-4 levélkét meghagyni, keresni egy kissé árnyékos, lehetőleg homokos helyet, az belocsolni és beledugni a szálakat a lmeghagyott levelekig, meglocsolni és egy befőttes üveggel lefedni.
(kis rés maradjon, hogy szellőzzön).
Így, ha nem sikerülne az átültetés, akkor is van belőle.
Sok sikert.
Mézontófű
A rózsaültetés jobb lenne ősszel.Ha mégis most kell átültetni,minél nagyobbföldlabdával lehet és vissza kell metszeni.Inkább egy kicsivel mélyebbre ültesd mint volt,most nem trágyáznám mert perzselődhet a gyökér.Körbe kell tányérozni és öntözni.A tövét egy méteres körben valami zöldhulladékkal pl lenyírt fűvel jó vastagon takard be,ez óvja a kiszáradástól és trágyának is jó lesz.
Levéltetvek ellen sokféle rovarölőszer jó,pl a Pirimor,ez létezik spray formában is.
Sziasztok
Teljesen uj vagyok még itt is,és a kertészkedés világában is.Szeretnék segitséget kérni.A szomszédomtol kaptam egy hatalmas futorozsa-bokrot,amit szeretnék átültetni az én kertembe.Elég nagy és mélyen vannak a gyökerei,van-e valami különleges módszer,föld,trágya stb amit ajánlanátok,hátha sikerül átmentenem a kertembe ezt a gyönyörüséget!Vagy érdemesebb lenne várni az átültetéssel őszig?(csak attol félek kivágja addig)Még azt is szeretném megtudni,hogy mivel nagyon elszaporodtak rajta a levéltetvek a szappanos lemosáson kivül,valami hatásosabb módszer van-e?
Előre is nagyon köszönöm a segitséget!!!
Jo otlet - ki4r4 probaltad visszavagni? Tavaly az enyemek is lassan indultak, es alaposan visszavagtam (talan picit sokat is) - de iden van eselyem arra, hogy tisszesseges rozsabokrokka nojenek.
Par eve kinlodok veluk, nagyon sok betegseguk volt, a legnagyobb talan a fekete folt es a rozsabogar, Eddig iden a rozsak vezetnek a bogarak es a gombasodas ellen.
Tele vannak bimboval, pedig egyik masik aprocska. Locsolom oket, legalabb egyszer egy heten alaposan. Arra is vigyazok, hogy ne erje viz a levelet - foleg ha este locsolok, es nem reggel.
Ket hete kicsit tuladagoltam a permetezest, van egy par megegett levelszel - de az ujak mar hibatlanul nonek.
Na es az illatuk. . .
Nem vagyok tapasztalt kertész,de sztem várjál türelemmel és locsolgasd-tápozd szorgalmasan a kis elmaradottat is.Lehet,a fajta ilyen,lehet,h gyöngébb volt.Biztonsággal csak a jövő tavasszal tudod megállapítani,mi az ábra vele.
Viszonylag új vagyok itt a Kertészet fórumban és nincs is túl sok tapasztalatom a kertészkedéssel kapcsolatban, tehát remélem tudtok segíteni.
Március végén április elején vettem 3 rózsatövet, amit kiültettem a kertbe. 2 gyönyörűen megindult, a harmadiknak még mindig nem nőtt egyetlen hajtása sem. Meg nem halt, mert az egyik szárán csináltam egy "próbametszést" (most gondolom többen "legyilkosoznak") és él, nem száradt ki.
Mit csináljak vele?? A másik kettő piros, ez meg fehér... elképzelhető hogy más időben indulnak meg? (fogalmam sincs)