Felszeletelem majd főzöm kedvemre. Mikor jól szétfőtt. Lepaszírozom és főzöm még. 6 láda parihoz 1 zacsi szalicil ez kb 40liter.
Kecsöp (ketchup)meg: hagyma, fokhagyma fűszerek , só ,cukor, borecet.(fahéj, kurkuma, gyömbér, szerecsendió stb) A Heinz klasszikus sok fűszert tartalmazott mert anno 1870 ez volt a szokás.
Én nem is szoktam paszírpzni. Csak a héját húzom le, eldarabolom és jó sokáig főzöm, aztán befőttesüvegbe rakom. Töltött paprikának, lecsónak nagyon jó.
Én natur. Semmi tartósító, csak szárazdunszt. NEm szokott vele gond lenni.
Felfőzöm összevágva, passzírozom, újra felfőzöm, üvegekbe szedem, megy a dunsztba.
Ha fűszeres, akkor a szükséges fűszerekkel főzöm a darbolt paradicsomot, passzírozás után sűrítem egy kicsit, majd kisebb üvegekbe megy, utána dunsztba. erre sem teszek tartósítót.
Köszönöm:) Kíváncsi voltam ír-e valaki olyat tapasztalatból, hogy abból több kell vagy kevesebb valamivel a matematika ellenére. Ez a recept anyósom családi és nagyon bevált receptje: 1 liter víz, 6 dkg cukor, 6 dkg só és 1,5 dl 20%-os ecet. Hidegen kell eltenni. A férj annyira rá van kattanva, hogy ha nem pontosan mérem ki akkor észreveszi:D Na persze nem tragédia. Itt a környéken az idén nincs 20%-os ecet.
Sziasztok, ezt hírlevélben kaptam ma, amire tavaly iratkoztam fel. Hátha érdekes valakinek rajtam kívül:
BIO SZILVA VÁSÁR SZOKOLYÁN!
Itt a szilvaszezon. Ha Te is befőzésre készülsz, a lekvárnak, befőttnek, szörpnek és aszalványnak valót termelői áron szokolyai bio szilvásunkból megvásárolhatod!
Szokolyán, Budapesttől 50 km-re a Kacár Tanya szomszédságában egy 4 hektáros, több, mint 2000 fás szilvás gazdái várják mindazokat, akik szívesen vennének termelői áron bio szilvát az idei befőzéshez a BIOKONTROLL által minősített szilvásból.
2012. JÚLIUS 22-től várhatóan 1-2 hétig vásárolható a LEPOTICA CACANSKA fajtájú szilva, és várhatóan SZEPTEMBER első hetétől a TOP fajtájú szilva , SZEPTEMBER második hetétől pedig a PRESIDENT (muskotályos) fajtájú szilva.
Mindhárom fajta sárga húsú, magvaváló, lekvárnak, szörpnek, savanyúságnak, befőttnek, aszalni és fagyasztani is kiváló.
A JÚLIUSI érésű szilva ára: 200,-/kg Kiszállítást Nagymarosra, Kismarosra, Verőcére, Vácra 220,-/kg áron vállalunk minimum 150 kg megrendelése esetén.
Ha leadta emailben megrendelését átvételi időpont egyeztetésre rövidesen jelentkezni fogunk!
A gyümölcsös a Kacár Tanya mellett van Szokolyán. Budapest irányából Szokolyára beérve egyenesen kell menni addig, amíg az út élesen jobbra nem kanyarodik. Ott látható egy faragott tábla, ami a Kacár Tanyát mutatja, arra kell menni, azaz balra. Át a kisvonat síneken, egyenesen a kőszórt úton. Rövidesen kicsit jobbra távolabb látszik a gyümölcsös, balra van a Kacár Tanya. A második lehetőségnél (fa lókarám vége után) kellene letérni a földútra, keresztül a mezőn és a gyümölcsös jobb végén lévő kapuhoz jönni. A megrendelések csak előre egyeztetett időpontokban vehetőek át a nap bármely szakában. Rekeszeket csak az átvételig tudjuk biztosítani. Szeretettel várjuk megrendelésed!
Csernák István biogazda06 30/270 7729bioszilva@gmail.com Csernák Györgyi 06 30/651 6011
Ja persze, ha júliusban van friss uborka a kertben meg a piacon és a jövő héten akarok kovászos uborkát enni, akkor nem jó, ha csak októberre kovászolódik magától:)
Nem tudjátok, hogy ha egy savanyúság receptben 1,5 dl 20%-os ecet szerepel akkor 15%-osból mennyit tegyek? Tudom, matematikai feladat de egyszerűbb, ha megkérdezem és az biztosabb is:DD
Megkovaszolodik az magatol is. Mert a levegoben van boven elesztogomba (vagy a sporaja?).
Lads kaposztasavanyitas, telire eltett sos-izes uborka. Ezek magutol erjednek. De ezek erjedesi ideje hosszu. A nyari kenyeres tejsavas erjesztesu uborka vagy kaposzta rovid gyartasi ideju. A rovid erjedes miatt kell bele elesztot tartalmazo kenyer-krumpli, es a gyors lefutas miatt kell melegen tartani.
Hétfőn csináltam: 6 pipicomb, 2db nagy cékla, 2krumpli, 2nagy fej hagyma, 6 gerezd fokhagyma,2 nagy pari , 2 db nagy paprika egy cukinni, 300g vaj, só, bors, kurkuma, szerecsendió, rómaikömény. Ezt agyagtálban a szokás szerint elhelyezve és megsütve.
A vaj és fűszerek nem hazai de a többi igen(saját).
Csodafinom volt a amegmaradt szaft most a hütőben vár lisztet, mézet, balzsamecetet , mustárt és vizet és szósz lesz a házitésztához.(csibeleves mellé mert fülledt az idő)
megj. az elfogyasztás után 36 óráig nyilt, erősen szellős helyen tartózkodjunk, a nyilt lángot kerüljük. :)
Miért nem rakod be a fagyóba azt az egyszeri szüretet, míg beérik hozzá a többi? Nálam még most kezd érni, de egyenlőre rengetegnek ígérkezik. Persze nyugtával a napot....most jönnek esők, ami nagyon kell, de nem a szedernek.
Nálam folyamatosan mennek a fagyóba a bogyósok, amik még csak kis mennyiséget prudukálnak, aztán az utolsó a fekete berkenye augusztusban. Ilyenkor már a többféle keveset összeturmixolva elkészülhet a "fekete erdő" lekvár.
A fagyasztott gyümölcsből éppúgy készíthető lekvár is, szörp is, mint a frissből. Többünknél van úgy, hogy a nem egyszerre érő gyümölcsök bevárják szépen egymást a fagyóban.
Az, hogy mióta van lefagyasztva tökmindegy. -18 fokon maga a gyümölcs sem tudja. :))))
Csak egy tipp, én ezt tenném:
Edényben lecukrozva (natrium bezoáttal tartósítva persze) kevergetném pár napig, aztán a leszedni a levét szörpnek, a visszamaradt gyümölcshús nagyon finom habarva gyümilevesnek, de ha leturmixolod kész a lekvár a palacsintába, sütibe. Ha 1-2 napon belül felhasználod, nyugodtan kihagyható a tartósítószer. Az csak akkor kell, ha hosszabb távon kell eltárolni, de ez már úgyis a fagyóban van.
Télen szoktam ilyet, amikor már nagyon friss gyümölcsre vágyunk.
Szia! Én is csak tavaly hallottam róla, de azóta csakis így kovászolok uborkát és káposztát.
Állítólag csak öregkrumpli jó hozzá, én újjal nem is próbáltam. Egy 5literes üveg aljára rakom a meghámozott, felszeletelt öregkrumplit (elég egy tojás nagyságú), rá a kaprot, néhány gerezd fokhagymát. Belerakom az uborkát és leöntöm forró sós vízzel. Már másnapra erjedni kezd pár nap alatt elkészül és nem rontja el a kenyérben levő mindenféle adalékanyag.
Hamis almáslepény készült cukkiniből. Első próbálkozásra nem invesztáltam bele túl sok energiát, és fantáziát. Alma helyett csak cukorral összepárolt, kis fahéjjal ízesített cukkinivel töltöttem egy egyszerű linzertésztát, de legközelebb szórok alá kis diót és a vaníliás cukrot is elviseli szerintem.
Nagyon jó ez a topik, nem volt időm elejétől figyelemmel kísérni, ha volt már ilyen vagy hasonló recept, de most lettem kész és nagyon jó lett a cukkinilekvárom.
Három kis bokor ontja termést, de a szomszéd is meglepett néhány méretes darabbal.
Cukkinilekvár
3 kg robotgéppel összeszabdalt (mint a nagylyukú káposztareszelőn) cukkinihez tettem zselésítőt majd 3 db citrom reszelt héját és jól meghámozott (fehér héj és mag nélküli) apróra vágott húsát beleraktam, nem volt elég savanyú, 6 szem citrompótlót is beleraktam feltettem főni. Kb. 15 perc múlva botmixerrel összemixeltem, hozzáadtam 1,2 kg cukrot, ezzel rotyogott vagy 4-5 percig, némi gondolkodás után kiskanál császárkörte aromát, amit nem lehet érezni csak ad egy kis különleges ízt. Csavaros üveg, fejreállítva és kész.
Par eve november vegen leallt a kombi hutom. A gyomolcsok mind menthetoek voltak, a husokat a kutyaknak kellett megfoznom.
A magozott meggyet es cseresznyet (ezek 2 evesek voltak) szitakon csepegtettem le, majd szetteritettem femtalcakon es a radiatoron megaszalodtak. A kajszibol es oszibol darabos lekvar keszult. A szilvat a hutoben eleg sokaig tudtam tarolni. Probalkoztam kis uveg rumosmeggyel is. de az alkohol es a sok cukor ellenere buggyant lett.